Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 4η ΚΟΥΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΟ 2011

Από το Μαρίνη Πολυχρονόπουλο
Με μπροστάρη την ιστοσελίδα, την αγορά του χωριού μας , οι πατριωτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Τρίπολης κινητοποίησαν τους απανταχού συμπατριώτες μας να εγκαταλείψουν προσωρινά βέβαια τον καναπέ και την τηλεόραση τους ,να λησμονήσουν για λίγο την σκληρή πραγματικότητα ,να βγούνε από το καβούκι τους και να ξεδώσουν για μια ακόμη φορά στη γενέτειρά τους κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Όλα ,έχω την αίσθηση ,πως οργανώθηκαν άψογα και στην πιο μικρή τους λεπτομέρεια και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι δύο πατριωτικοί Σύλλογοι λειτουργούσαν συλλογικά και συμπληρωματικά με μεράκι ,με σύμπνοια ,με αγάπη και προσφορά και εξυπηρέτηση του συνόλου. Όλοι στα Δ.Σ, εξετέλεσαν με επιτυχία το έργο που είχαν αναλάβει κάτω από την υψηλή εποπτεία των δύο συγγενών γιατρών ,του έμπειρου και πολυμήχανου Γιάννη Σταθόπουλου και του αγνού και πρόθυμου ανηψιού του , Γεωργίου Πολύδερα.
Η γιορτή ξεκίνησε από το Σάββατο ,παραμονή του Αγίου Πνεύματος.Από Αθήνα και Τρίπολη κατέβηκαν με τα αυτοκίνητά τους στο χωριό πολλοί φιλέορτοι και ευσεβείς προσκυνητές. Οι πρώτες ζεστές χαιρετούρες και τα καλωσορίσματα έπεσαν στο γήπεδο ,στις Κάτω Ράχες.
Εκεί συγκεντρώθηκαν οι ποδοσφαιριστές των δύο Συλλόγων μας και οι δύο « αντίπαλες » ομάδες άρχισαν να ζεσταίνονται και κατά το δειλινό ξεκίνησαν τον ποδοσφαιρικό τους αγώνα. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος και συναρπαστικός από το πρώτο λεπτό ,επειδή το σκορ ήταν κυμαινόμενο. Στο τέλος νίκησε η ομάδα της Αθήνας με σκορ 6-5 που ομολογουμένως ήταν καλύτερη από την ομάδα της Τρίπολης . Καταχειροκροτήθηκαν όμως όλοι από τους πολυπληθείς θεατές για το ευ αγωνίζεσθαι και τιμήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες ποδοσφαιριστές με αναμνηστικά μετάλλια.
Το βράδυ παρατέθηκε στην καλαίσθητη και ευρύχωρη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου πλούσιο δείπνο σ’ όλους τους συμπατριώτες. Ακολούθησε ολονύχτιο τρικούβερτο γλέντι, που ζωντάνεψε για λίγες ώρες το χωριό μας ,θυμίζοντας παλιές ένδοξες εποχές.
Την Κυριακή του Αγίου Πνεύματος ,κατά τις 7 π. μ .σήμανε η γλυκόλαλη καμπάνα του χωριού μας υπενθυμίζοντας σ’ όλους μας πως έπρεπε να εγερθούμε ,να ετοιμαστούμε και να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή ,όπως τον παλιό καλό καιρό με το σχολείο μας ,στους Αγίους Θεοδώρους.
Σε λίγο ξεκίνησε ένα καραβάνι από αυτοκίνητα για το ειδυλλιακό εξωκκλήσι των Αγίων. Επικεφαλής ο αεικίνητος και δραστήριος αιδεσιμότατος του χωριού μας ,ο πατήρ Αντώνιος Πολυχρονόπουλος με τον ακούραστο επίτροπο Στέλιο και τους πάντα πρόθυμους , καλλικέλαδους ιεροψάλτες Μαγγογιώρη και Βασίλη Μπαντιλέσκα. Από κοντά και οι όλοι οι ευλαβείς προσκυνητές.
Τα αυτοκίνητα πολλά και χωρίς τροχονόμο πάρκαραν το ένα πίσω από το άλλο και η ουρά έφτανε ως του Τζίμη το ρέμα . Κάποιος τα μέτρησε και με πληροφόρησε πως ξεπέρασαν τα 100 και οι προσκυνητές και φιλέορτοι τουλάχιστον τους 350!!!
Μετά την κατανυκτική θεία λειτουργία γύρω στις 11 π.μ. μεταβήκαμε εν πομπή με τους ήχους του έξοχου μας κλαρινίστα Γ.Ροζή και με τα μπάσα του βετεράνου μας κιθαρίστα Γ.Δημητρακά και τα ποιμενικά –βουκολικά τραγούδια του πλήθους των προσκυνητών στο καθορισμένο τόπο της κουράς των προβάτων . Εκεί οι δύο Πάνηδες κτηνοτρόφοι του χωριού μας , ο Ροζής και ο Γιόβας ,εν χορδαίς και οργάνων με τα ακονισμένα ψαλίδια τους και με τα εξασκημένα χέρια τους κούρεψαν σε λιγότερο από μισή ώρα καμιά τριανταριά προβατίνες του κοπαδοιύ του Γ. Ροζή. Παραδίπλα στήθηκε αυτοσχέδιος χορός που τον άνοιξε η οικοδέσποινα του κοπαδιού ,η ανοιχτόκαρδη και κοινωνική Τούλα Ροζή,
Ύστερα κατά τις 12,30 π.μ. στρώθηκαν τραπέζια για το γεύμα και οι οργανοπαίχτες άρχιζαν να στήνουν τα όργανα για το τραγούδι και το χορό.
Τους παρευρισκομένους συμπατριώτες καλωσόρισε ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Γλανιτσιωτών Τρίπολης Γ. Πολύδερας και τους ευχήθηκε υγεία και καλή διασκέδαση. Ο ταμίας του Συλλόγου Τρίπολης , Ι. Βασιλόπουλος , ανακοίνωσε τα δώρα που θα κληρωθούν και κάλεσε τους συμπατριώτες να ενισχύσουν οικονομικά το δημιουργικό και ανταποδοτικό έργο των Συλλόγων.
Σε όλους τους κτηνοτρόφους δόθηκε συμβολικά και τιμής ένεκεν από ένα παραδοσιακό προβατοψάλιδο για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο της κουράς των προβάτων τους.
Οι Σύλλογοι παρέθεσαν πλούσιο εορταστικό τραπέζι ,που παρασκεύασε από 14 ντόπιες ψητές προβατίνες ο σοβαρός Βλαχερναίος ταβερνιάρης Λάμπρος Τσαρουχάς .
Ως επιδόρπιο προσφέρθηκε σ’ όλους τους συνδαιτημόνες το καθιερωμένο ολόφρεσκο, μοσχομυριστό και χορταστικό χλωρό τυρί της Τούλας Ροζή.
Επακολούθησε παραδοσιακή μουσική που άνοιξε ο ρομαντικός και αυτοδίδακτος Γιώρης του Καγιόγιαννη με τους γλυκύτατους ποιμενικούς ήχους της φλογέρας του.
Τη σκυτάλη πήρε και πάλι ο κλαρινίστας Γ.Ροζής με τη γλανιτσιώτικη κομπανία που την αποτελούσαν ο γνήσιος παραδοσιακός ερμηνευτής Παύλος Μπρουκλόγιαννης και ο ταλαντούχος της κιθαρίστας Γ.Δημητρακάς- Ζιολής.
Σε λίγο άρχισε και ο χορός ,καθώς το κέφι άναψε από τους εκλεκτούς μεζέδες και το γλυκό κρασί και από τους ήχους των οργάνων και των τραγουδιών του Παύλου ,με πρώτο χορευτή , ποιον άλλο, το Βλασόπανο με την παρέα του.
Όλα έβαιναν καλώς και ο χορός και το τραγούδι και το κέφι και οι λαχνοί.Όλα ήταν υπό έλεγχο. Όλα ήταν προβλέψιμα . Όλα εκτός από τον καιρό. Αυτός μας τα χάλασε όλα. Στην αρχή υπήρχε συννεφιά αραιή, όχι απειλητική. Αργότερα άρχισε να σκοτεινάζει πέρα στη Στρέζοβα και υστερότερα έφτασαν οι πρώτες ψιχάλες.
Όλοι λέγαμε ότι είναι περαστικά κάποια αθώα σύννεφα . Προς στιγμή δημιουργήθηκε κάποια δικαιλογημένη σύγχυση περί του πρακτέου.Μερικοί σηκώθηκαν απ’το τραπέζι και αναχώρησαν άρον-άρον για το χωριό . Οι περισσότεροι παρέμειναν ακίνητοι . Κατά βάθος δεν ήθελαν να φύγουν πάνω στην καλή την ώρα. Άλλοι το σκέφτονταν .Για λίγο τα όργανα σίγησαν . Σαν πέρασε το πρώτο ψιχάλισμα όλα επανήλθαν όπως πριν. Τα όργανα ξανάπαιζαν ,οι χορευτές ξεφάντωναν και οι άλλοι καμάρωναν ευχαριστημένοι. Αλλά για λίγο . Βαριά σύννεφα ξανάκρυψαν τον ήλιο και δυνατές τώρα σταγόνες επανεμφανίστηκαν . Ξέσπασε ολιγόλεπτη μπόρα. Βιαστικά οι οργανοπαίχτες μάζεψαν τα όργανά τους,έκλεισαν οριστικά και τη γεννήτρια ρεύματος !!!
Τώρα τελείωνε κάπως απότομα αυτό το ωραίο γλανιτσιώτικο πανηγύρι. Ο καιρός έκανε κι αυτός το παιχνίδι του,γιατί καθώς σκαπετούσαμε στου Μπόβου , η ημέρα ξανάνοιξε ,ο ήλιος ξανάφανε και τα σύννεφα διαλύθηκαν .Ήταν πλέον αργά. Μια άλλη κουρά των προβάτων έλαβε τέλος και πέρασε στην ιστορία. Μας έμειναν όμως οι ωραίες αναμνήσεις της.
Σα φτάσαμε στο χωριό συναντήσαμε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα Ευάγγελο και τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλο Ιωάννη με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Ζούνη Πέτρο.Μας είπαν πως είχαν την πρόθεση να έρθουν στην κουρά στον Άγιο Θεόδωρο,αλλά καθυστέρησαν την άφιξή τους εκεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους, Μάλιστα παραξενεύτηκαν, γιατί φύγαμε τόσο γρήγορα. Πείσθηκαν από τις εξηγήσεις που τους δώσαμε.
Στο καφενείο του Μαγγοθανάση ,μέσα σε πολιτισμένο κλίμα συζητήσαμε τα τοπικά προβλήματα του χωριού μας. Η λεπτομερής ενημέρωση των δύο αυτοδιοικητικών αρχόντων του τόπου μας ίσως να βοηθήσει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων ,που
απασχολούν την περιοχή μας .Το εύχομαι και το ελπίζω.
Οι δύο πατριωτικοί Σύλλογοι έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν στο έργο τους . Για το λόγο εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας.
Σχετικά με την εκδήλωση αυτή των Αγίων Θεοδώρων και της κουράς έχω να τους προτείνω να θέσουν στους στόχους τους τα εξής που κρίνω ότι θα τη βελτιώσουν και θα την αναβαθμίσουν :
-1 Η εκδήλωση αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, να γίνει Δημοτική εκδήλωση ,για να ενισχύεται οικονομικά και να διαφημίζεται και να προβάλλεται καλύτερα.
2- Να συνεχισθεί η διάνοιξη του μουλαρόδρομου ,και πέρα από τον Άγιο Θεόδωρο ,τουλάχιστον σε πρώτη φάση ως του Σούλια το αλώνι ( τη γνωστή μας Μπουγιούκα ). Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί άνετα ένα μεγάλο πάρκινκ αυτοκινήτων 300 θέσεων.
3- Στη βόρεια πλευρά του ναού να γίνει στέγη 50 τ.μ. από μπετόν αρμέ για σκίαση του χώρου και προστασία των προσκυνητών και των οργανοπαιχτών από δυσμενείς ξαφνικές καιρικές συνθήκες.
4- Να γίνει εκ νέου υδρομάστευση του νερού της πηγής από υδρολόγο, γιατί μετά το Σεπτέμβριο το νερό είναι λιγοστό και το μοναδικό κοπάδι του συμπαθέστατου Γ. Ροζή τίθεται σε κίνδυνο. Αυτό συνέβη, όταν η προηγούμενη Δημοτική αρχή προσπάθησε ανεπιτυχώς να συλλέξει το νερό, αλλά το έχασε.
Στο σύντομο αυτό ρεπορτάζ μου έγραψα όσα προσωπικά είδα και αντιλήφθηκα .Σίγουρα έγιναν κι άλλα που εγώ δεν είδα ή δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μου.
Μπορούν οι συμπατριώτες μου να με συμπληρώσουν ή και να εκφράσουν την καλόπιστη κριτική τους. Άλλωστε και η άλλη γνώμη ή διαφωνία έχει τη δική της αξία.
Να είμαστε καλά και του χρόνου να μας έχει ο Θεός γερούς και να μας αξιώσει να πάμε να τιμήσουμε τους Αγίους μας.

9 σχόλια :

  1. Δημήτρης Χ (εγγονός Τσιριμόγιαννη)16/6/11 20:15

    Για τις προτάσεις 1,3,4 δέν ξέρω,δεν εκφέρω άποψη.
    Για την πρόταση Νο 2 όμως,ποίον ρώτησες θείε Μαρίνη?
    Με ποιόν απο τους ιδιοκοκτήτες συνεννοήθηκες?
    Δημήτρης Χ (εγγονός Τσιριμόγιαννη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/6/11 23:07

    μπλεξανε οι τσιριμεοι....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρης Χ (εγγονός Τσιριμόγιαννη)17/6/11 00:04

    ξεμπλεγμένα είναι.
    Δημήτρης Χ (εγγονός Τσιριμόγιαννη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/6/11 15:23

    Δημήτρη για ρώτα τον Κίμωνα παιδάκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/6/11 15:35

    xaxaxaxa εδω ΔΕΝ μπαινει ουτε ψευδωνυμο ουτε τιποτα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/6/11 13:16

    Και του χρόνου, παιδιά! Προωπικώς, αν δεν διαβαζα το άνω ρεπορταζ του Μαρίνη, θα έμενα με την εντύπωση ότι κατά τύχη βρέθηκαν στον Αγιοθόδωρο οιΓλανιτσαίοι Ντιναράς Μπαρνογιώρης και Ζιολής με την ηλεκτρική κιθάρα του. Πώς κατάλαβα ότι είναι ηλεκτρική; Κρεμόταν ένα λουρί πίσω της. Εσυ, Παπαντώνη,παρα άσπρισΕς ή μου φαίνεται; Την ευχή σου, βλοημένε. Αβαδαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/6/11 16:00

    Αγαπητέ ανηψιέ Δημήτρη σου απαντώ με κάποια καθυστέρηση λόγω βλάβης στο nternet μου.
    Οι δρόμοι γενικά φέρνουν ανάπτυξη ,πολιτισμό από όπου κι αν διέρχονται και εξυπηρτούν ποικιλοτρόπως τους δυστυχώς λίγους εναπομείναντες χωριανούς μας.Μάθε λοιπόν και το άλλο ,που ίσως να αγνοείς :Ο δρόμος που σε πηγαίνει στο χωριό σου με το λεωφορείο διέρχεται από τη μέση της Κερπινής και για να περάσει κόπηκε ολόκληρο σπίτι. Όλοι θα πρέπεινα βοηθούμε να ανοίγονται δρόμοι και να συνεχίζονται ως το πιο απομακρυσμένο ξεροχώραφο ,ακόμη ,γιατί όχι, ως το Στργγυλό και τη Μακριαλάκα και του Ντανάκα τα βράχια!!! Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και στο χωριό μας και όχι από τους καναπέδες.
    Με συγγενική αγάπη
    marpolix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/6/11 18:01

    Μαρίνη είχα και έχω την ίδια με εσένα σκέψη. Αλλα βλέπεις εδω μονο που το μυρίστηκες τι άκουσες. Αιντε τωρα να ανοίξεις και δρόμο. Μην τολμήσει κανένας θα χρειαστει και υπογραφή μπαζαιϊκη και ειδικότερα του Ντιναρα που ήξερε να βαράει την φτέρνα στους Αγίους θεοδώρους.
    Δεν καταλαβαίνουν οι ανθρωποι οτι στενοχωρούν ενα χωριό ολόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/6/11 18:34

    Μην λησμονούμε όμως οτι οι άνθρωποι αυτοί παραχώρησαν ένα μέρος στον Άγιο Θόδωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.