Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τρικομματικό μνημόνιο με εγγυητή


**Δεν γίνεται καμία αναφορά στο ανακοινωθέν στο χρόνο των εκλογών, που είχε θέσει ως απαράβατο όρο η Ν.Δ. από την πρώτη μέρα, ενώ και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε στις δηλώσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, όπως κατ' αρχήν έχουν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι ο χρόνος δεν προσδιορίζεται, είπε όμως ότι σημείο αναφοράς είναι η αρχική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία των κομμάτων να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση χωρίς πίεση χρόνου εκλογών, όρο που είχε θέσει και ο κ. Παπαδήμος στους δύο αρχηγούς τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.
Ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος, με θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ορκίζεται σήμερα πρωθυπουργός μαζί με τη μεταβατική τρικομματική κυβέρνησή του και υπό τις ευλογίες των δανειστών της χώρας, που ανακουφίστηκαν χθες καθώς είδαν ότι οι πιέσεις τους εδώ κι ενάμιση χρόνο, για κυβέρνηση συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να εφαρμοστεί πιο εύκολα το Μνημόνιο, έπιασαν τόπο...

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα Εργο της κυβέρνησής του θα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου της ευρωζώνης και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές (κούρεμα χρέους, υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, υπογραφή και ψήφιση νέου μνημονίου, εφαρμογή όλων των μέτρων που περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Επί της ουσίας, η τρικομματική κυβέρνηση καλείται να κάνει όλη τη... βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσε μόνη της να επωμισθεί η αδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε χάσει και την εμπιστοσύνη των δανειστών της χώρας.

Χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από σύσκεψη τεσσάρων και πλέον ωρών, οι Κάρολος Παπούλιας, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης έκλεισαν τη συμφωνία με τον Λουκά Παπαδήμο και άνοιξαν μια νέα, μάλλον ιδιότυπη, σελίδα στη διακυβέρνηση της χώρας, με πολλά κενά και ερωτήματα για το μέλλον της.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας ήταν μια προσπάθεια να συγκεράσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει εκ των προτέρων και οι κυβερνητικοί εταίροι και ο εκλεκτός τους για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ας δούμε τι πέτυχαν και τι έχασαν οι Παπανδρέου, Σαμαράς, Παπαδήμος και Καρατζαφέρης με αυτόν το μεγάλο συμβιβασμό:

**Ο Γ. Παπανδρέου, μετά το φιάσκο της λύσης Πετσάλνικου που επιχείρησε να επιβάλει αναγκάστηκε, υπό τις απειλές υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να αποδεχτεί τον κ. Παπαδήμο -τον οποίο από την αρχή δεν έβλεπε με καλό μάτι, γιατί προφανώς δεν μπορεί να τον ελέγξει όσο τον κ. Πετσάλνικο.

Ηταν μια ακόμα υποχώρησή του, μετά το όπισθεν ολοταχώς που αναγκάστηκε να κάνει με το δημοψήφισμα, γεγονός που οδήγησε και στη αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, η οποία είναι και η μεγάλη ήττα του.

Ωστόσο, κατόρθωσε να βάλει πλέον για τα καλά στο παιχνίδι της φθοράς και τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος στο επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί να πει «ναι» στο «λάθος», στο οποίο μέχρι τώρα έλεγε σταθερά «όχι».

**Ο Αντ. Σαμαράς και η Ν.Δ. θα αναγκαστούν πλέον να συναινέσουν και στην εφαρμογή πολιτικών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο και η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει, αλλά και στο νέο μνημόνιο, που θα επιβληθεί στη χώρα ως αποτέλεσμα της νέας δανειακής σύμβασης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Προεδρίας, η νέα κυβέρνηση όχι μόνο θα υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου της ευρωζώνης αλλά θα εφαρμόσει και την οικονομική πολιτική που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις.

**Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος μίλησε για «μεταβατική» κυβέρνηση, ορολογία που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σαμαράς και αυτό αποτελεί ένα «κρατούμενο» για τον αρχηγό της Ν.Δ. Επίσης, στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει καμιά αναφορά ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να μετάσχει στην κυβέρνηση με βουλευτές της, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον Αντ. Σαμαρά να διαφυλάξει τα κοινοβουλευτικά του στελέχη από τη φθορά, και κυρίως εκείνα στα οποία στηρίζεται για το μέλλον.

**Ο κ. Παπαδήμος από τη μεριά του μπορεί να δήλωσε ότι δεν έθεσε κανένα όρο στους αρχηγούς, ωστόσο πέτυχε όπως ζητούσε: Να μην υπάρχει σαφής χρόνος τερματισμού της θητείας της κυβέρνησής του. Να έχει καθαρή πολιτική στήριξη και από τα τρία κόμματα για το σύνολο του προγράμματος που θα εφαρμόσει.

**Σε κυβέρνηση για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και ο ΛΑΟΣ, ένα κόμμα το οποίο είναι, σύμφωνα με τον αρχηγό του, ομογάλακτο της Ν.Δ. αλλά έχει σαφείς αναφορές στον χώρο που είναι ακόμα πιο δεξιά της Ν.Δ. Αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος του Γ. Καρατζαφέρη, καθώς γίνεται ισότιμος συνομιλητής των μεγάλων κομμάτων.

* Το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί για την άσκηση ουσιαστικής οικονομικής πολιτικής με κόμματα της Δεξιάς, δηλαδή τους μεγάλους αντιπάλους του. Μια συνεργασία στο πρότυπο του «μεγάλου συνασπισμού» τύπου Γερμανίας. Οι διαφορές, βέβαια, έχουν αμβλυνθεί αλλά το γεγονός έχει τη σημασία του για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος... *

πηγή

8 σχόλια :

  1. Ντορης.11/11/11 13:27

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ, ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΚΑΙ Ο ΝΙΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΡΊΣΚΕΙ ΔΟΥΛΕΙΆ, ΔΕΝ ΠΕΙΡΆΖΕΙ ΘΑ ΓΥΡΊΣΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΘΑ ---ΚΟΝΟΜΙΣΙ---ΚΑΙ Ο ΦΤΩΧΌΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντορης11/11/11 13:30

    Άσε που μου θυμίζει το μαρινη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/11/11 16:08

    Κυβέρνηση φιλελευθερο-πασόκων μετά λαο-φασιζουσών απόψεων και από λίγο ...τίποτα.

    Ρε, μπας και κοιμάμαι!!!!!

    Ρε, τσιμπάτε με....

    Δεν υπάρχει ΕΛΕΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/11/11 16:37

    Ξέχασα χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/11/11 17:49

    Τώρα που βρήκες το απολυτήριο του δημοτικού κάτι θα γίνει Ντόρη
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντορης11/11/11 20:39

    Μπραβο φυλε Νις εισαι ο μονος που με παριγορη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/11/11 22:33

    Ανώνυμος είπε...

    Ντόρη σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί έχω και εγώ γευτεί την ενεργεία!
    Oι δικές μου επιχειρήσεις είναι πλήρες από προσωπικό. Σύντομα θ ανοίξω την καινούρια και θα σε προσλάβω.
    Εν πάσει περιπτώσει όμως ας το έχουν υπ όψιν τους οι συμπατριώτες μήπως και του πέσει στην αντίληψη τους κάτι . Θα είναι μεγάλη προσφορά σε όλους μας και όχι μόνο σε σένα
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nτορης12/11/11 12:49

    Μπραβο Νις, παο οπου Νανe και διευθυντής δεν ντρέπομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.