Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Στη μνήμη Ειρήνης Μαρίνη-Χατζηφώτη

Η Ειρήνη Μαρίνη-Χατζηφώτη, ήταν Αρχαιολόγος-Φιλόλογος, διδάκτορας της Σορβόννης, όπου φοίτησε με υποτροφία του ΙΚΥ (1972-1975). Μέχρι το διορισμό της ως Φιλόλογος, εργάστηκε ως ξεναγός (μιλούσε άπταιστα γαλλικά και ιταλικά) και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια σε αρκετά σχολεία της Ελλάδας, στην επαρχία (Καρπενήσι, Σκύρος) και στην Αθήνα, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα τα δύο παιδιά της. Διετέλεσε Λυκειάρχης του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1984-1986, 1992-1993). Από το 1986 έως το 1990 διετέλεσε Σχολική Σύμβουλος.

  Η Ειρήνη με τον πατέρα μου στο Μιλάνο το 1961


Η Ειρήνη με τη μητέρα μου στην τιμητική εκδήλωση του Κ. Π. Μαρίνη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων 9.6.2015

Με τον αδόκητο θάνατό της κλείνει ένας κύκλος απώλειας, αυτής των πρώτων απογόνων του Κώστα Μαρίνη: Παναγιώτης, Ελένη, Γιάννης, Παγώνα (Πέγκυ), Αντιγόνη, Νάσος, Ειρήνη.


                                 Με την Ειρήνη στην κοπή πίτας του Συλλόγου 2011

Δυστυχώς το αρχείο του παππού με πάνω από 10.000 σελίδες λαογραφικό και επιστολικό υλικό, βρίσκεται καταχρηστικά στα χέρια της εγγονής του Κωνσταντίνας Γκουρβέλου, μη προσβάσιμο από τα υπόλοιπα εγγόνια και χωρίς να έχει αξιοποιηθεί ως όφειλε. Μετά την τιμητική εκδήλωση του Συλλόγου Μυγδαλιωτών (Ιούνιος 2015) όπου κοινοποιήθηκε και επίσημα το θέμα, αλλά και μετά από την επιστολή-έκκληση του Συλλόγου (Οκτώβριος 2016) με την οποία ζητήθηκε από τους απογόνους η κατάθεση του υλικού στην Ακαδημία Αθηνών (Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας) δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και δεν έγινε καμία κίνηση ώστε να διαφυλαχτεί και να αναδειχτεί το αρχείο προς χρήση των μελλοντικών γενιών. Με την απώλεια της Ειρήνης, που λόγω γειτονίασης, στο ησυχαστήριό της στην Αμάρυνθο Ευβοίας, είχε επικοινωνία με την Κωνσταντίνα, η ύστατη ελπίδα να αξιοποιηθεί το αρχείο αποβαίνει πλέον μάταιη.

Ρουμπίνη Ι. Μαρίνη 2.11.2021


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.