Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Η βία του παρακράτους και η πώληση του κράτους

Το μέλλον ερχόταν από παλιά
Πρίν από τέσσερα χρόνια σε μια μυθοπλασία στημένη στο μέλλον* περιέγραφα την Αθήνα ξεχειλισμένη από Ασιάτες, φτώχεια, βία, τοξική τεχνολογία, προορατικούς μαθηματικούς και στοιχήματα μέλλοντος. Δεν είχε ξεσπάσει ο Δεκέμβρης, το αθηναϊκό κέντρο δεν ήταν τόσο slum ακόμη και κανείς στην Ευρώπη δεν μιλούσε για κρίση χρέους. Αλλά η Ελλάδα ήδη αγκομαχούσε, δύσθυμη και στείρα• είχε φάει το ολυμπιακό κεφάλαιο, είχε κατακάψει δάση και ανθρώπους, και κυλιότανε στο τέλμα, ανίκανη να σηκώσει το κεφάλι και να οσμιστεί το μέλλον.

Ούτε καν το παρόν. Από το βαρύ καλοκαίρι του ’07 έως τον αβάσταχτο χειμώνα του ’11 δεν οσμιζόμασταν ούτε το παρόν. Ηταν τόσος ο φόβος που τρύπωνε κάτω απ΄το δέρμα, μέσα στη σάρκα και πότιζε τον νου, που αποστρέφαμε το βλέμμα από το ζοφερό παρόν, μουρμουρίζοντας τάντρες και ξόρκια να διαλυθεί το κακό όνειρο και να ξυπνήσουμε στο γνώριμο ζεστό παρελθόν, ας ήταν και το ’07 ή το ’04 και ό,τι να’ ναι, φτάνει να μην είναι αυτό το αβέβαιο, κλονισμένο, ρηγματωμένο Τώρα, το κάθε μήνα και πιο αβέβαιο, πιο ζοφερό.

Από το καλοκαίρι 2007 της δυστοπικής μυθοπλασίας, ξαναπερπάτησα πολλές φορές τους πρωταγωνιστικούς αστικούς τόπους, πλασμένους από 40χρονη διαβίωση και 30χρονα διαβάσματα. Είχαν ήδη μεταμορφωθεί στο διάβα των δεκαετιών, αλλά αυτή η κρίσιμη τετραετία σφραγίστηκε πάνω στην πόλη όχι με τσιμέντο και χάλυβα, με γυαλί, με φόρμα, αλλά με αύρα, αύρα σωμάτων και ψυχών, με vibes φυλών και βλεμμάτων, και με δονήσεις ανάγκης, φτώχειας,φόβου, βίας, ερημιάς.

Είδα ας πούμε το κέντρο και τις γειτονιές να μελαχρινεύουν, να παίρνουν το σκούρο χρώμα των Ασιατών και το μαύρο των Αφρικανών. Οι λευκόδερμες φυλές συρρικνώθηκαν, τους απώθησε η φτώχεια του τόπου υποδοχής, και τους ξανάστειλε στην φτώχεια της πατρίδας τους. Πάνε οι Βαλκάνιοι και οι Ευρωπαίοι. Στα φανάρια, στους αυτοκινητόδρομους, κάτω απ΄τις γέφυρες, στα σοκάκια, στα πεζοδρόμια ων καφενείων, παντού τώρα βλέπω Ινδοασιάτες, μελαχρινούς, σιωπηλούς σχεδόν πάντα, με κάρβουνα μάτια, καθαρίζουν παρμπρίζ για δέκα σέντς, πουλάνε σκουπίδια made in China σε πτωχευμένους οδηγούς και βουβούς οδοιπόρους, γνέφουν ότι πεινάνε και ζητιανεύουν μικροκέρματα. Πάντα αμίλητοι. Μιλούν μονάχα με τα μάτια κάρβουνα.

[Μόνο τον Ισλαμ τον ράφτη της γειτονιάς μου ακούω να με ρωτάει πάντα γελαστά: Πώς θα πάει Ελλάδα αφεντικό; Και φέτος δύσκολα;]

Ο βιότοπος των φαναριών έχει αλλάξει ριζικά. Εχει γίνει απόκοσμος, όλοι κινούνται μαλακά, συρτά, σαν παγωμένοι, οι οδηγοί δεν κοιτούν, ούτε καν εχθρικά, ζαρώνουν στις θέσεις τους, και έχουν ασφαλισμένες πόρτες, οι πωλητές δεν πλησιάζουν και πολύ.

Στον βιότοπο του κυριακάτικου παζαριού στο Γκάζι, κάτω από μολυβένιο ουρανό, μυριάδες μικροβομβούντες διακινούν τόννους μικροσαβούρας, στραβοπατημένα παπούτσια και μικροσκοπικά πουκάμισα, ξεχαρβαλωμένα ράδια.• δεν διακρίνω συλλέκτες και χασομέρηδες αγοραστές, ο ένας παρίας ψωνίζει σαβούρα από τον άλλο παρία. Από τα βάθη της Πειραιώς πλησιάζει αχός και κρότος εξατμίσεων, μια μικροαγέλη Χαρλεάδων με νεοναζί κράνη διασχίζει το σύμπαν της σαβούρας κι ανηφορίζει προς την Ομόνοια. Σε μια στάση λεωφορείου περιμένουν καμιά διακοσαριά άνθρωποι.

Ανάμεσα στους κυρίαρχους μελαχρινούς slumdogs ξεφυτρώνουν και ανοιχτόχρωμοι. Ολο και συχνότερα. Πλησιάζουν ακόμη πιο διακριτικά και μιλάνε ιθαγενή ελληνικά, πουλάνε χαρτομάντηλα. Δεν κοιτούν κατάματα, απομακρύνονται γρήγορα. Οι ομόγλωσσοι στα τραπεζάκια κοιτούν με γυάλινο μάτι, δεν τους βλέπουν, δεν θέλουν να βλέπουν τίποτε. Ο καφές φαρμακώνει. Ενας χιλιαστής ψυχάκιας σχολιάζει μεγαλόφωνα: «Πίνετε τον καφέ σας ξένοιαστοι και κάνετε πως δεν βλέπετε! Δεν υπάρχουν αθώοι! Ερχεται, φτάνει, έφτασε!» Ο λήρος του στέλνει κρύα κύματα στα τραπεζάκια.

Κάθε μυθοπλασία περιέχει θραύσματα ξεχασμένης εμπειρίας, ξεφτίδια όνειρα, ανασυρμένες διηγήσεις, μισοχωνεμένα διαβάσματα. Περιέχει και πρόθεση, βούληση, σχέδιο, κατασκευή. Μα στον πυρήνα πάλλει πάντα μια προεικόνιση του μέλλοντος, ακούσια, σαν επίκληση ή σαν εξορκισμός του. Νόμιζα ότι πρόβαλλα το παρόν όταν ζωγράφιζα αποτροπαϊκά μια Αθήνα σκούρα ινδοευρωπαϊκή με ανδρόγυνα, μάντεις και ψυχεδέλεια, νόμιζα ότι ξόρκιζα το μέλλον σαν πιθανότητα. Εκανα λάθος. Το μέλλον είχε εισβάλει από τότε στο παρόν και ανέβλυζε από μόνο του, θρασύ, ζοφερό, παντοδύναμο.
Με τον ίδιο τρόπο περιμένω πάλι μια νέα φανέρωση..
.
Η νύχτα της μεγάλης ντροπής ξεκίνησε. Και τη θέση της θα πάρει η ημέρα της μεγάλης υποταγής...
Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα, ο κόσμος σήκωσε τους Γλέζο και Θεοδωρακη στα χέρια και πήγε να τους βάλει στην βουλή. Κι έπειτα άρχισαν τα πρώτα δακρυγόνα, ενώ συνεχίζονταν η μαζική προσέλευση. Όμως, η ομερτά των ενόχων, της συμμορίας που λυμαίνεται την χώρα και που έκλεισε συμβόλαια για την επόμενη ημέρα, αποσιωπούσε τα όσα διαδραματίζονταν. Τα ΜΜΕ είχαν το δικό τους πρόγραμμα. Την αποχαύνωση διαδέχονταν η απόλυτη συγκάλυψη των όσων συνταρακτικών είχαν μόλις αρχίσει να διαδραματίζονται στην πλατεία του Συντάγματος.
Πρωτοφανές σαν γεγονός… Το κοινοβούλιο περικυκλωμένο από εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, οι οποίοι απαιτούσαν το δίκιο τους. Το κοινοβούλιο περικυκλωμένο από χιλιάδες αστυνομικούς, σύγχρονους πραιτωριανούς, που φρόντιζαν για την ασφάλεια εκείνων που έχουν αποκοπεί από τον λαό, για την ασφάλεια εκείνων που έχοντας την απόλυτη ευθύνη της καταστροφής, συγκεντρώθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ της κατοχής, υπέρ της πώλησης και υπέρ της εξαθλίωσης της χώρας και των πολιτών της.
Κι ενώ η κυρία Κατσέλη κατέθετε τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν το κυβερνητικό ψέμα και τον κατάπτυστο εκβιασμό περί αποχώρησης της χώρας από το ευρώ και πως δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί, την ίδια ώρα παρατάσσονταν οι γνωστοί χορευτές, τα ΜΑΤ και οι κουκουλοφόροι. Το παρακράτος έπαιρνε θέσεις για την δική του παράσταση.

Και ύστερα, άρχισε η παράσταση. Η παράσταση του τρόμου. Η παράσταση που συνοδεύεται με χημικά. Η παράσταση του έμμισθου παρακράτους κατά των πολιτών… Η δημοκρατία χτυπήθηκε για μία ακόμη φορά. Το καθεστώς της μαριονέτας Παπαδήμου ακολούθησε την πεπατημένη. Πρώτιστο μέλημα του Κοινοβουλίου είναι η εξασφάλιση τρίτων. Ευθύνες έναντι της χώρας και των πολιτών, δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν όλοι αυτοί οι υποτελείς που θα ψηφίσουν την κατοχή της χώρας. Η δημοκρατία βάλλεται για μία ακόμη φορά με χημικά. Τραγική ειρωνία... Η δημοκρατία βάλλεται για μία ακόμη φορά από τους υπερασπιστές της...! Ομάδες περίπου 300-400 κουκουλοφόρων συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική. Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένας φωτορεπόρτερ... Λεπτομέρειες και παράπλευρες απώλειες, θα χαρακτηριστούν από το καθεστώς...

Οι πολίτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, τι ακριβώς θα είναι το αύριο το οποίο υπογράφουν οι επαγγελματίες ψεύτες και οι κατ’ επανάληψη επίορκοι. Η επόμενη ημέρα δεν φέρνει κανέναν ήλιο, καμία αχτίδα φωτός. Οι υπογραφές των ολίγιστων, η συνεργασία των ριψάσπιδων, μεταβάλει τους πολίτες σε υπανθρώπους και την χώρα σε αποικία…

Αυτή την χώρα θέλουμε; Η άγνοιά μας, οι φοβίες μας και οι όποιες ενοχές μας, δυστυχώς γίνονται η ταφόπλακά μας. Αυτή η χούντα, γιατί περί χούντας πρόκειται όταν αναφερόμαστε στο παρόν πολιτικό σύστημα, δεν θα πέσει αν δεν αποφασίσουμε να την ρίξουμε εμείς. Θέλει να επιζήσει και αν χρειαστεί θα θυσιάσει όλους τους πολίτες στον βωμό της επιβίωσής της, στον βωμό της εξυπηρέτησης των εντολέων της…

Αύριο ξημερώνει μία ημέρα που θα βρει μία άλλη Ελλάδα. Μία Ελλάδα, της οποίας οι «ταγοί» αποφάσισαν να την καταργήσουν σαν χώρα… Και όμως, παρέλαβαν χώρα και παραδίδουν χώρο. Η ιστορία πολύ σύντομα θα τους κρίνει όπως τους αξίζει. Και η κρίση της ιστορίας είναι πολύ σκληρή για τους εφιάλτες…

Πηγή

17 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

η ελλαδα πωληθηκε....κανεις δεν ξερει το τιμημα,μονο υποθεσεις μπορουμε να κανουμε.αυτο που πρεπει να κανουμε ειναι να σταθουμε ο ενας διπλα στον αλλον,με οποιον τροπο μπορουμε.μονοι μας θα πρεπει να ζησουμε,δεν υπαρχει ηγεσια να οδηγησει την ελλαδα σε ηρεμα νερα.ας ξεκινησουμε απο εδω.....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΝΕΙ - 199 ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΟΠΟΙΑ ΞΕΡΑΤΕ.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
-ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
-ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΦΙΑΣ-
-ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
-ΑΝΕΡΓΙΑ
-ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.
ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ.
ΠΑΣΟΚ,ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ,ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΟΝΙΝΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΊΩΣΗ.

ΝΤΟΡΗΣ είπε...

ΑΧ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙΜΈΝΗ, ΠΙΑ ΚΑΤΑΡΑ ΣΕ ΒΑΡΑΊΝΕΙ, ΑΧ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑ
ΜΕΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΗ ΣΕ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

η μεγαλη πλακα θαναι να μην δινουν ουτε τωρα το δανειο.....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

δάνειο ξεδάνειο εδώ πρόκειται για εθνική προδοσία
πκ

Ανώνυμος είπε...

να μαθουν το δρομο για το γουδι..........gerolykos

Ανώνυμος είπε...

κόρακας κοράκου μάτι βγάζει?
Γιάννα

Ανώνυμος είπε...

η να μάθουμε εμείς το δρόμο για την Καισαριανή..
Νις

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέτε και τα γράφετε, συμφωνώ μαζί σας να μην περάσουν τα μέτρα χίλιες φορές. Είμαι όμως μπερδεμένος. Με τους εκβιαστές τι κάνουμε???? Δουνουτούδες και τροϊκανούς. Καμιά προτασούλα, έτσι για τα μάτια......

Εγώ έχω μόνο μία. Αν χρειάζονται μέτρα να παρθούν, αλλά ΔΙΚΑΙΑΑΑΑΑΑ και ο καθένας να πληρώσει την αναλογία του. Αυτό έπρεπε νάναι ο κεντρικός μας στόχος χθες και όχι οι ...εθνικιστικές φαιοκόκκινες κορώνες...

όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Λαλάκωσα να σας το γράφω, ουρλιάζω με τα κλεφτρόνια και έχω και σας και με αχουγιάζετε.


Βγάλτε με ρε από το αδιέξοδο. Πέστε μου το και το θα γίνει, το και το. Μια προτασούλα θέλω μονάχα. Να φύγουν τα καθάρματα, πρόταση νάρθει ποιος???. Να μην παρθούν μέτρα. Πρόταση να γίνει αυτό.

Εγώ μονάχα μία ούλο τον καιρό έχω. Να πληρώσει ο καθένας την αναλογία του. Φυσικά οι κλέφτες στου Γουδή.....από τον μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο.


χψ

Ανώνυμος είπε...

μα αν πληρωνανε οι μεγαλοι τοσα χρονια δεν χρειαζοτανε μετρα.
Αυτοι ειναι οι κλεφτες με την ανοχη και την συνεργασια των πολιτικων
Δεν βλεπεις οτι ακομα δεν τους πειραζουν? στραβος εισαι?
Δεν σου κοβει μπητι μου φαινεται

Ανώνυμος είπε...

extes egine i katastrofi tis Athinas

Τάσος Παπαζαχαρίας Τρίπολη είπε...

Παιδιά, διαβάζω με προσοχή τόσο τα κείμενα,όσο και τα σχόλια.Υπάρχει πολύς κόσμος που δικαιολογημένα βρίσκεται μπερδεμένος,προδομένος,και προπαντός αναποφάσιστος.Τη Κυριακή όμως όποιος παρακολούθησε ΕΡΤ1 που είχε τις ομιλίες των επικεφαλής των κομμάτων απευθείας απο την βουλή θα μπορούσε να βγάλει κανείς ένα μικρό συμπέρασμα. Ποιός μίλησε για το συμφέρον του Λαού και ποιός για τους Τραπεζίτες και τους τοκογλύφους.Εγώ επειδή θέλω να είμαι καθαρός και επώνυμος, διαπίστωσα ότι πιό κοντά στον Λαό μίλησε και είναι ο Τσίπρας.Έκανε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε την κοροϊδία σε βάρος του Λαού,τα ψέματα που λέει η Κυβέρνηση κλπ.Όταν κάποιος παρακολουθεί απο κοντά τις πολιτικές εξελίξεις, βγάζει πολύ εύκολα συμπεράσματα.Γεια σου Ηρωϊκή και ανυπότακτη Γλανιτσιά!!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα

Ανώνυμος είπε...

ας μην αρχισουμε εδω μεσα με κοματικα...σεβαστη η αποψη ολων αλλα οχι κοματικα.........αυτη ειναι η γνωμη μου.gerolykos

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

ΦΙΛΕ ΤΑΣΟ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.ΚΑΙ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΩ ΤΙ ΠΑΠΑΡΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.ΠΗΡΕ 300 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΩΣΤΕ.ΚΙ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ. ΜΕΤΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ Τ ΑΥΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ ΣΟΥ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΤΟΥ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕς Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ

Ανώνυμος είπε...

Αυτός που συμφωνάει απόλυτα, με τι συμφωνάει?