Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Περιμένοντας τη σταγόνα

Περνάνε οι μέρες βιαστικές κι’ εγώ νοιώθω έντονα ένα παράξενο συναίσθημα: Περιμένω τη σταγόνα. Όλα συνεχίζουν, επιφανειακά, να λειτουργούν κανονικά και η ζωή, φορτωμένη δυσκολίες και απλήρωτους λογαριασμούς, συνεχίζεται. Όμως μέσα και πίσω από αυτό το «μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει», υπόκωφα βουίζει μέσα στην κοινωνία μας ένας μεγάλος θυμός, μια βόμβα μεγατόνων που, πραγματικά δεν μπορώ να προβλέψω, αν θα προλάβει να εκραγεί ή αν θα βρεθεί κάποιος να την απενεργοποιήσει εγκαίρως, εκτονώνοντας το αίσθημα μέγιστης αδικίας που διαπερνά όλη την κοινωνία –λέγοντας την αλήθεια. Η αλήθεια βέβαια, στην περίπτωσή μας, είναι σκληρή και ίσως και βίαιη –και εγκυμονεί κινδύνους. Αλλά είναι εκεί. Περιμένει με τα χέρια στη μέση κοιτάζοντάς μας στα μάτια : Πότε θα σταματήσετε, ρε καραγκιόζηδες, όλο αυτό το άθλιο θέατρο που έχετε στήσει και θα με αποκαλύψετε, γυμνή, ως έχω, με όσα έχω, όσα έκλεψα, όσα διέφθειρα, όσα κατέστρεψα και όσα υποκρίνομαι; v
Η «κυβέρνηση της σωτηρίας» και η προσωπικότητα του κ. Παπαδήμου όσο δυναμικά αναπτέρωσε τις ελπίδες μας, τόσο γρήγορα ξεφούσκωσε και αποκάλυψε τη γύμνια της: κυβέρνηση 50 παλαιοκομματικών, μπλεγμένων, φθαρμένων, από την κεντροδεξιά και πέρα –μέχρι τον Καρατζαφέρη και τα παλληκάρια του. Μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος λείπει από όλο αυτό το συνονθύλευμα – αν είχε πάρει κι’ αυτός ένα υπουργείο η εικόνα θα ήταν πλήρης. Πέρασαν ώρες και μέρες, πέρασε και η βδομάδα από την ευδαιμονία του νέου Εθνοσωτήρα μας Λουκά Παπαδήμου πού όλα θα τα τακτοποιούσε –και ακόμα τίποτα. Σιωπή. Νέκρα. Κουκουλώματα και πάρε-δώσε, πολιτικοί εκβιασμοί, πολιτικές ισορροπίες, «δεν θα θίξουμε αυτό, να μην θίξετε εκείνο», βάστα με να σε βαστώ ν’ ανεβούμε το βουνό και να δούμε αν στο τέλος όλης αυτής της αξιοθρήνητης τραγωδίας με την οποίαν κάνει δραματικό φινάλε, αντάξιο της αρχαίας τραγωδίας μας, η οικογένεια Παπανδρέου, θα γλυτώσουνε –και ποιοι – την φυλακή και την δημόσια διαπόμπευση. Οικτρά αποτυχημένοι απατεώνες μπλεγμένοι με ταλαίπωρους μικροπολιτικούς σε μία τελευταία πράξη που κρύβει πολλές εκπλήξεις –και σίγουρα δεν μπορεί πια να καθυστερήσει για πολύ την αποκάλυψή τους.

Από αυτήν την κατάσταση της πολιτικής ομηρείας στην οποία βρίσκεται ο Ελληνικός λαός (με αποδοχή μάλιστα κοντά στο 80%, τις πρώτες μέρες, μέσα στην απελπισία του), δεν γίνεται –δυστυχώς –να οδηγηθούμε στην πολιτική ομαλότητα χωρίς να σπάσουνε αυγά και να χυθεί πολύ δάκρυ. Είναι τόσο «πολλά τα λεφτά» που παίχτηκαν στο καζίνο του Μαξίμου και τόσο πολλοί οι εμπλεκόμενοι, ώστε όταν σπάσει το σπυρί, μέχρι να χυθεί επιτέλους το πύον και να επουλωθεί ξανά το τραύμα (όπως πάντα γίνεται, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές της ιστορίας), θα μεσολαβήσει για πολλούς πολύς Ρουβάς –πολύ «Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας». Τόσο που νομίζω πως τα τουρκικά σήριαλ αλλά και αυτό με τον Δάνη Κατρανίδη και την Βάνα Πεφάνη (που έχουνε βάψει τα χέρια τους με αίμα και κουβαλάνε μεγάλα βάρη) , θα μας φαίνονται Μίκυ-Μάους μπροστά στα δελτία ειδήσεων.

Περιμένω τη σταγόνα. Περιμένει και αυτή, αιωρείται. Κάποια στιγμή θα στάξει – και τότε, έτσι ξαφνικά, θα ξεχειλίσει το νεροπότηρο της νεότερης ιστορίας μας και της οικονομικής διαχείρισης που μας έφερε ως εδώ, αποκαλύπτοντας κάποιους, τους υπεύθυνους της μεγάλης τραγωδίας που ζούμε. Όσοι εξ’ αυτών εμπλέκονται και είναι Έλληνες, είναι προδότες –και σαν προδότες θα αναλάβουνε ο καθένας την ευθύνη του. Οι μη έχοντες την Ελληνική ιθαγένεια, οι «ξένοι» δηλαδή, «αυτοί τη δουλειά τους κάνανε», θα πούμε όλοι. Δεν θα είναι εξ άλλου και η πρώτη φορά που η λατρεία του χρήματος ξεπέρασε κάθε «λογικό» (αν υπάρχει) όριο. Και στο τέλος-τέλος ούτε τους ψηφίσαμε ούτε τους πιστέψαμε ποτέ για ανθρώπους της προκοπής – άνθρωποι της διεθνούς πιάτσας είναι, δεν έχουνε να δώσουνε λογαριασμό παρά σε ότι ψυχές κουβαλάνε κι’ αυτοί μέσα τους.

Η αριστερά για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία μπορεί να καυχηθεί ότι στέκεται με αξιοπρέπεια μπροστά σε όλη αυτή τη θλιβερή παρωδία – παρακολουθώντας απλώς τον αυτοεξευτελισμό του υπολοίπου «πολιτικού προσωπικού». Ο Σαμαράς και το κόμμα του δεν τα κατάφερε να κρατηθεί μακριά και ήδη, στην συνείδηση του κόσμου, έχει ταυτιστεί με «αυτό που φεύγει». Και η μεταβατική αυτή γιγαντιαία κυβέρνηση που τα περιλαμβάνει όλα τα σκάνδαλα και τις βρωμιές (ή σχεδόν όλα), η υπό την ηγεσία του κ. Παπαδήμου «εθνοσωτήριος» αυτή κυβέρνηση, αν αντέξει μέχρι τις εκλογές, θα έχει ευτυχώς ήδη «κάψει» όσους συμμετέχουν σε αυτήν. Κάποιοι, διακριτικά και φοβισμένα, δείχνουν να θέλουν, κάπως, με κάποιον τρόπο ευλογημένο, να διαχωρίσουν τη θέση τους –αλλά δεν είναι εύκολο, κακά τα ψέματα. Την ώρα που θα στάξει η σταγόνα η αναστάτωση θα είναι τέτοια που θα πρέπει να είναι κανείς πολύ μακριά από τον τόπο του δράματος – το κέντρο της Αθήνας δηλαδή, την Ηρώδου Αττικού και τα κέντρα εξουσίας.

Την περιμένω την σταγόνα –και την διακρίνω κιόλας έτσι όπως κατεβαίνει σιγά-σιγά, αποφασιστικά, διαυγέστατη και λαμπυρίζουσα μέγα δάκρυ, πηχτή, βαριά, με στόχο και προορισμό προδιαγραμμένο : Θα στάξει εκεί, στα κέντρα εξουσίας, στοχευμένα – και από εκεί και πέρα τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο…

πηγή

19 σχόλια :

  1. Ανώνυμος30/11/11 21:29

    Εσύ πηγή,

    1. Είσαι επίορκος δημόσιος υπάλληλος (πχ εφοριακός, τελωνιακός, πολεοδόμος, αστυνόμος, γιατρός του εσύ, καθηγητής με ιδιαίτερα, γεωπόνος, κτηνίατρος κλπ κλπ)???

    2. Είσαι ελευθεροεπαγγελματίας (γιατρός, δικηγόρος, λαϊκατζής, φορτηγατζής, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, πλακάς, κατασκευαστής, κομωτής, καφετζής, φροντιστής, φαναρτζής κλπ κλπ και ουκ εστιν αριθμός) που δεν πλήρωσεις ποτέ σου τίποτα στην εφορία, γιατί δήλωνες κάτω από το αφορολόγητο?????

    3. Είσαι επιχείρηση μικρή ή μεγάλη ΑΕ, ΑΕΒΕ, ΕΠΕ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ που δεν πληρώνεις τον ΦΠΑ, που κλέβεις εισφορές, που απασχολείς δύστυχους αλλοδαπούς και ημεδαπούς ανασφάλιστους?

    4. Είσαι μήπως στο κύκλωμα φαρμακοβιομηχανιών, φαρμακοποιών και γιατρών που κάνανε τόσα χρόνια πάρτυ με τα ασφαλιστικά μας ταμεία και φτάσανε τη φαρμακευτική δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη?

    5. Μήπως αγανακτισμένε μου είσαι από εκείνους που διακινούν κάτι δισεκατομμύρια σε εικονικά τιμολόγια/

    6. Μήπως, οργισμένε μου είσαι από εκείνους που βγάλανε το μαύρο χρήμα σε οφ σορ (υπεράκτιες) ή το κάνανε ακίνητα και τώρα γκλαφουνάς για το χαράτσι? και έβαλαν μπροστά το κατώι στη γλανιτσιά? (τάχα μου τάχα μου)

    7. Μήπως είσαι μεγαλοεργολάβος ή μεγαλοτραπεζίτης που με το ανήθικο πολιτικό σύστημα έκανες πάρτυ με το χρηματιστήριο (αλήθεια πόσες εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο έχοντας έναν, ναι έναν, εκσκαφέα και πούλησαν αέρα κοπανιστό και ενθυλάκωσαν δις?? Έγραψαν ένα παλιοχώραφο και το γύριζαν από εγγραφή σε εγγραφή και το φτάσανε οικόπεδο στο μον λιζέ??? Μήπως είσαι χρηματιστής ή μέλος ΔΣ ασφαλιστικού ταμείου που γύριζες τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων (δομημένα κλπ) και τα απομειώσατε εν ριπεί οφθαλμού με τις γυροβολιές???? Μήπως ασχολήθηκες με μίζες σε οπλικά συστήματα, σε βατοπέδια, σε ζήμενς, σε ψηφιακά ΟΤΕ, σε ανεμοστροβίλους της ΔΕΗ, σε, σε ,σε ...

    8. Μήπως είσαι αγρότης που δήλωνες τα πουρνάρια τις απιδιές και τα βάτα για ελιές και αμπέλια και έπαιρνες τις επιδοτήσεις για να πάρεις του κανακάρη μπέμπα (BMW) ή μερτσέντες για να πάει στη σκυλού βίζιτα??? ή του αγόραζες παλατάκι στο βόρεια προάστια??

    9. Μήπως είσαι από 'κείνους τους αγρότες σαν του κάμπου με τα εκατομμύρια τα κιλά το μπαμπάκι τα ψεύτικα δηλωμένα μέσω των συνεταιρισμών?

    Μήπως είσαι υπάλληλος δημοτικής επιχείρησης με παχυλό μισθό?

    Ή ήσουν αποσπασμένος εκπαιδευτικός και έκανες επιμορφώσεις με επιδοτούμενα κονδύλια της Εσπερίας?? με την καθοδήγηση καθηγητάδων

    10. Τότε σίγουρα θα είσαι υπάλληλος τράπεζας που παραμύθιασες τον ηλίθιο τον αδερφό μου και πήρε δάνειο 300.000 για να πάρει μεζονέτα στο Βουτζά και τώρα δε μπορεί να δώσει τη δόση??? Ρε τράπεζα της Ελλάδας κανένας έλεγχος??

    11. Και αν φουρκισμένε μου ελληναρά δεν είσαι σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες τότε σίγουρα θα είσαι κάποιος δημοσιογράφος αργυρώνητο όργανο κάποιου μεγαλοκαναλάρχη ...νταβατζή κρατικοδίαιτου μεγαλοκατασκευαστή.

    12. Και αν στην τελική δεν είσαι σε καμία τότε είσαι σίγουρα σε κάποια που ξέχασα ή που δεν έγραψα πάνω στη φούρια μου, γιατί πραγματικά αγανάκτησα με τον φαρισαϊσμό σου.

    ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ.

    Επειδή το ποτήρι για να γεμίσει θέλει πολλές σταγόνες για να έρθει μία και να το ξεχυλίσει, γι' αυτό ο Μαρίνης του Γληρόρη από το Κολοκοτρωναϊκο ψέλλισε κάτι υπέρ Μέρκελ (υπέρ οργάνωσης ο δόλιος μίλαγε) και ορμήσανε κάτι πατριώτες να τον κατσαδιάσουν ενώ είχαν αναγνωρίσει τον εαυτό τους στις παραπάνω κατηγορίες..

    Τέλος πάντων σταγόνα μου, (πηγή)

    Ένα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή,

    Εμείς δυστυχώς, σταγόνα μου, είμαστε κάτι εκατομμύρια λιγούρια και μικροκλεφτρόνια, κάτι χιλιάδες παρτάκηδες, πολιτικά διαπλεκόμενοι και ότι θέλεις ....είμαστε και αν βγούμε στους δρόμους δε θα βγούμε για να γυρίσουμε τον ήλιο, αλλά για ....πλιάτσικο σε αναμπουμπούλα, γιατί το πλιάτσικο σε καιρό ειρήνης το ....τελειώσαμε ....δεν έχει άλλο και γι' αυτό σκιαζόμαστε και πέσαμε σε ...εθνική κατάθλιψη. Την αναμπουμπούλα σα ζαγάρια περιμένουμε, γιατί στο φως δεν μας παίρνει να βγούμε....ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΒΡΆΚΩΤΟΙ ΡΕΕΕΕ

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/11/11 22:16

    εγώ πάντως, περιμένοντας τη σταγόνα, θέλω να ευχηθώ και ιντερνετικά ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ στον Πρόεδρο, το φίλο μου Αντρέα.
    Αγγέλω του Γιώργη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/11/11 22:37

    περιμενοντας την σταγονα απο τσιπουρο δηλωνω........ανηκω στο νουμερο 13.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/11/11 22:48

    Πρόεδρε Αντρέα και από μένα χρόνια πολλά
    χψ πας γηρεύοντας να τ ακούσεις πάλι απο τον Ρεντεζέλα
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/12/11 09:45

    Δεν έχεις καταλάβει καλά,Νις, το Ρεντεζέλα.

    Διαφωνούσε γιατί τον ενέτασα σε κάποια κατηγορία και ...φουρκίστηκε ο δόλιος. Αισθάνεται πατριώτης αριστερός και έλληνας. Εγώ τον πήρα λίγο μονότερμα και τώρα τον ψάχνω...

    Είδες το πονηρό ....ζαγάρι ο γερόλυκος πώς ξέφυγε?? Ανήκει λέει στη 13 κατηγορία. Είναι εκείνη που ξέχασα και ...κρύφτηκε, σα βατοκρυμμένο..

    Πάντως το πολιτικό σύστημα έχει βρει τη λύση.

    Για ούλα φταίνε το 1.οοο.οοο δημόσιοι υπάλληλοι που καταδυναστεύουν 10 εκατομμύρια έλληνες (λοβέρδος) και γι' αυτό κάνανε τις συντάξεις επιδόματα, κατάργησαν τις εργασιακές σχέσεις, κάνανε ενιαίο φτωχολόγιο, εφεδρεία, συγκυβέρνηση με νεοφασίστες και τραπεζίτες κλπ κλπ.

    Αυτά τα ψέματα και αυτή την αλητεία δεν αντέχω.

    Να είναι οι κλέφτες δίπλα τους και κατά χιλιάδες και να ξεχαρμανιάζουν με ψέματα στο σκουπιδιάρη, το δάσκαλο, τη νοσοκόμα, το δεητζή, τη νηπιαγωγό, κλπ κλπ.

    Και επειδή Νις οι αναρτήσεις σου είναι πολιτικές (και καλά κάνεις) και μονόπατες (και καλά κάνεις, μη μου πεις να αναρτήσω ότι θέλω, αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος γιατί δεν αναρτάς πηγές νεοφιλελεύθερων απόψεων πχ Μάνου, τότε θα καταλάβεις γιατί σου γράφω....παρατήρηση). Επειδή λοιπόν εγώ από την αρχή είδα το ιστολογιό σου ένα χώρο πολιτικο-κοινωνικών ζυμώσεων, πέραν των πατριωτικών νέων μας που τάχουμε ανάγκη, γι' αυτό γράφω ¨πολιτικά¨και είπα το γερόλυκο ξενέρωτο, γιατί πετάει τις μπηχτές (τις πολιτικές εννοώ) μετά λακάει (η μπάλα στα δυο ρέματα) και όταν ο άλλος έχει τσιμπήσει για τα καλά, ανακαλύπτει την ψευτο-μαγκιά τη γλανιτσιώτικη,

    Σκας ή δε σκας μετά.

    Πάντως το χιούμορ με την τραγωδία μαζί κάνει την ιλαροτραγωδία και μάλλον μια τέτοια κοινωνία είμαστε.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/12/11 15:45

    πας ντουγρου για ζουρλομαντυα......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/12/11 22:08

    ΧΨ Για την μορφή του ιστολογίου έχω γράψει
    Τις φιλελεύθερες ιδέες του σύντροφοι Μάνου και Ανδριανόπουλου τις έχω υπέρ προβάλει γιατί είναι αυτές που βιώνει μονόπατα η κοινωνία στην πιο ανάλγητη έκφραση τους . Ωστόσο προσπαθώ να ζυγίσω πολλά πράγματα γνωρίζοντας ότι απευθύνομαι σε μια τοπική κοινωνία έντονα πολιτικοποιημένη.
    ΥΓ Οι όποιες απόψεις σου θυμιζω οτι είναι ευπρόσδεκτες με κάποιο άρθρο σου
    το οποίο ακόμη δεν έχω φιλοξενήσει. _
    Γ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/12/11 22:29

    ναι ρε γραψτε ενα αρθρο για το πως καταφερε ο μεγιστος ανδριανοπουλος να αφησει ελευθερη την τιμη τη βενζινας με τελικο στοχο να γινει τελικα παμφθηνη ειχε ιδρωσει πολλυ ο ανθρωπος τιμηστε τον...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/12/11 22:47

    Απορώ πως μετά από το ψηφοδέλτιο επικρατείας που τους έβαλε δεν τους πρότεινε και για πρωθυπουργούς
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/12/11 23:35

    Νις. τράνινε λίγο τα γράμματα γιατί ο σοφός γέρος απαξιώνεται. Άλλα διαβάζει, άλλα καταλαβαίνει και μάλλον άλλα...εννοεί.

    Το αποδίδω στο μέγεθος των γραφομένων και όχι στη ...σύγχιση των νοημάτων...

    Ένα μονολιθικό μπλογκ κουράζει φθήνει και αραχνιάζει. Μόνο μ' αυτό το πνεύμα έγραψα ότι και αντίθετες πηγές κάπου κάπου να δημοσιεύεις, σαν αφορμή διαλόγου και αντιπαράθεσης ιδεολογικής, όχι για να τιμήσω (κατά γερόλυκο) τον Ανδριανόπουλο.

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/12/11 00:20

    πκ...τους κρατουνε στο μουσκιο για αλλη φορα...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος2/12/11 16:28

    Υπουργός εμπορίου στην κυβέρνηση Τζαννετάκη στη συγκυβέρνηση ΚΚΕ - ΝΔ το 1989 ο μέγας Ανδρέας Ανδριανόπουλος από 2 Ιοούλη μέχρι 12 Οχτώβρη 1989.

    Αυτές είναι τιμές γερόλυκε, τον τίμησαν άλλοι ...επαναστάτες .....πριν το σοσιαλιστή Γιώργο.

    Μαύρε μου γέρασες και αλησμόνηκες ή νομίζεις ότι ούλοι ξέχασαν?

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2/12/11 18:07

    παντως να ξερεις οτι το κκε εχει πληρωσει εκεινη την σταση του...με παγιωση των ποσοστων του γυρω στο 6 τοις εκατο....λες τωρα να αποχτησει τιποτα γειτονους......και τελος παντων δεν ηταν ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΣ....Gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος2/12/11 21:09

    Συμφωνάω απόλυτα για τους γειτόνους!!!!

    Αυτή είναι η μοίρα όταν προδίνεις το λαό.

    Άρα κατάλαβες ότι δεν ήθελα τιμή στους Μανο-ανδριανοπουλέους. Για άλλο μίλαγα και αλλού με πήγες.

    χψ


    Υ/Γ τώρα που ο Νις τράνηνε τα γράμματα θα συνονογιόμαστε ....καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/12/11 23:15

    που εισαι μαγκα μου.....σε εκαψε ο παγος ηηηηη κανει συναξη ο περιφεριαρχης της παιδειας οπως λεει ο αλλος παραπανου??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ4/12/11 14:53

    ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΜΑΓΚΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/12/11 15:14

    στον μπλεχτη με ταχερα....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κουκος5/12/11 00:26

    ΧΨ πολυ βαθεια το πας,ρε μη χρειαζεται αλλο πληθυσμο η ελλαδα;πολυ βαθεια λεωωωωωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος5/12/11 10:11

    ναι ρε παιδι μου....βαθεια λες και οργωνει την γουλισια........gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.