Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία ελπίδα: Οι επιτελικοί της λιακάδας

Μια κακοκαιρία για την οποία η Πολιτεία δήλωνε απόλυτα έτοιμη, προκάλεσε χάος στην Αττική και τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες, που αναρωτιούνται για άλλη μια φορά, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο επιτελικό και το μη επιτελικό κράτος.
Μάνος Χωριανόπουλο

Η κυβέρνηση εξελέγη με μια βασική υπόσχεση. Τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, που δεν θα έχει σχέση με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Γι'αυτό άλλωστε

επιστράτευσε τεχνοκράτες, εξωκοινοβουλευτικόύς, doers και όπως λέει "βαριά" βιογραφικά. Για να φτιάξει ένα κράτος, που δεν θα εξευτελίζεται σε κάθε ευκαιρία και που θα μπορεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη.


Δεν άλλαξε τίποτα. Όταν ξεσπούν πυρκαγιές, καιγόμαστε, όταν βρέχει, πλημμυρίζουμε και όταν χιονίζει, το κράτος παραδίδει τους πολίτες σε κλειστούς δρόμους να περιμένουν πότε θα λιώσουν τα χιόνια.

Η κακοκαιρία Ελπίδα, είχε προαναγγελθεί. Γνωρίζαμε ότι θα έρθει, οι μετεωρολόγοι την είχαν προβλέψει με ακρίβεια και η Πολιτεία με τη γνωστή επιτελική οίηση, δήλωνε έτοιμη.

Τι αποτέλεσμα είχε αυτή η προετοιμασία;

Ώρες ταλαιπωρίας για τους οδηγούς στην Αττική Οδό, που όπως φαίνεται θα είναι και ο αποδιοπομπαίος τράγος. Έχει μερίδιο ευθύνης προφανώς, αλλά φταίει και για τους οδηγούς που δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως; Μήπως φταίει η Αττική Οδός και για την Κατεχάκη, τη Μεσογείων και το μπάχαλο που συμβαίνει σε όλους τους δρόμους της Αθήνας.

Πού είναι τα σχέδια τα επιτελικά; Πού είναι οι άμεσες παρεμβάσεις; Ποια είναι η αναδιοργάνωση του κράτους για να είναι έτοιμο όταν ξέρει ότι έρχεται κακοκαιρία και να δρά αφού αυτή έλθει. Θα είναι αποτελεσματικό 100%. Όχι. Αλλά, άλλο κάνω το καλύτερο δυνατό και προφανώς απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, δεν θα γίνουν όλα σωστά και άλλο το απόλυτο ξεχαρβάλωμα.

Το δήθεν επιτελικό κράτος, κομπάζει για τη διαφορά του με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ξεχνώντας ότι το μέτρο σύγκρισης είναι αυτό που υποσχέθηκε ότι θα είναι.

Φυσικά μόλις περάσει το μούδιασμα, πάνε (με το καλό) στα σπίτια τους οι οδηγοί και ηρεμήσουν, θα μπει μπροστά η γνωστή κασέτα περί ακραίων φαινομένων, που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα. Το ίδιο έγινε και στην κακοκαιρία "Μήδεια", στις πλημμύρες και στις φωτιές.

Όλα τα πρωτόγνωρα φαινόμενα συμβαίνουν επί κυβερνήσης Μητσοτάκη. Ίσως τελικά να έχουμε επιτελικό κράτος. Απλά λειτουργεί μόνο στη λιακάδα.




6 σχόλια :

  1. ΑΥΤΟΝΟΜΑ ( Ν. Α. 23.1.22)
    Ο 21χρονος έδερνε τη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους. Η γυναίκα καλούσε σε βοήθεια και οι γείτονες κάλεσαν αμέσως την αστυνομία. Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ κατέφθασαν και χτύπησαν την πόρτα του ζευγαριού τρεις φορές. Η πόρτα δεν ...άνοιγε και μπήκαν από την μπαλκονόπορτα . Ο 21χρονος συνελήφθη πάραυτα και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και υπέβαλε μήνυση κατά των αστυνομικών, καθώς εισήλθαν στο σπίτι του χωρίς ένταλμα.
    – Θανάση, θα τρελαθούμε...!
    --Ναι, αν δεν έχουμε τρελαθεί ήδη!
    ***
    «Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης», είπε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
    –Ε, κάτι έπρεπε να πει και το ΚΙΝΑΛ!
    – Ναι, να πει δικά του, όχι Συριζέϊκα.
    –Ρε μήπως είσαι Νουδού και δεν το ξέρεις; Αν το ξέρεις και δεν το λες, είσαι και πολύ κρυψίνους. Το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικοπολιτικό.
    ***
    Χαιρετίσματα το λοιπόν στην εξουσία // εμείς κρατάμε την ουσία και μισοκρυβόμαστε...

    ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ( «Β» 23.1.22)
    Το θέμα δεν είναι αν ο Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται περισσότερο από όσο ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός, ούτε αν η φιέστα των Πρεσπών είναι μεγαλύτερη της Τανάγρας. Το θέμα είναι να βρεθεί διάδρομος απογειώσεως για τον Ανδρουλάκη...
    ΑΒΑΔΑΙΟΣ, Ο ΨΑΧΝΩΝ ΕΥΡΙΣΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/22 09:15

    Ο λύκος τρίχα αλλάζει, γνώμη δεν αλλάζει
    Αβαδαιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/1/22 15:38

    φταινε οι αντιαλυσιδιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 24.1.22
    ΑΥΤΟΝΟΜΑ
    --Το διάβασες, φίλε; Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κυρία Τζασίντα Άρντερν ανέβαλε το γάμο της ένεκα επιδημίας.
    --Έλα ρε!
    --Ναι σου λέω...!
    ***
    «ΕΛΠΙΔΑ», ονόμασαν οι ειδικοί τον κακό μας τον καιρό. Που έτσι και ακούσεις στην τηλοψία τα αγωνιώδη ερωτήματα του παρουσιαστή προς τον ευρισκόμενο στο μέτωπο του χιονιά ανταποκριτή και συγχρόνως τις ηρωικές περιγραφές του τελευταίου, θα νομίσεις ότι άρχισε ήδη ο Γ ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που να φάω τη γλώσσα μου...
    –Τι λες εσύ, μπάρμπα Σέφη.
    – Τι να πω, ρε παιδί... Είχαμε κι εμείς χιόνια στον καιρό μας, ένα γόνα και , αλλά δεν κάναμε έτσι . Το παρακάνετε σε όλα τα επίπεδα. Θέλετε να δείξετε ότι κάτι κάνετε, κάτι μεγάλο και ηρωικό. Σαπουνόφουσκες!
    –Να σε χαίρεται η θειά μου, θείο.
    ***
    «Ελπίδα», μην κλαις. Θα γυρέψουμε βερεσέ από τον Αρνιακό ηπιότερο καιρό.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/1/22 01:46

    27 Ιανουαρίου 2014 · Αθήνα
    Φίλοι βρηκα ενα καλο κειμενο με φωτογραφιες απο τη χιτλερικη γερμανια σε σχεση με το ολοκαυτωμα..ετσι λοιπον το ανεβασα...δεν θα απολογηθω για κανενα για τις ανθρωπινες απωλειες οπου κι αν εγιναν...λυπαμαι ομως που τον 20 αιωνα μετα τους ελληνες φιλοσοφους το χριστο το διαφωτισμο και την ανθρωπινη προοδο εχουμε τη μεγαλυτερη απωλεια ανθρωπινων πλασματων οση δεν ειχαν ολοι οι προηγουμενοι αιωνες της ανθρωποτητας μαζι....το αποτελεσμα αυτο μιας και δεν ειμαι πια εικοσαχρονος με απαγοητευει ....δε θα κανω ιδιαιτερους απολογισμους ομως ολοενα και πιο πολυ πειθομαι οτι η ελευθερη δημοκρατια ειναι αυτο που ταιριαζει στην ανθρωπινη φυση με οικονομικο κρατικο ελεγχο και προστασια των ανθρωπινων ελευθεριων και δικαιωματων τοσο απο την κερδοσκοπια οσο και απο την κρατικη αυθαιρεσια...η δημοκρατια ειναι ενα καθημερινο μεγαλο σχολειο...μια διαρκης ειρηνικη επανασταση που πρεπει να εχει τα καταλληλα μεσα ν αποφευγει τοσο τις στρεβλωσεις οσο και τους εχθρους της..τους οποιους δεν πρεπει να φυλακιζει αλλα να εξοριζει σε χωρες με παρομοια καθεστωτα μ αυτα που θελουν να εγκαθιδρυσουν...στο μυαλο μου συνεχεια ερχεται τοσο η αθηναικη δημοκρατια οσο και η ελβετια ως προς την ποιοτητα η πρωτη και ως προς την ποιοτητα και την εκταση η δευτερη....καιρος ειναι ν απαγκιστρωθουμε απο τα προτυπα του ψυχρου πολεμου τους εμφυλιους και τις καθεστηκυιες ιδεολογιες...ειναι καιρος να κυνηγησουμε την αληθεια και την δημιουργια για μια καλυτερη κοινωνια...το νεο ερχεται......αλλα θελει υποδοχη................
    Γιωργος Μπουρεκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 25. 1.22
    ΑΥΤΟΝΟΜΑ
    Μωρέ κάτι ήξερε ο νονός που βάπτισε ΕΛΠΙΔΑ την προχθεσινή χιονοκαταιγίδα, η οποία έπληξε κυρίως το Λεκανοπέδιο Αττικής. Ήθελε να προειδοποιήσει πως αν οι μισοί, τουλάχιστον, εκ των κατοίκων της Αθήνας δεν επιστρέψουν στα εκατοντάδες έρημα χωριά των προγόνων τους ( Κουτσοπαπουλο, Μπαλιζού, Αρδούνια κ.λπ) θα αγοράζουμε κρεμμύδια από την Κίνα.
    – Που θα πει, ρε Χαραλάμπη;
    --Που θα πει, κλάφ΄ τα Χαράλαμπε!
    ***
    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (χθες) 1836 : Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Μπουμπουνίστρας. Και επειδή μιλάμε για το σημερινό κτίριο της Βουλής, συμπεραίνουμε αβιάστως ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, τα πάντα καθορίζονται από κάποια ανώτερη δύναμη. Εν ολίγοις, της Μπουμπουνίστρας η Βουλή και η Βουλή της Μπουμπουνίστρας.
    ***
    Στο Σύνταγμα στην Πλατεία // με αγένεια και αδιακρισία // βρέχει βρέχει και χιονίζει // και πολύ αστραπομπουμπουνίζει. (Άδωνι, βάλε τάξη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.