Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ενας χρόνος από τότε που στην Κερατέα δεν έσκυψαν το κεφάλι

Είναι ορισμένες επέτειοι που δεν ξεχνιούνται και είναι και ορισμένοι άνθρωποι που επίσης δεν ξεχνιούνται, έστω και να δεν τους γνώρισες ποτέ.
Είναι ορισμένοι άνθρωποι και ορισμένα μέρη για τα οποία μπορείς να νιώθεις υπερήφανος και ταυτόχρονα ευγνώμων που υπάρχουν. Για αυτά που έκαναν, για αυτά που δίδαξαν, για τους δρόμους που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν στη ζωή.
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Των ανθρώπων εκείνων που δεν έσκυψαν το κεφάλι, που δεν υποτάχθηκαν, που αγωνίστηκαν, που είπαν το πολύ σπάνιο στις ημέρες μας «όχι».
Ενα «όχι» μεγάλο και υπερήφανο. Ενα «όχι» που δεν το σκέφτηκαν πολύ όταν ήρθε η ώρα να το πουν και που, όπως γράφει και ο ποιητής, αυτό το «όχι» μπορεί να τους ταλανίζει σε όλη τους τη ζωή μα αν τους ξαναρωτήσουν πάλι «όχι» θα πουν.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που οι κάτοικοι της Κερατέας έδωσαν έναν σκληρό μα ευγενή αγώνα. Από τότε που όπως έγραψε ένας από αυτούς σε ένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε στη στήλη, δεν επέτρεψαν να θαφτεί ο πολιτισμός τους κάτω από τα σκουπίδια και δεν επέτρεψαν να θαφτεί κάτω από τα σκουπίδια η γη που θα παραδώσουν στα παιδιά τους.

Ο,τι και αν πεις και ό,τι και να γράψεις για αυτούς τους ανθρώπους θα είναι λίγο. Μα ήταν τόσο μεγάλο αυτό που έκαναν. Είναι από τις πράξεις που δίνουν ελπίδα, που ορίζουν τον αγώνα και είναι από τις πράξεις που αποδεικνύουν ότι στη ζωή αξίζει όσο τίποτα άλλο το να μάχεσαι. Τους ευχαριστούμε πολύ!

πηγή

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος15/12/11 21:06

    KALLA EINAI NA MAXESE ALLA KAI EKEINA TA LIOSIA DEN EXOYN PAIDIA POY TOSA XRONIA TRONE OLLA TA SKATA THS AUHNAS TI EXOYME NA POYME GIA TA PAIDIA AYTA;ALLA AYTA TA PAIDIA EINAI ENOS KATOTEROY UEOY.DEN LEO NA TA PAME EKEI LISEIS DEN DIABAZO.NIS PES STHN PHGH NA GRAFEI KAI KAMIA LHSH OXI MONO KATAGKELIA(NA MAS JEDICASI LIGO)SE KAUE KATAGKELIA NA EXEI KAI MIA LISY.TO PROTIMO KAI AS EINAI KAI LAUOS...KOSONIA..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/12/11 21:56

    NA TA PANE STIN EKALI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/12/11 22:11

    Α ΡΕ ΚΟΣΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/12/11 22:20

    ΑΠ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΙΔΩ ΤΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/12/11 00:16

    κατι λεφτουλια για αποζημειωσεις τα....πηρανε ομως.....μετα φυτεψανε κλαρια στα αποζημιωμενα και θελανε και αλλα λεφτα για τα κλαρια....πολλες φορες πηγη δεν την μαθενουμε την αληθεια....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/12/11 01:38

    EMOIS UELOUME NA ALAXUME TON KOSMO EKTOS APO TON EYTOMAS STOU ALOYNOY TO SPITI NA PANE TA SKOYPIDIA EKTOS APO TO DIKOMAS. GIATI ETSI OPOS PAME UA GINOYME FILES THS AFRIKHS AN DEN SINONOIUOYME...KOSONIA..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ16/12/11 17:08

    ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΟΥΜΕ, ΚΟΣΟΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ 5000000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ .ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟ.ΩΣΤΟΣΟ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΥΦΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΑΣ ΒΑΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΚΙ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/12/11 18:53

    Kαι η Κομισιόν υπέρ της Κερατέας!

    Περασμένης τεχνολογίας ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

    Εσχατη λύση χαρακτήρισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε μεταξύ άλλων πως είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγειονομική ταφή στη χώρα μας και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή. «Αυτό», τόνισε, «θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές».

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, και σε ενεργειακό επίπεδο, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)». Δυνατότητα απόκλισης από την ιεραρχία αυτή υπάρχει, αλλά τα κράτη θα πρέπει να δίνουν βάσιμη αιτιολόγηση, διευκρίνισε ο κ. Ποτότσνικ, τονίζοντας πως σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτη η δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής, θα πρέπει να τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές για την ταφή των απορριμμάτων, με βάση την αντίστοιχη οδηγία.

    Καταλήγοντας ο Επίτροπος Περιβάλλοντος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να έχει εκτενείς συζητήσεις για το θέμα με τους αρμόδιους φορείς.ΚΟΣΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.