Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Μεταρρυθμίσεις άνευ σχεδίου

Η κυβερνητική κρίση περί το υπουργείο Παιδείας δεν είναι μεμονωμένη και προσωποπαγής• ήταν αναμενόμενη και δείχνει όχι μόνο τις δομικές αδυναμίες της παρούσας δικομματικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού, αλλά και τις δυσχέρειες που έχει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτηθεί μετά τις εκλογές.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε έναν συνομολογημένο σκοπό: να αναδιαρθρώσει το χρέος και να συνάψει τη νέα δανειακή σύμβαση. Παρεμπιπτόντως, να διατήρησει και τη στοιχειώδη συνέχεια κράτους. Η πολιτική της νομιμοποίηση εξαντλείται εκεί. Ουδείς εκ των συμμετεχόντων είναι διατεθειμένος να προσφέρει πολιτικό κεφάλαιο σε αυτή τό ληξιπρόθεσμο σχήμα, πολύ περισσότερο που το κεφάλαιο αυτό έχει απομειωθεί επικίνδυνα, έως μηδενισμού, από την εφαρμογή επώδυνων περικοπών και την καλπάζουσα ύφεση.

Ελλειψη πολιτικής καύσιμης ύλης, ικανής να τροφοδοτήσει την αναγκαία ζωτικότητα της κυβέρνησης, αφενός. Χαμηλές ικανότητες και μειωμένο σθένος του πολιτικού προσωπικού, αφετέρου. Και κυρίως έλλειψη εθνικού σχεδίου για ανάσχεση της κρίσης. Το μόνο σχέδιο που εφαρμόζεται, όσο και όπως εφαρμόζεται, είναι το σχέδιο της τρόικας: εσωτερική υποτίμηση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με μια στερεοτυπική συνταγή αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας.

Αυτές τις στερεοτυπικές μεταρρυθμίσεις, και με δεδομένη την απουσία εθνικού σχεδίου, ο κάθε υπουργός τις αντιλαμβάνεται, τις ερμηνεύει, τις σχηματίζει και τις προωθεί σύμφωνα με το δικό του σχέδιο. Σχέδιο Ραγκούση, σχέδιο Λοβέρδου, σχέδιο Διαμαντοπούλου, σχέδιο Κατσέλη, σχέδιο Ρέππα, ακόμη και σχέδιο Πανάρετου κ.ο.κ. Κάθε προσωπικό σχέδιο καταρτιζόταν με μελέτη ελαχίστων μηνών και φιλοδοξούσε να μεταμορφώσει τη χώρα εντός αναλόγως ελαχίστων μηνών. Ολα τα επιμέρους σχέδια όμως αγνοούσαν τις πραγματικές δυνατότητες για ριζικές αλλαγές, και κυρίως το ραγδαία αφυδατωνόμενο τοπίο της διοίκησης και της κοινωνίας σε συνθήκες ύφεσης και πτώχευσης.

Ετσι, προέκυψε μια δέσμη μεταρρυθμίσεων, άλλες αναγκαίες, άλλες αδιάφορες, άλλες ανωφελείς, ασύνδετες μεταξύ τους, μη εντασσόμενες σε ενιαίο σχέδιο, οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν ανεφάρμοστες.

πηγη

6 σχόλια :

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.ΦΤΕΙΑΣΙΔΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥ.ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΤΣΙ!ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ ΤΩ ΠΑΝΤΩΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ας δωσουν βιβλια στα παιδια στα σχολεια...και ας πανε να μεταρυθμιστουνε....οσο θελουν....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

na δειτε που η κοτα η ντορα θα γυρισει στο Σαμαρα

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΝΕΙ. ΒΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗς ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΥς ΝΟΜΟΥς ΠΟΥ ΦΗΦΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ ΚΟΙΤΑΞΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΤΥΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΩΣ ΕΧΕΙ.

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕς ΠΟΥ ΑΠΟΧΤΗΣΑΜΕ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΟΥΝ.ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ; ΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ.ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ .ΜΑΛΛΟΝ . Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΒΛΙΑΣ ΝΟΜΙΖΩ ΗΔΗ ΤΟ ΚΑΝΑΝ.ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.Α ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ

Vasilikh Palaiologou είπε...

Χρειάζεστε ή θέλετε να επενδύσετε σε διάφορους τομείς. Η τράπεζα BNP PARIBAS Finance Group είναι εδώ για να σας βοηθήσει με τα πάντα. Παρέχουμε δάνεια από € 2000 έως € 300.000 με επιτόκιο 3%. Για ό, τι θέλουν να επενδύσουν είμαστε επίσης στη διάθεσή σας για να σας καλωσορίσουμε τότε οι άνθρωποι μου έκαναν το αίτημα δανείου και τις επενδύσεις σας από τη διεύθυνση:
dimitridimopoulou@gmail.com