Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ!

Ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για να πείσουν για τις αιτίες της κρίσης είναι η ενοχοποίηση του πληθυσμού. Φυσικά ως σημαία κυμάτισε η φοροδιαφυγή. Ένα υπαρκτο μεν πρόβλημα, το οποίο όμως το ανήγαγαν στον κύριο λόγο της κατάρρευσης. Κι αν περιμένεις πως μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι βρίσκονται δικαιολογημένα στο στόχαστρο, σίγουρα θα νιώθεις αμήχανα, στην στοχοποίηση όλων ως υπόπτων στην συμμετοχή της “εθνικής τραγωδίας”. Αποτελεί το επόμενο κεφάλαιο του “μαζί τα φάγαμε”, δηλαδή των πελατειακών σχέσεων που μετέτρεψε σε θεσμό το κομματικό σύστημα. Επίσης βόλεψε ο


διαχωρισμός των πολιτών σε “φιλοευρωπαιστές” κι αυτούς που είναι προσκολλημένοι σε παλιά και “άχρηστα” σχήματα όπως εργασιακά δικαιώματα, τόπος καταγωγής, κοινωνικά κεκτημένα. Αυτό που έκαναν τόσα χρόνια τα κόμματα εξουσίας, πλέον το χρησιμοποιούν για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Δηλαδή, τους λένε δημαγωγούς γιατί παρασέρνουν τον λαό σε ανέφικτες λύσεις, τους ονοματίζουν εχθρούς της αλλαγής. Και μαζί μ’ αυτούς βάζουν και τους πολίτες που αντιτίθεται στις “διαρθωτικές αλλαγές”.
Σου λένε κατάμουτρα “εσύ φταις!”. Και ναι, δεν αποκλείουν το ότι μπορούν να φταίνε κι εκείνοι λίγο, αλλά τα προνόμια θα κοπούν μόνο από σένα. Ουσιαστικά ο Έλλην πολίτης αντιμετωπίζεται ως ένας κρετίνος, εύκολα χειραγωγήσιμος κι ευκολόπιστος, βλάχος, συντηρητικός και φοβισμένος. Φυσικά υπάρχουν πολλές “ιδιαιτερότητες” του νεοέλληνα και τις έχουμε επισημάνει πολλάκις, αλλά όταν αντιμετωπίζεται ένας ολόκληρος λαός ως “άρρωστος” που έχει ανάγκη ιατρικών-οικονομικών συνταγών, ο δόλος είναι εμφανής. Με σύμμαχο τα ΜΜΕ, η κυρίαρχη ιδεολογία απογυμνώνει την επιχειρηματολογία της λογικής, στρέφοντας την μια ομάδα ανθρώπων έναντι της άλλης. Δεν σκάβει βαθύτερα, αφού δεν είναι αυτό που την ενδιαφέρει. Η φοροδιαφυγή και ειδικότερα ο φοροφυγάς παρουσιάζονται ως όντα από άλλο πλανήτη. Η ανομία -όρος που χρησιμοποιεί το σύστημα για να κατασκευάσει το περιθώριο- πηγάζει από το ίδιο το πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες. Ας είναι καλά τα ρουσφέτια. Όπως η θρησκεία τοποθετεί το κακό έξω από τον άνθρωπο, προσωποποιώντας το με τον Διάβολο, έτσι και η ρητορική της κρίσης, τοποθετεί την ανομία έξω από το σύστημα και τους εξουσιαστές, σαν να το προκαλώ εγώ κι εσύ από το πουθενά. Φυσικά η ατομική ευθύνη έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά το άτομο υιοθετεί συμπεριφορές βάσει της ποιότητας της κοινωνίας μέσα στην οποία κινείται. Ένα ακόμη τέχνασμα για να σου κουνάνε το δάχτυλο κατάμουτρα, είναι η ετικετοποίησή σου ως άτομο που τόσα χρόνια ανήκες σε κάποια ομάδα ή συντεχνία υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση. Όπως οι Βενιζελοσαμαράδες και διάφοροι αμόρφωτοι θεωρούν πως τόσα χρόνια “κυβερνούσε η Αριστερά”, έτσι και όσοι δεν θέλουν την υπακοή στις εντολές της τρόικας κηλιδώνονται ως το “παλιό σύστημα εξουσίας” που δεν θέλει να αλλάξουν τα πράγματα για να βγούμε από την κρίση. Έχουν ανάγκη αυτή την πλάνη για να διατηρήσουν τους συσχετισμούς εξουσίας. Το “εσύ φταις” είναι η ιδανικότερη μέθοδος για να σε πείσουν ότι είσαι τόσο διεφθαρμένος όσο το ίδιο το σύστημα. Ή αντίστροφα, να επιμηκύνουν την ζωή του συστήματος, ανάλογα με τον βαθμό στην κλίμακα διαφθοράς. Η επιβεβαίωση της σαθρότητας δεν έχει ως στόχο την καταπολέμησή της, αλλά το να παραμείνει ζωντανό το άρρωστο περιβάλλον που ζει γι’ αυτήν και από αυτήν.

πηγη

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/9/12 20:07

    πρ...πρ..... ανννννν......ααααννννννν.....αααααααννν....μην σκιαζοστε ρεεεε η οικονομια της ελλαδας ειναι που πηρε μπροστα μετα το πακετο....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/9/12 02:04

    Αυτό που γίνεται τούτες τις μέρες δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία μας. Κάθε μέρα αποκαλύπτεται δημοσίως, καταρρέει και αποσυντίθεται, ένα τεράστιο σύστημα διαφθοράς, λεηλασίας, παράνομου πλουτισμού και πελατειακών σχέσεων. Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι. 50.000 walking dead που εισέπρατταν συντάξεις, 40.000 ανάπηροι που δεν εμφανίστηκαν, 50.000 προνοιακά επιδόματα που δεν προσήλθαν προς απογραφή, 17.000 συντάξεις του ΟΓΑ χωρίς δικαιολογητικά. Από τον πρώτο μόλις έλεγχο γίνεται φανερό ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σ' ένα όργιο λεηλασίας που στοίχιζε πολλά δις στο ελληνικό Δημόσιο. Έτσι λύθηκε άλλο ένα ελληνικό αίνιγμα: πώς, αφού οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μας δεν υστερούν από τις ευρωπαϊκές, η καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική; Γιατί το κοινωνικό κράτος πρόνοιας έχει αντικατασταθεί με το πελατειακό κράτος. Παίρνουν όσοι μπορούν, όχι όσοι έχουν ανάγκη.Παραδόξως ενώ όλα αυτά γίνονται γνωστά, κανείς δεν δηλώνει αγανακτισμένος. Καμία οργισμένη ανακοίνωση κόμματος δεν βλέπω. Κανείς δεν φωνάζει τώρα, κλέφτες, προδότες, κρεμάλες. Γιατί τώρα αποκαλύπτεται αυτό που προσπαθούσαν να κρύψουν από την αρχή. Ότι όλα είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής: πού θα γίνουν οι μειώσεις, πού θα βρεθούν τα λεφτά. Έπρεπε να περάσουν 2,5 χρόνια για να ανακοινώσουν τώρα τη λεηλασία δισεκατομμυρίων. Αφού μέχρι τώρα έβαζαν φόρους και μείωναν μισθούς για να τη συντηρήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aνώνυμε συμπατριώτη καλημέρα.

    Σου θυμίζω την θέση μου , ότι δεν καταδικάζω την ανωνυμία γιατί είναι, το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ελεύθερη έκφρασης , τοποθέτησης και ιδιαίτερα την κατάθεση απόψεων απαλλαγμένες από τις κοινωνικές απειλές που έχουν ρίζες αιώνες πριν .
    Την καταδικάζω μόνο όταν είναι υβριστική, ύπουλη και συκοφαντική
    Αυτό ας σου δώσει την αφορμή για μια βαθύτερη μελέτη της ανωνυμίας σε σχέση με την ελεύθερη έκφραση της δημοκρατίας μας! πχ παστιτσιος.

    Προσωπικά λοιπόν την ανωνυμία δεν την έχω ανάγκη .Δεν φοβάμαι τίποτα .Δεν ελπίζω σε τίποτα. Είμαι παντρεμένος.  Αλλά και δεν μ ενδιαφέρει να έχω στην καβάτζα προσβαση στο ένα η στο άλλο κόμμα.. Έτσι είμαι απαλλαγμένος και από ινστρούχτορες.
    Το (παραγγελιά) είχε πρόσμιξη σατιρική σαν πάσα στον gerolyko για καμιά ατάκα.
    Απορώ πως δεν το τσάκωσες.
    Ομολογώ ότι δεν ήθελα να σοβαρευτώ αλλά ανταποκρίνομαι στην πρόκληση σου επειδή είναι αρκετά αυστηρή και με την ευκαιρία θα σου απαντήσω με δυο αράδες.
    Είναι γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα γραφόμενα σου στα σχόλια
    Αυτό όμως δεν με παρέσυρε να μην σε αναγνωρίζω σαν πατριώτη η να αξιολογήσω την νοημοσύνη σου. Δεν με παρέσυρε επίσης να σε χρεώσω ειρωνικά σε άλλο δημοτολόγιο. Δεν θα με παρέσυρε να μιλήσω για το σοι σου (αν το ήξερα) η το όνομα σου.
    Νομίζεις ότι σου φταίω εγώ επειδή οι απόψεις σου δεν βρίσκουν την απήχηση που προσδοκούσες.
    Δεν είναι ξεπερασμένες απόψεις. Απεναντίας. Είναι φρεσκότατες και πολύ επίκαιρες. Και όχι (μονόπατες και μονολιθικές προς μια άποψη) Είναι σχεδόν ίδιες και με ελάχιστες παραλλαγές με αυτές του Πρετεντερη ,του Μπαμπη και του Προτοσαλτε και άλλων δημοσιογράφων που με λίγες αλήθειες για λάβαρο ,εισβάλουν μέσα στην κοινωνία περνώντας χιλιάδες ψέματα.
    Δεν φταίει το ιστολόγιο πατριώτη . Οι απόψεις σου φταίνε που συγκρούονται με τους κοινωνικούς προβληματισμούς του ιστολογίου. Αν ταυτίζονταν θα ήταν το καλύτερο και μη μου πεις όχι γιατί δεν θα σε πιστέψω.
    Δεν έχω ανάγκη να σφετεριστώ το όνομα του χωριού για τους λόγους που αναφέρεις.
    Φτιάχνω ένα δικό μου και δεν θα έχω και την μουρμούρα σου.. Αυτό δεν είναι δικό μου. Ειναι του χωριού. Φιλοξενεί και θα φιλοξενεί πάντα τα άρθρα συμπατριωτών τις ειδήσεις του χωριού τα σχόλια σας και τόσα άλλα που βρίσκονται εδώ μέσα.
    Θα περάσει και σε άλλα χέρια . Ελπίζω και εύχομαι να γίνει αποδεκτό από όλους μα… δεν το βλέπω. Στην σέντρα θα βγουν κι αυτοί.
    Παρατηρώ ότι και ξέρεις να γράφεις και απόψεις έχεις. Γράψε μου ένα κείμενο και σου δίνω το λόγο μου θα το έχω πρώτη ανάρτηση ένα μήνα .!!!
    Τελειώνοντας σου λέω ούτε σου χολιαω ουτε σου θυμώνω .Άλλωστε δεν σε ξέρω.
    Ο θυμός μου είναι το πιο ευαίσθητο συναίσθημα Ίσως και το πιο ακριβό!
    ΝΙΣ ΝΙΣ ΝΙΣ 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/9/12 10:44


    φτωχέ μπαμπίκο τι ν΄αγοράσεις μ΄ένα αυγό;

    Οι εφοπλιστές και τα πλοία τους απλά δεν φορολογούνται ή ακόμα καλύτερα απαλλάσσονται πλήρως από τους φόρους,
    Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει

    Ας δούμε όμως και το φετινό ζόρικο ελληνικό προϋπολογισμό της κρίσης, της αύξησης των φόρων απ’ τη μια (για τον κάθε πολίτη) και των 56 φοροαπαλλαγών απ’ την άλλη .....
    (Οι κατά καιρούς προβολές όλων των εφοπλιστών στα σαλόνια των εφημερίδων, πάντα με το πρόθεμα «πανούργος», «καπάτσος», «αυτοδημιούργητος», τώρα γίνονται κατανοητές.)
    Τα κέρδη των πλοίων απαλλάσσονται πλήρως:

    1. από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος

    2. από κάθε φορολογία ή υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση πλοίου, είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία

    3. από τον φόρο εισοδήματος (των καθαρών κερδών) ή μερισμάτων κάθε ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας που εκτός από τα πλοία έχει κι άλλες εκμεταλλεύσεις…….


    Απαλλάσσονται επίσης:
    ………
    12. από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του δημοσίου ή κάποιου τρίτου το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα

    13. το ίδιο ισχύει και για εισόδημα που δημιουργείται από εκμετάλλευση πλοίων και στο εξωτερικό και μάλιστα την απαλλαγή απολαμβάνουν και όλοι οι συνέταιροι και οι μέτοχοι

    14. από κάθε τέλος και τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του ισχύοντος από το 1975 νόμου……….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/9/12 11:02

    Σκανδαλώδης τέλος είναι η απαλλαγή τους από ΦΠΑ των αγορών στην Ελλάδα προϊόντων που προορίζονται για τις τροφοδοσίες στα πλοία τους. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και τα πάγια έξοδα των γραφείων τους «φορτώνονται» στα απαλλαγμένα από ΦΠΑ έξοδα των πλοίων.

    Τελικά, "χρωστάει" και ο Παπανδρέου

    56 φοροαπαλλαγές λοιπόν για τους έλληνες εφοπλιστές με τα υπέρογκα κέρδη, την ώρα που το «ταλαίπωρο» το ΣΔΟΕ ψάχνει τους φοροφυγάδες.


    ΠΗΓΗ: OI ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/04/oi.html#ixzz27kTyNNTL

    έβαλα και την πηγή να διαβάσετε όλες τις φοροαπαλλαγές και να φρίξετε.
    (το πετρέλαιο που θα το ακριβοπληρώνουμε για να ζεσταθούμε αυτοί οι φτωχοί το αγοράζουν αφορολόγητο.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/9/12 12:05

    Σ' ευχαριστώ.
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.