Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Τα άδυτα της τεχνολογίας και που θα μας οδηγήσουν


Στην θέση του κάθε μπακάλικου, ψιλικατζίδικου, βιβλιοχαρτοπωλείου, κρεοπωλείου, ψαράδικου και μανάβικου που θα χρεωκοπήσει λόγω των επαναληπτικών lockdown, σχεδιάζεται να ανοίξει στο κοντινό μέλλον ένα κατάστημα άνευ υπαλλήλων, όπως τα Amazon Go και τα Amazon Fresh.
Τα μεγάλα supermarket της χώρας μας, πρώτα θα απολύσουν σταδιακά όλους τους ταμίες και τους υπόλοιπους υπαλλήλους τους, εγκαθιστώντας τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Και στην πορεία, τα περισσότερα θα συγχωνευθούν με την Amazon (όπως έγινε τον Αύγουστο του 2017 με την αλυσίδα Whole Foods Market).
Τα «έξυπνα καταστήματα», όπως το Amazon Fresh, τα οποία λειτουργούν ήδη χωρίς ταμεία και χωρίς υπαλλήλους, αποτελούν μια τομή σε σχέση με όλη την ιστορία της οικονομίας και της εργασίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Κυρίως γιατί, από τη στιγμή που ένα supermarket σε μια πόλη αρχίζει να λειτουργεί χωρίς υπαλλήλους, σύντομα θα εμφανιστούν τα εστιατόρια χωρίς υπαλλήλους, τα καφέ χωρίς υπαλλήλους, τα καταστήματα ρούχων χωρίς υπαλλήλους, οι δημόσιες υπηρεσίες χωρίς υπαλλήλους, αργότερα βέβαια τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δικαστήρια και εν τέλει το κράτος χωρίς υπαλλήλους.
Πρόκειται ίσως για τον πιο ριζοσπαστικό μετασχηματικό της ανθρώπινης κοινωνίας. Και δεν αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης σε κανένα κοινοβούλιο. Δεν ασκείται κανένας κοινωνικός έλεγχος επάνω σε αυτή τη διαδικασία, η οποία βρίσκεται απολύτως έξω από την σφαίρα της κοινής γνώμης και των δημοκρατικών θεσμών.
Σταδιακά, όλα θα λειτουργούν με αυτοματισμούς, ρομπότ και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Και η θέση του ανθρώπου ως πολίτη, ως καταναλωτή, ως ασθενή, ως μαθητή, ως μηνυτή ή ως κατηγορούμενου, θα βρίσκεται μονίμως υπό την κρίση της τεχνητής νοημοσύνης και στο έλεος αυτών των ελαχίστων ανθρώπων που θα ορίζουν και θα ελέγχουν τους αλγορίθμους.
Για όσο καιρό τουλάχιστον θα μπορούν οι άνθρωποι να ελέγχουν τους αλγορίθμους, σε μια εποχή όπου ήδη οι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης γράφουν από μόνοι τους άλλους αλγόριθμους.

Μάνος Τσίζεκ

4 σχόλια :

  1. 24.11.21
    Αυτόνομα
    --«Να ΄σαν τα νιάτα δυο φορές», Γιαννούλα, όπου γεράσαμε και δεν το καταλάβαμε. –Εσύ γέρασες, Σέφη! Θυμάμαι τότε που είμαστε νιόπαντροι και τσακωνόμαστε για τα πολιτικά - εγώ ήμουν ΕΡΕ και συ Φιλελεύθερος. – Φύγανε αυτά, γυναίκα, πάνε! --Μωρέ πάνε και πίσω δεν γυρνάνε, αλλά ήσαν καλύτερα από τα τωρινά. Σήμερα, όταν ακούς τον Μητσοτάκη να λέει να λέει στη Βουλή χωρίς να βάζει μια χατζηνικολίστικη άνω τελεία και τον Τσίπρα να του απαντά ξεκάθαρα «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός», μένεις άφωνος, κουφαίνεσαι... – Α, μωρ Γιάννα! Το κουφό σου εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνομιλία με το Μακρή
    Να ΄σαν τα νιάτα δυο φορές!!
    Ωραίο τραγούδι αυτό μπάρμπα Γιάννη συμφωνείς?
    _όχι
    -Γιατί?
    Γιατι άμα ήτανε δυο φορές θα θέλαμε να ήτανε τρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. 25.11.21
    Αυτόνομα
    --«Ξημερώνει και βραδιάζει πάντα στον ίδιο το σκοπό», αγαπητέ Μαστρογιαννοφώτη.
    –Ευτυχώς να λέμε , φίλε, που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη νέου ηγέτη στο ΚΙΝΑΛ και υπάρχει κάποια κίνηση.
    – Εντάξει. Και μετά τι κάνουμε;
    -- Ε, κάτι θα βρούμε να κάνουμε, Έλληνες είμεθα.
    – Το βρήκα, σύντροφε. Πρωτίστως θα λέμε : το ΚΙΝΑΛΟΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό .
    –Ρε μάγος είσαι;!

    ( NON PAPER. Πληροφορούμε τον Τούρκο αξιωματούχο που είπε ότι « σε 5 ώρες θα φθάσουμε στη Θεσσαλονίκη και σε 5 ώρες στην Αθήνα» ότι οι δρόμοι για την Ελλάδα είναι όπως ο Ε-65—ήτοι, χωρίς βόρειο και νότιο τμήμα...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένε μου ξάδερφε Μίμη.
    Συγκεντρωθήκαμε σήμερα{ 28/11/2021} στον ιερό Ναό της Παναγίας μας,όλοι οι φίλοι και συγγενείς για να σε αποχαιρετήσουμε οριστικά από τον μάταιο και εφήμερο βίο για όλους μας.Όλοι μας θα κριθούμε για τις πράξεις μας από δίκαιο Κριτή , τον Πανάγαθο Θεό μας.
    Στα δύσκολα και πέτρινα χρόνια το χωριό μας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ,ακόμη και την επιβίωσή του,καθώς χάθηκε ο παραδεισένιος κάμπος του ποταμού Λάδωνα.
    Γι'αυτό άρχισε γρήγορα η εγκατάλειψη της πατρικής γης μας και κορυφώθηκε η μετανάστευση,ιδίως των νέων μας,προς τα αστικά κέντρα,κυρίως προς την Αθήνα,αλλά και προς το εξωτερικό,κυρίως προς τη Δυτική Ευρώπη.
    Εσύ τότε Μίμη μου εργάστηκες στο Υπουργείο Δημοσίων έργων του νομού Αττικής,από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκες.Με την ερίτιμη σύντροφο της ζωής σου Γιώτα είχες το σπίτι σου πάντα ανοιχτό και φιλόξενο και δεχόσουν κάθε συγχωριανό να τον φιλοξενήσεις και να τον ορμηνέψεις και να του λύσεις τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε.
    Δεν ξέχασες και τους γονείς σου στο χωριό και πάντοτε το επισκεπτόσουν,όπως και όλους τους συγγενείς μας. Προτίμησες εδώ να είναι και η τελευταία σου κατοικία.Γιατί είναι γλυκύς ο θάνατος ,όταν κοιμόμαστε στην πατρίδα.Την επιθυμία σου αυτή τα παιδιά σου σήμερα την
    πραγματοποίησαν,παρά τις συνθήκες πανδημίας.
    Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα παιδιά σου Φωτεινή, Ανδρέα και Γιάννη,στις αδερφές σου Τούλα και Ντίνα ,στη νύφη σου Μαρία και στα εγγόνια σου. Να ζήσουν να σε θυμούνται. Να έχουν την εξ Ύψους παρηγορία.Καλό σου ταξίδι και καλό Παράδεισο στους ουρανούς των Αγγέλων.Εύχομαι τα άγια χώματα της πατρίδας μας να σε δεχτούν στοργικά στην αγκαλιά τους.
    Αιωνία σου η μνήμη
    Μαρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.