Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Γιορτή Πατέρα 2021: Πότε πέφτει φέτος και πώς καθιερώθηκε;


Μπορεί η Γιορτή της Μητέρας να κατέχει την πρώτη θέση στις καρδιές όλων, ωστόσο η κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι αφιερωμένη στη Γιορτή του Πατέρα ή Ημέρα του Πατέρα που δεν είναι άλλη από την ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. 

Η Γιορτή του Πατέρα, η οποία φέτος είναι την Κυριακή, 20 Ιουνίου, ξεκίνησε να γιορτάζεται πριν από περίπου 110 χρόνια σε μια μικρή πόλη της Αμερικής και γρήγορα πέρασε τα σύνορα. 

Πώς καθιερώθηκε

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα θεωρείται η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.


Όπως αναφέρει το Σαν Σήμερα, ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σποκέιν της Ουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια απόπειρα εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα είχε γίνει νωρίτερα από την την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.

Η Κλέιτον ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα που σημειώθηκε στην πόλη της Δυτικής Βιρτζίνια τον Δεκέμβριο του 1907. Ο εορτασμός της δεν έλαβε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. 

πηγη

5 σχόλια :

  1. Χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες!!! Φέτος συνέπεσε και με της Αγίας Τριάδος. Ευτυχισμένα τα παιδιά που μπορούν και προσφωνουν τον πατέρα τους...
    Μπράβο και στον ιδιοκτήτη και Δ/ντη , που ,αν και εκτός έδρας , ανανεώνει τα θέματα του.
    Απ'ότι φαίνεται, "συνεμορφωθη" προς τας υποδείξεις του Αβαδαιου, χαχαχα
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είθε μια αναπτέρωση από τη Γιάννα! Το έχει το όνομα άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι στο χωριό Αβ πινω καφέ κάτω από το πλάτανο κατεβαίνει ο Σόλων απο την θέση του συνοδηγου από ένα αμάξι, αρχίζει και χαιρεταει τον κόσμο έρχεται δειλά στο τέλος και σε μένα Καλά ρε του λέω, τελευταίο θα με χαιρετησεις εμένα?
    Εσυ δεν είσαι μπητι για χαιρετιμα μου λέει, αλλά το κάνω για το κόσμο
    Τον σκοτώνεις η δεν τον σκοτώνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχερέεε...!!! Αλλά δεν μας διευκρινίζεις: 1) Κάτω από ποιον ακριβώς πλάτανο; 2)Σου σέρβιρε τον καφέ ο Στέλιος, ο Θανασάκος, η Αρέσμω ή μήπως η Τασούλα; 3)Όταν ο εποχούμενος Σόλων κατεβαίνει από τη θέση του συνοδηγού, δύο τινά συμβαίνουν: ή έχει δικό του οδηγό (α-λα υπουργός) ή τον... εκμίσθωσε για να εντυπωσιάσει.4) Ποιον κόσμο χαιρέτησε ο Σόλων, υπάρχει ακόμα κόσμος;! Ποιος ο λόγος που σε χαιρέτησε τελευταίο; 5) Αν ο λόγος είναι ότι εσύ, καθώς είπε, "δεν είσαι μπίτι για χαιρέτισμα" κάτι παραπάνω ξέρει και δεν το λέει.6)Τελικά, δεν είπες: Θα φάτε βραστή γίδα από τα χέρια του Σόλωνα ή όχι; 7) Αν δεν είχαμε και σένα, ω Σόλων, τι θα κάναμε στη ζωή ετούτη με αυτή την παλιοκατάσταση! Αυτό να λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μπορούσες, Νις, να του πάρεις μια συνέντευξη έφ όλης της ύλης, ως τοπικού (και όχι μόνο) παράγοντα. Η γνώμη του Σόλωνα μετράει πάντα.
    Τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνουμε...
    Γιάννα
    ΥΓ Αβαδαιε, ταυτίζομαι με το ερωτηματολόγιο σου
    Μου θύμισες τη χρυσή εποχή της έντυπης"λιασκοβας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.