Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Νεοάστεγοι

 Θάνατος τα μεσάνυχτα

Θεόδωρος Αγγελόπουλος
Μάλλον τα νεύρα μου είναι σπασμένα. Δεν μπορώ να δουλέψω όσο θέλω, χαζεύω, δεν με ικανοποιούν αυτά που κάνω, όλη μέρα διαβάζω πολιτικά άρθρα και απελπίζομαι. Μάλλον γι αυτό με πιάσανε τα κλάματα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα μόλις διάβασα ότι πέθανε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μετά το ατύχημα που είχε σε τροχαίο.

Θέλω να πω, δεν είναι νορμάλ. Δεν μου άρεσαν οι ταινίες του εδώ και καιρό, αν και προσπαθούσα, έβλεπα κάθε τόσο μία, ξεχώριζα κάποιες σκηνές, αλλά γενικά έβρισκα κυρίως ένα μπλοκάρισμα στο λόγο του. Έλεγε πράγματα βεβαίως σημαντικά, έλεγε έδειχνε, αλλά όλες αυτές οι σιωπές, τα μεγάλα πλάνα, κάτι άλλο έπρεπε να πει επίσης, κάτι κάλυπταν που δεν έβλεπε, δεν ήξερε να το πει, δεν ήθελε, ίσως να είχε αποφασίσει και πως δεν χρειαζόταν.

Πήγαινα ξανά και ξανά να δω ταινίες του επειδή οι πρώτες με είχαν συγκλονίσει. Ο Θίασος, η Αναπαράσταση, οι Μέρες του 36. Ήμουν φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, τις είχαμε δει στο φεστιβάλ. Οι Μέρες του 36 είχαν προβληθεί επί χούντας, κάθε πλάνο και κάθε λέξη και κάθε στιγμή μας φαινόταν φορτωμένη νοήματα και μηνύματα που έπρεπε να καταλάβουμε. Θυμάμαι ακόμα να βγαίνω από το σινεμά φορτωμένη εντυπώσεις κι απορίες και στόχους για τη σκέψη, κι εκείνο το αίσθημα της αδυναμίας που ζούσαμε στη χούντα να έχει πυκνώσει και ταυτόχρονα ταρακουνηθεί. Η Αναπαράσταση, τι τέλεια φτιαγμένη ταινία. Ύστερα ο Θίασος, ένας θρίαμβος της ελευθερίας μόνο να τον βλέπεις, η ελληνική τραγωδία ζητούσε τη θέση της επιτέλους. Τέρμα η χαζοχαρούμενη λήθη. Ζητούσε τη θέση της και την κατακτούσε. Στη Γαλλία μαγεύτηκαν άπαξ δια παντός με το σκηνοθέτη. Τα δυο χρόνια που έμεινα στο Παρίσι προβλήθηκαν τα πάντα γύρω απ’ αυτόν.

Στις επόμενες ταινίες του δεν ξαναβρήκα αυτή την συγκλονιστική συγκίνηση. Υπήρχαν στιγμές που ξεχώριζαν, αλλά το όλο πράγμα μου ξέφευγε. Στο τέλος δεν πήγαινα πια να τις δω, με ξάφνιασε ο εαυτός μου, γιατί να με πιάσει τέτοιο παράπονο τώρα; Είναι ο θάνατος απαράδεκτος ούτως ή άλλως. Δεν ήταν και γέρος να πεθάνει έτσι ξαφνικά, ταινία γύριζε. Τον παρέσυρε μοτοσικλέτα, όπως ένα σωρό πεζούς στην πόλη των οχημάτων.

Αλλά βέβαια είναι και ένα κομμάτι της νεότητάς μας που χάνεται έτσι ξαφνικά. Η εμμονή στο μάταιο έπος της Αριστεράς, η προσπάθεια να γίνει έπος ένας πόλεμος με τόσο σκοτάδι, να βγουν από τη βία κομμάτια ποίησης, να δικαιωθούν τα λάθη από τον πόνο των ανθρώπων. Να έχουμε να λέμε ότι δεν ήταν μόνο αγριότητες και λάθη όλ’ αυτά που μας απασχόλησαν, υπήρχαν οι καλλιτέχνες που μας έπαιρναν από το χέρι να μας δείξουν την ανθρώπινη αδυναμία στις ιστορικές εκφάνσεις, ο Τσίρκας που έγραψε, έλεγε, τις Ακυβέρνητες Πολιτείες για να δικαιώσει το κίνημα του Απρίλη, ο Αγγελόπουλος που βρήκε πτυχές και πτυχές στα τόσα ακατανόητα σούρτα φέρτα του Εμφυλίου.

Δεν φαντάζομαι να τον ξεχάσουν οι Γάλλοι, ανάμεικτα συναισθήματα θα μολύνουν σήμερα το Σηκουάνα, θα δείτε.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

.
Πριν ένα χρόνο η λέξη «άστεγος» αφορούσε κάποιους περιθωριακούς τύπους. Πρεζόνια, αλκοολικούς, πόρνες που έμεναν τα βράδια στα στενά γύρω απ' την ομόνοια σκεπασμένοι με χαρτόκουτες. Η λέξη άστεγος δεν υπάρχει ακόμα στην ελληνική νομοθεσία. Έβλεπες δυο τρεις, τέσσερις πέντε, τους προσπερνούσες και πήγαινες να κοιμηθείς ήσυχα στα πουπουλένια παπλώματα του κρεβατιού σου. Αν απόψε το βράδυ βγεις να περπατήσεις στο Ζάππειο, στην Κουμουνδούρου, στο Γκάζι, κάτω απ' τις γέφυρες μέσα σε μικρά παρκάκια, θα καταλάβεις πως οι άστεγοι είναι πια μέρος της καταθλιπτικής πλευράς της πόλης. Ολόκληρες οικογένειες έχουν βρεθεί στον δρόμο. Μερικοί κρύβουν τα πρόσωπά τους, από ντροπή, να μην τους γνωρίσει κάποιος περαστικός.Η είδηση ότι ένας άστεγος πέθανε τις προάλλες από το κρύο και την πείνα σε ένα παγκάκι στην κεντρική πλατεία στα Χανιά σόκαρε. Όμως κάτι μου λέει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Η επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συνεδρίασε χθες στην Βουλή, με διαφώτισε μόνο ως προς το εξής: «Το προφίλ των ανθρώπων που συγκεντρώνονται για τα συσσίτια έχει αλλάξει ριζικά» και ότι «πολλές φορές συμπολίτες που καταφθάνουν για να φάνε τους περνάμε για δημοσιογράφους που έρχονται να καλύψουν το φαινόμενο». Αυτό το είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος και έφερε μάλιστα και δύο παραδείγματα. «Δυο διαμερισματικοί σύμβουλοι, ένας εν ενεργεία και ένας υποψήφιος προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του δήμου για να προμηθευτούν τρόφιμα καθώς δεν είχαν να φάνε». Αλλά καταγραφή των νεοαστέγων δεν έχει γίνει ακόμα έτσι ο αριθμός -έστω και κατά προσέγγιση- όσων μένουν στα παγκάκια, στους δρόμους, στις στοές, κάτω απ' τις γέφυρες με κουβέρτες και χαρτόνια είναι αδιευκρίνιστος.

Η πολιτεία με αργά αντανακλαστικά όπως πάντα θα ετοιμάσει, είπε ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης έναν νόμο που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τον νεοάστεγο. Το μόνο που μας σώζει, κατά τα λεγόμενα του υφυπουργού είναι πως στην ελληνική οικογένεια υπάρχει ακόμα αλληλεγγύη, αλλιώς ο αριθμός των αστέγων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Πολλοί από εκείνους που έχουν χάσει την στέγη τους και βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε 52 σημεία της Αθήνας είναι οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων: Οι «νεοαστέγοι» με οφειλές δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ως εκ τούτου να ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης. Το τελευταίο 6μηνο έγιναν 200 αιτήσεις για παροχή τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Ενώ στο συσσίτιο έρχονται και άνθρωποι από άλλους Δήμους (Βούλα, Κηφισιά, Π. Φάληρο).

Αυτά όμως είναι αριθμοί και ούτε καν. Εδώ μιλούμε για ανθρώπους που μένουν στον δρόμο και δεν άκουσα σε αυτή την συνεδρίαση ούτε μια πρόταση σοβαρή για το πως η Ελλάδα θα προβλέψει να πάρει μέτρα για ένα φαινόμενο που μπορεί να αφορά κάθε πολίτη της σε μια κρίση που δεν κάνει διακρίσεις!


Ο ελεγειακός ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων...


πηγή

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/1/12 17:05

    μαθητης στην μανα του κλαιγοντας.......ασε μαμα σημερα τα παιδια με βριζανε ολη την μερα ....με λεγανε χρυσοχοιδη.γιατι παιδι μου????επειδη δεν διαβασα ρε μαμα.......γι αυτο διαβαστε τα ψηφοδελτια.......... ο δρομος δεν χωραει αλλους gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/12 20:09

    Από το twitter.

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati δε φανταζόμουν ότι θα με έκραζαν έτσι στο twitter. Λες να ξύπνησαν τα ζώα;

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati το καμα σουτρα είναι καλύτερο

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν είχα τελειώσει ακόμα τα ''ανεμοδαρμένα ύψη'':P

    #de_diavasa_to_mnimonio_giati στη σελίδα 12 πέθανε η πρωταγωνίστρια και βαρέθηκα να το συνεχίσω...

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati τα βράδια ντύνομαι τροτέζα.

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati η Διαμαντοπουλου δεν εχει τυπωσει ακομα τα βιβλια

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati κανεις δε το εκανε RT στο twitter και like στο facebook

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati περίμενα να βγει σε Λινγκουαφον!Είμαι ακουστικός τύπος!

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati ειχε τελικο dancing on ice!

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati είχε έρθει η Νταλάρα σπίτι να το διαβάσουμε μαζί και τελικά παίχτηκε φάση.

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati στην τουαλέτα μόνο σταυρόλεξο

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati περιμένω και το sequel για να τα διαβάσω μαζί.

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati ειχα δει πρωτα την ταινια...

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati γιατί τις τσόντες μ αρέσει να τις βλέπω όχι να τις διαβάζω.

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati είχε παλιόκαιρο τη μέρα που σε γνώρισα lol

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati διαβάζω μόνο βιβλία που διαφημίζει το #Alter.Αϊμέ αγάπη μου

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati έβλεπα τη "Μεγάλη Απόφραξη" με τον Τσάκωνα. Κλασική περίπτωση βλάβης..

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν θα κόβαμε ούτε cent από τους μισθούς μας.. οπότε δε μ αφορούσε...

    #De_diavasa_to_mnimonio_giati τα ίδια λέει και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    nis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/1/12 20:09

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati μου το εξήγησε ο Μπάμπης

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati είχα πάρει wii και κάναμε βουλευτικό τουρνουά wii sports

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν είχε glossy paper, Τζίζους.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati είμαι ο τζακ νόρις

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati κωλοφτιάχναμε κάτι παπάκια με τους Δελτάδες τότε..

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati ειχα μια γκομενα απο την Ουγγαρία στην γέφυρα

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati, πού να σας τα λέω, στα χέρια μου το είχα & μού επιτέθηκε ένα σκιουράκι-νίντζα & μού το πήρε

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ήθελα να πάει αδιάβαστο.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati περίμενα να οργανώσουμε βραδιά μνημονίου με την Αννούλα και τον Ανδρέα, αλλά δεν ευκαιρούσαν...

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati το Mega έλεγε ότι έπρεπε να το υπογράψω.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati διάβαζα το σενάριο του χόλυγουντ για τη ζωή μου κ την 17Ν.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρό μου και την εξυπνάδα του!

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati θα καθαρίσει για μας ο Κουβέλης...

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati μου ειχε ο Γιωργακης πως το ειχε διαβασει ο Μιχαλης.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati περίμενα να οργανώσουμε βραδιά μνημονίου με την Αννούλα και τον Ανδρέα, αλλά δεν ευκαιρούσαν...

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ποτέ δεν διαβάζω τα terms and conditions. Πώς κάνετε έτσι πια;

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati κανένας από τους συναδέλφους μου δεν το διάβασε. #true_story

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati η γραμματέας μου έχυσε όλον τον καφέ πάνω του και ντράπηκα να ζητήσω κι άλλο αντίγραφο!

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati είμαι μάγκας και το κέφι μου θα κάνω.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati Μου αρέσουν οι εκπλήξεις

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έπαιζα τρίλιζα με την αννούλα..

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati katapolemousa tous terrorists sto Counterstrike

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati εδωσα το ipad στον ΓΑΠ κ το amazon δεν το ειχε για να το κατεβασω στο kindle..

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati... -Ομορφάαααααντρα μου! Δεν πειράζει, θα σου δώσω 12% για να γλιστράει"

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati μου είπαν ότι δεν έχει Happy End και δεν μπορώ τις στεναχώριες.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έπρεπε να βάψω τα μάτια του Κίμωνα Κουλούρη με το καινούργιο μολύβι της maybelline

      μπορει εξω απο τη βουλη να ανοιγανε κεφαλια αλλα εγω #De_diavasa_to_mnimonio_giati η συνειδηση μου ανηκει στο πασοκ

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έπεσα σε επεισόδια στην κηφισίας και με πλάκωσαν - τα σκεπάσματα! Έπιασε;

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ήμουν στο πάρτυ του Γιάννη του Σλόου.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati να το διαβάσω άλλωστε;;

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati μου το στείλανε σε Flash αρχείο.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έπρεπε να φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο αλλά δεν έβρισκα το κόκκαλο

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati νόμιζα ότι θα το απαγγείλουν στη βουλή

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati φαντάστηκα ότι θα βγει και σε περίληψη.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν μου το είπε η Τρέμη.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati διάβαζα το μπλογκ του @a_loverdos με ανάλυση για τις τακτικές του Βαλβέρδε.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati οι υπήκοοι της χώρας βγάζαν hashtag αντί να με κυνηγάνε εμένα και τη συμμορία μου

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν είχε καλές κριτικές

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ο σταζιέρ που έχω διορίσει από το παράθυρο με 3 κ 60 δε δουλεύει Σάββατα κ δε μου έκανε αποδελτίωση.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/1/12 20:10

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati το έκανα βελάκια κ το πέταγα στο λοβέρδο και την αννούλα.

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati θα ανεβεί το καλοκαίρι Επίδαυρο και θα πάω να το δω

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati είχα άλλες υποχρεώσεις: Να γυρνάω από κανάλι σε κανάλι για να το υπερασπίζομαι

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν ειχε δώρο η συσκευασία και το πήρα

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati εκείνο τν καιρό κυνηγούσα επικίνδυνους ανήλικους με κατσαρόλες που χαλούσαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati περιμένω να βγει σε DVD με τη @Real_gr της Κυριακής!

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ο Γιωργάκης είχε ήδη υπογράψει με τον Στρος πριν τις εκλογές !

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati εβλεπα τούρκικο

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ήταν σε επανάληψη

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati δεν άνοιγε το attachment.

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati είχα παει στα Hondos να πάρω μασκαρα του Κιμωνα.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ήθελα να το χρησιμοποιήσω ως δικαιολογία για τις επόμενες εκλογές μπας κ πάρω καμιά ψήφο παραπάνω

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati αυτά είναι σαχλαμάρες. Εκανα ιδιαίτερα στην πρεσβεία κι έδωσα εξετάσεις στην TV...

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έπαιζα κλέφτες κι αστυνόμους pic.twitter.com/mv5Q1asV

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ποναγε η κοιλιά μου (στον Βενιζέλο γιατί έπιασε η δικαιολογία?)

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ήταν στα Αγγλικά. Helloooo!

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati είχε πολλές σελίδες με ψιλά γράμματα

      #de_diavasa_to_mnimonio_giati πήγαινα για πρωθυπουργός. Αυτά είναι αγγαρείες για συμβούλους και μαλακίες για αντάρτες

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati τα γάντια της στολής του batman δεν ειναι για ξεφυλλισμα

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έτσι κ αλλιώς θα με ψηφίζατε. Ξανά και ξανά. Μου- χα- χα.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έχω βουλευτική ασυλία #beat_that

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati εκει που κοιτουσα το εξωφυλλο, πεταχτηκε ο σκυλος κ το πηρε καλε κυρια

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati έκαναν πολλή φασαρία κάτι αγανακτισμένοι απ' έξω και δεν μπορούσα να συγκεντρωθω.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati είχε gossip girl νέο επεισόδιο κ δεν μπορούσα να το χάσω.

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati μπορώ.

      μόνο ο τσάκ νόρις ξέρει #De_diavasa_to_mnimonio_giati

      Δεν διάβασα το μνημόνιο γιατι είχαμε παει με τον Κίμωνα στο Χόντο να πάρουμε αϊλάινερ. #De_diavasa_to_mnimonio_giati

      #De_diavasa_to_mnimonio_giati ήταν ανάδρομος ο ερμής
      Nis

      Διαγραφή
  3. εδω

    Από το " Τξίδι στα Κύθηρα " για το μακρινό ταξίδι του Αγγελόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.