Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Καταρρέει ο «Καλλικράτης» λόγω κρίσης

Χωρίς χρήματα και προσωπικό οι περισσότεροι δήμοι της χώρας
Καταρρέει ο «Καλλικράτης» λόγω κρίσης
Σοβαρά προβλήματα και εμπόδια στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» εντοπίζονται ένα μόλις χρόνο μετά τις εκλογές για την εκλογή νέων τοπικών αρχόντων σε 325 δήμους της χώρας και 13 περιφέρειες.
Η οικονομική κρίση και το αρνητικό δημοσιονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, λειτούργησε ανασταλτικά στις προτεραιότητες και τις δομές που είχε θέσει προεκλογικά.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη καταγράφηκαν σημαντικά βήματα εξορθολογισμού της διαχείρισης των Δήμων, ωστόσο παρατηρούνται και σοβαρά προβλήματα κυρίως ως προς τη διαχείριση των οικονομικών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι Καλικρατικοί δήμοι ενισχύθηκαν με περισσότερες από 220 αρμοδιότητες, ενώ πάνω από 300 αρμοδιότητες πέρασαν με την εφαρμογή του προγράμματος στις αιρετές περιφέρειες.

Μια από τις καινοτομίες του Καλλικράτη ήταν και η προώθηση διαδικασιών για τη διαφάνεια στις λειτουργίες των δήμων, μέσω του προγράμματος «Διαύγεια», ενώ ήδη από την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη, το σύνολο των δαπανών υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επίσης έχει αναλάβει την εξέταση των συμβάσεων, τις οποίες ετοιμάζονται να υπογράψουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Ωστόσο η «Διαύγεια» σε πολλούς δήμους δημιούργησε περισσότερα προβλήματα λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας με την οποία συνδέεται.

Έτσι οι δήμοι κάνουν λόγο για μεγάλες οικονομικές αδυναμίες που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα.

Αλλού περισσότεροι, αλλού λιγότεροι

Προβλήματα εντοπίζονται και με το προσωπικό που καλείται να καλύψει τις ανάγκες κάθε δήμου, με άλλους δήμους να έχουν περισσότερους υπαλλήλους απ’ όσους χρειάζονται και άλλους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, κάποιοι δήμοι κατέγραφαν πλεονάζον προσωπικό με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά τα οικονομικά τους.

Αντίθετα μικρότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού λόγω εφεδρείας αλλά και επειδή οι συμβασιούχοι τραβάνε υπαλλήλους στις έδρες τους.

Σε εκκρεμότητα η διαχείριση των σκουπιδιών

Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει σε εκκρεμότητα παρά τις προβλέψεις του Καλλικράτη, ότι θα πήγαινε στα χέρια της τοπικής Αυτοδιοίκησης η διαχείριση.

Οι νέοι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο οι οποίες θα λειτουργούσαν ως ανώνυμες εταιρείες δεν έχουν θεσμοθετηθεί, ενώ δεν έχει διαμορφωθεί το νέο όργανο για τη Μητροπολιτική περιφέρεια Αττικής που θα αντικαθιστούσε το σημερινό φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής.

πηγή

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος27/11/11 20:10

    AYTA NA TA BLPEI KAI NA TA AKOYEI O BOYLEYTHS MAS POY SKIZOTANE NA GINEI O KALIKRATHS UIGOMENO KAI TO XVRIO TOY AMESA OY OY OY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.