Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τι υποκρύπτει η στήριξη Πούτιν στον Εφραίμ


Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών,Κύριλλος, ζητεί από τον Κάρολο Παπούλια την απελευθέρωση του Εφραίμ...
Από την πρώτη στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε όλους τους τόνους, ετάχθη κατά της προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ…

Την Πέμπτη, το σίριαλ της απροκάλυπτης στήριξης της Ρωσίας – σε πολιτικό, διπλωματικό και θρησκευτικό επίπεδο - προς τον προφυλακισμένο Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, είχε ένα ακόμη επεισόδιο, αυτή τη φορά με την προσωπική επιστολή του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου, προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, δια της οποίας ζητείται «η απελευθέρωση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ από τα δεσμά του»…

Ο πατριάρχης Κύριλλος, μολονότι, όπως τονίζει, δεν αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της ελληνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζει την «αγωνία» των λαών που τελούν υπό την πνευματική καθοδήγηση της Ρωσικής Εκκλησίας και ζητεί «να απελευθερωθεί ο ηγούμενος Εφραίμ από τα δεσμά του».
«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της Μονής Βατοπεδίου. […] Ωστόσο, διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση.[…]

»»Στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης Μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα […].

»»Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον Αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κάρολο Παπούλια ο ανώτατος θρησκευτικός άρχων Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Πρώτο θέμα ο Εφραίμ στα ρωσικά ΜΜΕ...

Την ίδια ώρα, το ζήτημα που έχει προκύψει με την προφυλάκιση του Εφραίμ έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης στη Ρωσία, τα οποία από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν από κοντά κάθε νέο στοιχείο που προέκυπτε από την Αθήνα, μέχρι και την στιγμή που ο ηγούμενος του Βατοπεδίου, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, πέρασε την πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού...

Μάλιστα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές από τη Μόσχα, θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος δεν έχει απασχολήσει ποτέ τόσο έντονα τη μετασοβιετική Ρωσία, με εξαίρεση την οικονομική κρίση και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004(…).

Χαρακτηριστικά, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανεθνικής εμβέλειας, τα 3 μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία - ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ΡΙΑ Νόβοστι και Ιντερφάξ - καθώς και σύσσωμες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και μπλογκ στη Ρωσία φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ και αρθρογραφία σχετικά με την είδηση της προφυλάκισης του Εφραίμ από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας, το πανεθνικής εμβέλειας NTV, μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης πλήρες ρεπορτάζ από την Αθήνα, με τον εμφατικό τίτλο «Η Ελλάδα αποκτά έναν ισχυρότατο εχθρό», ενδεικτικό της έντασης με την οποία η Ρωσία του Πούτιν επιχειρεί να αναδείξει το θέμα στην κορυφή της πολιτικής και διπλωματικής της ατζέντας, προσδοκώντας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος - που φυσικά δεν είναι άλλο από την αναγνώριση της Ρωσικού Πατριαρχείου ως της πρώτης Ορθόδοξης δύναμης στον κόσμο, υποσκελίζοντας την κυριαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

«Η σύλληψη ιερωμένου συνιστά εξαιρετικό γεγονός, με μεγάλη απήχηση στους Ρώσους πιστούς, οι οποίοι εκτίμησαν το γεγονός ότι ο ηγούμενος Εφραίμ επέλεξε να φέρει την Τίμια Ζώνη στη Ρωσία, παρότι είχε πολλές προσκλήσεις από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ρωσικού δικτύου.

Επιπροσθέτως, το NTV κάνει ειδική μνεία στην κόντρα που υποβόσκει ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την Εκκλησία της Ελλάδος, αναφορικά με τη συνεισφορά της εκκλησιαστικής περιουσίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, ενώ κάνει λόγο για «μεσαιωνικό ξεκαθάρισμα», και «οικονομικό εκβιασμό» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης(…).

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι γνωστή τοις πάσιν η φιλοδοξία του Βλαντίμιρ Πούτιν να προωθήσει τον Πατριάρχη Μόσχας ως Οικουμενικό Πατριάρχη, παίρνοντας τα σκήπτρα του Ορθόδοξου κόσμου από τον – Έλληνα - Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μάλιστα, από κύκλους οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν με αυτήν την αποστολή, διατρανώνεται σε κάθε ευκαιρία το «επιχείρημα» πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθοδοξίας δεν μπορεί να είναι… «όμηρος των Τούρκων», ζητώντας έτσι τη μεταφορά του Οικουμενικού θρόνου στη Μόσχα.

Να σημειωθεί πως οι κόντρες ανάμεσα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Εκκλησία της Ελλάδος ήταν κατά καιρούς τόσο έντονες, ώστε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος – προκάτοχος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου – να συντάσσεται με τους Ρώσους κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου(…).

Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, επιμένουν στην ανάγκη μιας «ισχυρής Ορθοδοξίας», που είναι σε θέση να εγγυηθεί η Μόσχα, για τούτο και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν τη μοναδική ευκαιρία που τους παρέχει η προφυλάκιση του Εφραίμ, ώστε να εμφανίσουν ένα πρόσωπο ισχύος, υπεροχής και υπεράσπισης κάθε διωκόμενου Ορθόδοξου θρησκευτικού ηγέτη και παράγοντα από την Ρωσική Εκκλησία…

πηγή

3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος31/12/11 00:02

    αυτός δεν ειναι καλόγερος, είναι έμπορος με σκοτεινές συναλλαγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/12/11 08:39

    ετοιμαζουν την μεγαλη ρωσια και προσπαθουν να ξαναζωντανεψουν το ορθοδοξο τοξο.....μπορει να τους μυριζει και τιποτα αεριο....λετε να ξαναζησει η ελλαδα τιποτα ορλοφικα σε νεοτερη εκδοση...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΤΟΡΗΣ31/12/11 13:26

    XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.