Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

10+1 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ για το ΠΑΣΟΚ των ΝΕΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ και των ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ

10+1 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ για το ΠΑΣΟΚ των ΝΕΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ και των ΝΕΩΝ ΙΔΕΩΝ

Άρθρο - Παρέμβαση των Κώστα Καρτάλη, Παναγιώτη Ρήγα, Σοφίας Γιαννακά, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Καρύδη, Oδυσσέα Κωνσταντινόπουλου
1.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα προοδευτικό αλλά και πολυσυλλεκτικό. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια υπέπεσε σε ένα διπλό λάθος: προσάρμοσε το πολιτικό του πρόγραμμα στο μνημόνιο (αντί δηλαδή για το αντίθετο) και εγκλώβισε ασφυκτικά το κόμμα στην κυβερνητική πολιτική. Το διπλό αυτό λάθος προκάλεσε σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του με τους πολίτες και αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του. Η απόκλισή του από την κοινωνία πήρε τα χαρακτηριστικά μίας κατολίσθησης που συνεχίζεται.
2.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ αν θέλει να μείνει κόμμα κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να αλλάξει πραγματικά. Αν πάει στις εκλογές ως άδειο κέλυφος ή ως σύνολο τακτικών χειρισμών, η κοινωνία έχει προδιαγράψει την τύχη του. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, και προφανώς πριν τις εθνικές εκλογές, να ξεκινήσει μία συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του. Σε ιδέες και σε πρόσωπα. Αν όλα γίνουν θεσμικά και συντεταγμένα, δεν κινδυνεύει η συμφωνία στήριξης και το PSI, ούτε η πορεία της Κυβέρνησης για την επιτυχία της οποίας έχουμε άλλωστε δεσμευθεί. Δεν κινδυνεύει ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
3.
ΣE ΑΥΤΗ την προσπάθεια ανασυγκρότησης, το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρωτίστως, να κάνει μία ειλικρινή αποτίμηση της πορείας του τα δύο τελευταία χρόνια και να αναζητήσει τις ευθύνες για όσα λάθη έγιναν αλλά κυρίως για όσα απαραίτητα δεν έγιναν.

4.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ οφείλει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε οι διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία έγινα σταδιακά δυσδιάκριτες ενώ με τη Αριστερά έντονα διακριτές.

• Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε στη νέα ταυτότητα, άλλωστε δεν έχουμε, όλοι, τον ίδιο ιδεολογικό βηματισμό, ούτε αντιλαμβανόμαστε την κρίση με τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε να αποφύγουμε ένα επώδυνο χωρισμό και για αυτό υποστηρίζουμε την ανάγκη μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων. Αυτό θα σήμαινε ένα κοινά συμφωνημένο κορμό κεντροαριστερής πολιτικής πάνω στον οποίο θα αρθρώνονται τάσεις και ιδεολογικές εξειδικεύσεις.
• Δεν μας φοβίζει η απομάκρυνση από τη προτεσταντική (άκαμπτη) δομή των αρχηγικών κομμάτων που έχουμε συνηθίσει. Αυτό που μας φοβίζει είναι η αδρανοποίηση των κομματικών οργάνων, η ταύτιση της Κυβέρνησης με το κόμμα, η σχεδόν παντελής απουσία του πολίτη στη συνδιαμόρφωση των θέσεων, οι αποκλεισμοί των στελεχών που αρθρώνουν μία άλλη άποψη.
5.

Ζητάμε να παραμείνει στον πυρήνα της πολιτικής μας, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, ιδίως αυτή την εποχή που η Ευρώπη αναταράσσεται και μαζί κλυδωνίζεται και το μέλλον της χώρας. Όποιοι θεωρούν ότι η χώρα θα γνωρίσει καλύτερες ημέρες έξω από το ευρώ ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνοούν τη λογική, παίζουν με το μέλλον της χώρας. Διαφωνούμε με τις αντιευρωπαϊκές θέσεις δυνάμεων της αριστεράς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιεί η ροπή της Ευρώπης προς τον τιμωρητικό διδακτισμό, δηλαδή προς μία δημοσιονομική πειθαρχία που στο βαθμό που δεν τηρείται, συνοδεύεται από ποινές που τελικά τιμωρούν τους λαούς. Αντίθετα αναζητούμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ευκαιριών.

6.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ οφείλει να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας που θα την οδηγήσει στον ευρωπαϊκό κόσμο, στην Ανάπτυξη και θα επιτρέψει να βγούμε από την κρίση με τους ανθρώπους και όχι μόνο με τους αριθμούς. Να δημιουργήσει ευκαιρίες ακόμα και μέσα στην κρίση.

Γνωρίζουμε ότι οι δανειακές μας υποχρεώσεις περιορίζουν τους βαθμούς ελευθερίας. Όπως και γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο συμφέρον και πιο ζωτικό για τη χώρα, από τη δημοσιονομική της επιβίωση.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις που είναι ιδεολογικά συνεπείς και πρακτικά εφικτές. Το πρόβλημα άλλωστε δεν ήταν το μνημόνιο αυτό καθεαυτό, ούτε οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν.
Ηταν η εφαρμογή τους μέσα από οριζόντια μέτρα που οδήγησαν κρίσιμα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο, συχνά χωρίς τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ηταν η αδυναμία ρήξης με τον λαϊκισμό που υπονομεύει κάθε αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.


7.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα κινείται από την κατανάλωση στην παραγωγή, χωρίς την αποκλειστική εξάρτηση από την κρατική αρωγή. Συμφωνούμε ότι πρέπει, σταδιακά προφανώς, να σταματήσει η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων.

Θέλουμε το Κράτος να γίνει επιτελικό ώστε να δοθεί γόνιμος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την απαξίωση του δημόσιου τομέα που όταν λειτουργεί σωστά αποτελεί βασικό πυλώνα λειτουργίας και ανάπτυξης.
Διεκδικούμε την παροχή των δημοσίων αγαθών σε επαρκείς ποσότητες, σε υψηλή ποιότητα και σε μικρό κόστος αλλά και υποστηρίζουμε ότι δημόσια παροχή δεν σημαίνει υποχρεωτικά και δημόσια παραγωγή.
Υποστηρίζουμε την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα μεταφέρει περισσότερα βάρη στους έχοντες και θα επιτρέψει την προστασία της χαμηλής και μεσαίας τάξης που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Υποστηρίζουμε τις τομές που θα θίξουν τις πελατειακές σχέσεις.
Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες που να λειτουργούν. Καμία κατάληψη δε μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Αναζητούμε εγγυήσεις για τις «δαπάνες του μέλλοντος», την παιδεία, την οικογενειακή πολιτική, την υγεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την έρευνα.
Υποστηρίζουμε ένα σύνολο δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων που συναντώνται σε κάθε σύγχρονη Πολιτεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε: το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, την πλήρη απασχόληση, τη δια βίου γνώση, το νέο σχολείο, τη νέα πόλη.


8.
ΣΕ ΑΥΤΗ τη συγκυρία, χρειάζεται να μιλήσουμε με αλήθεια στους πολίτες, γιατί μόνο μέσα από την αλήθεια καλλιεργείται η ελπίδα. Για αυτό χρειάζεται:

Να περιγράψουμε με ειλικρίνεια την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αναλύσουμε χωρίς περιστροφές τις προτεινόμενες λύσεις, επισημαίνοντας το όφελος και το κόστος κάθε λύσης χωριστά.
Να μη διστάσουμε να υποστηρίξουμε ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια – ίσως και μία δεκαετία - για να σταθούμε και πάλι όρθιοι αλλά και να τολμήσουμε να δεσμευθούμε ότι κάθε χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Να υπερβούμε τους εκλογικούς κύκλους αντί να εγκλωβιστούμε σε αυτούς.


9.
ΕΧΟΥΜΕ την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές, οι σοσιαλιστές, η κεντροαριστερά και η αριστερά θα διαθέτουν περίπου το 55% των ψήφων. Η νέα αυτή κοινωνική δυναμική είναι η απάντηση της κοινωνίας στην κρίση. Σε αυτή τη νέα κοινωνική δυναμική, που θα αναζητήσει τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να φέρει κοντά τους πολίτες που πίστεψαν σε μία προοδευτική πολιτική, αλλά που στην πορεία διαψεύστηκαν και απομακρύνθηκαν.

10.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τολμήσει την ανανέωση ιδεών και προσώπων, γιατί η πολιτική χωρίς ανανέωση βαλτώνει. Να συμφωνήσει ότι οι μεγάλες ανατροπές δεν προκύπτουν μέσα από ανέξοδους τακτικισμούς. Να σημάνει την «επανάσταση» των νέων ιδεών και νέων δυνάμεων και να εμπιστευθεί και τις νεότερες γενιές, εγκαταλείποντας την αυστηρή κομματική επετηρίδα, που ορισμένες φορές είναι αυστηρότερη και από αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων.

10+1
ΑΡΚΕΤΟΙ ισχυρίζονται ότι η συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ είναι μία εσωτερική κομματική υπόθεση για την οποία έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε στο μέλλον. Δεν συμφωνούμε. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από ισχυρά κόμματα. Ιδίως σε περιόδους κρίσης.



1.12.2011

39 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/12/11 15:54

    ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΤΕ..ΛΕΒΕΝΤΕς ΜΟΥ..κουβεντιαστε οσο θελετε.....εμας μπορειτε να απαλαξετε απο την πολιτικη σας παρουσια????εκτος και ψαχνετε το plus....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/11 16:56

    Δρυος πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.
    Είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά που οι ιδεολογικά "νέοι" αυτοί πολιτικοί θυμήθηκαν ότι δεν τους εκφράζει ο χώρος τους? Αν δεν τους εξέφραζαν από πριν οι γραμμές και οι νόρμες του κόμματος που στήριζαν για τί δεν έφευγαν όπως και τόσοι άλλοι? Τι περίμεναν και σε τι προσδοκούσαν άραγε....?
    Θέλουν συζήτηση εντός ΠΑΣΟΚ για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν τους αντιπροσωπεύει. Θέλουν ευρωπαϊκή πολιτική με την αριστερά..... Θέλουν κεντροαριστερό σχηματισμό αλλά από την αριστερά πόσο μακριά είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/12/11 19:41

    Ντροπή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/12/11 22:19

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΕΤΕ....ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.....ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗ...ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΣΩΣΟΥΝ.......ΡΕ ΟΥΣΤ ΡΕΤΑΛΙΑ......ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ...ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/12/11 13:16

    Η Παράγγα Βενιζέλου-ο οποίος εμπνεύστηκε το χυδαίο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ-ζητεί να φύγει ο Παπανδρέου!..

    αντιγραφή απο το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/12/11 16:38

    ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/12/11 16:42

    Και το μνημόνιο κύριε Οδυσσέα εγώ το ψήφισα;Στο σπίτι του κρεμασμένου μη μιλάτε για σχοινί και σαπούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/12/11 18:01

    ΟΔΥΣΣΕΑ....για ρωτα την αννουλα....πασοκ plus σημαινει σχολεια χωρις βιβλια ..γιατι ο απλος λαος το λεει..καταστροφη της νεολαιας..ποιος εχει δικιο???η αννουλα ηηηηηη ο λαος????gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/12/11 20:31

    MILANE KAI OI GLANITSIOTES GIA PASOK POU EXOUN DIORISTEI 4 ATOMA APO KAUE OIKOGENOIA TOTE DEN EIDA KANENAN NA LEEI TI KAKO MAS EKANE TO PASOK EKTOS APO KAPOIOUS DEJIOUS POU THELANE KOUTALA PRIN APO MERIKA XRONIA OLLA AYTA EGINAN PRIN MERIKA XRONIA KAI SAS FTEEI O ODISSEAS POU DEN ELYSE THN KRYSH THN OIKONOMIKH THN OPOIA THEN THN ELYSE O OMPAMA OI MERKEL KAI SARKOZI KAI THN PERIMENETE APO TON ODISSEA NA THN LYSH .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος2/12/11 21:28

    8.31

    Θα σε περιλάβουν οι...συνέλληνες και ποιος σε σώνει.

    Άς ξεχαρμανιάσουν στο Δυσσέα. Καλό του κάνουν, μικρός έναι, θα ψηθεί, θα φυλαχτεί από ...τσελιγκάτα και στρούγκες.

    Τώρα για τους διορισμούς από το ΠΑΣΟΚ κάνεις λάθος. Ούλοι μπήκαν με ...εξετάσεις και με το ...σπαθί τους, δεν είσαι καλά ενημερομένος/η (δεν ξέρω αν είσαι τσιούπα ή άντρας). Κορδωνόντουσαν ούλα τα χρόνια στην Παναγιά κάτω από τον πλάτανο για την αξιοσύνη τους.

    Τώρα μην αναρωτιέστε γιατί κατηγορούν το Δυσσέα για το μνημόνιο, για τα βιβλία και για την ...αναβροχιά, γιατί άκου το παρακάτω για να καταλάβεις τι λαός είμαστε.

    Στις 26 - 27 του Οχτρώβρη ψηφίσανε εκείνο το σχέδιο (δεν ξέρω πως διάολο το λένε, έχασα λογαριασμό). Αμέσως αρχίσανε τα όργανα. Και να αγκυλωτοί σταυροί στην ακρόπολη και να οι προδότες και να οι σατανάδες της λέσχης μπιλντεμπεργκ και να ο χαφιές των αμερικάνων.

    Έρχεται σε λίγες μέρες το παιντί και αμολάει τη ρουκέτα (την εκβιαστική) του δημοψηφίσματος.

    Οι ίδιοι που μιλάγανε για προδοσία, αρχινίσανε να λένε, που θα μας βγάλει από το ευρώ, που θα πτωχεύσουμε, που δεν πρέπει να γίνει αυτό γιατί δε θα πάρουμε τη δόση κλπ κλπ

    Σχιζοφρένεια αδερφέ μου, εθνική σχιζοφρένεια, το Δυσσέα θ' αφήνανε????

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/12/11 23:33

    ΛΟΓΙΚΑ 9.28...[ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Η ΠΑΠΠΑΣ Η ΔΑΣΚΑΛΟΣ,ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ....ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ...ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ.......ΕΙΣΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/12/11 11:23

    ETOUTH FORA KALLA SAS TA LEEI O XΨ GLANITSIOTES PREPEI NA SAS PAREI STO DOULEMA GIATI DEN EISTAI AGANAKTHSMENH EISTAI BOLEMENOI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/12/11 14:27

    ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/12/11 17:00

    AYTO SAS EXEI MARANI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/12/11 19:26

    Το ογδοντα στα εκατο οι γλανιτσιωτες ειναι δασκαλοι. εχεις πιθανοτητες μεγαλες να πεσεις μεσα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος3/12/11 20:27

    EXEI KAI DIKIGOROUS DIMOSIOUS YPALHLOUS KATHE LOGOIS PERISPOYDASTOUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος3/12/11 22:14

    ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΕΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ! ΠΟΙΟΣ ΒΡΙΖΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. ΟΙ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος3/12/11 23:12

    o 11.33 να αναλυσει το σκεπτικο του...εχει μεγαλο ενδιαφερον.... οσο για τον αλλον με το-----βολεμενοι---ουδεν σχολιον..gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος3/12/11 23:21

    RENTEZEΛΑ...αν δεν εισαι εσυ ο 11.33...και επειδη ειπες οτι ξερεις τον χψ...βγες και πες μονο αν εχει δικιο....οχι ονομα.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/12/11 13:27

    Μηηηηηηηηηηη!!!!!

    μη με μαρτυράς....

    Εσύ αριστερός άνθρωπος και χαφιές....

    Μην ακούς τις σειρήνες, μη σε παρασύρουν...

    Και για αντάλλαγμα θα γράφεις για 10 μέρες χωρίς να σου απαντάω.

    τόσο βαριά πια το πήρες και εξαφανίστηκες???

    Ο γερόλυκος σου λέει να μην πεις όνομα, επειδή θέλει....το όνομα.....χαχαχα κοροϊδεψέ τον, θέλει να μείνει ο μόνος .....αριστερός και να σε λέει ....μαρτυριάρη.

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος4/12/11 13:30

    Όσο για σένα Δυσσέα, σ' έσωσα πάλε...

    Τράβηξα την προσοχή εγώ...των ταύρων... και σ' αφήσανε ήσυχο, γιατί είχαν πάρει φόρα...

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος4/12/11 14:28

    σε ξερουν πολλοι...μαλλον gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος4/12/11 19:53

    KAI TON GEROLYKO TON JEROYME !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ4/12/11 19:54

    ΓΕΡΟΛΥΚΕ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑΣΗ ΣΥΖΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΜ ΕΓΩ Ο 11.33.ΒΑΛΤΕ ΡΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΕΝΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟΣΟ....ΕΙΣΤΕ.ΤΙ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΙΣΜΕΝΟ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΗ.ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΕΙΧΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΥΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ .Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος4/12/11 21:09

    μπουρδουκλωθηκα.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος5/12/11 10:21

    Και που να σ' αρχινήσει στα ius sanfuinis και mens rea.

    και όταν του έλεγα Non quis, sed quid έκανε τον κινέζο.

    Τώρα σαραβαλιάστηκες????

    Είδες ο δικηγόρος???

    Ο δάσκαλος δεν τα ξέρει αυτά, αλλά εγώ που είμαι δάσκαλος τα ξέρω. Εγώ τα ξέρω ούλα σα γνήσιος γλανιτσιώτης.....

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος5/12/11 10:23

    ius sanguinis είναι το σωστό εξ' ου και το σαγκουίνι πορτοκάλι

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος5/12/11 10:36

    ρε χψ αυτα που γραφεις σε ποια γειτονια του χωριου τα μιλαγανε γιατι.... εμεινα σεκος..θελω μεταφραστη νις....το απαιτω gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος5/12/11 11:43

    αν προοδευτικό είναι να κοσμουν το ψηφοδελτιο επικρατειας ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος, ο εργαζόμενος να γίνεται απασχολίσημος,η χώρα να γίνεται ορμητήριο για βομβαρδισμό γειτονικών χωρών .....κλπ ....

    σαν άδειο κέλυφος δεν θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αλλά ο κοσμακης από τα ¨λάθη¨που έγιναν αλλά ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να γίνονται νόμοι,με πολλά χαμόγελα και χειροκροτήματα για την ψηφησή τους λυπάμαι αλλά... μάλον δεν θα πάρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος5/12/11 12:02

    Α ΡΕ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΥΣΣΕΑ ΕΣΕΝΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΑΠ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος5/12/11 13:51

    Όταν έπρεπε να διαβάζεις εσύ καβαλάρωνες τα κλαριά του κόσμου....ενώ εγώ.....

    Τη γειτονιά δε στη λέω που να σκάσεις.

    Τώρα όμως κοντεύω να σκάσω εγώ και ξέρεις γιατί??

    Τόλμησε αυτό το γουρλωμάτικο ο Μάξιμος ο Χαρακόπουλος να πει το καμάρι μας τον Αντρέα μας (το μέγα πολιτικό της Αρκαδίας), ακου γερόλυκε, τον είπε ¨τον πιο άσχετο γραμματέα¨

    Πως τολμάς ρε και μιλάς για αρκάδες έτσι???

    Ένα πούλμαν αρκάδες μαζευτήκαμε σήμερα στη Συγγρού για να στηρίξουμε το λεβέντη μας, το μαγκίτη μας.

    Είναι ή δεν είναι να είσαι μπαρούτι....

    Άκου, ποιος ο χαρακόπουλος....πάει χάλασε ο κόσμος.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος5/12/11 14:30

    την αλλη φορα στα λατινικα ..η απαντηση σου ...σου δινει ποντους στο site......οσο για τον αντρεα....τι να πω εκει που κυκλοφορεις .....πες του το...........gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος5/12/11 18:01

    O 2 ΔΕΚ 11.33 ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ ...ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΧΨ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ.ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΤΟ ΣΤΟ ΝΟΥ .ΔΑΣΚΑΛΟΣ -ΠΑΠΠΑΣ -ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ.[ΕΞΟΥΣΙΑ].ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ..ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΕΣ ΝΑΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΛΑ.ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΠΛΟ ...ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΓΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑΣ ΤΕΤΟΙΟΙ[ΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΟΥ] ,ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΤΣΙ.ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ.....ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΟΥ...ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος5/12/11 19:40

    Γιατί ρε πατριώτη μου το κάνεις αυτό???

    Χάρηκα ότι ο ρεντεζέλας (που μου 'χει κάνει delete) ότι ξεθύμωσε και ασχολήθηκε (καταδέχτηκε) μαζί μου. Τώρα μου ΄κανες την καρδιά περιβόλι....

    Αλλά ας είναι, στην αναβροχιά καλό 'ναι και το χαλάζι. Ας πεχειριστώ εσένανε.

    πολλά συγνώμη ζητάς από τους δασκάλους (τους άλλους της γλανιτσιάς) γιατί άραγε??? ενώ ...έναν δάσκαλο σαν και μένα τον κατατάσεις στην .....απαξιωτική εξουσία (δάσκαλος παπάς αστυνόμος). Το ανέκδοτο για την κατσίκα του γείτονα το είχα ακούσει από τον μακαριστό Χριστόδουλο. Σε ενέπνεε???? δεν το σχολιάζω ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Το σκεπτικό ¨ράβδος στη γωνία άρα βρέχει¨είναι λογική άλλου....παπά.

    Επειδή όμως μίλησες για παπάδες και μάλιστα του τόπου μας ρώτα 'κανα τρανύτερο να σου μιλήσει για τον παλιό Παπαντώνη για τον Παπακώτσιο ή αργότερα για τον ενάρετο Παπαμούζντα ή τον επιβλητικό Παπαφούλα. Αυτούς θεωρείς εξουσία???? Αν είναι να με κατατάξεις σ' αυτούς τότε να σε ευχαριστήσω.

    Αν θες κρίνε αυτά που γράφει κάποιος και άσε τα του αστυνόμου Σαϊνη, μην κουράζεσαι...άλλωστε δεν έχει και νόημα να γίνω κουίζ.

    Πάντως για εξουσία δεν ψοφάω, πάντα ήθελα να είμαι αντιεξουσιαστής και επειδή δεν τα κατάφερνα γινόμοουν....αντιδραστικός.

    Μην έχεις λοιπόν απολογητικό ύφος, μη θες όλη την ¨μήνιν¨ να την στρέψεις σε μένα (ξεχωρίζοντας τους άλλους) εγώ σαν πατριώτης σε αγαπάω και αν κάνω λάθος και καταδέχεσαι πες μου πού.

    Θέλω να πιστεύω ότι η ιστοσελίδα τούτη έχει ένα έντονο πολιτικό στάτους και εμένα τουλάχιστον μου αρέσει.

    Με πατριωτική αγάπη βάλε 'κανα παρώνυμο να μη σε μπλέκουμε.

    χψ

    Υ/Γ Ρεντεζέλα, ας είν' καλά το ινάτι σου.

    Γερόλυκε, έχεις τώρα τελευταία χάσει πόντους, δεν είσαι σε φόρμα, γίνεσαι ....άστοχος....λίγο περισσότερη προσοχή, βάρυνες, που πήγε το πνεύμα σου???

    Εγώ με τον Αντρέα της Αρκαδίας???? χιχιχιχι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος5/12/11 21:21

    RE PATRIVTES AFISTE TA DOULEMATA KAI KANTE KAMIA PROTASI GIA THN GLANITSIA KALA EINAI KAI TA DOULEMATA DEN LEV (XONTOVERI)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος5/12/11 21:42

    ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΣΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος5/12/11 23:16

    Ν΄αφήσουνε τις χουχουλούζες και τα κουνάβια ήσυχα, μου θέλουνε και γλέντια ....τα μούτρα τους με τραγιά και αγριογούρουνα....και το Σόλωνα γενικό δερβέναγα..

    Να μια πρόταση....

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος5/12/11 23:50

    ναι δε πηγαμε κανα δυο μερες και ανασανε το πλεμονι μας.....ρε σολωνα ποτε ειναι το επομενο.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος8/12/11 10:25

    NAI KYRIE ODYSEA HSOYN KAI O EMPNEYSTHS TOY KALIKRATH STH GORTYNIA ENAS DHMOS OTI KALYTERO ELEGES KAI TO KANATE ELA NA DEIS TO KALO TORA RE OYST OYOYST KATASTROFEIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.