Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ο ανορθόγραφος συλλαβισμός του Δίκιου


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 20 Νοεμβρίου 2021
dmyrilla@imerodromos.grΝα λοιπόν η πιο όμορφη, αληθινή, τρανταχτή Δικαιοσύνη ή Δηκεοσίνη αν θέλετε… Αληθινή επειδή μπορεί να διατυπώνει την αλήθεια της όχι μόνο ως Δικαιοσύνη, αλλά και ως Δηκεοσήνι. Όμορφη επειδή υψώνεται ανόθευτα αυθεντική, αβίαστα πηγαία, γερά ριζωμένη στη γη.
Ως Δηκεοσίνη δεν είναι μικρότερη, δεν είναι λιγότερη δεν είναι ελαφρύτερη.
Αλλά, γραμμένη έτσι, με το «Δι» να είναι «Δη» και το «και» να είναι «κε» είναι μια δικαιοσύνη που φωνάζει πιο δυνατά. Αυτό το ανορθόγραφο αίτημα είναι ξαφνικά η πιο ορθογραφημένη ομορφιά του Ανθρώπου, με α Κεφαλαίο.

Ετούτα τα πρόχειρα μαζεμένα και τοποθετημένα δίπλα δίπλα γράμματα, μια ανορθόγραφη γραμματική, που γίνεται κραυγή δυνατή.

Μια Δηκεοσίνη που δίκαια οργίζεται και απαιτεί.

Και είναι αλήθεια πως απ’ όσα πανώ και πικέτες έχουν περπατήσει σε ετούτους τους δρόμους, στους οποίους βαδίσαν πολλοί γενναίοι άνθρωποι ή και φοβισμένοι άνθρωποι που κάποτε τα έφερε η ιστορία να γίνουν γενναίοι, ετούτη η κακογραμμένη, με όλες τις συλλαβές λάθος Δικαιοσύνη έχει μια μοναδικά δυνατή φωνή.


Επειδή προέρχεται από τον απόκληρο και αποσυνάγωνο, εκείνον που του παίρνουν τη φωνή, του αρπάζουν το ψωμί, του στερούν το χαρτί, το μολύβι, το βιβλίο, από εκείνον που του αφαιρούν τις λέξεις, αυτόν που δεν ανήκει πουθένα εντός της καθωσπρέπει πολιτείας μας.

Αυτή η γραμματική δεν έχει κανόνες γραφής, αλλά μπορεί να έχει κανόνες περηφάνειας. Εκείνους τους κανόνες που αν τους βάλεις τον έναν δίπλα στον άλλο τότε φτιάχνεις τη Μεγάλη Γραμματική του Ανθρώπου που δεν υποτάσσεται και δεν λυγάει. Εκείνη τη Γραμματική, που με αυτή αξίζει να μάθουμε γράμματα και πάνω σε αυτή να συλλαβιστεί ένας νέος κόσμος.

Και ίσως στο εξής η Δικαιοσύνη μόνο ως Δηκεοσίνη πρέπει να γράφεται…. για να τους χωράει όλους.

2 σχόλια :

 1. 22.11.21
  Αυτόνομα
  --Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να μονάζουμε κατ΄ οίκον με τον κομπιούτερα, την τιβή , το κινητό και ολίγη γκρίνια. Βολευόμαστε με αυτά, δεν χρειάζονται άλλα. – Σε καταλαβαίνω, φίλε. Εσύ , αν δεν κάνω λάθος , πρέπει να είσαι ή ψυχαναλυτής ή ορθολογιστής ή πολιτικοκοινωνικός αναλυτής. --Είμαι απ΄ όλα, αγαπητέ. Είμαι...Πολάκης! --Όρε ίντα πράμα τούτο;!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 23.11.21
  Αυτόνομα

  --« Μια καλημέρα είν’ αυτή, πες τη κι ας πέσει χάμω», ρε Θανάση!

  --Συγνώμη, φίλε, δεν σε πρόσεξα.
  –Δηλαδή, θες να πεις, πως όταν περπατάμε στον πεζόδρομο, δεν βλέπουμε ντιπ γύρω μας...
  --Μπράβο, μέσα είσαι καθότι ο άνθρωπος με το μυαλό βλέπει. Σκορπάει και πάει αλλού όταν δίπλα του δεν περνάνε αμάξια και μηχανάκια. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, προσπαθούσα να θυμηθώ αν το προχθεσινό ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ του Κυριάκου ήταν πέμπτο, έκτο ή το δέκατο...
  – Άντε και « ποιος Θανάσης», καημένε Θανάση! Ήθελα να σ’ αντάμωνα σε άλλη φάση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.