Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Τι χρωστάνε εκδότες και καναλάρχες στα δημόσια ταμεία; ...

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει ταχθεί υπέρ των αλλεπάλληλων Μνημονίων, στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζοντάς τα ως αναπόφευκτο κακό. Με τόσα που χρωστάμε, λένε, θα χρεοκοπήσουμε αμέσως αν δεν...
μας δανείσουν οι ξένοι. Όσο για το τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων, προσθέτουν, είναι μεν δυσάρεστο αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος αν θέλουμε να πάρουμε τις δόσεις μας.
Είναι λυπηρό να πονάει τόσο πολύ η καρδιά εκδοτών και καναλαρχών γι’ αυτές τις αδικίες. Ίσως, μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που τους κάνει να λησμονούν – χωρίς να το θέλουν, φυσικά – στις μαύρες τρύπες οι οποίες υπάρχουν στις συναλλαγές τους με τα δημόσια ταμεία. Ανοίγματα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που, αν μη τι άλλο, θα μπορούσαν να γλιτώσουν μερικούς χαμηλοσυνταξιούχους από την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.

Ας θυμηθούμε, καταρχήν, τη διαδικασία δημοπράτησης των ψηφιακών συχνοτήτων και τη χορήγηση των ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα απέφερε έσοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων – δηλαδή, περισσότερα από τα πολυσυζητημένα 325 εκατ. των περικοπών που αναζητούνταν… εναγωνίως πριν την τελευταία συμφωνία του Eurogroup. Μόνο που, ξαφνικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες – προς μεγάλη λύπη, βεβαίως, των αφεντικών των ΜΜΕ, που ήταν έτοιμα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ελαφρώσουν τους φτωχότερους συμπολίτες μας. Και μέχρι να γίνει η περιβόητη δημοπράτηση συχνοτήτων, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών πληρώνουν το «υπερβολικό» ποσό του 0,1% (!) του ετήσιου τζίρου τους για την κατοχή τη δημόσιας περιουσίας-σύμφωνα με το Σύνταγμα- των συχνοτήτων.

Μετά μας έρχεται στο μυαλό ο λεγόμενος Ειδικός φόρος τηλεόρασης – δηλαδή, η φορολόγηση κατά 20% των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Το μέτρο αυτό είχε προϋπολογισθεί πως θα έφερνε έσοδα 80 εκατομμυρίων για το 2012. Με πεσμένη τη διαφήμιση σε όλα τα Μέσα. Όμως, ως εκ θαύματος, και σε αυτή την περίπτωση αποφασίστηκε το πάγωμα της ισχύος, μέχρι νεοτέρας.

Ας έρθουμε, στη συνέχεια, στα χρωστούμενα από ασφαλιστικές εισφορές, φόρο και ΦΠΑ. Υπάρχει, αλήθεια, κάποιος που να είναι σε θέση να υπολογίσει το ύψος αυτών των ποσών; Όσο κι αν ψάξαμε, ακριβές νούμερο δεν μπορέσαμε να βρούμε. Όμως, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ορισμένοι μικρομεσαίοι του κλάδου – οι οποίοι διώκονται ήδη δικαστικά – οφείλουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια, μπορούμε ευλόγως να συμπεράνουμε ότι το συνολικό ποσό που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε πολλαπλάσιο αριθμό.

Υπάρχουν, βεβαίως, και ορισμένες παράπλευρες οφειλές, οι οποίες δεν είναι ευκαταφρόνητες. Οφειλές που προκύπτουν, για παράδειγμα, από τις παράλληλες δραστηριότητες ορισμένων εκδοτών στα λεγόμενα μεγάλα έργα του δημοσίου, οι οποίες τόσα χρόνια ευημερούν με τη βοήθεια των Μέσων που ελέγχουν εκδότες και καναλάρχες.

Μαθαίνουμε, για παράδειγμα ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει απόφαση της Κομισιόν με την οποία υποχρεώνεται το Καζίνο της Πάρνηθας (το οποίο εν μέρει ανήκει σε γνωστή εκδοτική οικογένεια) να επιστρέψει στο δημόσιο 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως έμμεση κρατική επιδότηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μέχρι να λυθεί η «εκκρεμότητα» με την Κομισιόν, δεν μπορεί να προχωρήσει η εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση. Η οποία έχει υπολογιστεί και έχει συμφωνηθεί με τους «επιτρόπους» της Τρόϊκας, να αποφέρει ένα σεβαστό ποσό στα δημόσια ταμεία – αφήστε τα πρόστιμα που μπορεί τελικώς να επιβληθούν.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά ακόμη παραδείγματα «εισφοροδιαφυγής», το άθροισμα των οποίων θα προκαλέσει τουλάχιστον έκπληξη, αν όχι οργή. Τα παραπάνω νούμερα ωστόσο αρκούν, νομίζουμε, για να πείσουν ότι εάν τα αφεντικά των ΜΜΕ έδιναν αυτά που χρωστούσαν τότε, ενδεχομένως, για τους επόμενους μήνες να μην χρειαζόταν μισθωτοί και συνταξιούχοι να βάλουν κι άλλο το χέρι στην τσέπη.

Για να μην μιλήσουμε για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, που τους έχουν τσακίσει σε απολύσεις και περικοπές μισθών…

πηγή


14 σχόλια :

Ντορης είπε...

πάντως είμαι υπερήφανος που δεν ενοχλούν τους άνεργους, μόνο ένα δυο χαρατσια που έχουν μήνη απλήρωτα, δε βαριέσαι έχω προλάβει και το ψυγείο με πάγο.

nis είπε...

Αυτό να λέγεται .Δεν σας έχουν αγγίξει καθόλου
Νις

Ανώνυμος είπε...

τεστ

Ανώνυμος είπε...

Άλλαξα την φόρμα των σχολίων για να έχουμε ακριβή ώρα δημοσιεύσεως κάθε σχολίου.
Στις δημοσιεύσεις απο τεχνικής πλευράς δεν αλλάζει τίποτα
nis

Ανώνυμος είπε...

Ο πάγος τι συντελεστή έχει?
Γιάννα

Ανώνυμος είπε...

Ντορη αν σου ξανα διορθώσει τα σχόλια η Μαρία θα τις κόψω το χέρι. Εμείς θέλουμε να γράφεις οπως ξέρεις. Έτσι μας αρέσεις!!
Στα διορθωμένα σου βάζουμε κάτω απο την βάση.
Νις

Ανώνυμος είπε...

Μετέρχεσαι σατανικών μεθόδων, Νις.

Ακόμα μίκρυντα τα γράμματα ρε γιώργη, μην τ' αφήνεις τόσο θερία....

Έτσι προσπαθείς να μας αδειάσεις????

Ανώνυμος είπε...

Δεν σε καταλαβαίνω
Κανείς δεν μου παραπονιέται για το μέγεθος της γραμματοσειράς.
Μήπως στο pc σου έχεις λάθος ρύθμιση?
Νις

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει φαίνεται η γραμματοσειρά.
Όταν τα βλέπεις μεγάλα τα γράμματα ή μικρά,πατάς το κουμπί Ctrl και παίζεις με το ροδάκι του πόντικα μπροστά ή πίσω.Και βρίσκεις την ρύθμιση που σου κάνει το ανάγνωσμα εύκολο.

Δημήτρης Χ (εγγονος Τσιριμόγιαννη)

Ανώνυμος είπε...

ρε νις τι μας διαολοκουνας ...αστο οπως ηταν,,,,,εχουμε μουρλαθει με τα παραθυρα ρε παιδι μου...............gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Σ αρέσει καλύτερα οπως πρίν gerolyke?

Ανώνυμος είπε...

τ αλλαξα για να γραφει σωστα την ωρα

Ανώνυμος είπε...

ανοιγει παραθυρο,νομιζω καλυτερα ηυαν πριν...ξερω γω ας εκφραστει ο λαος...gerolykos

Ανώνυμος είπε...

ναι το λόγο έχει τώρα ο λαός.
Νις