Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;

Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;
Μία παρέα σε μία ταβέρνα. Έχουν φυσικά παραγγείλει το κρασάκι τους και από εκείνη τη στιγμή και μετά… “Γειά μαςςς!!”, τσουγκράνε ταποτήρια τους και λένε στην υγειά μας.
Αλλά από που ξεκίνησε αυτό το εθιμοτυπικό; Καλό το κρασάκι και συνοδεύεται και από την καλύτερη ίσως ευχή: να πίνουμε και να έχουμε την υγεία μας!
Λογικό μιας και έρευνες έχουν αποδειξει τις ευεργετικές ικανότητες του κρασιού – με μέτρο φυσικά, όχι σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε για να ισχύει αυτή η ευχή που λέμε, ε, ας μην το παρακάνουμε κιολας. Το εν λόγω εθιμοτυπικό έχει τις ρίζες του στον μεσαίωνα, τότε που οι κούπες σερβίρονταν ξέχειλες και γεμάτες αγνό και γευστικό κρασί, και μάλιστα ξεκίνησε από την αριστοκρατία της εποχής, βασιλείς και λοιπούς. Τότε δεν τσούγκριζαν απλά τα ποτήρια ωστέ να ακουστεί μόνο ο ήχος του γυαλιού, αλλα γινόταν με δύναμη και τα ποτά αναπηδούσαν μέσα και έξω από την κούπα.
Σκοπός του τσουγκρίσματος είναι ουσιαστικά να πέσει λίγο ποτό από το ένα ποτήρι στο άλλο, μία “ανταλλαγή” οίνου δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο και οι δύο συν-πότες έπιναν κ μία μικρή ποσότητα από το κρασί του φίλου τους. Αλλά γιατί γινόταν αυτό; Λόγω λοιπόν των αξιωμάτων που κατείχαν, πολλοί τους φθονούσαν. Με αυτόν τον τρόπο ήτανε σίγουροι ότι ο οικοδεσπότης δεν θα προσπαθούσε να τους δηλητηριάσει ρίχνοντας δολοφονικά υγρά στο κρασί τους, μιας και οι δύο θα πίνανε από το ίδιο “μείγμα” κρασιού!
Αποτέλεσμα…
ο επίδοξος δολοφόνος δεν θα μπορούσε να τους δηλητηριάσει με αυτόν τον τρόπο, γιατί θα δηλητηριαζόταν και αυτός!
Και έτσι έφτασε ως τις μέρες μας, ως παράδοση και ακόμα τσουκγράμε τα ποτήρια μας πριν πιούμε, λέγοντας αυτή την ευχή.
Και εις άλλα με υγεία!

Πηγή:aneiromai.blogspot.com

21 σχόλια :

  1. Ανώνυμος22/1/12 20:41

    Στην υγειά μας και ότι είπαμε και στις γιορτές
    και του χρόνου, να καλοπαντρευτούμε οι χωρισμένοικαι οι ανύπαντροι και άσπρο πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. <a href="http:// http://youtu.be/mJOyRRtrXNo
    >εδώ</a>

    Τσουγκρίζουμε ποτήρια για να μη τσουγκρίζουμε κεφάλια...

    (κλικ στο "εδώ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. <a href="http:// youtu.be/mJOyRRtrXNo>εδώ</a>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. <a href="http:// >εδώ</a>




    youtu.be/mJOyRRtrXNo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίφος. Τουτέστιν, εις εαυτόν :
      Δεν μας χ... ρε Νταλάρα !

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος23/1/12 00:14

    H λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, δείτε όλα τα ονόματα
    ΕΔΩ
    NIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/1/12 00:16

    θάλασσα τα κανες τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/1/12 00:26

    O gerolykos θα το μάθει γρηγορότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/1/12 01:01

    τουτην ωρα ...ειμαι ετοιμος να διδαξω κομπιουτερ......χαχαχα...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/1/12 01:55

    gerolyke διάβασε τα σχόλια του Αβ να πεθάνεις στα γέλια στο προηγούμενο άρθρο
    Αφορά οδηγία που του έστειλα με e-mail για να κάνει παραπομπές
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 21.1.12
    Αυτόνομα
    «Πρέπει να υπάρξει ένα πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, εθνικό και όχι κομματικό», είπε ο κ. Καρατζαφέρης. Συμφωνούμε κι επαυξάνουμε, αλλά... υπάρχει πάντα ένα «αλλά». Διότι αν εισακουσθεί ο αρχηγός του ΛΑΟΣ και φύγει ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Άδωνις του Αδώνιδος, ποιος μας βεβαιώνει ότι αυτό δεν θα αποβεί εις βάρος του έθνους ;
    ***
    Τη μια μέρα λέει τα δικά του ο Τσίπρας, την άλλη τα δικά της η Αλέκα και την παράλλη τα στρογγυλεμένα του ο Κουβέλης. Γιατί όμως δεν σμίγουν εις σάρκα μία, ώστε να πιάσουν 31% (ανώτερο της ΝΔ), ώστε να πάρουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ; Θα ήταν χαρά για μας να ακούσουμε τη βραδιά εκείνη από τηλεοράσεως ότι το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανατεθεί στον Βαγγέλη Μπούτα.
    ***
    --Συμφωνείς,θειά ; --Συμφωνώ, αλλά πάνω σε ποιο θέμα ακριβώς ;
    --Στο να δούμε τον Βγγέλη Μπούτα υουργό Γεωργίας.
    --Εγώ, γιέ μου, είμαι εθνικόφρονη καθώς ξέρες, αλλά για τον Βαγγέλη, ο Σταυρός να με κόψει, δεν θα πω ποτέ όχι. Είναι και στο στοιχείο του άλλ ωστε.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος23/1/12 09:33

    νις...εμεις ειμαστε του κοντυλοφορου.....οσο για σενα αβ τι να πω....θα σε κυρηξουνε εχθρο της εργατικης ταξης με αυτα που λες περι ενωμενης αριστερας....καθοτι το συμφερον των φτωχων ειναι..........η κοματιασμενη αριστερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΠΩΣ ΕΙΝ΄ΚΑΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος23/1/12 12:02

    Tο βράδυ των εκλογών θα πει ο Σαμαράς στην αριστερά: κλικ στα 3 εδώ
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 20.1.12
    Αυτόνομα
    Με το που καλωσορίσαμε προχθές τον εκπρόσωπο των Τραπεζών κύριο Νταλάρα (πηγαινοερχόμενος στην Αθήνα) με τη γνωστή φράση του Χάρρυ Κλιν «Δεν μας χ... ρε Νταλάρα !», πρέπει να συμβάλαμε τα μάλα υπέρ του εθνικού ζητήματος. Αν, πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα και τελικώς αποφύγουμε τη χρεοκοπία, θα του πούμε «εκσκιούσμι μάι φρεντ, αλλά σε κάτι δικούς μας έπρεπε να το πούμε αυτό». Δηλαδή, «συγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με, μετάνιωσα πικρά το ομολογώ»...
    ***
    «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ», προτρέπει ο κ. Σιούφας σε χθεσινό δημοσίευμά του («Ν.Α»). Δηλαδή, αν στην χώρα τούτη που την είπαν Ελλάδα, αναπνέουμε (σε στρογγυλό αριθμό) 12.000.000 ψυχές, οι μόνοι που βρήκαν το κλειδί για τη σωτηρία μας είναι οι κύριοι Σιούφας και Σαμαράς. Οι υπόλοιπες 11.999.998 ψυχές, είμαστε απλώς... ψυχούλες.
    ***
    --Καλά τα λέω, θειά ;
    --Δεν ξέρω, μη μ΄ανακατεύεις.
    --Δηλαδή δεν έχεις γνώμη εσύ ;
    --Ρε γνώμη έχω, λεφτά δεν έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 19.1.12
    Αυτόνομα
    Ναι, σύμφωνοι, «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι», αλλά άνευ αυτών (και της ελευθερίας του Τύπου) ουδέν φως στον ορίζοντα - θα ζούσαμε στο απόλυτο σκότος. Δύο ημέρες έλειψαν οι δημοσιογράφοι από τα κανάλια και πήγαμε να τρελαθούμε οι απλοί πολίτες. Καθόμασταν έμπροσθεν της χαζολόγας οθόνης και αναρωτιόμασταν: Άραγε υπάρχει ακόμα ο Παπαδήμος ή δεν υπάρχει ; Και αν μεν υπάρχει, ως τι υπάρχει ; Ως πρωθυπουργός ή ως ένας απλός πολίτης ;
    ***
    Τριακόσιοι, λέει! Τι να τους κάνουμε και τους τριακόσιους... δεν φυλάττουμε Θερμοπύλας. Εκατόν πενήντα νομάτοι, δηλαδή το ήμισυ των τριακοσίων, θα ήταν ένας λογικός αριθμός νομίζω. Αν, φερ ειπείν, από τους πέντε που έχουμε εδώ, μέναμε με τους δυόμισι ακριβώς, τι θα παθαίναμε; Το πολύ να μας έβλεπαν στις Βρυξέλλες ως μια ακρωτηριασμένη επαρχία της Γκρίχελαντ . Συζητήσιμο ;
    ***
    --Άσε μας και συ, ρε θείτσα, όλο κουβέντα είσαι.
    --Μωρέ είσαι και συ ένας θείτσος, που ούτε το περίμενα !
    --Θείτσος εγώ ;
    --Μπαρμπαθείτσος, αν θες να ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 18.1.12
    Αυτόνομα
    Στου Παπαδήμου την αυλή είναι η μάζωξη πολλή : Βενιζελοπαπανδραίοι, Αβραμοπουλοσαμαραίοι , Βοριδοκαρατζαφεραίοι και άλλοι μοιραίοι («δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα ").
    --Ξέρχασες τους Συμπεθεροκουτρουλαίους, είπε ο Θανάσης. Επίκειται του Κουτρούλη ο γάμος...
    ***

    --Εδώ ΄μαστε πάλι, θειά .
    --Εμ το βλέπω, δεν το βλέπω ;
    --Εμείς, θειά, κακά τα ψέματα, μελαγχολούμε αν δεν τα πούμε.
    --Σε μένα το λές ; Κόντεψα να λαλήσω αυτές τι μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 14.1.12
    Αυτόνομα
    Συναντήθηκαν προχθές βράδυ στην εκπομπή του Πρετεντέρη πεντέξι βουλευτές του ΠαΣοΚ ( εκ διαφόρων τάσεων, καταστάσεων. περιστάσεων ) και αλληλοφαγωθήκανε για το « τις πταίει» που στα δύο τελευταία χρόνια φθάσαμε εδώ που φθάσαμε . Φταίει άραγε ο Χρυσοχοΐδης που δεν βγήκε να μας σώσει νωρίτερα; Φταίει ο Βενιζέλος που ομιλούσε κάπου και άργησε να έρθει στην ζωή μας ; Ή μήπως φταίει για όλα ο Γιώργης και οι κηπουροί του από τη στιγμή που έπιασαν δουλειά απέναντι στον Εθνικό Κήπο ;
    -- Μα τω Θεώ, ρε Θανάση, αυτή τη φορά θα ψήφιζα δαγκωτό Ασημίνα αν δεν την εκπροσωπούσε εκείνος ο Μιχελάκης. Απλά, δεν τον πάω τον κύριο.
    – Μα κι εγώ δεν πάω τον Τσίπρα, αντέτεινε ο Θανάσης, αλλά ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ για το καλό του έθνους...
    ***
    Την περασμένη βδομάδα ήρθε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος των Τραπεζών μίστερ Νταλάρα, ο οποίος την επόμενη ακριβώς μέρα έφυγε για τις Βρυξέλλες και την μεθεπόμενη επέστρεψε πάλι στην Αθήνα. Ακούγοντας αυτή τη στιγμή στο ραδιόφωνο ότι ξανάρχεται μεθαύριο στην Ελλάδα , σπεύδω να τον καλωσορίσω, ως πιστός του Ξενίου Διός , με μια παλιά φράση του Χάρρυ Κλιν: Δεν μας χ... ρε Νταλάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κτλ κτλ . Το παραχε... Μή γονόμεθα κουραστικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εδω

    Απλώς,τσουγκρίζω, πίνω και μεθώ. πατώντας το ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 14.1.12
    Αυτόνομα
    Εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ εισέπραξαν τα κόμματα από το κράτος την τελευταία δεκαετία. Πληρώναμε εφτά (7.000.000 ) ευρώ το χρόνο για να παραμένει η δημοκρατία μας καθαρή και ανεπηρέαστη από διαφόρους και διάφορα. Πού το περίεργο ; Το περίεργο είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας κομματικός (ακροδεξιός, δεξιός, σοσιαλιστής, αριστερός, ακροαριστερός) να πει: «ευχαριστώ, δεν μου χρειάζονται τα λεφτά σας, έχω την ιδεολογία μου ".
    -- «Αγρότης μόνος ψάχνει ... ψύλλους στα άχερα !», φιλοσόφησε ο Θανάσης.

    ***
    --Όλα καλά, θειά ;
    --Καλά και ανθηρά.
    --Αισιοδοξείς δηλαδή ;
    --Ρε άσεμε στη σκοτούρα μου, μη σου πω καμιά κουβένταα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.