Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ένα Τολέδο στην ορεινή Αρκαδία _ Καρύταινα



Στην ορεινή Αρκαδία απλώνεται σαν ένα άλλο Τολέδο, το ιστορικό κεφαλοχώρι με την πλούσια ιστορία και τη γαλήνια αύρα – Καρύταινα

Μια επίσκεψη σε αυτό το μέρος, θα σε πείσει πως τα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου εκπέμπουν μια δική τους μοναδική αύρα ηρεμίας και γαλήνης. Σου δίνουν την αίσθηση πως ξαπλώνουν νωχελικά στους λόφους και τις πλαγιές που τα φιλοξενούν σαν αυτοκράτορες που καμαρώνουν για την εξουσία τους. Είναι τέτοια η αρχοντιά τους, που ναι, εύκολα μπορείς να τα παρομοιάσεις με βασιλείς μιας άλλης εποχής.Η γραφική Καρύταινα στην ορεινή Αρκαδία ξεδιπλώνει τα μυστικά της

Φυσικά και η ορεινή Αρκαδία μας έχει συνηθίσει σε γραφικούς οικισμούς, βγαλμένους θαρρείς από παραμύθια. Κι αν όχι από παραμύθια για παιδιά ή κυράδες, τότε σίγουρα από άλλες εποχές που στα μάτια μας φαντάζουν τόσο μακρινές και ξένες. Μα η Καρύταινα ξεπερνά κάθε άλλο οικισμό, κάθε άλλο χωριό σκαρφαλωμένο στα αρκαδικά βουνά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε πως ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, χαρακτήρισε αυτό το μέρος σαν “Τολέδο της Ελλάδας”. Τα μεσαιωνικά πυργόσπιτα με τον επιβλητικό όγκο τους, τα γραφικά σοκάκια και το κάστρο σαν στέμμα πάνω από τον οικισμό, άνετα προσδίδουν στην Καρύταινα το προσωνύμιο Τολέδο.

Καθόλου τυχαίο επίσης πως ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε την Καρύταινα σαν ορμητήριο του στα χρόνια της Επανάστασης. Η θέση κλειδί στο κέντρο της Πελοποννήσου και το κάστρο με την απεριόριστη ορατότητα, καθιστούσαν τον οικισμό μια σπουδαία βάση. Μάλιστα, ο Γέρος του Μοριά χρησιμοποιούσε το χωριό για κατοικία του.

Σήμερα μπορεί η Καρύταινα να μην είναι καταφύγιο για ήρωες όμως αποτελεί τον ιδανικό ορεινό προορισμό της νότιας Ελλάδας. Το μέρος κυριολεκτικά χάνεται στη βλάστηση και γύρω του ρέουν δύο ποτάμια. Ο Αλφειός και ο Λούσιος. Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό.

Μονοπάτια και πεζοπορίες στα γύρω βουνά ποτάμια και φαράγγια θα σε συστήσουν τον φυσικό πλούτο της Καρύταινας. Οι λάτρεις των ποταμίσιων σπορ (καγιάκ, raftinkg κ. α.) εδώ θα βρουν τη χαρά τους. Ενώ μια πληθώρα από βυζαντινούς ναούς και μοναστήρια βρίσκονται διάσπαρτα την ευρύτερη περιοχή.
Όσα δεν πρέπει να παραλείψεις σε αυτό το ταξίδι

Πέρα από τις βόλτες στα σοκάκια του οικισμού και τον καφέ ή το φαγητό που θα απολαύσεις στην πλατεία, υπάρχουν και τα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις. Αρχικά, στάσου στους βυζαντινές εκκλησίες κι αν είναι ανοιχτά μπες μέσα.

Ύστερα πάρε το πλακόστρωτο δρομάκι κι ανέβα μέχρι το κάστρο. Δεν πρόκειται για κανένα μεγάλο χώρο όμως αξίζει να φτάσεις μέχρι εδώ πάνω μόνο και μόνο για την εντυπωσιακή θέα προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Στο κάστρο υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας και η λεγόμενη οικία του Κολοκοτρώνη.

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Ατσίχολου που συνδέει τις δυο όχθες του Λούσιου ποταμού στέκει όρθιο μέχρι τις μέρες μας κι εξυπηρετεί τους περαστικούς. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από σπουδαίους Λαγκαδινούς τεχνίτες.

Το πιο επιβλητικό βέβαια σύνολο από γέφυρες θα το δεις στο δρόμο προς Ανδρίτσαινα, 2 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα. Περνώντας πάνω από τον αυτοκινητόδρομο της καινούριας γέφυρας τίποτα δε μαρτυρά πως ακριβώς από κάτω υπάρχει αυτό το θαύμα της αρχιτεκτονικής.
Το γεφύρι του πεντοχίλιαρου και η σύγχρονη γέφυρα του Αλφειού

Όσοι θυμάστε τις δραχμές (το νόμισμα της Ελλάδας μέχρι το 2001 για τους νεότερους) θα θυμάστε φυσικά και το πεντοχίλιαρο. Από τη μια πλευρά ο Γέρος του Μοριά κι από την άλλη ένα πανέμορφο γεφυράκι με φόντο ένα ορεινό χωριό. Ε λοιπόν, αυτό το γεφύρι υπάρχει μέχρι σήμερα και η θέα πίσω του δεν είναι άλλη από την Καρύταινα!

Η μόνη διαφορά είναι πως στις μέρες μας πάνω από αυτό το έργο τέχνης βρίσκεται η σύγχρονη γέφυρα του Αλφειού. Μοιάζει ο όγκος της να επισκιάζει το “ταπεινό” πέτρινο γεφυράκι που χτίστηκε επί Φραγκοκρατίας. Όμως τίποτε δεν είναι ικανό να θολώσει την αρχοντιά και τη φινέτσα αυτού του κομψοτεχνήματος.

Η γέφυρα μετράει 50 μέτρα μήκος και 12 ύψος. Κάποτε είχε πέντε τόξα αλλά σήμερα σώζονται μόνο τα τρία. Στη θέση δηλαδή της ξύλινης γέφυρας που βλέπουμε σήμερα, υπήρχαν άλλα δύο τόξα. Το τελευταίο από αυτά έπεσε θύμα των μαχών του εμφυλίου.

Το εκκλησάκι στη βάση της γέφυρας είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο. Η Γέννηση της Θεοτόκου προστάτευε τους διαβάτες των περασμένων αιώνων.

Αναλυτικά για τη γέφυρα πάτα να δεις εδώ: Η γέφυρα του πεντοχίλιαρου στην Καρύταινα Αρκαδίας!

Η Καρύταινα στην ορεινή Αρκαδία όπως βλέπεις φίλε αναγνώστη έχει πολύ περισσότερα να μας δείξει από όσα αρχικά φανταζόμαστε. Τώρα που ξέρεις, εξερεύνησε την από άκρη σε άκρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.