Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Παγωνιά Δεκεμβρίου

Παγωμένοι, ακίνητοι σχεδόν, παρακολουθούν οι Ελληνες τις εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων. Εχουν υποστεί αλλεπάλληλα σοκ, μειώσεις εισοδήματος, φορολογικές επιδρομές, περικοπές ασφαλιστικών παροχών, πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους. Μέσα σε ενάμιση χρόνο είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται. Αιφνιδιάστηκαν, διαμαρτυρήθηκαν, αγανάκτησαν, ανασυντάχθηκαν. Είδαν έναν πρωθυπουργό πλειοψηφίας να αποχωρεί ταπεινωμένος από τον διεθνή παράγοντα, είδαν έναν τεχνοκράτη να ηγείται μιας τρικομματικής κυβέρνησης. Και βλέπουν μεγάλες χώρες και κραταιές οικονομίες της ευρωζώνης να κλονίζονται, βλέπουν το ίδιο το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να δοκιμάζονται μέσα σε μια πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση.

Η παγωνιά δεν είναι μόνο εγχώρια. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι Ελληνες. Η γνώση αυτή τους βοηθά να αποτινάξουν την άδικη ενοχοποίηση που υπέστησαν, ως μαύρα πρόβατα της Ευρώπης, αλλά δεν τους βοηθά ιδιαιτέρως να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διαβίωσης. Επιπλέον η κατανόηση ότι η κρίση είναι βαθιά, δομική, και θα διαρκέσει, διαμορφώνει έναν ιδιαίτερο ψυχισμό, που εκδηλώνεται με ποικίλους και αντινομικούς τρόπους. Το πιο ουσιαστικό χαρακτηριστικό αυτής της ψυχικής συμπεριφοράς είναι η μόνιμη κατάσταση άγχους για το άγνωστο βραχύ μέλλον: τα αλλεπάλληλα σοκ έχουν διαλύσει τις σταθερές του βίου, άρα και τις σταθερές του ορθολογικού σχεδιασμού, της βούλησης και των αποφάσεων. Οι διαρκείς ανατροπές των υλικών συνθηκών υπονομεύουν τις ψυχικές και νοητικές σταθερές. Η αποκτηθείσα πείρα προ κρίσεως λίγο ή καθόλου μπορεί να βοηθήσει στην λυσιτελή αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων.

Το άγχος τείνει να καταστεί η νέα σταθερά. Ενας άγχος μόνιμο, βαθύ, υπαρξιακό, που μεταπίπτει σε αγωνία, Angst, σε φόβο για το μέλλον, που παίρνει διαστάσεις απόγνωσης, απελπισίας. Κατά τούτο, η παγωνιά του Δεκέμβρη 2011, το παρόν ζάρωμα και η απόσυρση στο ραγισμένο καβούκι, έχει άλλους χαρακτήρες από την κρυάδα και το μούδιασμα που διαπιστώναμε στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, λίγο πριν από την πολύχρωμη έκρηξη των Αγανακτισμένων. Τότε εκδιπλώθηκε σαν αγανάκτηση, και εν μέρει σαν οργή, σαν εκτίναξη του συμπιεσμένου ελατηρίου• τώρα εκδηλώνεται σαν συνεχής συσπείρωση του παγωμένου και απεγνωσμένου, ο οποίος συνειδητοποιεί οδυνηρά ότι οι ορατές διέξοδοι λιγοστεύουν ή και εκλείπουν, ότι η κρίση θα μείνει και θα σημαδέψει τις ζωές, ότι κανείς δεν θα μείνει ανέπαφος ή ίδιος.

Τούτη η νέα επίγνωση περί κρίσεως μπορεί να εκβάλλει προς δύο οδούς, εκ των οποίων η μία δεν αποκλείει την άλλη: προς ανασύνταξη και μετασχηματισμό, αφενός, δηλαδή προς μια διαδικασία μακρά, επίπονη μα δημιουργική• αλλά και προς νέα εκτίναξη του μαζεμένου ελατηρίου, προς μια έκρηξη των απεγνωσμένων, όσων θα έχουν συμπιεστεί πέραν του ορίου σύνθλιψης. Ο Δεκέμβριος των ευρωπαϊκών εξελίξεων και των μαγκωμένων εορτών θα συνεχίσει με αναμονή, με άγχος, με παγωνιά.

πηγή


13 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

που να δεις παγωνια του χρονου πηγη...που θαχουν καει και κατι ψιλοκουτσουρες που ειναι κρυμεννες σε κατι μπανκες....απο τον αυγουστο θαχει ενα γονα παγο....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxaxaxaxaxa

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙ .ΠΡΑΤΤΕΙ.Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΡΑΓΜΑ.ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΣΟΥΜΕ!

Ανώνυμος είπε...

φιλε αλλες εποχες.....τωρα πασχουμε απο ΗΓΕΤΕΣ.....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Gerolykos

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

ΗΓΕΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΨΑΧΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Ανώνυμος είπε...

αυτοι δεν ειναι ηγετες αλλα σκυλια σε καρμα....gerolykos

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

ΑΛΛΟ ΕΝΝΟΩ ΓΕΡΟΛΥΚΕ.ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ .ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΝΙΓΕΙ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ .ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ!Ν ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ.ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ!

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω....καλημερα σε ολους gerolykos

Ανώνυμος είπε...

κρύο και ξενέρωτο πινκ πογκ ρεντεζέλα - γεροόλυκου.

Ας το χαλάσω λιγουλάκι.

Θα σκάσω 10 μέρες που δεν θα απαντάω (επειδή δε με μαρτύρησες...)

Γερόλυκε, ξεκούτη ψάχνεις απόξω απόξω τη γειτονιά ε????

πάρε λοιπόν νάχεις.

Quis, quid, ubi,quibus, auxilis, cur, quomodo, quando.


το ¨onus probandi¨ τόχει ο ρεντεζέλας.

χψ

Ανώνυμος είπε...

τι διαολο ρε αλλαξαμε γλωσα????γερμανικα ειναι τουτα???gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα έκοψα τη φόρα σας. Σταματώ και κρατώ το λόγο μου για 10ήμερο, εκτός κι αν δεν ....αντέξω, δεν παίρνω όρκο...

χψ

Ανώνυμος είπε...

hes tikame

Ανώνυμος είπε...

και ελεγα απο που ερχεται η ...μποχα.....