Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Θυρωροί: Οι άνθρωποι που γνώριζαν τα πάντα στις πολυκατοικίες της παλιάς Ελλάδας και ο λόγος που χάθηκαν με τα χρόνια



Ο θυρωρός είναι ένα επάγγελμα που δεν υπάρχει πια όπως παλιά, αφού αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι στις πολυκατοικίες της παλιάς Ελλάδας, ο οποίος γνώριζε όλα όσα διαδραματίζονταν σ’ αυτή τη μικρή κοινωνία.
«Πού πάτε κύριε;» ήταν η κλασική ερώτηση που άκουγες από το στόμα του όταν πλησίαζες την πόρτα της πολυκατοικίας. Ήταν πάντα εκεί, ο θυρωρός, μια μορφή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παλιάς – ρομαντικής Αθήνας των προηγούμενων δεκαετιών.

Θυρωρός: Ένα επάγγελμα πολύ διαδεδομένο στα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης

Ένα επάγγελμα πολύ διαδεδομένο κυρίως στα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης. Με μια τσάντα στον ώμο εγκατέλειπαν τα χωριά τους και έφταναν στην πρωτεύουσα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και για τις οικογένειές τους.


Το εισιτήριο του «ονείρου» κόστιζε περίπου 50.000 με 100.000 δραχμές για όσους είχαν κάνει το ανάλογο κομπόδεμα και μπορούσαν να αγοράσουν ένα θυρωρείο, ενώ δεν έλειπαν και όσοι δούλευαν απλά για το μεροκάματο.

Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τον Θανάση Βέγγο στην ταινία «Παπατρέχας» να τρέχει και να μην… φτάνει. Να κάθεται στο γραφειάκι του θυρωρού, να σφουγγαρίζει, να βγάζει τα σκουπίδια, να πηγαίνει τα ρούχα στο καθαριστήριο, να κάνει τα θελήματα των ενοίκων και να κουβαλάει στις σκάλες ακόμη και την παχουλή κυρία «Καλιακούδα»; Ήταν οι άνθρωποι για όλα. Τα μάτια και τα αυτιά της πολυκατοικίας, οι «προστάτες» της εισόδου.

Θυρωρός: Υπεύθυνος για όλα τα θέματα της πολυκατοικίας

Ο θυρωρός βρισκόταν στο μικρό του γραφείο στην είσοδο της πολυκατοικίας. Άνοιγε την πόρτα, ρωτούσε τους επισκέπτες πού πηγαίνουν, ενώ με ένα εσωτερικό τηλέφωνο μπορούσε να επικοινωνήσει με όσους έμεναν στα διαμερίσματα. Έπαιρνε την αλληλογραφία, ήταν υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων. Το βράδυ κλείδωνε την κύρια είσοδο και αποσυρόταν στο δωματιάκι του μέχρι το επόμενο πρωί να φορέσει το χαμόγελό του και να αρχίσει ξανά τη δουλειά.

Με την πάροδο των χρόνων τα πράγματα άλλαξαν. Κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες τα θυρωρεία των παλιών πολυκατοικιών μένουν άδεια και γεμάτα αναμνήσεις, ενώ στα σχέδια των νέων πολυκατοικιών δεν περιλαμβάνονται καθόλου. Οι όροι οικοδόμησης μεταβλήθηκαν.

Ο κάθε κατασκευαστής προσπαθεί να έχει περισσότερο ωφέλιμο χώρο μειώνοντας την έκταση της εισόδου. Προσπαθώντας να «κερδηθούν» τετραγωνικά οι μεγάλοι και εντυπωσιακοί χώροι, που βλέπαμε όταν μπαίναμε σε ένα κτίριο, έχουν μικρύνει και το μικρό γραφειάκι του θυρωρού έχει χαθεί.




Θυρωρός: Μόνο σε επαγγελματικά κτίρια πλέον

Σήμερα οι θυρωροί είναι λίγοι και η πλειοψηφία τους εργάζεται σε αμιγώς επαγγελματικά κτίρια ή σε πολυκατοικίες κυρίως στις παλιές αρχοντικές περιοχές του κέντρου, όπως είναι το Κολωνάκι.

Δεν είναι μόνο όμως οι αλλαγές στη δόμηση το πρόβλημα που οδήγησε στην εξάλειψη του επαγγέλματος. Η οικονομική κρίση τους έφερε αντιμέτωπους με την ανεργία. Οι ένοικοι δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τα κοινόχρηστα πόσο δε μάλλον τον μισθό των θυρωρών.
Θυρωρός: Κυρίως στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ακόμη

Περπατώντας στο κέντρο και κοιτάζοντας τις εισόδους των πολυκατοικιών τον είδαμε να κάθεται στο γραφείο του και να κοιτάζει την αλληλογραφία που μόλις είχε παραλάβει από τον ταχυδρόμο. «Κάνω αυτή τη δουλειά τα τελευταία 21 χρόνια.

Στο κέντρο και κυρίως στο Κολωνάκι όπως και σε άλλες περιοχές υπάρχουν ακόμη θυρωροί. Δεν είναι δουλειά μας μόνο η εξυπηρέτηση όσων μπαίνουν και βγαίνουν από το κτίριο. Από το χέρι μας περνούν στην ουσία όλα. Η ταξινόμηση της αλληλογραφίας, τα κοινόχρηστα, ακόμη και οι τεχνικές εργασίες. Η καλή λειτουργία και βιωσιμότητα του χώρου είναι ευθύνη μας» είπε μιλώντας στο newsbeast.gr ο Γ. Κ..
Θυρωρός: Έχουν παραμείνει 500 άτομα στο επάγγελμα



«Στο επάγγελμα έχουμε παραμείνει περίπου 500 άτομα τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα δεν υπήρχε πολυκατοικία χωρίς τον θυρωρό της. Το κόστος όμως οι ένοικοι πλέον το θεωρούν μεγάλο. Οι παλιές πλούσιες οικογένειες είτε έχουν φύγει από τη ζωή, είτε δεν μένουν πια στο κέντρο.

Εδώ κατοικούν κυρίως νεόπλουτοι οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικός είναι ένας θυρωρός για την ασφάλειά τους» συμπλήρωσε και εξήγησε πως τα χρήματα τα οποία κερδίζει δεν είναι πολλά, αλλά τον βοηθούν να ζει αξιοπρεπώς.



Λίγο πιο δίπλα σε μια άλλη πολυκατοικία ένας άλλος κύριος περιμένει στην είσοδο του κτιρίου και μας καλημερίζει. Μας ρωτάει εάν ψάχνουμε κάτι κι αν μπορεί να μας βοηθήσει. Γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του τους ενοίκους αλλά και τα γραφεία τα οποία στεγάζονται στην πολυώροφη πολυκατοικία, σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου.

Όπως επισημαίνει ο Μ. Λ. ξεκίνησε αυτή τη δουλειά τελείως τυχαία όταν ένας φίλος του είπε πως ψάχνουν θυρωρό. Δεν είναι από την Ελλάδα και ήταν δύσκολο να βρει δουλειά. Στην αρχή του φαινόταν όλα βουνό όμως γρήγορα ήρθε κοντά με τους ενοίκους. Πλέον είναι ο «ήρωάς τους» αναφέρει και εξηγεί πως ξέρει τι θέλουν και είναι σχεδόν όλη την ημέρα εκεί για να τους βοηθάει.
Θυρωρός: Σχεδόν όλη τη μέρα στην είσοδο της πολυκατοικίας



«Ξυπνάω στις 5.00 και η ημέρα ξεκινάει αμέσως. Πρώτα καθαρίζω την είσοδο και τις σκάλες και στη συνέχεια επιμελούμαι τον κήπο. Χωρίζω και μοιράζω τις αλληλογραφίες που έχουν έρθει. Είμαι σχεδόν όλη την ημέρα στην είσοδο με μια μικρή διακοπή λίγων ωρών το μεσημέρι που ξεκουράζομαι. Οι ένοικοι είναι κυρίως μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να νιώθουν ασφαλείς» συμπλήρωσε.


Θυρωρός: δυσβάστακτη δαπάνη η συντήρησή του

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι μια ακριβή και δυσβάστακτη δαπάνη η συντήρηση ενός θυρωρού; Αν κοιτάξει κάποιος πιο προσεκτικά την ανάλυση των κοινοχρήστων της κάθε πολυκατοικίας θα διαπιστώσει ότι αν αθροίσει τα έξοδα καθαριότητας, συντήρησης (μαζί με τις μικροδουλειές μέσα στα διαμερίσματα) και κυρίως τις δαπάνες ασφάλειας που υπάρχουν, η αμοιβή του θυρωρού καλύπτεται έστω οριακά σε ένα βάθος χρόνου.

Αν μάλιστα υπάρχει και μικρός κήπος ο υπολογισμός είναι ακόμη πιο εύκολος. Βέβαια θα πει κανείς ότι εδώ δεν μπορούν στις πολυκατοικίες να συνεννοηθούν για να βάλουν πετρέλαιο, θα συμφωνήσουν σε πρόσληψη θυρωρού; Πολύ σωστό το ερώτημα αλλά δεν ακυρώνει την οικονομική πραγματικότητα.






     Νίκη Μουλά

5 σχόλια :

  1. Πού να χωρέσει τ όνειρο
    σε κάμαρη δυο πήχες...

    Αφιερωμένο στους εσωτερικούς μετανάστες
    της δεκαετίας 60 και 70
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/5/23 10:15

    Νίκος Σταθόπουλος
    33 λ. ·
    "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ".....λουλουδάκια, χαζοτραλαλά, αρχαίος λυρισμός, λιγωμενη συγκίνηση, κι όμως ένα υπόγειο Πάθος σαν ίχνος Θεού.....
    ........... αν θέλουμε να γλιτώσει η "Γιορτή" από την ψευδοαγαπησιάρικη κενολογια τύπου "Αγίου Βαλεντίνου", αν θέλουμε να αποσοβήσουμε την "αμερικανοποίηση" του θεσμοποιημένου "αισθηματολογικου ψεύδους"(το οποίο βασιλεύει στα "πρωιναδικα"...), πρέπει να επανεξετάσουμε την ενοχική μας παθητικότητα απέναντι στο θεσμό της οικογένειας και την απερίσκεπτη αποξένωση μας από την "κουλτούρα της σχέσης"...η Μάνα είναι το κέντρο, ο υπαρκτικος πυρήνας, της ανθρώπινης Οικογένειας και όχι γενικά μια "ταυτότητα"!....
    .................η βαθιά αλλοίωση των φυλετικών σχέσεων, η διαφαινόμενη κατάργηση των φύλων, η κατασκευή "οικογένειας" από ομόφυλα ζευγάρια, η αποσυναισθηματικοποιηση και πραγματιστικοποίηση των σχέσεων, η "σεξοκεντροποίηση" των επικοινωνιών, η "απομυθοποίηση" της παράδοσης και ο χλευασμός της "μητρικής μελούρας", η ψυχιατρικοποίηση των σχέσεων μητερας-παιδιου ειδικά στις μονογονεϊκές οικογένειες(η νοσηρή νεύρωση και ο ιδεολογικός αχταρμας παράγουν "διαταραγμένο" κλίμα στις πλείστες των περιπτώσεων, άρρωστα κολλήματα.. ), η αντικειμενοποιηση και "ρεαλιστικοποιηση" των παιδιών στις σύγχρονες "καταναλωτικές οικογένειες κοινωνικής προσαρμογής κ επιβίωσης" : αποδομουν το Μητρικό Πρότυπο εν όψει μιας ασυνάρτητης, αηθικής, εσωτερικά παγερής κοινωνίας...
    ................κι αυτή η αποδόμηση, με ισχυρά ερείσματα σε μια παραδοσιακή οικογένεια λίαν χειραγωγικη, με μάνες άκρως χειριστικες, με όντως παρακμιακους οικογενειακούς μύθους, εντείνει την καταβύθιση σε τρομερά Μηδέν..
    ...................η ζωτική ανάγκη της Μάνας(και του Πατέρα) απηχεί το τραγικό ατελές του Ανθρώπου και την οντολογική του ανάγκη και "αίτηση" για ρίζες, είναι "ιδρυτικό συστατικό" του όντως ανθρώπου και όχι "ιστορική επικαιρότητα" όπως υπέβαλε την ιδέα η "πρόοδος" και η "χειραφέτηση"(όργανα της πιο απάνθρωπης καπιταλιστικής εξέλιξης)....
    ....................ο "Μύθος της Μάνας", ειδικά στα στρώματα των "κάτω" υπήρξε η Αλήθεια της πιο βαθιάς ενότητας με ανώτερο πνεύμα Σταυρικής Αγάπης...Φτώχεια, Μάνα, Κουράγιο, Ελπίδα, Προσφορά ..
    ....................αφήστε τα παραμύθια για την εσωτερική σας ηρεμία:στην πράξη, το "μητρικό πρότυπο", κατά κανόνα, ήταν ο αγωγός της υπηκοοποιησης και εμείς ο ανεξήγητος "σάκος του μποξ", και η καθημερινή διαγωγή ήταν οδυνηρή, ξύλο, προσβολές, ταπεινώσεις, τρομοκρατία, ψυχαναγκασμοί, η "μοίρα" μιας άθλιας κοινωνικής κ τυπικής παιδείας, και παρεπόμενα μιας στερητικης ζωής...
    .....................ωστόσο το Μητρικό Πρότυπο κ Αρχέτυπο, σε κάθε περίπτωση συντηρεί την πιο θερμή ανθρωπινοτητα με όρους Καρδιάς και ψυχολογία Καταφυγίου...η Μάνα, και στην πιο κακή εκδοχή της, παραμένει Ιδέα όπου η ψυχή πατά και κάνει τη δική της έφοδο στον χαμένο παράδεισο...."έπεσε" πολλή κοινωνιολογία κι έτσι μπαζωθηκε η καρδιά και η ενδότερη λαχτάρα!......
    .................Ζήτω η κλασική Μάνα, κι ας μας έχει, πολλές πολλές φορές, αφήσει στο δρόμο της ζωής με τρομερά άρρητα εσωτερικά "κατάγματα"..
    ...................σ αυτό το πεδίο, ελευθερία κ εξέγερση είναι το πιο δύσκολο στοίχημα, αφού εδώ ο Έρωτας κυβερνά στην πιο σύνθετη, λεπταισθητη, ανώτερη μορφή του ..
    ....................(εδώ με μια γκόμενα δεν τα "βγάζεις πέρα", τι περιμένεις από ένα Μυστήριο πιο σκοτεινά ελκυστικό κι από τη βιωματική σχέση ζωής και θανάτου;...)...
    .............προσωπικά το βρίσκω άρρωστο και απογυμνωτικο κάθε αξίας, να επιλέξω έναν πολιτισμό που αντί για Μάνα θα έχει έναν "άντρα" στο " ρόλο"...τι θλίψη, ερημιά, γελοιοτητα, εργαστηριακότητα, βιομηχανοποίηση, κακοποίηση, ναζισμός, να θεσπιστεί η "Γιορτή του Γονέα Α"!.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/5/23 11:09

    Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες και ονομάζεται «Σαραντισμός». Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αβαδαίος14/5/23 14:50

    14.5.23
    Αυτόνομα
    --Να ρωτήσω κάτι, θεια Γιαννούλα; --Να ρωτήσεις, γιέ μου, είμαι στα καλά μου σήμερα. –Χαίρομαι, θείτσα και θέλω να μου πεις τι θα ψηφίσεις. –Αυτό, ρε χαζόπαιδο, είναι δικό μου διαδεδομένο. Και αν θες να ξέρεις, ενώ ήμουν αναποφάσιστη, έγινα αποφασιστική με το ντιμπέτιο..
    ***
    Να μην περιμένουμε και πολλά από το αποτέλεσμα των σημερινών τουρκικών εκλογών . Το Χόρα, το Σισμίκ, τα Ιμια και πάνω απ΄ όλα η κατάληψη της βόρειας Κύπρου έγιναν από το κόμμα του αντιπολιτευόμενου Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο Τούρκος, παραμένει Τούρκος από το 1100 μ. Χ. που κατηφόρισε στα μέρη μας.
    ***
    ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ. Βαίνομεν προς εκλογάς εν ειρήνη και παράξενη αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/5/23 17:30

    σε καλο να μας βγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.