Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Χρεοκοπήσαμε επιτυχώς

ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"
Για δυο ολόκληρα χρόνια, το 2010 και το 2011 η κρατική διαφήμιση είχε πέσει κοπεί κατά 50%. Για το 2011 οι εγκρίσεις από την αρμόδια γενική γραμματεία είχαν σταματήσει στον Ιούνιο του έτους. Τώρα ενόψει των εκλογών ξεκίνησε η υπογραφή αποφάσεων εγκρίσεις για διαφημιστικά προγράμματα περιφερειών, νομαρχιών, φορέων. Οι μεγάλοι οργανισμοί του δημοσίου έχουν ανακοινώσει μεγάλα προγράμματα επικοινωνίας εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι ενώ για το 2011 η κρατική διαφήμιση δεν έφθασε ούτε τα 40 εκατ. ευρώ, αυτή τη στιγμή σε ένα μόλις 2μηνο του 2012, «τρέχουν» διαγωνισμοί για τη διαφήμιση σε ποσό άνω των 30 εκατ. ευρώ!

Είναι φανερό πως το πολιτικό σύστημα προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές. Οι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν προχωρήσει σε διαγωνισμούς για μεγάλες και μικρές διαφημιστικές εκστρατείες. Ενδεικτικά αυτή την περίοδο υπάρχει ο μεγάλος διαγωνισμός του ΟΠΑΠ για 10 εκατ., της ΔΕΗ για 12 εκατ. ευρώ ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε διαγωνισμός διαφήμισης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4 εκατ. ευρώ, άλλος διαγωνισμός από το ΥΠΕΚΑ με κόστος 2 εκατ. ευρώ. Και παράλληλα δόθηκε έγκριση από τον υπουργό Επικρατείας για τουλάχιστον δέκα διαφημιστικές εκστρατείες στην περιφέρεια με προϋπολογισμούς από 200 χιλιάδες ευρώ έως και ένα εκατομμύριο. Την ίδια ώρα μπαίνει σε εφαρμογή και το μεγάλο πρόγραμμα διαφήμισης της περιφέρειας της Αττικής, διαφημιστικό πρόγραμμα που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2011 και πλέον αρχίζει να υλοποιείται με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ.
.
Βγήκε ο νέος αρχηγός με ύφος μικρού Βοναπάρτη και πανηγύρισε για την επιτυχία. Ακολούθησε ο πρώην αρχηγός που διακήρυξε πως πρέπει «να υπερασπιστούμε τη μεγάλη κατάκτηση» και ότι «οι θυσίες του λαού δεν πήγαν χαμένες»! Ύστερα κι άλλοι διεκδίκησαν μερίδιο από τη… νίκη.
Αλλά για ποια νίκη πρόκειται; Γιατί, όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Ελλάδα επί της ουσίας απέφυγε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και κατάφερε να χρεοκοπήσει οργανωμένα. Με άλλα λόγια, πέσαμε στο γκρεμό σιγά σιγά και δεν τσακιστήκαμε εντελώς. Αλλά κι αυτή είναι μία γενίκευση, γιατί οργανωμένη χρεοκοπία σημαίνει τη χρεοκοπία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κυρίως των μεσαίων τάξεων, και τη διάσωση μόνο των τραπεζών.

Το άπαν, συνεπώς, είναι η διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως δήλωσε και ο ασυμπάθηστος Σόιμπλε. Αυτό δηλοί το παράδειγμα των 523 τραπεζών, που άντλησαν 489 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% και οι οποίες με τη σειρά τους δανείζουν με επιτόκιο 7% και πλέον. Το ίδιο –θυμίζουμε- είχε συμβεί και στις ΗΠΑ. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί οι τράπεζες δανείζονται από τα κρατικά αποθεματικά με αυτό το εξευτελιστικό επιτόκιο και δανείζουν τις άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, με επιτόκιο ακόμη και 9%, δηλαδή 800 φορές ακριβότερα;

Γιατί οι τράπεζες επιδιώκουν το κέρδος και μάλιστα τοκογλυφικά, αξιοποιώντας δύο φορές τα νεοφιλελεύθερα πολιτικά συστήματα των δυτικών κρατών: Τη μία φορά δανειζόμενες «τζάμπα» από τις κεντρικές κρατικές τράπεζες για να σωθούν και τη δεύτερη δανείζοντας τα κράτη με τοκογλυφικό επιτόκιο για να κερδίσουν. Αλλά πότε η Ελλάδα πήρε την κάτω βόλτα; Σύμφωνα με δημοσίευμα των δημοσιογράφων του πρακτορείου Bloomberg, Nick Dunbar και Elisa Martinuzzi, η χώρα μας πήρε τον κατήφορο το 2001, όταν κλήθηκε από την τότε κυβέρνηση να μειώσει(αποκρύψει) το δημόσιο χρέος.

Αυτό έγινε με την μετατροπή του χρέους από δολάρια και γιεν σε ευρώ, χρησιμοποιώντας μία εικονική τιμή συναλλάγματος που επέτρεπε μία μείωση του χρέους της τάξεως του 2%. Οι επικεφαλείς του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους –Χριστόφορος Σαρδελής και Σπύρος Παπανικολάου- αποκάλυψαν λεπτομέρειες του συμβολαίου που επέτρεψε στην Ελλάδα να κρύψει το δημόσιο χρέος έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ΕΕ, αλλά, όπως είπαν, κανείς δεν καταλάβαινε τι αγόραζε και οι ελληνικές υπηρεσίες δεν ήταν εξοπλισμένες ώστε να αξιολογήσουν τους κινδύνους! Τη στιγμή της υπογραφής η συναλλαγή φαινόταν επικερδής για τη χώρα αλλά και την τράπεζα, σύμφωνα με τον Χριστόφορο Σαρδελή. Αλλά το κόστος της επιχείρησης απόκρυψης εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την πτώση της αγοράς ομολόγων που ακολούθησε την επίθεση στους δίδυμους πύργους, ενώ η καταστροφή επήλθε μετά την επιλογή της τράπεζας το 2002 να υπάρξει ένας νέος δείκτης τιμών στην ευρωζώνη.

Αλλά το μυστικό δάνειο ήταν ένα ακριβό λάθος από την αρχή, καθώς αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Ελλάδα χρωστούσε στην Goldman Sachs 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον των 2,8 δις ευρώ του δανείου! Ποιος ευθύνεται, τουλάχιστον πολιτικά, γι’ αυτό το φοβερό παιγνίδι που σήμανε την αρχή της κατρακύλας της ελληνικής οικονομίας; Ο Κώστας Σημίτης και η κυβέρνησή του. Επί της διακυβέρνησης του ιδίου είχαμε τον τριπλασιασμό του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι άλλο χρειάζονταν για να πάρουμε την κάτω βόλτα;

Τα σκάνδαλα της Ζήμενς, των υποβρυχίων, των φαραωνικών έργων κ.ά., στα οποία συνέπραξε η εγχώρια διαπλοκή με τα ξένα συμφέροντα -υπό την ανοχή της κυβέρνησης Καραμανλή-, που τώρα επιτυγχάνουν την οργανωμένη χρεοκοπία και ευλόγως πανηγυρίζουν για λογαριασμό τους.

πηγή

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/3/12 22:09

    Ενημέρωση
    Η ομάδα μας στο facebook μετεγκαταστάθηκε
    Περάστε στην ομάδα της Μυγδαλιάς από το ιστολόγιο μας και γίνεται μέλος της.
    Γ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/3/12 22:41

    ο gerolykos θα πανηγυρίζει στους δρόμους ,για να μην γράψει ακόμη
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/3/12 23:21

    ISDA: Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/3/12 23:57

    αιντε ρε....με γεια ..και του χρονου στις καταθεσεις.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. POLY WRAIA TA LES ALLA PREPEI NA PROSTHESHS KATI GIA TIS SYNEPEIES THS SUNTETAXMENHS XREWKOPIAS THS ELLADOS PANW STHN ANEKSARTHSIA THS. TI KYRIARXIKA DIKAIWMATA XASAME ? POIOI APOFASIZOUN GIA EMAS ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.