Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Φέτος το καλοκαίρι

 Φέτος το καλοκαίρι ένα πλοίο γεμάτο μετανάστες βούλιαξε στα ανοιχτά της Πύλου με αποτέλεσμα να πνιγούν εκατοντάδες άνθρωποι. Εκατοντάδες Κροάτες χούλιγκαν, αψηφώντας απαγορεύσεις, διέσχισαν ολόκληρη την Ελλάδα ανενόχλητοι και έφτασαν στην Αθήνα, όπου συνεπλάκησαν με οπαδούς της ΑΕΚ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δολοφονήθηκε ένας 29χρονος Έλληνας οπαδός. Στη Θεσσαλονίκη ένας 50χρονος πολίτης έκανε παρατήρηση σε νεαρό διανομέα που περνούσε με το μηχανάκι του από πεζόδρομο, και ο διανομέας τον ξυλοκόπησε και τον σκότωσε. Τέσσερις νεαροί Έλληνες συνελήφθησαν για τη δολοφονία 23χρονου Πακιστανού μετανάστη την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του σε λαϊκή αγορά στον Περισσό.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια πέντε άτομα ξυλοκόπησαν 16χρονο σε προαύλιο σχολείου, στο Καματερό 15χρονος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, στην Θεσσαλονίκη (στην οδό Άλκη Καμπανού, αν έχει σημασία) 14χρονος ξυλοκοπήθηκε από συμμορία 7 ανηλίκων. Στη Χαλκιδική, ο φερόμενος ως αρχηγός της “μαφίας των λουκουμάδων” αφέθηκε ελεύθερος, επειδή πέρασαν οι 18 μήνες της κράτησής του χωρίς να έχει εκδικαστεί ακόμα η υπόθεσή του. Ένας 20χρονος που είχε παρασύρει και σκοτώσει ένα ζευγάρι νεαρών φοιτητών και το σκυλί τους στην Κρήτη, τρέχοντας με 125 χιλιόμετρα την ώρα σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 40, καταδικάστηκε τελικά φέτος, έξι χρόνια αργότερα, σε εξαγοράσιμη ποινή, χωρίς να μπει ούτε μία ημέρα στη φυλακή.
Φέτος το καλοκαίρι ξέσπασαν καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, το Λουτράκι, την Κέρκυρα και την Εύβοια. Στη Ρόδο οργανώθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της σύγχρονης ιστορίας στη χώρα μας. Στον Έβρο συνέβη η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, ξεπερνώντας το ρεκόρ της βόρειας Εύβοιας από πρόπερσι. Από τις πυρκαγιές σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι, από τους δύο πιλότους του Καναντέρ στην Κάρυστο μέχρι 20 μετανάστες στον Έβρο. Στη Νέα Αγχίαλο η πυρκαγιά έφτασε στις αποθήκες πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη. Και μετά ήρθαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες, ο Daniel, η καταστροφή του Πηλίου, του Βόλου και της Θεσσαλίας. Αυτοκίνητα, περιουσίες και κτίρια τα πήρε το νερό και τα πήγε αλλού. Γέφυρες που σαρώθηκαν και κατέρρευσαν πριν από τρία χρόνια από τον “Ιανό”, και που μετά ξαναχτίστηκαν, φέτος ξανασαρώθηκαν και ξανακατέρρευσαν. Κι ακόμα ο Πηνειός φουσκώνει. Η καταγραφή των ζημιών και των απωλειών συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά.

Φέτος το καλοκαίρι στον Έβρο, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, συνελήφθησαν πολίτες που είχαν κλειδωμένους 13 μετανάστες σε τρέιλερ. Άλλα βίντεο που ανέβηκαν στα social media έδειχναν παραστρατιωτικές ομάδες στον Έβρο που μαζεύονται και να συντονίζονται για να εξαπολύσουν πογκρόμ μεταναστών. Διακινητές ανέβασαν βίντεο στο ΤικΤοκ που τους δείχνουν να φορτώνουν μετανάστες σε κλεμμένο αυτοκίνητο του οποίου οι πινακίδες φαίνονταν. Από ό,τι αποδείχτηκε, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί στην άλλη άκρη της Ελλάδας, και τη διέσχισε χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς.

Φέτος το καλοκαίρι πολίτες έκαναν ουρές για να ανανεώσουν τις παλιές τους ταυτότητες με νέες (που ούτως ή άλλως σε τρία χρόνια δεν θα ισχύουν) πριν αρχίσουν να εκδίδονται οι νέου τύπου, οι οποίες νομίζουν ότι έχουν τσιπάκι για να τους παρακολουθεί. Σχετικές διαδηλώσεις παραχριστιανικών οργανώσεων άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ανά την Ελλάδα. Στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου ένα βυτιοφόρο ακινητοποιήθηκε και έπιασε φωτιά, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να μείνουν εγκλωβισμένοι στο δρόμο για 8 ώρες. Στην Πρέβεζα σημειώθηκαν μέσα στον Αύγουστο δύο περιστατικά υπερχείλισης βοθρολυμάτων. Σε προστατευμένη περιοχή Natura στη Λέσβο έσκαψαν με γκρέιντερ δρόμο και έβαλαν κατασκευές για τη διεξαγωγή παράνομων ιπποδρομιών. Στην τελετή απονομής παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης. Σε σχεδόν 3500 ελέγχους που έγιναν σε παραλίες της Ελλάδας μέσα στον Αύγουστο διαπιστώθηκαν παραβάσεις από σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι ελεγκτές έφευγαν οι επιχειρηματίες επανέφεραν τις ξαπλώστρες.

Φέτος το καλοκαίρι μάθαμε ακόμα ότι η χωματερή της Άνδρου που κατάρρευσε στη θάλασσα το 2011 συνεχίζει να μεγαλώνει στον βυθό, έχοντας φτάσει σε έκταση τα 157 στρέμματα. Η χαρτογράφηση του προβλήματος έγινε μόλις φέτος, χάρη στη χρηματοδότηση μιας γερμανίδας ιδιώτη. Μάθαμε ακόμα ότι λούνα παρκ λειτουργούσε στην Αθήνα για 17 χρόνια χωρίς άδεια. Ότι κάποιος χτίζει ένα συγκρότημα με λυόμενα μέσα στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Ότι ο δήμαρχος Ναυπλίου πέταγε κακά σκύλου και σκουπίδια έξω από το εξοχικό αντιπάλου του. Είχε, μάλιστα, επαναλάβει την πράξη 22 φορές.

Και, βέβαια, τις προάλλες υπάλληλος του επιβατικού πλοίου Blue Horizon που έφευγε με ανοιχτό τον καταπέλτη, πέταξε στη θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη που προσπάθησε να μπει στο πλοίο καθώς αυτό απέπλεε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πνιγεί. Το πλοίο απέπλευσε κανονικά, και πήγαινε στο δρόμο του για 40 λεπτά, σαν να μη συνέβη τίποτε.

Όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα που δεν χωράνε εδώ αλλά μπορεί να τα θυμάστε, συνέβησαν μέσα στο περασμένο τρίμηνο. Είναι πολλά. Είναι πάρα πολλά. Όλες οι κοινωνίες του κόσμου έχουν προβλήματα. Κάποιες έχουν και χειρότερα από εμάς. Αλλά και τα δικά μας είναι πάρα πολλά. Κι όταν μας πέφτουν έτσι, μαζεμένα, δεν αντέχονται. Ακόμα και για τους ανθρώπους που δεν βίωσαν καμία από τις καταστροφές ή τα εγκλήματα αυτού του καλοκαιριού στο πετσί τους, η διαχείρισή τους είναι πολύ δύσκολη. Το μήνυμα που μας στέλνει η πραγματικότητα ολόκληρο το καλοκαίρι, σχεδόν κάθε μέρα, είναι ότι δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτε σωστά. Υπάρχουμε από τύχη. Το μίσος, το αντικοινωνικό μένος και η ατιμωρησία είναι κυρίαρχα φαινόμενα. Κι αν συμβεί η στραβή, κανείς δεν θα έρθει να μας σώσει. Οι ειδήσεις κάθε μέρα μας θυμίζουν οι θεσμοί μας είναι ανέτοιμοι, δυσλειτουργικοί και διαβρωμένοι. Ότι η ίδια η κοινωνία μας, κάτω από την διακοσμητική επιφάνεια του δυτικού τύπου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σάπια.

Κι είναι ακόμα πιο δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς επειδή όλο αυτό το σκηνικό ανικανότητας και ανεπάρκειας εκτυλίσσεται σε ένα περιβάλλον που χειροτερεύει από μόνο του. Ξέρουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα αποδειχτεί ένα από τα πιο δροσερά της υπόλοιπης ζωής μας. Τα επόμενα θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα. 900.000 στρέμματα στον Έβρο κάηκαν φέτος, 720.000 στρέμματα στη Θεσσαλία πλημμύρισαν. Ξέρουμε ότι περισσότερα στρέμματα θα καούν του χρόνου ή του παραχρόνου, ότι ακόμα πιο “πρωτοφανείς” πλημμύρες θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο που γίνεται πιο αφιλόξενος; Πώς θα ανταπεξέλθουμε στα χειρότερα που θα έρθουν; Με αυτό το κράτος; Με αυτό το πολιτικό προσωπικό; Με αυτούς τους πολίτες; Με αυτή την κοινωνία;

https://www.kathimerini.gr/opinion/562606645/fetos-to-kalokairi/

Θοδωρής Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.