Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τα φάγαμε όλοι μαζί (συνέχεια)

 Τελείωσε και αυτό το τριήμερο και πήραμε όλοι το μελαγχολικό ύφος της επιστροφής. Για άλλη μια φορά η βίαιη προσαρμογή το βράδυ της Κυριακής μας άνοιξε την πόρτα του σπιτιού μας μετά από μια ανέμελη ,συγκινησιακή αυθεντική ,ουσιαστική ,ανθρώπινη ξέγνοιαστη παραμονή στο χωριό. Τέλος πάντων φάγαμε όλοι μαζί το βεργάδι που είχε βάλει o Πανάγος o Ζάνης ,φάγαμε λουκάνικα ψημένα στα κάρβουνα , τραχανά ,αυγά, τυρί δικό μας, ήπιαμε τσίπουρο παραγωγής εκείνης της στιγμής που έφτιαξε ο Γιώργης ο καγιάς, και κρασί .Τραγουδήσαμε χορέψαμε μέχρι το πρωί με τον Γιώργη τον Ροζή στο κλαρίνο τον Αντρέα τον Κωσταντινόπουλο και την Μαρίνα στο τραγούδι . Όλα πέρασαν από τα χέρια του Σόλωνα που δούλεψε ομολογουμένως πολύ σκληρά για αυτή την οργάνωση . Πήραμε την γλανιτσιώτικη δόση μας και χωρίς να πάρουμε νέα μέτρα  επιστρέψαμε. Αυτή ήταν μια περιληπτική ενημέρωση ,αλλά θα επανέρθουμε σύντομα και αναλυτικά με πλούσια περιγραφή για το τριήμερο ,βίντεο και φωτογραφίες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To σχόλιο της Γιάννας και του Μαρίνη με απάλλαξαν από την αναλυτικότερη περιγραφή που σας υποσχέθηκα .Είναι περιττό να γράψω οτιδήποτε άλλο. Καλύφτηκα απόλυτα ,γι αυτό και τα κάνω κύρια ανάρτηση Τους ευχαριστώ και τους δύο .Θα ασχοληθώ με την επεξεργασία των βίντεο και την ανάρτηση τους.Ηδη στην συνέχεια της σελίδας ειναι έτοιμα όλα τα βίντεο
Γιάννα:
Σ΄αυτό το σύντομο χρονικό του τριημέρου "δια χειρός Νις" , θα ήθελα, ως αυτόπτης μάρτυρας, να προσθέσω εν συντομία στα αγαθά προς βρώσιν το αγριογούρουνο που πρόσφερε η κυνηγετική ομάδα του Προέδρου (και τσιμπήσαμε "μια ολιά" που λένε κι οι Κρητικοί, όπως και τα εδέσματα της Αγγέλως, που ως μέλος της ομάδας Σόλωνα φρόντισε για το καλύτερο.
Ο Γιώργης ο Καγιάς εκτός από το τσίπουρο, μας "έφτιαξε" το βράδυ του Σαββάτου και με τους ήχους της φλογέρας του και μας πήγε μουσικά μέχρι τη Θράκη, με το "Ζωναράδικο σκοπό του".
Η Μαρίνα έκανε την υπέρβαση, όταν από το πάλκο κατέβηκε στη πίστα να τραγουδήσει και κατόπιν έγινε "μασκαλιάρης" του Λούη, ως πρωτοχορευτή.
Η ορχήστρα, προς το τέλος της βραδιάς, πρόσφερε στους εναπομείναντες στιγμές Διονυσιακής λατρείας,με τραγούδια παραδοσιακά γλανιτσιώτικα, εποχής Μακρή...(Νίς,Γιώργης, Γιώτα,Δήμος,Μπαντέβας ήταν οι μύστες).
Η Λεμονιά, ως Μονσερά Καμπαγιέ, κράτησε ζωντανή και κεφάτη τη παρέα από το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 5 τ' απόγευμα. Η έκπληξη ήταν η λυρική στιχομυθία αυτής και του Μπαντέβα (ευγενής χορηγία από τη πλευρά του). Όπως κατάλαβα κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.
Ο Πανάγος πέρα από το βεργάδι έβαλε και τη λεβεντιά και γνησιότητα της φωνής του και με συντροφιά το Γιώργη ξύπνησε μνήμες και εποχές με σφραγίδα...
"Επί προσωπικού" ευχαριστούμε τον blogger για το τριήμερο που κερδίσαμε, τη μητέρα της Διευθύντριας του Σαλέ που μείναμε για το γαλακτομπούρεκό της, την ίδια την Διευθύντρια για το αστείρευτο χιούμορ και τη παρουσία της και το ιστορικό Γιαννέικο rooms to let (βλ. κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα) που μας φιλοξένησε.
Μαρίνης :
Χαίρομαι και σας θαυμάζω ταυτόχρονα .Γιατί στήσατε απ΄το μηδέν ένα αυτοσχέδιο και αυθόρμητο γλέντι και το απολαύσατε, άλα γλανιτσιώτικα.Αποδείξατε πως και τα αυτοσχέδια και αυθόρμητα γλέντια ,που στηρίζονται στην ομαδικότητα ,στη φαντασία και στο μεράκι δεν υστερούν σε τίποτα από τα άλλα ,τα καθιερωμένα.
Τα είχε όλα το γλέντι σας από όσα πληροφορήθηκα: Είχε το χορηγό του ,το γλετζέ και μερακλή Πανάγο ,λίαν γενναιόδωρο σε εποχή κρίσης .Είχε το μάγειρα του,το δραστήριο Σόλωνα,που εξελίχτηκε σε πραγματικό σεφ.
Είχε τον ειδικό στην παρασκευή του τσίπουρου- φάρμακου,και της φλογέρας ,το Γιώρη του Καγιά.Είχε τους πρόθυμους συμπατριώτες μας αοιδούς και οργανοπαίχτες της μουσικής μας παράδοσης ,Πολυχρονοπούλου Μαρίνα, Κωνσταντινόπουλο Ανδρέα καιΡοζή Γεώργιο με το συγκροτημά του.
Είχε τον ανταποκριτή του, την αεικίνητη και μειλίχια Γιάννα. Είχε το γενικό συντονιστή στην επικοινωνία και οργάνωση της εκδήλωσης ,το διαχειριστή - μάνατζμεντ του ιστολογίου μας ,τον αγαπητό Νις ( Γιώρη Γιαννόπουλο ). Και πάνω από όλα είχε τους χορευταράδες και γλετζέδες συμπατριώτες μας ,που έδιναν τον τόνο και το κέφι. Είχε παρούσα ,ολόζωντανη ,την ψυχή της Γλανιτσιάς. Χαρίσατε και σε εμάς ,τους νοερά απόντες ,μια νότα χαράς και αισιοδοξίας ότι ο κακός χρόνος περνάει..... Από καρδιάς όλους σας ευχαριστώ,που ξαναζωντανέψατε τα άγια χώματα του τόπου μας.
Συγχαρητήρια











12 σχόλια :

  1. ΝΤΟΡΗΣ2/11/11 20:09

    GIA SOY RE FILE MPANTEBA ME TO XORO SOY, TOYS ESKISES OLOYS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΟΡΗΣ2/11/11 20:12

    ΓΙΑ ΣΟΥ ΝΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΡΑΚΑ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΤΟΡΗΣ2/11/11 20:13

    Η ΜΑΡΙΝΑ ΞΑΝΑΝΙΟΣΕ ΑΠΟ ΤΙ ΒΛΕΠΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΤΟΡΗΣ2/11/11 20:15

    ΡΙΧΤΑ ΑΝΤΡΕΑ ΜΕΓΑΛΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/11/11 21:04

    Μας έλειψεςκαι εσύ και Μαρία Ντόρη
    Την άλλη φορά θα ελπίζω να είσαστε και εσείς
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντορης2/11/11 22:22

    θα ειμαστε φιλε μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NIS SE EYXARISTW GIA THN ANARTHSH !!! ME GEMISES PONO,ANAMNHSEIS KAI NOSTALGIA NA EISAI KALA!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/11/11 09:39

    ΓΙΩΤΑ....καλημερα..το καλοκαιρι θα σε περιμενουμε αλλα να κατσεις λιγο παραπανου στο χωριο....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. GEROLYKE SE EYXARISTW !! EYXOMAI TO 2012 NA EINAI MIA KALLITERH XRONIA GIA MENA KAI NA EXW XRONO NA MEINW STO XWRIO LIGO PERISSOTERO KAIRO APO TO NA EIMAI ATHINA!!!! ME ANAZHTHSAN OI RAXES !!! ENAKA MIA VOLTA MEXRI KERPINH KAI PRAGMATI ENOIWSA OTI TOUS ELEIPSA!!!!!XAXAX
    GEROLYKE TWRA EXW ENA AKOMH STOIXEIO THA PSAKSW NA VRW POIOS HTAN STO XWRIO TIS MERES POU HMOUN EGW XAXXAAXXA !!!!NA EISASTE KALA KAI NA EYXARISTOUME TON NIS GIA AYTH THN EYKAIRIA POU MA EDWSE NA EPIKOINWNOUME KAI NA PEIRAZOUME O ENAS TON ALLON!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/11/11 09:41

    με το καλο γιωτα..gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ENA MEGALO BRAVO STO NIS KAI STOUS AKOURASTOUS KALLITEXNES MAS!!!!!!!!!!!! A RE GLIANITSIA ME TA TALENTA SOU KSEXNIESAI ESY !!!!!!!!!
    ETSI NOIWTHW OTAN AKOUW PALI KAI PALI TA VIDEO!!!!!!!!!!!!!!!!!!BRAVO SAS !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/11/11 23:10

    Από τα κείμενα και τις φωτογραφίες συμπεραίνω ότι ήταν πολύ επιτυχημένη η κάθοδος των "αποδήμων" στο τριήμερο.Δε μπορεί παρά να χαρεί κανείς και να συγχαρεί.Στα παραπάνω "ντοκουνέντα"δεν αναφέτεται κάτι για την υποδοχή και συμμετοχή στην όλη εκδήλωση των ντόπιων συγχωριανών μας. Θα ήθελα μερικά στοιχεία γι αυτό, επειδή θεωρώ τη συμμετοχή και συνδιασκέδαση μαζί τους "εκ των ουκ άνευ" του σκοπού της ωραίας κατά τ'άλλα καθόδου στα πάτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.