Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Περί της αξιοποιήσεως της λίμνης του Λάδωνα

Του Δρ. Μιλτιάδη Δ. Λύτρα
Καθηγητή Έρευνας Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθηνών

Είναι ανάγκη ύστερα από τις πρώτες διατυπώσεις για την λειτουργία του Καλλικράτη στον τόπο μας, στο Δήμο Γορτυνίας, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Δυστυχώς για όλους μας επιβεβαιωθήκαμε όσοι λέγαμε πως ο Καλλικράτης είναι απλά ένα πρόσχημα, συγκέντρωσης εξουσιών, μείωσης δαπανών και τελικά συρρίκνωσης της ελληνικής επαρχίας.
Η ...λογιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης, π.χ. η ηλίθια άποψη πως κλείνω δύο σχολεία τα συγχωνεύω και κερδίζω τα μισά λειτουργικά έξοδα είναι επικίνδυνη.
Ειδικά για τη Γορτυνία, που το έλλειμμα δημοσίων επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια ήταν καταδικαστικό για μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις.
Το τελευταίο διάστημα η Πλειοψηφία αλλά και η Αντιπολίτευση στο δήμο στην πλειοψηφία της, επιδίδεται σε έναν στείρο αγώνα αλληλοσπαραγμού (Παραδείγματα Τσαφαρά, Σακελλαρίου) ή σιωπής (Αποσκίτης, Παρασκευόπουλος). Φαίνεται μάλλον πως όλοι λησμονούν πως αυτά που ενώνουν όλους τους Γορτύνιους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων (δεν πιστεύω πια στην Ελλάδα του μνημονίου να πιστεύει κανείς σε κόμματα), είναι τα πολλά της προβλήματα.
Ζητείται δηλαδή ελπίδα για τον τόπο μας. Σε αυτήν μου την διαπίστωση ο μόνος λογικός δρόμος από το να κριτικάρω την περιορισμένη απόδοση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, είναι η κατάθεση προτάσεων.
Σε αυτήν μου την προσπάθεια ανασύρω σήμερα από τη μνήμη μου το μεγάλο θέμα της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ.
Ένας Δήμος που έχει εντός του:
- Τα μοναδικού κάλλους χωριά μας (Λαγκάδια, Βαλτεσινίκο, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Κοντοβάζαινα, Λουτρά Ηραίας, Τρόπαια κ.α. – δεν ξεχωρίζω κανένα)
- Τα μαγευτικής ομορφιάς ποτάμια μας, Λούσιος, Λάδωνας
- Την απέραντη και συναρπαστική, μαραζωμένη Λίμνη του Λάδωνα
- Το μαγευτικό οικοσύστημα του Μαινάλου σε μεγάλο μέρος
- Τα μοναδικά μοναστήρια μας
Είναι λυπηρό να μην βλέπει πως σε όλα αυτά κρύβονται τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Το λυπηρό για τον τόπο μας είναι πως δυστυχώς οι Βουλευτές μας και άλλοι επιφανείς παράγοντες π.χ. Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Αρχηγοί Αντιπολίτευσης, δεν βλέπουν την ευκαιρία.
Ζητώ μέσω από την παρέμβασή μου αυτή, την σύγκληση ειδικής ημερίδας, για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, με ειδική αναφορά στην ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ που θα δώσει ζωή σε όλη την κάτω Γορτυνία και με μια ολοκληρωμένη στρατηγική θα ενισχύσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος στο Σύνολο της Γορτυνίας.
Καλώ τον Περιφερειάρχη της Πελοποννήσου, που έχει ειδική ευαισθησία για τον τόπο μας, να αγκαλιάσει την πρότασή μας και να ενώσει στην αγωνία μας, τη δική του δυνατότητα για υποστήριξη με χρηματοδοτικά μέσα μιας τέτοιας προτωβουλίας.
Αγαπητέ Πέτρο Τατούλη, ζητάμε όπως βάλεις το ζήτημα της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ στην κορυφή της ατζέντας σου. Στην πρόσφατη επίσκεψή της η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ, και υπεύθυνη περιφερειακής ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη η Πελοπόννησος να κερδίσει το αναπτυξιακό της Στοίχημα, μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητάς της ως πράσινης περιφέρειας. Ο Δήμος Γορτυνίας και η Αξιοποίηση της Λίμνης του Λάδωνα στις ακόλουθες κατεύθυνσης μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτό τον στόχο.
Με τις ταπεινές μου γνώσεις θεωρώ πως η ανάπτυξη της αξιοποίησης περνά μέσα από τις ακόλουθες ενέργειες για τις οποίες είμαι σίγουρος πως και η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ αλλά και ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ μπορεί να ετοιμάσει γρήγορα μελέτες για ένταξη σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα. Σε περίπτωση δε αδυναμίας των υπηρεσιών σας προσφέρομαι αφιλοκερδώς όπως σας βοηθήσω στη σύνταξη των μελετών.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΛΑΔΩΝΑ.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
1. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. Με επενδυτικά κίνητρα, να μπορούν ομογενείς γορτύνιοι να χτίζουν οικίες και μια σειρά από επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν το χώρο
2. Εκτεταμένο πρόγραμμα οικολογικής παρέμβασης. Πρότυπη δράση ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ, οικολογικών διαδρομών, ανάπλασης χώρων.
3. Ενίσχυση Πρόσβασης στη Λίμνη του Λάδωνα, με επενδύσεις σε έργα οδοποϊίας.
4. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. Να δοθεί Γη σε όλες τις πρεσβείες όπως οικοδομήσουν μικρά καταλύματα υποδοχής νέων τους.
5. Ολοκλήρωση τουριστικού προϊόντος με το λοιπό Γορτυνιακό χώρο
Οι παραπάνω άξονες αποτελούν λίγες μόνο ιδέες τις οποίες έχω επεξεργαστεί σε βάθος. ΤΟ παράδειγμα του Αρκαδικού Χωριού μπορεί να αποτελέσει μια αναφορά, σε συνδυασμό όμως με το εκπληκτικό τοπίο της Γορτυνίας να είστε βέβαιοι πως αυτή η πρόταση μπορεί να ξεφύγει από τη φιλολογία και την ατέρμονη συζήτηση παλαιότερων αναφορών για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Λίμνη του Λάδωνα.
Καλώ τον Δήμαρχο της Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλο σε συνεργασία για αυτό το θέμα. Είμαστε πρόθυμοι να τον βοηθήσουμε στην προώθηση αυτής της ιδέας μιας και αυτός είναι ο θεσμικός παράγοντας για το σκοπό αυτό. Στην ίδια κατεύθυνση καλώ και τους βουλευτές και τους παράγοντες της αντιπολίτευσης του Δήμου Γορτυνίας σε συμπόρευση.
Ζητώ δε από την Αδελφότητα Δημητσανιτών, το χώρο του Συνεδριακού κέντρου σε εύλογο χρόνο, για την φιλοξενία της ημερίδας με σκοπό την ανάπτυξη της Γορτυνίας.
Παρακαλώ τα Αρκαδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης όπως προωθήσουν την παραπάνω πρόταση μου για δημόσιο διάλογο.
Αγαπητέ Πέτρο Τατούλη, Αγαπητέ Δήμαρχε Γορτυνίας, Αγαπητοί βουλευτές, Πρόεδροι Τοπικών Διαμερισμάτων, Συμβουλίων, Αρχηγοί της Αντιπολίτευσης, νομίζω είναι καιρός να κάνουμε κάτι από κοινού για τη Γορτυνία μας. Να χτυπήσουμε κάθε πόρτα με ευήκοα ώτα. Είμαι σίγουρος πως με τη συμπόρευση όλων μας, η Γορτυνία μπορεί να προχωρήσει μπροστά.
Σας παρακαλώ όπως αποδεχτείτε την πρότασή μου για συνεργασία.

ΜΕ εγκάρδιους χαιρετισμούς
Δρ. Μιλτιάδης Δ. Λύτρας
Καθηγητής Έρευνας Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθηνών
Καθηγητής Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΑΤΕΙ Πειραιά
Εκδότης και Συντάκτης Περισσότερων από 50 επιστημονικών βιβλίων σε διεθνή περιοδικά

πηγή

11 σχόλια :

  1. Ανώνυμος4/9/11 14:06

    ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝΙΑΡΗ......

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΘΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ, ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΕΝΤΡΟ-ΑΡΚΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΕΤΟΣ.

    ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΑ.

    ΕΔΩ Ο ...ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΦΥΡΙ, ΔΕΝ ΤΑΔΩΣΕ ΟΛΑ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ ΤΗ ΛΙΜΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ (ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΙΣΧΝΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ) ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΔΩΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ??

    ΜΑΚΑΡΙ!!!

    ΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΑΜΕΡΙΣΣΙΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΙ, ΑΛΑ ΜΥΚΟΝΟΥ???

    ΟΙ ΠΑΛΙΟΠΥΡΓΙΣΙΟΙ ΝΑ ΧΕΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΛΗΡΟ??/

    ΛΕΣ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΕΛΩΝ ΚΟΣΟΝΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΟ ΔΙΕΘΝΩΣ???


    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ....ΓΙΔΟΞΟΥΡΙΩΝ. (Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ).

    ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΕΚΟΓΙΩΡΓΗ ΟΤΙ ΣΚΙΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΘΑ ΤΗ ΔΟΣΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΙΟΡΥΡΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΛΙΑ.

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΓΩ ΨΕΥΤΗΣ.

    (0 ΧΩΡΙΣ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/9/11 14:13

    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ
    ΑΣΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/9/11 15:12

    να κανουμε κατι σαν αναπτυξιακη εταιρια[καπως ετσι τελος παντων ]και να βαλουμε αρχηγο τον ΣΟΛΩΝΑ και ΔΕΝ κανω πλακα ειναι ο μονος που μπορει να καταφερει οτι ειναι δυνατον να γινει...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ6/9/11 17:38

    Το εχω ξαναπει,αναπτυξη χωρις σταθερα νερα στη λιμνη δε γινεται,αλλα κανενας δρομος με ασφαλτο μεχρι τη διασταυρωση Μουριας- Ποδογορας ειναι απαραιτητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/9/11 17:49

    αυτος εχει γινει εδω και κατι χρονια.....τωρα αν περιμενεις ασφαλτο..τι να πω ...ειμουνα νιος και γερασα.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/9/11 18:00

    ποιος θα κανει αναπτυξη απο την γλανιτσια.....εδω ενα μαγαζι προσφερεται δωρεαν [βασει φημων] και δεν το θελει κανεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΟΝΤΡΟΚΟΥΚΟΣ6/9/11 18:14

    ΓΕΡΟΛΥΚΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΕ ΣΟΛΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΑΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/9/11 23:01

    φαγατε ενα μπουλουκι γιδια το καλοκαιρι και τωρα θελετε ψαρι για σιλουεττα...τι να κανει και το αμαξι..σε τετοια δρομαρα ζητα αποζημιωση απο τον δημαρχο!!!!!!!!!!!!!!!!!gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΟΥΚΟΣ7/9/11 00:39

    ΕΧΕΙ ΛΙΠΑΡΑ Ω3 ΤΟ ΨΑΡΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ.ΛΟΙΠΟΝ ΣΚΟΡΔΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΡΟΤΟ ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ ΨΩΜΙ ΜΑΥΡΟ ΟΧΙ ΒΡΩΜΙΚΟ ΜΗΛΟ ΡΑΔΙΚΙΑ ΤΖΟΧΟΥΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΓΙΔΙΑ ΜΟΥΣΚΑΡΙΑ ΗΜΕΡΟΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΑΡΑΠΟΣΙΤΟΛΑΔΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ.ΔΗΛΑΔΗ ΖΟΥΜΙ ΧΕΛΩΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/9/11 09:13

    λειμονι και μελι .....να σωθουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΟΥΚΟΣ7/9/11 12:17

    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΖΟΥΜΙ ΧΕΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.