Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η συνεργασία με την τρόικα

“Άρθρο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Οδυσσέα Βουδούρη και Παύλου Στασινού στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (21-2-2011)”
Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της «τρόικας» αναδεικνύει ξεκάθαρα ένα πρόβλημα που προφανώς υποβόσκει εδώ και καιρό, πιθανώς και από την αρχή της συμφωνίας του Μνημονίου.
Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» συμπεριφέρονται ως κυρίαρχοι μιας κατάστασης, όπου αυτοί και μόνο αυτοί θα είχαν αρμοδιότητα για τον έλεγχο της τήρησης της συμφωνίας. Επί της ουσίας όμως είναι αντιφατικό να μας ωθούν σε μέτρα περιστολής που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, όταν το πρόβλημά μας είναι το δημόσιο έλλειμμα, για το οποίο οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι, επιπλέον, και επικίνδυνο, όταν γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, για την οποία χρειάζεται να κινηθεί η αγορά.
Επί της διαδικασίας, η ανάρμοστη πρωτοβουλία της συνέντευξης Τύπου και κατόπιν η εκδήλωση «λύπης» που αναφέρεται μόνο σε «εντυπώσεις» που δημιούργησε, δείχνουν ότι έχουν παρανοήσει τη φύση του Μνημονίου. Ας την υπενθυμίσουμε λοιπόν. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από τα «καλά συναισθήματα» (ακόμα και όταν αυτά υπάρχουν) αλλά από τα συμφέροντα, τη σύγκλισή τους ή την απόκλισή τους. Ο δανεισμός των 110 δισ. ήταν καθοριστικός για την Ελλάδα. Δεν της δόθηκε όμως από έρωτα για τον ελληνισμό. Της δόθηκε διότι συνέφερε τους εταίρους της Ελλάδας να της δοθεί (οι λόγοι αυτοί λίγο ενδιαφέρουν στην προκειμένη περίπτωση). Εξυπηρετηθήκαμε από αυτό το δάνειο και ταυτόχρονα εξυπηρετούμε τους εταίρους μας, διότι μας ενώνουν κάποια κοινά συμφέροντα. Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι μια «επιχείρηση που φαλίρισε» και την αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας ένας μεγιστάνας, που δικαιούται να την κάνει ό,τι θέλει.
Συνεπώς, δεν παρακαλούμε, αλλά απαιτούμε από τους εταίρους μας να μας σέβονται όπως τους σεβόμαστε. Το απαιτούμε, πρώτον, διότι έτσι έχουν οι συμφωνίες και δεύτερον και κυρίως διότι εμείς, οι Έλληνες πολίτες, έχουμε ήδη κάνει τεράστιες προσπάθειες, οδυνηρές θυσίες και έχουμε πετύχει τα αποτελέσματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί.
Έχουμε κάτι να φοβηθούμε αν υψώσουμε τον τόνο της φωνής μας; Απολύτως τίποτα! Απολύτως τίποτα όσο τηρούμε τη συμφωνία μας, διότι δεν θα συμφέρει και την «τρόικα» να διακινδυνεύσει τα δικά της οφέλη από τη σωστή εφαρμογή του Μνημονίου.
Σε λίγο θα κλείσουμε ένα χρόνο εφαρμογής της συμφωνίας που ονομάζεται «Μνημόνιο». Ήρθε η ώρα, αξιολογώντας και τα τελευταία γεγονότα και έχοντας, με τις θυσίες μας, ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας, να θέσουμε επί τάπητος την αξιολόγηση του τρόπου συνεργασίας με τους εταίρους μας.
Οδυσσέας Βουδούρης,
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,
Παύλος Στασινός
Βουλευτές ΠΑΣΟΚ

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/2/11 14:53

    ΔΥΣΣΕΑ...τηρηση της συμφωνιας ,και υψωμα του τονου της φωνης δεν συμβαδιζουν....αλλιως παμε σε αυτο που λεει σφαξε με αγα να αγιασω.αληθεια που ειναι οι....φυλακισμενοι που κλεψανε το κρατος????κριμα βρεεε καποιοι σκλαβωσαν την ελλαδα και σεις τους δινεται και αλλα!!!!gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημητρης Χ (εγγονος Τσιριμογιαννη)24/2/11 15:13

    θελει κοτσια και Εθνικη Συνείδηση για να γλυτωσουμε την καταστροφη.Δυστηχως ουτε το ενα υπαρχει ουτε το αλλα στα κομματα που υπαρχουν.Σε κανενα.
    Προδοτες οι περισσοτεροι.
    Δημητρης Χ (εγγονος Τσιριμογιαννη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανωνυμος26/2/11 14:00

    η συμπεριφορα ολων των πολιτικων που στηριζουν το μνημονιο ειναι τετοια που προσπαθουν να πεισουν τον κοσμο οτι σωστα εγινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/2/11 18:42

    Ο δανεισμός μιας χώρας ,όπως και η δική μας,έχει αναπόφευκτα και τις συνέπειες του.Οι δανειστές μας επιβάλλουν και τους όρους τους και συνήθως επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας,γιατί απλούστατα δε θέλουν να χάσουν τα Κεφάλαιά τους. Περιορίζεται και η εθνική μας κυριαρχία,γιατι χωρίς οικονομική ανεξαρτησία δεν υπάρχει και εθνική ανεξαρτησία.Ή πατρίδα μας δυστυχώς για πολλλούς λογους κατέφυγε στο παρελθόν σε εξωτερικό δανεισμό και πτώχευσε από την αδυναμία εξυπηρέτησης των εξωτερικών της υποχρεώσεων τέσσερις μέχρι σήμερα φορές:
    Α΄Πτώχευση της Ελλάδας το 1827,πριν ακόμα συγκροτηθεί ανεξάρτητο ελληνικό κράτος ,
    Β΄ Πτώχευση το 1843,
    Γ΄Πτώχευση το 1893, με το"Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"
    του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη και
    Δ΄Πτώχευση το 1929-1932 με το παγκόσμιο οικονομικό Κραχ.Αργήσαμε λιγάκι.
    Να κάνουμε το σταυρό μας να αποφύγουμε νέα πτώχευση!!! Το έλλειμμα θα περάσει, το χρέος είναι υπερβολικά μεγάλο και ο Θεός της Ελλάδος ας βάλει για μια ακόμη φορά το χεράκι του.!!! Τουλάχιστον τρεις γενιές θα κληθούν να το πληρώσουν.Mέχρι τότε κουράγιο πατριώτες.Η ευθύνη των Πολιτικών μας είναι τεράστια μα και οι δανειστές μας πρέπει να γνωρίζουν να μη θίγουν την αξιοπρέπεια ενός υπερήφανου λαού. Να σεβαστούν τουλάχιστον την μακραίωνη ιστορία του.
    Ο λάος μας αναμένει και μια στοιχειώδη "Κάθαρση " από τους πολιτειακούς Θεσμούς. Η στάση των τριων Βουλευτών της Ελληνικής Βουλής απηχεί και εκφράζει νομίζω ,το λαό μας.Ειναι υπερήφανη ,έντιμη και δικαιολογημένη.Μπράβο τους.!!!
    marpolix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/2/11 13:44

    σιγα την σταση...τα καμποηλικια τα κανουν πριν υπογραψουν οχι οταν δεν εχουν νοημα..τωρα ....σαν τον αγαμακο.....οσοι δεν γουσταραν το δντ και την τροικα δεν ψηφισαν το μνημονιο και αναφερομαι μονο στους πασοκους βουλευτες.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/2/11 14:06

    σωστα τα λεει ο gerolykos αυτη η σταση δειχνει προετοιμασια για την πολιτικη θυελλα που ερχεται[εκλογεςκλπ στην ιρλανδια το κομμα που πηγε εκει το δντ πηρε 15%]οσο για το ποσο απηχουν ...τον λαο...φαινεται απο το κραξιμο που τρωνε οπου τους συναντα ο λαος!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.