Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στη Γλανιτσιά 13/14/και 15 Αυγούστου 2011.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου. Σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον, στην πλατεία του Χωριού μας, κάτω από τα πλατάνια και με εξαιρετικό αυγουστιάτικο καιρό, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού, μαζί με τους συγγενείς και φίλους που είχαν έρθει από Αθήνα και Τρίπολη, τρωγόπιναν, κουβέντιαζαν και γλένταγαν μέρα νύχτα ασταμάτητα. Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 13-8-11 το βράδυ με τους νέους του Χωριού στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου. Πάνω από 80 νέα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα και με ποτά, αναψυκτικά και άλλα, προσφορά των δύο Συλλόγων, γλεντούσαν έως το πρωί. Υπεύθυνος της μουσικής ήταν ο Ροζής Ανάστος του Γεωργίου, προσφορά για δεύτερη χρονιά, του συμπατριώτη μας Βουλευτή, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Το ίδιο βράδυ, στην πλατεία του Χωριού, καμιά πενηνταριά πατριώτες είχαν στήσει ψησταριά, με μπριζόλες, λουκάνικα και σουβλάκια και πίνοντας το κρασάκι τους, ήρθαν σε κέφι και τραγουδούσαν τραγούδια παλιά Γλανιτσιώτικα της ξενιτιάς του έρωτα της αγάπης, τραγούδια κλέφτικα και ιστορικά. Ψήστης ήταν ο Λάμπρος, γαμπρός της Γλανιτσιάς, άντρας της Γιώτας του Κούλη. Πολλοί ήταν εκείνοι που τραγούδαγαν και συνόδευαν το κλαρίνο που έπαιζε ο Νικόλας του Ξερικού. Τραγουδούσαν ο Μπουρεκογιώρης ο Δήμος του Λεγάκης , ο Σόλωνας ο Βασίλης Ρούμπος ο Νις και πολλοί άλλοι.
Στις 14-8-11 μετά την θεία λειτουργία, στην πλατεία του χωριού κάτω από τον πλάτανο 40 Γλανιτσιώτες και γαμπροί της Γλανιτσιάς, διαγωνίστηκαν στο παραδοσιακό παιχνίδι της τράπουλας, τη δηλωτή. Κληρώθηκαν σε 20 ζευγάρια και άρχισαν τον αγώνα. Οι συμμετέχοντες ήταν οι πιο κάτω: ο Σόλωνας, που ήταν και οργανωτής, ο Δήμος του Λεγάκη, Στάθης Μποσμής του Κυριάκου, Τρύφωνας Βασιλόπουλος του Κωστούρου, Πάνος Παπαθεοδώρου του Σωτήρη, Γιώργης Παπαθεοδώρου του Σωτήρη, Αγγελετόγιαννης, Βασιλόπουλος Δημήτρης του Μαγαζά, Γιαννόπουλος Γιώργης (Νίς), Κώστας του Φλεβάρη, Λαγιόγιαννης, που με πέταξε έξω από τον τελικό άδικα, μάρτυρες όλοι οι παρατηρητές , Βασίλης Ρούμπος, ο οποίος προσέφερε και τις 100 τράπουλες, Πολύδερας Ανδρέας του Γούνη, Γιαννόπουλος Δημήτρης του Παπαγιώρη, Νίκος Πολυχρονόπουλος του Μιχάλη, Νίκος Γιαννόπουλος του Φλεβάρη, Βασιλόπουλος Θανάσης του Κωστούρου, Μαγγογιώρης, Βασιλόπουλος Χρήστος του Μαγγογιώρη, Βασιλόπουλος Γιάννης του Μαγγοθανάση, ήταν και ο νικητής ενός αρνιού που ήταν το έπαθλο. Πολύδερας Δήμος του Κούλη, Αραπάκης Γεώργιος γαμπρός του Μπουρνά,Γιαννόπουλος Μενέλαος του Κίμωνα, Πολύδερας Γεώργιος του Μπάμπη πρόεδρος του Συλλόγου Τρίπολης, Πολυχρονόπουλος Γιάννης του Μιχάλη, Βασιλόπουλος Λεωνίδας του Κωστούρου, Νταρζάνος Μήτσιος του Πετρούλια, Καρτέρης Ηλίας ο γαμπρός του Ξουριοκωστή, Βασίλης Γιαννόπουλος του Μπούγου, Σταθόπουλος Γιάννης του Παπά, Σταθόπουλος Θανάσης του Νάσιου, Πολύδερας Πάνος του Αγγελετόγιαννη, Κώστας Κωνσταντινόπουλος του Μητρόπανου, Σταθόπουλος Νίκος του Χοβαντώνη ,Κώστας Πολυχρονόπουλος του Μιχάλη, Σταθόπουλος Τάσος του Μπουρνά, Κουστένης Παναγιώτης, Λαδάκης Αντώνης, Μανθάκος Χρήστος και Βασιλόπουλος Θανάσης του Μαγαζά.
Την ίδια ώρα που γινόταν ό διαγωνισμός, έβραζαν επί τόπου, το βεργάδι που θα έτρωγαν οι διαγωνιζόμενοι και οι παρατηρητές μετά τον αγώνα. Για το βράσιμο και τις υπόλοιπες ετοιμασίες υπεύθυνος ήταν ο Νίκος του Φλεβάρη, ο Κώστας του Μιχάλη, ο Σόλωνας και η νύφη του Αγγελετόγιαννη. Το αρνί για έπαθλο του νικητή και το βραστό ήταν προσφορά των διαγωνιζομένων, που είχαν 10 € ό καθένας συμμετοχή.
Το βράδυ στην πλατεία του χωριού είχαν την τιμητική τους τα μικρά παιδάκια. Πάνω από 30 παιδιά από 3 έως 10 χρονών χόρευαν, τραγουδούσαν, γελούσαν, με την καθοδήγηση ειδικών από την Τρίπολη, προσφορά και αυτό του Βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Ύστερα από τα παιδία, σειρά είχαν οι μεγάλοι. Η πλατεία του Χωριού απάκρη σάκρη ήταν γεμάτη με κόσμο.
Οι Σύλλογοι του Χωριού είχαν φροντίσει για την καλοψημένη γουρνοπούλα, σουβλάκια, λουκάνικα, κρασί, ποτά και όλα τα άλλα. Αφού έφαγαν και ήπιαν, άρχισαν το χορό και σταματημό δεν είχαν μέχρι το πρωί που άρχισε να χαράζει.
Η ντόπια ορχήστρα του Γεωργίου Ροζή,με ΜαρίναΠολυχρονοπούλου στο τραγούδι, Ντόρη Σούτα γαμπρό του Μαρούτα στην κιθάρα , Τάσο Ροζή στα κρουστά, οι τραγουδιστάδες Σαραβάκος και Κατσάμπουλας από τα γύρο Χωριά και ο Σούτας Σωτήρης στο αρμόνιο, ήταν πληρωμένη από τους συλλόγους και για τα δύο βράδια. (Δεν πρέπει να παραλείψω και την 2ωρη εμφάνιση του Νις με το ντέφι στην ορχήστρα που έδωσε με εξαιρετικό και μοναδικό τρόπο ιδιαίτερο κέφι.)

Τηρήθηκε και το έθιμο της λαχειοφόρου αγοράς, υπέρ των Συλλόγων, κατά την οποία κληρώθηκαν μία τραπεζαρία, μία ξύλινη ντουλάπα, μία παπουτσωθήκη, ένας ανεμιστήρας, τρεις βαλίτσες και ένα πιεσόμετρα με θερμόμετρο.
Τυχεροί ήταν για την τραπεζαρία ο Δάσκαλος Μπάμπης Γιαννόπουλος, για την ντουλάπα ο Θανάσης του Νάσιου, για την παπουτσωθήκη η Θοδώρα του Μήτσου του Πετρούλια και για τα υπόλοιπα δώρα κάποιοι ξένοι φίλοι.
Ανήμερα της Παναγίας μετά το τέλος της θείας λειτουργίας οι προσκυνητές κάθισαν στα δύο καφενεία του Χωριού μας και στην πλατεία για να πάρουν το καφεδάκι τους και να κουβεντιάσουν διάφορα θέματα του Χωριού.
Το βράδυ ανήμερα της Παναγίας, συνεχίστηκε το πανηγύρι με το ίδιο κέφι της παραμονής, γουρνοπούλα, κρασί ποτό, χορό μέχρι πρωίας. Υπάρχουν τα σχετικά βίντεο που βιντεοσκόπησαν οι πατριώτες μας Βασιλόπουλος Θανάσης του Μαγαζά, ο μικρός Μπρουκλόγιαννης Γιάννης του Πάνου και ο Νίς, τα οποία θα αναρτήσει ο Νίς στην ιστοσελίδα μας.
Τις εκδηλώσεις του τριημέρου, τίμησαν με την παρουσία τους, ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΑΝΟΣ, τους ευχαριστούμε πολύ.
Για τον καθαρισμό και το πλύσιμο της πλατείας, του Σχολείου, του Πνευματικού κέντρου, η ορχήστρα προσέφερε 200 €. τους ευχαριστούμε πολύ.
Έτσι έκλυσε το τριήμερο των εκδηλώσεων και του χρόνου να ήμαστε καλά.
Κάποιοι όμως την άλλη μέρα στις 16/8/11,που δε χόρτασαν γουρνοπούλα, βραστό, κρασί τραγούδι και χορό, ρίχνουν την ιδέα να συνεχίσουμε και άλλη μέρα με βεργάδι στην πλατεία του χωριού, να φάμε να πιούμε και να τραγουδήσουμε, άλλα παλιά. Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τη κουβέντα και συγκεντρώνοντας το ανάλογο ποσό για το βεργάδι και τα υπόλοιπα, το αποφάσισαν να γίνει το Σάββατο το βράδυ 20/8/11.
Οι συμμετέχοντες για το βεργάδι, από 20 € ο καθένας είναι:
Παπαντώνης,Παπαγιώρης,Σόλωνας,Πάνος Σταθόπουλος του Νικολού,Κώστας Γιαννόπουλος του Φλεβάρη, Μπάμπης Γιαννόπουλος δάσκαλος,Μήτσιος Πετρούλια, Γιώργης Πλιαμίκα, Δήμος Λεγάκη, Πολυχρονόπουλος Μαρίνης του Γληγόρη, Σωτήρης Παπά και Σωτήρης Χρηστιά.
Σάββατο μεσημέρι, πήγα στη Ζήρια πήρα ένα κατσικομούνουχο από τον τσοπάνη Δρούγκα Μήτσιο και μαζί με το Νίκο του Φλεβάρη και τη κουμπάρα μου την Παπαγιώργαινα, το βάλαμε απάνου στο λεβέτι καίβραζε. Στις δέκα η ώρα, όλα ήταν έτοιμα. Στρώσαμε τα τραπέζια κάτω από τον πλάτανο, και αρχίσαμε το φαγοπότι. Σιγά σιγά άναψε το κέφι και άρχισε το τραγούδι το παλαιικό. Το τρία κλαρίνα και το λαούτο έπαιζαν ασταμάτητα μέχρι τα χαράματα. Ξεκίνησε με τη φλογέρα του ο φίλος Πάνος από τη Βυτίνα, που τον καλέσαμε για το σκοπό αυτό, στη συνέχεια ο Παύλος ο Μπρουκλόγιαννης με το κλαρίνο, ακολούθησε με κλαρίνο ο Γιάννης ο απίκραντος και μείς οι υπόλοιποι τραγουδούσαμε. Τα κλαρίνα και τα τραγούδια τα συνόδευε με το λαούτο του ο Γιώργης ο Παπαθεοδώρου του Σωτήρη, πρώτη φορά τον άκουσα, ήταν υπέροχος και στο λαούτο και στο τραγούδι. Στα τραγούδια ήταν πέρα από τους οργανοπαίκτες, ο Δήμος του Λεγάκη, ο Κώστας Απίκραντος ,ο Γιατρός Γιάννης Σταθόπουλος του Στάθη, ο Δάσκαλος Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Πάνος του Μπρουκλόγιαννη, ο Σόλωνας, ο Πανουριάς και ο Μήτσιος του Πετρούλια, ο Κατσιόγιαννης, ο Πάνος του Νικολού που τραγούδησε την Αντώνα τη πλατώνα, ο Σωτήρης του Αγγελή,ο Μενέλαος του Κίμωνα με τον αδερφό του τον Κώστα, ο Τάσος του Μπουρνά, ο Μήτσιος του Παπαμπούγου με τη γυναίκα του,ο Μύγαλας, ο Μπάμπης ο Γιαννόπουλος που μας άκουγε και δεν τραγουδούσε λόγω πένθους της αδερφής του Σταθούλας και άλλοι που δε μπορώ να τους θυμηθώ . Για τη φωτογραφική κάλυψη, ήταν o νεότερος της παρέας Γιάννης Μπρουκλόγιανης του Πάνου, ο οποίος δεν έχει απουσιάσει από καμία εκδήλωση του χωριού, μπράβο Γιάννη.
Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο, για όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας από το ΝΙΣ.
Την άλλη μέρα Κυριακή 21/8/11 ήταν το μνημόσυνο των απανταχού Μυγδαλιωτών, που έχει καθιερώσει ο δάσκαλος μας Στάθης Σταθόπουλος πριν από πολλά χρόνια. Τελείται την αμέσως επόμενη Κυριακή μετά της Παναγίας. όλοι μαζί, με τον Παπαντώνη, μετά την εκκλησία, πήγαμε στο νεκροταφείο και ψάλαμε την επιμνημόσυνη δέηση. Με το κατέβασμα στην πλατεία, όποιος ήθελε έφαγε σούπα από το ζουμί του βραστού βεργαδιού, ήταν υπέροχη μας είπε ο γιατρός.
Το μεσημέρι της Κυριακής 21-8-11, τέλεσαν το γάμο τους ο Πάνος Ροζής του Γεωργίου (Μπαρούνης) με την Σεβαστιανή και στη συνέχεια βάπτισαν τα δύο παιδιά τους Γιώργη και Γιωργία. Ευχόμαστε καλή ζωή και να τους ζήσουν. Μετά την τέλεση των μυστηρίων, όλοι οι καλεσμένοι, ανέβηκαν στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου για φαγητό και γλέντι με την ορχήστρα του Γεωργίου Βίτσα, γαμπρός του Γιώργη Μπαρούνη και γλεντούσαν έως αργά το απόγευμα.
Ο γαμπρός είναι νέος κτηνοτρόφος, έχει 200 πρόβατα στο Χωριό, το κοπάδι του κουρεύουν οι Σύλλογοι κάθε χρόνο στην εκδήλωση που γίνεται της Αγιατριάδος στον Αγιοθόδωρο. Έχει αποκτήσει 3 παιδάκια με τη Σεβαστιανή, τη Δήμητρα,το Γιώργη και τη Γιωργία, να σου ζήσουν Πάνο. 

ΥΓ
Η παρουσία της Δημοτικής αρχής ήταν μηδενική όλο το τριήμερο, γιατί φίλε Δήμαρχε; Το τριήμερο της Αγιατριάδος, την ημέρα της εκδήλωσης της κουράς των προβάτων, μαζέψαμε έρανο για τις καμένες λάμπες. Τώρα το τριήμερο της Παναγίας ζητήσαμε το αυτοκίνητο του Δήμου να πλύνει την πλατεία και οι αρμόδιοι είπαν όχι, παρόλο που το αυτοκίνητο του Δήμου και ο οδηγός ήταν όλη την εβδομάδα στη Μυγδαλιά, όπως με πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος στο Βαλτεσινίκο την ημέρα του αλωνίσματος.
Φίλε Δήμαρχε σου είπα εγώ προσωπικά της Αγιατριάδος, για την πληρωμή της οφειλής, από την περσινή εκδήλωση της Κουράς των προβάτων, ούτε και αυτό έγινε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους και υπαλλήλους , παρόλο που υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα παραστατικά. Και ερωτώ, δεν υπάρχουν χρήματα; Γιατί όμως γίνονται καινούριες εκδηλώσεις;
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Γραμματέας
ΡΟΖΗΣ ΣΟΛΩΝ

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος23/8/11 15:19

    ΡΕ σολωνα μη ρε....θα του κανεις τα μουτρα κρεας....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/8/11 18:05

    Λοιπόν δηλώνω Σολωμικός μέχρι θανάτου
    Σχεδιάζει και υλοποιεί στο άψε σβήσε .
    Λέει τα λιγότερα και κάνει τα περισσότερα σε αντίθεση με όλους εμάς που λέμε-λέμε και τίποτα δεν κάνουμε . Πρέπει να ομολογήσουμε ότι πέρασαν όλα από τα χέρια του στο πανηγύρι. Του είχα πει ότι αν δεν πετύχει το πανηγύρι θα φύγεις νύχτα από το χωριό . Είτε είσαι υπεύθυνος είτε όχι ,εσύ θα χρεωθείς την αποτυχία.
    Χωρίς μεμψιμοιρία λοιπόν δώστε του συγχαρητήρια και δηλώστε Σολωνικοί.
    Σε λίγες μέρες θα σκάσει πρόταση βόμβα από το Σόλωνα και να είστε σίγουροι ότι θα την υλοποιήσει .
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/8/11 20:46

    ψαχνω καταφυγιο!!!!!!!!!!!!gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/8/11 20:49

    ΌΠΑ ΝΙΣ ΦΑΟΥΛ??/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/8/11 22:13

    Λεπτομερής και σαφής ανταπόκριση.

    Εγγονός της Αρετής γαρ και τόχει το λέγειν και μαζί και το γράφειν.

    Σίγουρα θα δεχθεί προτάσεις από μεγάλα κανάλια!!!

    Μπράβο ρε Σόλωνα και του χρόνου.

    (ο χωρίς ψευδώνυμο και ακατονόμαστος)

    Υ/Γ είδατε εμπλούτισα το ιντερνετικό παρατσούκλι μου για να μην έχετε καμιά φαγούρα...

    Και πάλι ας ψάξετε το site του kleitor.blogspot.com χωρίς να νευριάζετε όμως έτσι??? για πατριώτη μάλλον πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/8/11 11:40

    ΔΕ ΗΡΤΑΝΕ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΟΙ ΤΡΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΕς ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΜΑς ΤΗΜΗΣΟΥΝΕ.ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΑΝΕ ΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΤΣΑΠΟΥΤΣΑΛΙΑ ΜΑς ,ΤΟ ΣΗΜΕΟΣΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΑΙΑς ΤΟΥΣ ΝΥΣΤΑΓΜΕΝΟΥς ΠΙΣΤΟΥς ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΚΟΛΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΥΧΤΗΔΕς ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΑΝΕ ΣΤΟ ΧΑΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΗΑΔΙ ΚΑΤΑ ΤΑΛΑ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΙΚΟς ΧΑΒΑς
    ΜΠΡΟΥΚΛΙς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/8/11 19:10

    Ειπαμε πλακα κανουμε .....αστα αυτα που γραφεις... ειναι σοβαρα gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/8/11 02:02

    ευχαριστω για τα καλά λόγια και είναι χαρά μου να παρευρίσκομαι σε οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό.Γιάννης Μπρουκλόγιαννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.