
Δέκα ερωτήσεις -απαντήσεις από τον Γιώργο Aγγελόπουλο στο TVXS:
1. Γιατί βάζουν τα παιδιά τους σε σαπιοκάραβα και τα πνίγουν;
Παρόμοιο ερώτημα έκαναν και για τους γονείς που επιχειρούσαν με τα παιδιά τους να περάσουν παράνομα το Τείχος του Βερολίνου μέχρι το 1989. Είναι πρόσφυγες: παίρνουν όλα τα ρίσκα γιατί είναι πρακτικά μελλοθάνατοι στις χώρες τους και θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν.
2. Γιατί δεν περνάνε νόμιμα από τη στεριά και γίνονται θύματα των διακινητών;
Γιατί η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή χώρα», γιατί είναι σχεδόν αδύνατη η νόμιμη διάσχιση των χερσαίων συνόρων από πρόσφυγες του Νότου (φράκτες στα σύνορα).
3. Είναι σχέδιο της Τουρκίας να στέλνει μουσουλμάνους στην Ευρώπη;
Το καθεστώς του Ερντογάν και τα οικονομικά συμφέροντα που το στηρίζουν επωφελούνται από την αύξηση προσφύγων στην Τουρκία: έχουν εργατικό δυναμικό που δουλεύει σε συνθήκες σκλαβιάς και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΕ ως «η χώρα που προστατεύει την Ευρώπη από τους πρόσφυγες». Το καθεστώς Ερντογάν διακαώς επιδιώκει να κρατήσει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες, όχι να τους στείλει στην ΕΕ. Οι «εισβολείς στον Έβρο» είναι η κατάλληλη σκηνοθεσία του καθεστώτος Ερντογάν για να φοβίσει τους πολίτες της ΕΕ και να εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση.
4. Αν αυτά ισχύουν για την Τουρκία, γιατί περνάνε βάρκες και καράβια;
Γιατί πολλές βάρκες ξεκινούν απευθείας από τις αφρικανικές ακτές και γιατί οι απελπισμένοι βρίσκουν πάντα τρόπους να ξεφύγουν ακόμα και από τα πιο αυστηρά ελεγχόμενα σύνορα.
5. Και αν αφήνουμε να έρχονται στην Ευρώπη, δεν θα γεμίσουμε «λάθρο»;
Εδώ και τριάντα χρόνια ακούμε για «μιλιούνια λαθρομετανάστες» που μπαίνουν στην Ευρώπη. Καμία απογραφή δεν εντοπίζει μιλιούνια, ούτε οι επίσημες, ούτε αυτές που γίνονται από ερευνητικές ομάδες στο πεδίο. Το ποσοστό των αλλοδαπών στις χώρες της ΕΕ ανέρχονταν το 2021 στο αμελητέο 5,2% του συνολικού πληθυσμού (βλ. Εuropean Commission. 2021. Atlas of Migration) συμπεριλαμβανομένων Ελβετών, Αμερικανών, Καναδών, Νορβηγών κ.α. Άρα, το ποσοστό όσων ήρθαν από χώρες του Νότου είναι μικρότερο και από το 5,2% του πληθυσμού της ΕΕ. Με εξαίρεση το 2015, όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, και τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, ποτέ δεν μας ήρθαν μιλιούνια. Και δεν θα έρθουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων προτιμά χώρες άμεσα γειτονικές με την πατρίδα τους. Για αυτό και οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
6. Γιατί εγώ βλέπω εκατοντάδες Αφρικανούς στη γειτονιά μου;
Για τον ίδιο λόγο που αν κάποιος πάει στην Αστόρια στη Νέα Υόρκη θα νομίσει ότι οι μισοί Αμερικανοί είναι ελληνικής καταγωγής… Οι μετανάστες δημιουργούν τις δικές τους χωρικές εστίες στις πόλεις και έτσι αυξάνεται η δημόσια θεατότητά τους. Τους βλέπουμε σε συγκεκριμένες γειτονιές.
7. Και αν τους αφήσουμε να έρχονται δεν θα μας πάρουν τις δουλειές; Θα τους πληρώνουμε για να κάθονται ενώ εμείς έχουμε δικές μας ανάγκες;
Παντού στον κόσμο οι μετανάστες και πρόσφυγες δημιουργούν τα δικά τους οικονομικά δίκτυα, δημιουργούν δικές τους δουλειές, βασικά αναλαμβάνουν τις δουλειές που οι ντόπιοι αρνούνται. Το είδαμε στην Ελλάδα σε κλάδους όπως η κτηνοτροφία στη δεκαετία του 1990 με τους Αλβανούς. Το βλέπουμε τώρα στο γεωργικό τομέα όπου έχουμε τεράστιες ελλείψεις εργατών στη συγκομιδή των προϊόντων λόγω μείωσης των μεταναστών. Πάντα στην ιστορία η μετανάστευση συνέβαλε σε ανάπτυξη που ωφέλησε μετανάστες και ντόπιους. Χωρίς την αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης και οι οικονομίες της ΕΕ θα καταρρεύσουν.
8. Και αν τους αφήσουμε να έρθουν δεν θα γεμίσουμε εγκληματίες;
Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η εγκληματικότητα των μεταναστών και προσφύγων είναι μικρότερη από την εγκληματικότητα των ντόπιων. Απλά και μόνο γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν την παρουσία τους στην Ευρώπη. Το είδος της εγκληματικότητας που υπάρχει σε αυτούς τους πληθυσμούς αφορά κυρίως λιανικό λαθρεμπόριο που ελέγχεται από ντόπιους. Υπάρχουν και μετανάστες που διαπράττουν βαριά εγκλήματα. Η εγκληματικότητα των μεταναστών και των προσφύγων έχει μεγαλύτερη θεατότητα στα ΜΜΕ («ο Αλβανός κλέφτης») και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις.
9. Τι να πούμε σε όποιους υποστηρίζουν ότι δεν τους θέλουν επειδή είναι «μαύροι», «βρώμικοι», μουσουλμάνοι κλπ.;
Όποτε στην ιστορία κυριάρχησε η απέχθεια για τον διαφορετικό, η κατάληξη ήταν ίδια: θανατικό για όλους. Όσοι σήμερα αδιαφορούν για τις ζωές των «λάθρο» προετοιμάζουν το έδαφος απαξίωσης των δικών τους ζωών στα νοσοκομεία (διαλογή ασθενών), στα σχολεία (διαλογή «άριστων» και «μέτριων» μαθητών), στις δουλειές («αξιολόγηση» και απολύσεις), στην κατοικία (πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών «κακοπληρωτών»), στις έμφυλες σχέσεις (δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου), στον κοινωνικό ρατσισμό (δολοφονίες ανήλικων Ρομά), στην οπαδική βία (δολοφονία Άλκη Καμπανού) κλπ. Όσο συνηθίζουμε στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής – («σκατοψυχιά» στο δημώδες λεξιλόγιο) υπονομεύουμε τις δικές μας ζωές («πυροβολούμε τα πόδια μας» στο δημώδες λεξιλόγιο).
10. Και ποια είναι η λύση;
Να συμβάλει ο πλούσιος Βορράς στο να σταματήσουν οι πόλεμοι, τα αυταρχικά καθεστώτα, οι περιβαλλοντικές καταστροφές και η νεο-αποικιοκρατική εκμετάλλευση στον φτωχό Νότο. Μέχρι αυτό να επιτευχθεί, το εύκολο είναι να δημιουργηθούν νόμιμες πύλες μετανάστευσης προς την ΕΕ που θα ακυρώσουν τους διακινητές, να γίνει κατανομή του μεταναστευτικού πληθυσμού στις χώρες της ΕΕ ανάλογα με τις αναπτυξιακές τους ανάγκες και να ενισχυθεί η κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.
σ ολα τα αρθρα οποισδηποτε προελευσης και ιδεολογιας η προσεγγιση του θεματος αρχιζει απο δεξια προς τ αριστερα απο φυσικη εξοντωση του μεταναστη μεχρι την πληρη υιοθεσια. καλως επισημαινονται ως αιτιες του προβληματος οι πολεμοι η αποικιοκρατια και η εκμεταλευση απ τον καπιταλισμο.τα δυο πρωτα αιτια το φαινομενου μιας κι εχουν εκλειψει σχεδον, ειναι πολυ μικροτερης σημασιας απο το τριτο που ειναι οι αλλαγες στον τροπο παραγωγης ,η καταστροφη στις τριτες χωρες της οικιακης αυτοσυντηρητης οικονομιας και η αντικατασταση με μονοκαλλιεργειες κλπ που φερνουν πραγματι πεινα.αλλα το κυριωτερο απ ολα ειναι οι υπερπληθυσμοι των χωρων προελευσης και οι ανεξελεκτες γεννησεις που τροφοδοτουν τα μεταναστευτικα ρευματα.γι αυτο δε μιλαει κανενας.τοσο τους κοβει
ΑπάντησηΔιαγραφή«Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να δείξω στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Πέντε μέρες τώρα κάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν τη δήλωση του υποψηφίου της Ν.Δ. που μίλησε για ‘Τούρκους’ της ‘δυτικής Θράκης’ σε τουρκικό μέσο. Εγώ δεν θα ζητήσω εξίσου ανεύθυνα από τον κ. Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή» είπε ο κ. Τσίπρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μ αρεσει να βλεπω την πλειοψηφια του λαου να υποφερει.και δε μ αρεσει να βλεπω να τον κοροιδευουν εκτος απο τη Νεα Δημοκρατια ,που δε μ αφορα ,γιατι ποτε δεν ειχα σχεση με δεξια.καμμια 40αρια φυλαρχοι χωρις καμμια προοπτικη.δε μ αρεσει να τον κοροιδευουν αυτοι που τον προτρεπουν σε αποχη ενω καιγεται η γουνα του..το αποτελεσμα της 21ης Μαιου 2023 ηταν μια ισχυρη καμπανα και προκριμα για το τι θα επακολουθησει,τοσο απο πλευρας κυβερνησης οσο και απο πλευρας αντιπολιτευσης,που θα ειναι υπερ το δεον διαιρεμενη και αδυναμη.τα αιτια αυτου του αποτελεσματος ειναι πολλα αλλα κυριως οφειλονται στην αμετροεπεια στελεχων του Συριζα που θελησαν να επικυρωσουν οτι κακο εκαναν ακυρωνοντας οτι καλο.εκτος απ αυτους και δεκαδες ιδιορυθμοι κομματαρχες προσπαθησαν να περασουν την προσωπικη τους αποψη για το πολιτευμα ενω αυτο ειναι συγκεκριμενο.ομως τι πρεπει να γινει ενοψει του οτι η καλπη ειναι απο αρχη αδεια και τιποτα δεν ειναι σιγουρο;
Ζησαμε μια θλιβερη τετραετια με πολλες περιπετειες και κινδυνους.μεταξυ αυτων θα μνημονευσω την ατομικη πτωχευση που εγινε νομος κι ο πολιτης μετατρεπεται σε εταιρεια που πτωχευει,τους 700000 πλειστηριασμους που κρεμονται με το καταλληλο νομοθετικο πλαισιο πανω απο ισαριθμους δανειοληπτες και τις οικογενειςες τους,τις 2500000 κομμενες κι αδικαιωτες συνταξεις,τις τεραστιες πυρκαγιες που το κρατος σταθηκε αδυνατο να ελεγξει,την ανεξελεκτη αρπαγη του οικογενειακου εισοδηματος μεσω λογαριασμων ρευματος,καυσιμων και τροφιμων με υπερεισπραξη κερδων απο τους ολιγαρχες και προσθετου ΦΠΑ απο το κρατος ανα μοναδα προιοντος,την διαρκη απειλη της τουρκιας και την υποχωρητικοτητα εναντι ολων των γειτονων,που εμπρακτα εκδηλωθηκε με παραχωρησεις θαλασσιων ζωνων σε Αιγυπτο και Ιταλια,τον εκπατρισμο οπλικων συστηματων σε Σαουδικη Αραβια και Ουκρανια,την βαθεια εμπλοκη στον πολεμο της τελευταιας,την εγκατασταση αστυνομιας στα Πανεπιστημια,τον εξαναγκασμο με ψυχολογικη βια και προστιμα σε υποχρεωτικη ενεσιμη ληψη σκευασματων,την καταργηση της προσωπικης ελευθεριας για μεγαλο διαστημα λογω της νοσου,, τις εγκληματικες δρασεις προσωπων εμπλεκομενων πολιτικα με το κυβερνων κομμα και τελος τις υποκλοπες κορυφαιων πολιτικων υπουργων,ΑΓΕΕΘΑ και αλλων αξιωματουχων και χιλιαδων πολιτων χωρις να αποτελουν κανενα κινδυνο κατα της ακεραιοτητας της χωρας οπως απαιτει η ποινικη νομοθεσια.
Αυτα και αλλα που μου διαφευγουν,οπως το ατυχημα των τεμπων και η ανασφαλεια για το αυριο σε πανω απο το μισο πληθυσμο της χωρας.
Δε θα αναλυσω τις αιτιες που εφεραν το προσφατο εκλογικο αποτελεσμα.λιγες ομως μερες πριν τι επομενες εκλογες θα ζητησω σε οποιον μ ακουει να εγκαταλειψει την πολλαπλη πολωση της αντιπολιτευσης για τον απλουστατο λογο οτι στις 26 κανενας απ αυτους που διαιρεμενος ο λαος ψηφιζει δεν θα τον βοηθησει.μονο ο λαος πριν την εκλογη μπορει να βοηθησει τον εαυτο του.ψηφιζοντας το λιγωτερο επικινδυνο γι αυτον.δηλ την Ελληνικη Λυση και το ΣΥΡΙΖΑ