Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ “ΑΟΡΑΤΗ” ΒΙΑ, ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ:

Ασκείται εκεί που θα έπρεπε να νιώθουμε πιο ασφαλείς μέσα στο σπίτι μας. Και όχι από κάποιον άγνωστο αλλά από τον άνθρωπο που ονομάζουμε δικό μας.

Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον έχει συνήθως ως δράστη τον άντρα και ως θύματα τη γυναίκα και τα παιδιά. Γεννιέται ως αντίδραση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, και δημιουργεί μια πραγματικότητα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπροστά στα παρατηρητικά μάτια των παιδιών.
Οι μορφές και οι εκφράσεις της ποικίλουν από τις πιο εμφανείς, όπως η σωματική κακοποίηση, μέχρι και τις πιο υπόγειες, όπως οι άμεσες ή έμμεσες απειλές, η λεκτική βία, η συναισθηματική και ψυχολογική βία, η σεξουαλική κακοποίηση, η κοινωνική απομόνωση και ο οικονομικός έλεγχος.

ΓΕΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΩΘΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΡΚΗ ΦΟΒΟ.

Πλήττει την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ισότητα μέσα στην οικογένεια.
Από την πλευρά των γυναικών, παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό τους, μια “αυστηρά οικογενειακή υπόθεση” που δεν αφορά την υπόλοιπη κοινωνία. Η ντροπή και η ενοχή που αισθάνονται τις αποτρέπει από το αναζητήσουν βοήθεια και να “εκθέσουν” την οικογένειά τους. Μια οικογένεια, που στην πραγματικότητα, μετατρέπεται σε σχολείο επιθετικής συμπεριφοράς μεταβιβάζει και διαιωνίζει τη βία στις επόμενες γενιές, καθώς διδάσκει την ανοχή της στους αυριανούς πολίτες.
Η ενδοοικογενειακή βία, λοιπόν, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ιδιωτική υπόθεση στην οποία δεν πρέπει να εμπλέκεται ο γείτονας ή ο φίλος, αλλά ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις και ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον νόμο.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μόνο 1 στα 20 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλεται.
1 στις 5 γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί βία από τον σύζυγο ή τον σύντροφό της.

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα βιώνει κακοποίηση. Τη στηρίζουμε για να μιλήσει, να σκεφτεί, να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει.
Πηγή: hopespot.gr

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος20/6/24 13:47

    απογινε η κατασταση.αλλοι εχουν δικιο αλλα πιστευω οτι μ αυτο που επικρατει θα διαλυθουν τα παντα.ενας γαμος ειναι ευθραστος απο τη φυση του.με καταγγελιες και για ασημαντα θα διαλυθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.