Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΑ ΝΕΑ -2

 Του Μαρίνη Πολυχρονόπουλου
Με το νέο νόμο τον 3852/2010 γνωστό ως Καλλικράτης , για την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες ) διενεργήθηκαν ,ως γνωστό,οι εκλογές στις 7/11 και οι επαναληπτικές στις 14/11/2010 για την ανάδειξη των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχόντων , ( Προέδρων, Δημάρχων και Περιφερειαρχών ) μετά των αντιστοίχων
Τοπικών, Δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων.
Στο νέο Δήμο Γορτυνίας με έδρα την ιστορική κοινότητα της Δημητσάνας ,που προήλθε από την συνένωση των τέως καποδιστριακών Δήμων: Βυτίνας, Δημητσάνας,Τρικολώνων,Κλείτορος,Λαγκαδίων,Κοντοβάζαινας ,Τροπαίων και Ηραίας πλειοψήφισε στο 2ο γύρο ο συνδυασμός « Παγγορτυνιακή Συμμαχία Πολιτών » και εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Γιαννόπουλος Ιωάννης , γιος του πρώην βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρου.
Η επαρχία Γορτυνίας ,όπως την γνωρίσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι ,σήμερα συρρικνώθηκε ,αφού αποσχίσθηκε και ενώθηκε με την επαρχία της Μεγαλόπολης ο τέως καποδιστριακός Δήμος Γόρτυνος και έτσι προέκυψε ο νέος μεγάλος πλέον Δήμος της Μεγαλόπολης.
Η πολιτική αυτή απόφαση της Πολιτείας να μικρύνει γεωγραφικά το νέο Δήμο της Γορτυνίας ήταν επιβεβλημένη από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε η αρχική ιδέα για δύο Δήμους στην επαρχία της Γορτυνίας,μια επαρχία πράγματι μεγάλη γεωγραφικά, ορεινή και προβληματική λόγω ελλείψεων υποδομών και της συνεχούς μείωσης του πληθυσμού της .
Έτσι η Πολιτεία προχώρησε,χωρίς ομολογουμένως σθεναρή αντίδραση , σε δύο βασικά ατοπήματα σε βάρος της ηρωικής επαρχίας : το πρώτο διατήρησε το όνομα Γορτυνία για το νέο Δήμο, το Δήμο Γορτυνίας ,ενώ δεν του ανήκει,αφού το όνομα, η μήτρα ,η ψυχή του είναι στον αποσχισθέντα τέως Δήμο Γόρτυνος στα γωγραφικά όρια του οποίου βρίσκεται η αρχαία Γόρτυς .
Η αρχαία Γόρτυς ,την οποία ρητά μνημονεύει ο περιηγητής Παυσανίας ,υπήρξε μια σημαντική αρκαδική πόλη κατά την αρχαιότητα στη δεξιά όχθη του ποταμού Λούσιου, ακριβώς δίπλα του, σε υψόμετρο που ξεκινάει από 340 ,μέσα στο οποίο βρίσκονται ο ναός τουΑσκληπιού και τα ιαματικά λουτρά.
Δικαιολογημένα οι παλαιότεροι πολιτικοί ηγέτες ,από το μεγάλο σεβασμό που έτρεφαν προς την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας ονόμασαν την ευρύτερη περιοχή σε επαρχία Γορτυνίας για να τιμήσουν την αρκαδική αυτή πόλη και να διαιωνίσουν έτσι το όνομά της.
Δεν είμαστε μεμψίμοιροι και μικρόψυχοι, αφού η πατρίδα μας ,η Ελλάδα, είναι μία και ενιαία ,αλλά θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερο σεβασμός στην ονοματοθεσία μιας περιοχής ή ενός Δήμου και όχι να παρατηρούνται προχειρότητες ή το λιγότερο αβλεψίες,αφού εμείς οι Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι μετά και από την προσπάθεια σφετερισμού του ονόματος της Μακεδονίας από τους βόρειους γείτονές μας. Τότε διαδηλώναμε,θυμάμαι,με τα σχολεία μας πρωτοπόρα με το σύνθημα : το όνομά μας, η ψυχή μας.
Το δεύτερο ατόπημα της Πολιτείας, πιο σημαντικό και από το πρώτο , είναι ότι δε χαρακτηρίζει το νεοσυσταθέντα Δήμο Γορτυνίας ορεινό και προβληματικό , όπως και πραγματικά είναι,αφού όλα τα στατιστικά στοιχεία αυτό αδιάσειστα αποδεικνύουν : Ελλιπείς έως ανύπαρκτες υποδομές ,πενιχρό εισόδημα, άγονο έδαφος,δυσμενεις κλιματολογικές συνθήκες, υπανάπτυξη,πληθυσμιακή γήρανση, υπογεννητικότητα ,μαρασμός και εγκατάλειψη και προβληματική επικοινωνία και σύνδεση με τα αστικά κέντρα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που καθιστούν την επαρχία μας προβληματική . Η επαρχία μας είναι αναμφισβήτητα και ορεινή στο μεγαλύτερο έδαφός της με μικρό μόνο πεδινό έδαφος στην περιοχή της Ηραίας.
Για τους ορεινούς Δήμους προβλέπονται από το νέο νόμο,τον Καλλικράτη ευεργετικές διατάξεις για την ανάπτυξή τους και ειδική φορολογία .
Γιατί όμως η Πολιτεία παρουσιάζεται ανάλγητη σε μια ιστορική περιοχή της χώρας μας,όπως είναι πράγματι και η Γορτυνία μας;
Λόγω της κρίσης που διανύει δυστυχώς η χώρα μας; Αυτό το θεωρώ πολύ υπερβολικό και ανεδαφικό. Περισσότερο πιστεύω πως έγινε από καθαρή προχειρότητα και βιασύνη ,που συνήθως καταλάμβάνει τους εκάστοτε κρατούντες, που δε θέλουν να τους προλάβουν τα γεγονότα και οι προθεσμίες,που τρέχουν.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για το νέο Δήμαρχο και το νεοεκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ειδική συνεδρίαση ομόφωνα να καταγγείλλει στην Βουλή των Ελλήνων την άδικη και άνιση μεταχείριση που έγινε σε βάρος του Δήμου μας
με το να μη χαρακτηρισθεί όρεινος,όπως έγινε π.χ. με τους δύο Δήμους της επαρχίας της Κυνουρίας. Αυτοί είναι πιο ορεινοί από τον δικό μας ; Δεν το νομίζω αυτό .
Στη συνέχεια να απαιτήσει να γίνει τροποποίησει του νόμου σε αυτό το σημείο,ώστε ο Δήμος Γοτρυνίας να χαρακτηρισθει όχι μόνο όρεινός αλλά και προβληματικός και ανάλογα να χρηματοδοτηθεί από τα διάφορα χρητοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Μας το οφείλει η πατρίδα να μας στηρίξει ,γιατί από τα άγια χώματά της ηρωικής Γορτυνίας και όχι μόνο ξεκίνησε η ελευθερία της .
Ευελπιστούμε να γίνει η διόρθωση αυτή στο μέλλον ,αν το διεκδικήσουμε σθεναρά και μέσα από τους Βουλευτές μας και τους Υπουργούς μας. Όλοι θα αντιληφθούν ,φαντάζομαι, την κατάφωρη αδικία που έγινε στη Γορτυνία μας
Και πάντα γίνεται από τη « Σεβαστή Διοίκηση » η διόρθωση ημαρτημένων.
Στην πράξη θα κριθεί ,αν αυτός ο Δήμος , με αυτή την έκταση και με αυτή την έδρα,έχει μέλλον , μπορεί να λειτούργησει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής της Γορτυνίας,βγάζοντάς την από τα σημερινά αδιέξοδα.
Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας συγκροτείται από 33 αιρετά μέλη.
Στο σημερινό Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας εκλέχτηκαν από την κοινότητά μας δύο Δημοτικοί σύμβουλοι:
1-Μαραγκός Θεόδωρος του Μηνά ,Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας
( Συνδυασμός Γιαννόπουλου Ιωάννη ) και
2- Γιαννόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου ,Δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας (Συνδυασμός Αποσκίτη Ηλία )
Στο τοπικό συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Μυγδαλιάς εκλέχτηκαν οι:
1- Πολύδερας Ανδρέας του Γεωργίου , Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας
( Συνδυασμός Αποσκίτη Ηλία ) και
2- Πολυχρονόπουλος Μαρίνης του Γρηγορίου ,Τοπικός σύμβουλος της τοπικής κοινότητας ( Συνδυασμός Παρασκευόπουλου Παρασκευά )
Στις 19/12//2010 ,στον καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο του Διασυνεδριακού Κέντρου της Δημητσάνας ,που ήταν ασφυκτικά γεμάτος από πλήθος κόσμου ,έγινε η τελετή της ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου και των Δημοτικών και Τοπικών συμβούλων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμία ,ο οποίος στη σύντομη ομιλία του
με φλογερά πατριωτικά και πατρικά λόγια ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο να επιτύχει στο δύσκολο έργο του.
Στη συνέχεια απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι άλλοι επικεφαλής των συνδυασμών. Ο κ. Παρασκευόπουλος Παρασκευάς ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο και τόνισε ότι θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση. Ο κ. Αποσκίτης Ηλίας μαζί με τις ευχές του στο νέο Δήμαρχο μίλησε για συναίνεση στα πολλά και δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος μας.
Ο νέος Δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος Ιωάννης μίλησε σε κλίμα συναινετικό και κάλεσε όλους να βοηθήσουν .ώστε να οργανωθούν οι υπηρεσίες του νέου Δήμου με μοχλό την ηλεκτρονική διακυβέρνηση , να γίνει συνετή διαχείριση των πόρων και να γίνουν άμεσα τα έργα υποδομής και ανάπτυξης της Γορτυνίας . Το κλίμα πράγματι ήταν συναινετικό και ελπιδοφόρο.
Στο νέο Δήμαρχό μας κ.Γιαννόπουλο Ιωάννη ,γιο του αειμνήστου φίλου μου Σπύρου και σε όλους τους αιρετούς Δημοτικούς και Τοπικούς συμβούλους του
Νέου Δήμου της Γορτυνίας ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που τους ανατέθηκε να διακονίσουν στο νεοσύστατο Δήμο μας και στα εβδομήντα βάθρα της Δημοκρατίας ,τις όμορφες Κοινότητές μας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΥΤΗ ΚΑΙ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ ΜΑΣ Γ Ο Ρ Τ Υ Ν Ι Α

Πολυχρονόπουλος Μαρίνης Φιλόλογος-Ιστορικός
Τοπικός Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Μυγδαλιάς
marpolix@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.