Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μάθετε να φτιάχνετε τραχανά

Γλυκός τραχανάς
Ο γλυκός τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και φρέσκο γάλα. Βράζουμε το γάλα και περιμένουμε να γίνει χλιαρό. Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Ξινός τραχανάς
Ο ξινός τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και ξινισμένο γάλα. Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου. Κάθε μέρα προσθέτουμε και λίγο φρέσκο γάλα στο ξινισμένο γάλα μας. Σε 3-4 ημέρες το ξινόγαλό μας είναι έτοιμο. Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Άλλη πιο εύκολη παραλλαγή για ξινό τραχανά είναι να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι αντί για ξινόγαλα.
Νηστίσιμος τραχανάς
Ο νηστίσιμος τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και φρέσκο χυμό ντομάτας. Στύβουμε τις ντομάτες μας, αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Παρασκευή τραχανά
Ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας με τα αντίστοιχα υλικά, την σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί (μια ωρίτσα φτάνει). Μετά κόβουμε την ζύμη μας σε μικρά κομματάκια. Άλλοι την κόβουν με τσιμπιές άλλοι με ένα κουτάλι. Το σχήμα που θα έχουν τα μικρά κομματάκια ζύμης δεν παίζει ρόλο, ρόλο παίζει το μέγεθός τους. Πρέπει να είναι μικρά και ίδια μεταξύ τους σε μέγεθος, για να ξεραθούν γρήγορα και ομοιόμορφα.
Φτιάξουμε όλο μας το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια τα τοποθετούμε σε αεριζόμενο ζεστό μέρος να ξεραθούν σκεπάζοντάς τα με ένα σεντόνι. Δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε για να ξεραθούν σε όλες τις πλευρές καλά. Αναλόγως το μέγεθός τους, την θερμοκρασία και τον αερισμό τους, τα ζυμαράκια στεγνώνουν σε 2-3 ημέρες. Δεν χρειάζεται να ξεραθούν εντελώς, ας είναι και λίγο μαλακά για να τρίβονται ευκολότερα.
Όταν έχει φύγει η υγρασία τους σπάμε τα ζυμαράκια σε μικρά κομμάτια και τα τρίβουμε στο χοντρό κόσκινο. Ο τραχανάς βγαίνει σαν ψιλούτσικο ρυζάκι.
Άπλωμα και ξήρανση του τραχανά
Μόλις τρίψουμε όλα τα κομμάτια του ζυμαριού, απλώνουμε τον τραχανά τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό σεντόνι ή τούλι και περιμένουμε να φύγει η υγρασία του, περίπου μια βδομάδα.
Για να συντομεύσουμε το χρόνο ξήρανσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ανεμιστήρα, που θα φυσάει αέρα πάνω στο τραχανά που έχουμε απλώσει.
Όταν στεγνώσει εντελώς τον φυλάμε σε πάνινες σακούλες σε στεγνό, και δροσερό μέρος.

18 σχόλια :

  1. Ανώνυμος14/2/12 13:09

    Το μόνο πραγματικά χρήσιμο άρθρο που έχω δει μέχρι τώρα στο site μας.
    Αναλογίες άμα έγραφε θα ήταν ακόμα καλύτερο.
    Πηγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/2/12 13:29

    αυριο να γραψεις πως φτιανουμε αλετρι.....θα χρειαστουν ολα.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/2/12 13:53

    πηγή? Η Γαρούφω του Τακη. Γιατί μόνο από Μαμαλάκη τρως εσύ?
    Να ρωτήσω τον Γιάννη τον γιατρό για το αλέτρι gerolyke και θα το αναρτήσω
    Σας λέω απο τώρα την πηγή
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/2/12 14:01

    να ιδω το γιατρο να πελεκαει αλετρι .....xaxaxa gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/2/12 14:39

    t aletri i ta podia tou ua pelekai?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/2/12 15:03

    παιζει ο γιατρος μπαλα στην αγορα πριν χρονια με αλλα παιδια που ειναι πιο κοντα σε υψος.μια απο της μεγαλυτερες χιουμοριστικες μορφες της γλανιτσιας,ο θανασης του κωλοβουρδου,λεει...καλα ουλα τ αλλα μην πεσει χαμου εκεινο του σταθα...θα κλεισει η συγκυνωνια τοσο πουναι.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κουκος14/2/12 16:55

    γιαννη μου τι λες για βυτινα τωρα που σε τσουκλωσανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κουκος14/2/12 17:10

    -Μητσιο τι.........φαγατε σημερα;
    -Απο τρρρρρ...........αρχιναει απανταγε ο τσιογκας για τον τραχανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/2/12 19:58

    και πόσα δεν είχε πει ο μακαρίτης ο Θανάσης!!
    Τα περισσότερα είναι σοκιν χαχαχα
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/2/12 20:27

    Κυκλοφορεί αύριο η Ελευθεροτυπία των συντακτών
    Να στηρίξουμε όλοι αυτήν την χειρονομία δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/2/12 09:47

    Ενημέρωση
    Η ομάδα μας στο facebook μετεγκαταστάθηκε
    Περάστε στην ομάδα της Μυγδαλιάς από το ιστολόγιο μας και γίνεται μέλος της.
    Γ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://youtu.be/MjvULfTnYXw

    Στους ερωτευμένους γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εδω

    Στο ¨"εδώ" γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος15/2/12 12:33

    Τώρα ο έρωτας περνάει απο το στομάχι Αβ
    ψάξε να βρεις χοντρούς .....που έχουν ακόμη λοιπος για κάψιμο να τους το αφιερώσεις
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/2/12 12:36

    τον Κούκο ας πούμε πως τον φαντάζεσαι ?
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κουκος15/2/12 15:28

    αχαιρευτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος15/2/12 19:53

    Κάτι μου λέει πως η ερωτική πολιτική επανάσταση θ αρχίσει με τραχανά
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εδω


    Μια ιδέα ρίχνουμε για τον φεστιβαλάρχη Σόλωνα και ας πέσει κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.