Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η πώληση της πατάτας

Είναι πια κοινός τόπος: όταν ένα θέμα σκάει από το πουθενά, σαν φωτοβολίδα, αυτόματα σχεδόν δημιουργούνται δύο παρατάξεις στο δημόσιο διάλογο: από τη μία οι ενθουσιώσεις θιασώτες, από την άλλη οι συνοφρυωμένοι σκεπτικιστές. Η ιστορία με τις πατάτες από το Νευροκόπι που φτάσανε στην Κατερίνη με 2,5 ευρώ το δεκάκιλο δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Βρέθηκαν κι εκείνοι που τη χαιρέτισαν με ενθουσιασμό προαναγγέλοντας τον θάνατο των μεσαζόντων, βρέθηκαν κι οι άλλοι που άρχισαν τη μουρμούρα: Μήπως όμως οι πατάτες δεν είναι πρώτης ποιότητας; Μήπως είναι μικρές; Μήπως είναι πρασινισμένες ή μεταλλαγμένες; Και καλά με τις πατάτες, αλλά μπορεί να γίνει το ίδιο με το γάλα; Με το κρέας; Με τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης; (!)
Ειλικρινά δεν βλέπω γιατί πρέπει να πάμε είτε στο ένα είτε στο άλλο άκρο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η ιστορία αυτή με τις πατάτες είναι σημαντική όχι γιατί ανακαλύψαμε εκ νέου τον τροχό, αλλά για έναν άλλο, τελείως διαφορετικό λόγο: διότι μπορούμε να συγκρίνουμε τι κατάφεραν μια χούφτα άνθρωποι με το τι δεν κατάφεραν, τριάντα χρόνια τώρα, δυο ντουζίνες υπουργοί Εμπορίου, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας ή όπως διάλο λέγεται αυτήν την εβδομάδα. Μεμονωμένο επίτευγμα ναι, αποσπασματικό ναι, ανεπαρκές ναι, ό,τι θέλεις, αλλά σκέψου ότι από τη μια μεριά έχεις μια κίνηση πολιτών (από τις αναρίθμητες που υπάρχουν σε όλα τα μέρη της χώρας) με μόνα εφόδια μια καλή ιδέα, μια ιστοσελίδα κι ένα τηλέφωνο, κι από την άλλη έχεις κοτζάμ υπουργείο, με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους στη διάθεσή του, με παρατηρητήρια τιμών, αγορανομίες, υπουργικές αποφάσεις και γκεστ σταρ τον Κίμωνα Κουλούρη, να παιδεύονται τριάντα χρόνια με αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκο.

Ε, δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς αν τελικά αυτός ο δράκος που σχηματικά αποκαλούμε Μεσάζοντες, που απ' τη μια ρίχνει τους παραγωγούς δίνοντάς τους ψίχουλα κι απ' την άλλη αισχροκερδεί με τους καταναλωτές φουσκώνοντας τις τιμές στο ράφι, αν είναι τελικά τόσο δράκος όσο μας τον ζωγραφίζουν τόσα χρόνια, αν είναι τόσο δράκος που κανένας Αη-Γιώργης, υπουργός ή υφυπουργός ή γενικός γραμματέας, ούτε καν ο Κίμωνας Κουλούρης, να μην μπορεί να τα βάλει μαζί του. Ή αν δεν είναι παρά ένα κουνάβι ντυμένο δράκος, που βρήκε άμμο και κυλιέται επειδή κανείς δεν θέλησε ποτέ να ασχοληθεί στ' αλήθεια με το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα, είτε από αδιαφορία, είτε επειδή και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν συμφέροντα που κανείς δεν θέλησε ποτέ να αγγίξει.
Προφανώς το ζήτημα του ελέγχου των τιμών σε μία (υποτίθεται) ελεύθερη αγορά είναι πιο σύνθετο απ' όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, προφανώς τριάντα ή σαράντα ή εκατό τόνοι πατάτες που διατέθηκαν χωρίς διαμεσολάβηση δεν είναι πανάκεια. Όμως η απλή αυτή κίνηση βοηθάει αν μη τι άλλο να ανέβει κάπως ο πήχυς, από εκεί που τον τοποθετούσαν τόσα χρόνια οι αρμόδιες αρχές (δηλαδή κατάχαμα), βοηθάει να μην αρκούμαστε στις φαφλατάδικες εξαγγελίες του κάθε Χρυσοχοΐδη και να απαιτήσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχοντας πια ένα χειροπιαστό παράδειγμα ότι κάτι μπορεί να γίνει.
Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και λίγο.

πηγη

17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος5/3/12 00:21

    Για δείτε και αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/3/12 00:36

    και εδω αφιερωμένο στον βλάκα Κουβέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/3/12 12:47

    αμα εισαι αρρωστος και κυκλοφορει το γνησιο...τι να το κανεις το γενοσημο.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κουκος5/3/12 12:50

    χαχαχαχαχαχα γερολυκε καλημερα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/3/12 13:19

    Νις, σου είπα μη δίνεις τον κωδικό όπου κι όπου γιατί θα το κάνουν ...cine ....παίζονται δύο έργα sex....

    άρχισε με προεόρτια και σε λίγο θα προχωρήσει στα σκληρά.....

    Τούσβησες μάλλον απ' ότι κατάλαβα και σχόλια, ποιος τον κρατάει...


    ερώτησις:

    Γιατί, γιατρέ μου, ο παραγωγός που πουλάει στη λαϊκή κατευθείαν χωρίς μεσάζοντες έχει την πατάτα 83 λεπτά και, ενώ τώρα με το ....κίνημα τη δίνει 25 λέπτα????

    Μήπως πρέπει να γιουχάρουμε τους παραγωγούς της λαϊκής????

    (θα τους κάνουμε τα μούτρα κρέας θα μου πεις....)


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/3/12 13:28

    εν τω μεταξύ προσπαθεί να συνέλθει, μετά το χουνέρι του σβησίματος, δεν ξέρει τι να υποθέσει, απάντησε με αποσιοποιητικά (........) νόμιζε ότι τον ...καμαρώνετε, σαν αετό περήφανο και δεν ξέρω πως θα ξεσπάσει, γι' αυτό να είσαι έτοιμος νις να σβήσεις....τσόντες....(με τα καλά μου στο λέω)

    Γι' αυτό άστον να με βρίζει εμένα και μη μου το αποτελείωνεις μπίτι, με τι θα ασχολιέμαι εγώ????

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    Υ/Γ Δεν αντιδρώ βέβαια επειδή θα είμαι υποψήφιος του Κουβέλη, αλλά πως να το κάνουμε ρε παιδάκι μου τους πεμπτοφαλλαγγίτες τους θεωρώ χειρότερους από οτιδήποτε, γιατί είναι ...αιμοβόροι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/3/12 13:54

    pesta gerolyke . etsi...ti na to kaneis to geroshmo!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/3/12 17:38

    τρια πουλάκια παν ψηλά.....

    Με την πατάτα της λαϊκής....τι γίνεται, γιατρέ μου, θα μου πει κανείς????

    Μάλλον....άρχισε, απ' όξω, απ' όξω...

    εγώ κιχ!!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος5/3/12 18:12

    ακου παλαιος.......με εκανες και γελασα.....νασαι καλα.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος5/3/12 18:56

    newsit....25 βουλευτες του πασοκ... ζητουν 30% κουρεμα ολων των δανειων....οχι ο οδυσσεας δεν ειναι αναμεσα τους.....για την αντιγραφη.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος5/3/12 20:55

    τσ,τσ,τσ, τέτοια κακία για τον πατριώτη μας, τέτεοι αιμοβορία????

    ο Ρέππας είναι????

    Έπεσε το μπενοβράκι ή η σκελέα????...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος5/3/12 21:01

    άϊντε για να μη θυμώσειςμε σκελέες και μπενοβράκια θα σου ειπώ ότι έπεσαν οι μάσκες, πέρασαν γλέπεις οι ....μπούλες

    (ο γνωστός σου....φίλος.)


    Λίγο σοβαρά τώρα.

    Γιατί χτυπάς συνέχεια (όποτε σου δίνεται ευκαιρία) τον ΄Δυσσέα, έτσι για να μάθουμε και μεις οι υποδέλοιποι.....

    Γιατί συνέχεια προσωποποιείς το κακό, κάκιστο ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του, μήπως για να κάνουμε συνειρμό ότι για όλα φταίει ο ΄Δυσσέας και όχι ο ...συνυποψήφιός του στο ίδιο κόμμα????


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος6/3/12 02:49

    ΡΕ ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΤΟΣΟ .......ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΑΝΟΗΤΕ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ; ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΛΕΙ; ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ !ΑΙΝΤΕ ΑΠΟ ΔΩ...........ΕΓΚΑΘΕΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΕΡΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος6/3/12 08:24

    Η ερώτησις, σοφέ, ισχύει και μην βρίσκεις πρόσχημα εμένα να μην απαντήσεις, Απάντα στον απλό γλανιτσιώτη. Γιατί τόσο μένος εναντίον του ΄Δυσσέα????, ενώ για όλους τους άλλους μιλάς με γενικόλογους αφορισμούς (και δικαίωμά σου), όμως γιατί με τον ΄Δυσσέα βάζεις στόχο-κέντρο.

    Τώρα εσύ 2.49 περιμένεις απάντηση???

    κάτσε καλά γιατί θα ξαναβάλω το Νις να σε...κουρέψει (αν απ' ότι είδα κουρεύτηκες μόνος σου, κόβοντας τις...ομορφολεξούλες σου.....) Το βαλιτσάκι μου δείχνει πάντα ποιο είναι το δικό σου σχόλιο.....μαυρίζουν τα γράμματα πολύ...

    Πάντως εγώ να ξέρεις σ' αγαπάω πατριωτικά (είμαι βλέπεις μαζόχας). ελληναράααα μου εσύ!!!!

    Λοιπόν ποιον ν' ασπρίσουμε????/ (μηηηηηηη, μην αρχίζεις να βρίζεις, όχιιιι οι μορφωμένοι δε βρίζουν, μόνον επιχειρηματολογούν) Λοιπόν ν' ασπρίσουμε ...τις μάντρες, τ' αγκωνάρια ή .....τις καρδιές μας???
    (είδες πάσα σου δίνω να ξεδόσεις ή να διορθώσεις)


    χψ

    Υ/Γ Μη σκιάζεσαι εκφράσου. Ο Νις έκανε διαγραφές (δεν ξέρω και τι διάγραψε) επειδή νόμιζε ότι ήταν άλλος και όχι εσύ. Τους ξέρω τους γιανναίους, γι΄αυτό εκφράσου με ρέγουλο όμως μην κιόσεις όλα τις ...λουλουδολέξεις και ξεμείνεις....(και αναγκαστούν τα βαριά πυροβολικά να επέμβουν....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος6/3/12 08:43

    ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ.ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΜΑΥΡΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ ΝΤΟΡΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΞΩ.ΜΑΥΡΟ ΡΕ Σ ΟΣΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΛΕΩ Η ΧΑΖΕΥΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος6/3/12 13:35

    Άκου και ένα ευχάριστο νέο τώρα.....

    Ο πατριώτης μας ο Νίκος Τριάδης (του Ντουσιοχρήστου) διορίστηκε σύμβουλος στο υπουργείου οικονομικών, γιατί το ΚΕΠΥΟ θα κάνει το γενεαλογικό δέντρο κάθε φορολογούμενου για να μην κρύβει κανένας σε συγγενικά του πρόσωπα περιουσιακά στοιχεία.


    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!! να γίνει και κάτι σωστό σε τούτο τον τόπο, ο Νίκος το κατέχει το θέμα του γενεαλογικού τέλεια......


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος6/3/12 16:16

    ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΛΕΣ ΤΩΡΑ.ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΦΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.