Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στο δρόμο από σήμερα τουλάχιστον 20 000 δημ υπάλληλοι

"Πρεμιέρα" κάνει σήμερα επισήμως η εφαρμογή της πρόωρης αποχώρησης δημοσίων υπαλλήλων, μέσω προσυνταξιοδοτικής κατάστασης. Περισσότεροι από 15.000 υπάλληλοι έχουν λάβει ήδη ειδοποιητήριο και έχουν κληθεί να μην εμφανιστούν στις υπηρεσίες τους από σήμερα λόγω του νέου μέτρου. Πολλοί από αυτούς αποχαιρέτησαν ήδη τους συναδέλφους τους την Παρασκευή, ενώ άλλοι θα επισκέπτονται τις υπηρεσίες τους τις επόμενες ημέρες μόνο για την τακτοποίηση γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων.

Οι περισσότεροι από τους 15.000 υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εντάχθηκαν οικειοθελώς κι αποχωρούν από τις δουλειές που απασχολούνταν για περισσότερο από τριάντα χρόνια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτος εφαρμόζεται ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς μάλιστα να ισορροπείται από μια αντίστοιχη είσοδο άλλων δημοσίων υπαλλήλων.
Ως εκ τούτου, το κράτος τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστεί για να καλύψει τα κενά που θα υπάρξουν. Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν να μειωθεί το κράτος κατά 30% στο πλαίσιο περικοπής δημοσίων δαπανών. Έτσι οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν δεν θα καληφθούν, αλλά θα καταργηθούν. Το ίδιο θα συμβεί και με τις θέσεις οι οποίες ήταν ήδη κενές μέχρι τον Οκτώβριο.

Τόσο η εφεδρεία, όσο και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς αφορούν εκείνους του υπαλλήλους που βρίσκονται στην σύνταξη, είτε πρόκειται για αορίστου χρόνου - για την πρώτη περίπτωση - είτε για μόνιμους - για την δεύτερη. Ο κ. Δημήτρης Ρέππας σε συνεργασία με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο έκρινε πως ήταν κοινωνικά δίκαιο να δοθεί απάντηση στο αίτημα των απολύσεων της Τρόικας, χωρίς να πληγούν οι νεότερες γενιές υπαλλήλων.

Η Τρόικα συναίνεσε με αυτή την λύση και υπολογίζεται να ξεπεραστεί ο στόχος των 30.000 αποχωρήσεων και ίσως αγγίξει τις 50.000, στις οποίες, όμως, θα περιλαμβάνονται, πέραν αυτών των μέτρων, συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις κλπ.

Όσοι φεύγουν σήμερα θα μπουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για δύο χρόνια, μέχρι το 2013, και θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους.

Τέσσερις χιλιάδες από τους δεκαπέντε χιλιάδες είχαν ήδη αποκτήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έτσι θα βγουν κανονικά στην σύνταξη.

Από 1/1/2012 θα αρχίσει και η εφαρμογή της εφεδρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Φεβρουαρίου.

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος29/11/11 19:41

    μην ταραζεσται......ο τελικος στοχος ειναι να φυγουν απο το δημοσιο[γενικως] ...450000..εργαζομενοι...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.