Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο Σύλλογος Γλανιτσιωτών Τρίπολης

Του Μαρίνη Πολυχρονόπουλου
1- Κρίση Συλλόγων
Στο παρελθόν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι ήσαν πολυάριθμοι και περισσότερο
δραστήριοι. Διακρίνονταν για τη μεγάλη, άδολη αγάπη για τη γενέτειρά τους και
έβαζαν πλάτη για να βοηθήσουν το χωριό τους να επιτύχει τους στόχους του με την ενεργητική συμμετοχή τους στα κοινά προβλήματα .
Οι κοινωνικές σχέσεις των μελών ήταν ανεπτυγμένες ,ζεστές και ανιδιοτελείς.
Σήμερα τα ενεργά μέλη των Συλλόγων δυστυχώς είναι λίγα , ενώ τα περισσότερα μένουν μακριά από τα προβλήματα του τόπου τους και των πολιτιστικών Συλλόγων και ενίοτε ανακαλύπτουν προφάσεις για να δικαιολογήσουν την αποχή τους .
Έτσι φτάσαμε γρήγορα στους Συλλόγους –σφραγίδες. Δεν πάει όμως άλλο.
Οι καιροί ου μενετοί. Διανύουμε μια ηθική ,κοινωνική ,πολιτική και οικονομική κρίση πρωτόγνωρη για τη χώρα μας Το χωριό μας έχει την ανάγκη ,περισσότερο από κάθε άλλη φορά ,όλων των τέκνων του, όπου κι αν βρίσκονται κι αν κατοικούν και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι θέλουν τη δική τους συμμετοχή και ενεργή τους παρουσία .
Είναι γνωστό πως στην Τρίπολη ,χωρίς υπερβολή διαμένουν μόνιμα πάνω από 100 τουλάχιστον Γλανιτσιώτες και Γλανιτσιώτισσες ,που έχουν βαπιτσθεί στην εκκλησία του χωριού μας και έχουν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες απ’ τον ειδυλλιακό τόπο μας. Δεν περιλαμβάνω σε αυτούς τα παιδιά και τα εγγόνια τους, οπότε ο αριθμός των εχόντων σχέση με το χωριό μας βεβαίως και διπλασιάζεται.
Η απόσταση του χωριού μας από την Αθήνα είναι στα 250 περίπου χιλιόμετρα και από την πρωτεύουσα της Τοπικής Περιφέρειας Αρκαδίας , την Τρίπολη ,στα 70 περίπου χιλιόμετρα και συνδέεται όχι από έναν , αλλά από τέσσερις διαφορετικούς δρόμους.: ( Καμενίτσα, -Θεόκτιστο Ε.Ο.111 , Βαλτεσινίκο, Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, κα ι Δάφνη Καλαβρύτων ) !!!
Και ενώ διαμένουμε τόσοι πολλοί στην Τρίπολη και οι αποστάσεις μεταξύ μας είναι πολύ μικρές ,συγκριτικά με το υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας, η παρουσία μας στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας ,που έγινε μετά από 2 χρόνια στις 15-5-2011 , ήταν απογοητευτική. Δεν έχουμε καμιά δικαιολογία για την αποχή μας αυτή.
Όλοι μας είχαμε ενημερωθεί και τηλεφωνικά από τον κ. Πρόεδρο του Συλλόγου μας. πέρα από την Πρόσκληση που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του χωριού μας.
Τι μπορεί να υποθέσει κανείς. .Επήλθε μήπως κόπωση ; Μήπως θεωρούμε αγγαρεία τη ενασχόλησή μας με το Σύλλογό μας ; Θέλω να πιστεύω πως τίποτα από τα παραπάνω δεν αληθεύουν και ότι αυτό εντάσσεται μέσα στο κλίμα της εποχής ,που διανύουμε.. Βέβαια οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας είναι λιγοστές και ανάλογες με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει.
Το έργο όμως που επιτέλεσε από την ημέρα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα κρίνεται ομολογουμένως θετικότατο.
Τώρα ο Σύλλογος πρέπει να επιβιώσει ,να λειτουργήσει για να μπορεί να βοηθήσει, μαζί με το μεγάλο αδελφό του ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αθήνας , το χωριό μας.
Πρέπει να έχει φωνή για όλα τα τεκταινόμενα στη γενέτειρά μας . Γι’ αυτό και η παρουσία μας στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση ,στις 25-5-2011 ,ημέρα Τετάρτη , πρέπει να είναι αυθόρμητη ,πάνδημη,ομαδική.

1- Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου.

Ένα Διοικητικό Συμβούλιο σε χαλεπούς ιδιαίτερα καιρούς και όχι μόνο πρέπει ,κατά τη γνώμη μου να κινείται με βάση τις παρακάτω αρχές:
- Είμαστε στο εμείς και όχι στο Εγώ.
- Λειτουργούμε συλλογικά,συμπληρωματικά,δημιουργικά και καινοτομικά.
- Υιοθετούμε και ενθαρρύνουμε ,μετά από διάλογο ,κάθε θετική πρωτοβουλία κάποιου φορέα ,ενός μέλους ή και φίλου του Συλλόγου μας.
- Ο Πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων έξι άλλων μελών .( primus inter pares ).
- Ο Πρόεδρος συντονίζει και προτείνει. Τα άλλα μέλη του Δ/Σ ασκούν καλόπιστη κριτική στα πεπραγμένα ,συνθέτουν και συναποφασίζουν..
- Οι αποφάσεις είναι συλλογικές και λαμβάνονται κατά πλειοψηφία ,
- Οι μειοψηφούντες Σύμβουλοι πειθαρχούν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας,.
- Η κριτική καλοδεχούμενη ,γίνεται πάντα μέσα στα συλλογικά όργανα ( Γενική Συνέλευση και Δ/Σ ).

2- Οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας.

- Όχι στον κομματισμό.
- Όχι στον καιροσκοπισμό.
- Όχι στον ατομικισμό.
- Όχι στην μετάθεση των ευθυνών.
- Όχι στον φατριασμό.
- Όχι στην αδρανοποίηση.
-Όχι στην αυτοπροβολή.
- Όχι στη χρησιμοποίηση του Συλλόγου ,ως εφαλτήριο για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και προσωπικών στρατηγικών.

3- Οι προτάσεις μας

- Αυστηρή τήρηση και εφαρμογή του Καταστατικού του Συλλόγου μας.
- Ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε πατριώτη να εγγραφεί και να συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Πρόσκληση ιδιαίτερη των άνεργων νέων μας και ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή τους στα κοινά του χωριού μας.
- Σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε κάθε ενέργειά μας.
- Απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία μας.:( οικονομική,διαχειριστική,λειτουργική).
- Συλλογικότητα στις αποφάσεις μας .Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις μας και το συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων.
- Ανιδιοτελής προσφορά στους σκοπούς του πολιτιστικού μας Συλλόγου.
Δεν νομίζω πως με τις σκέψεις μου αυτές εξήντλησα το θέμα της άψογης λειτουργίας των Συλλόγων . Απλώς έγραψα κάποιους κανόνες ορθής λειτουργίας των. Ας τις έχουν υπόψη τους όσοι ασχολούνται με τα κοινά από οποπιαδήποτε
θέση.
Με φιλικούς και πατριωτικούς χαιρετισμούς σας παρακαλώ και σας προσκαλώ
να στηρίξουμε όλοι μας τον πολιτιστικό Σύλλογό μας.και να είμαστε όλοι παρόντες στη Γενική Συνέλευση ,στις 25-5-2011,ημέρα Τετάρτη και ώρα 19 στο PALAZZO .
Πολυχρονόπουλος Μαρίνης
Φιλόλογος –Ιστορικός
Τοπικός Σύμβουλος Μυγδαλιάς

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος20/5/11 08:59

    Παρακολουθώ με απορία αυτές τις ημέρες μια διαμάχη στα σχόλια του ιστολογίου
    Η επισήμανση που θέλω να κάνω είναι ότι δεν είναι ευχάριστη ούτε για τα μέλη αλλά ούτε και για κάθε άλλον συμπατριώτη που την παρακολουθεί.
    Οι εξωραϊστικοί σύλλογοιδενείναισυνδικαλιστικοί σύλλογοι με ότι αυτό συνεπάγεται
    Το χρέος δε Δικοικησης και μελών του ορίζεται από την θέληση που διαθέτουν να προσφέρουν ότι και όσο μπορουν για το χωριό τους. Κάθε άλλη παρείσφρηση διακινδυνεύει την επιβίωση του Συλλόγου
    mygdalia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/11 09:38

    εχει δικιο ο μαρινης .....ηρεμειστε gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σχόλια στο ιστολόγιο πάντοτε έχουν καλό αποτέλεσμα κεντρίζουν και κρατάνε το ενδιαφέρον και τη νοσταλγία για τα μέρη μας φυσικά στα πλαίσια της μετριότηος και της λογικής.
    Τώρα: Ο Μαρίνης έχει απόλυτο δίκιο οι Διοικήσεις των Συλλόγων εάν δεν έχουν την στήριξη των μελών η οποία μπορεί να εκφρασθεί με πολλούς τρόπους δεν μπορούν να καταφέρουν το επιθυμητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/5/11 12:37

    και εσυ δικιο εχεις...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.