Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Άλαν Τιούρινγκ: «Ομοφυλόφιλος λέει; Σκοτώστε τον» – Ποιος ήταν ο άνθρωπος που νίκησε τους Ναζί, αλλά ηττήθηκε από τους συμπατριώτες του


 7 Ιουνίου του 1954, πέθανε ο Άλαν Τιούρινγκ. Ποιος ήταν ο Άλαν Τιούρινγκ; Ο άνθρωπος που νίκησε από τα Γραφεία τους Ναζί, ο επιστήμονας που αποκρυπτογράφησε τους γερμανικούς στρατιωτικούς κώδικες της θρυλικής συσκευή «Enigma».

Ο Τιούρινγκ που γεννήθηκε το 1912 στο Λονδίνο και πέθανε (αυτοκτονία λέγεται) στο Γουίλμσλοου της δυτικής Αγγλίας, θεωρείται ο «πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών»
Ο Τιούρινγκ ήταν ο μαθηματικός που μετά τον Πόλεμο, σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς ψηφιακούς υπολογιστές και επίσης κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή.

Ο Τιούρινγκ είχε την ατυχία εχθρό σε όλη τη ζωή του: Θεωρήθηκε από τους πρώτους δασκάλους του ιδιοφυΐα, αλλά η κλίση του προς τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες δεν τον βοήθησε να κερδίσει τον σεβασμό των δασκάλων του στο Sherborne, το διάσημο και ακριβό δημόσιο σχολείο, το οποίο αναγνώριζε μόνο όσους είχαν κλίση στις κλασσικές επιστήμες. Ο Τιούρινγκ τους απάντησε, αναλύοντας την εργασία του Άλμπερτ Αϊνστάιν την οποία όχι μόνο είχε κατανοήσει, αλλά προεξέτεινε τα ερωτήματα του για τους νόμους του Νεύτωνα! Δεν κατάφερε να κερδίσει υποτροφία στο κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ και περιορίστηκε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Κινγκς Κόλετζ του Καίμπριτζ.

Κι έπειτα ήρθε ο πόλεμος… Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Τιούρινγκ, συμμετείχε στις προσπάθειες για την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων. Η εργασία του Τούρινγκ κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του '70· ακόμη και οι στενοί φίλοι του δεν την γνώριζαν. Συνέβαλε με διάφορες μαθηματικές ιδέες για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων των συσκευών Enigma και Lorenz SZ 40/42.


Δεν ήταν άντρας με τα όλα του...
Κι επειδή ό,τι κι αν γράψουμε εμείς υπάρχει κάποιος που τα έχει διατυπώσει καλύτερα, ας αφήσουμε τον Εντουάρντο Γκαλεάνο (μέσα από τους «Καθρέφτες» του) να μας δώσει μια γρήγορη περιγραφή της ζωής του μοιραίου Τιούρινγκ:
«Ο Άλαν Τιούρινγκ καταδικάστηκε επειδή δεν ήταν, αυτό που λέμε, άντρας με τα όλα του. Ξεφώνιζε, ούρλιαζε, τραύλιζε. Αντί για ζώνη φορούσε μία παλιά γραβάτα. Κοιμόταν λίγο και γύριζε μέρες αξύριστος από τη μία πόλη στην άλλη και από άκρη σε άκρη λύνοντας με το μυαλό πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις. Όταν πριν από χρόνια δούλευε για τη βρετανική αντικατασκοπεία βοήθησε να τελειώσει γρηγορότερα ο Β ‘ Παγκόσμιος Πόλεμος με την εφεύρεση του, μία μηχανή που αποκρυπτογράφησε τους απόρρητους κώδικες του γερμανικού στρατιωτικού επιτελείου. Ήδη εκείνη την εποχή είχε σκαρφιστεί ένα είδος ηλεκτρονικού υπολογιστή και είχε βάλει τις θεωρητικές βάσεις της σύγχρονης πληροφορικής. Αργότερα βοήθησε να κατασκευαστεί ο πρώτος υπολογιστής που λειτούργησε με ολοκληρωμένα προγράμματα. Έπαιζε μαζί του ατελείωτες παρτίδες σκάκι, διατύπωνε ερωτήσεις που τον τρέλαιναν και απαιτούσε να του γράψει - ο υπολογιστής - ερωτικά γράμματα. Η υπάκουη μηχανή, του έστελνε κάποια μηνύματα μάλλον ακατανόητα. Όμως ήρθαν κάποιοι αστυνομικοί να τον συλλάβουν στον Μάντσεστερ το 1952 για προσβολή της Δημοσίας αιδούς. Στη δίκη του παραδέχτηκε ότι ήταν ένοχος ομοφυλοφιλίας. Δέχτηκε να του γίνει θεραπεία ώστε να τον αφήσουν ελεύθερο. Τον βομβάρδισαν με φάρμακα που τον άφησαν ανίκανο. Πριν κοιμηθεί συνήθιζε να τρώει ένα το μήλο. Ένα βράδυ έκανε ένεση με κυάνιο στο μήλο του!»…

Αναγνώριση μετά θάνατον...
Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για την αλγεινή συμπεριφορά του κράτους στον Άλαν Τούρινγκ και κάποιοι «ξύπνησαν» και τη βασίλισσα που απένειμε χάρη στον εξαίρετο επιστήμονα το 2013. Ο Τιούρινγκ όμως είχε πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια και δεν άκουσε τίποτα…



Λίγους χρόνους πριν, το 2001, ένα άγαλμα του Τούρινγκ αποκαλύφθηκε στο Μάντσεστερ, στο πάρκο Sackville μίας περιοχής του κέντρου της πόλης που αποτελεί στέκι ομοφυλοφίλων. Η πατρίδα έκανε το χρέος της! Α, και να μην μας πουν και αδιάβαστους...



Το 2021 η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών, όπου εικονίζεται το πρόσωπο του Άλαν Τούρινγκ. Να πούμε ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι η έμπνευση για το διάσημο λογότυπο της Apple (ένα δαγκωμένο μήλο) γεννήθηκε από την αυτοκτονία του Τιούρινγκ.

Αυτός ήταν ο Άλαν Τιούρινγκ κι αυτή η Αγγλία, που του ανταπέδωσε με το παραπάνω τις πολύτιμες υπηρεσίες του: Τον έστειλε στον Δημιουργό του μια ώρα αρχύτερα… Όχι για να μην λέμε για την Ελλάδα μόνο. Ομοφυλόφιλος λέει; Σκοτώστε τον! Ποιος Τιούρινγκ;

Πηγή: ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.