Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Διάλυση του ΕΣΥ: Με το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία

 Διαμαρτυρία υγειονομικών

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται παράλληλα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στους ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.
Γιάννης Δεβετζόγλου
Το βασικό σημείο του νομοσχεδίου Γκάγκα, που ψηφίζεται το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των υγειονομικών, είναι το άρθρο 10.

Είναι αυτό που καταργεί τη θεμελιώδη αρχή για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η οποία προβλέπει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Η αρχή αυτή είναι σημαντική, διότι δίνει, με οργανωμένο τρόπο, τη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας, είτε σε ασφαλισμένους, είτε σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πρακτικά δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται παράλληλα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.) και στους ιδιώτες γιατρούς, να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.

Το πρώτο που θα γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να καταργήσει την οργανωμένη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας των ασθενών στο Δημόσιο.

Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμός, ώστε οι γιατροί του δημόσιου τομέα να μην βάζουν από την πίσω πόρτα των νοσοκομείων ασθενείς στα χειρουργεία, αφού πρώτα έχουν περάσει από τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο Γκάγκα, είναι ότι οι γιατροί του δημόσιου τομέα, εργάζονται αρκετές υπερωρίες για να στέκεται το ΕΣΥ στα «πόδια» του.

Αν όμως αποκτήσουν δικαίωμα να έχουν το δικό τους ιατρείο, θα αποχωρούν από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα τμήματα και κλινικές.

Ειδικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν σήμερα, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, ουδείς γνωρίζει πόσο χειρότερη θα γίνει η φροντίδα των ασθενών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο νέος νόμος του ΕΣΥ, «θα ανοίξει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας».

Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα επιφέρει «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ξεκαθαρίζει ότι η ρύθμιση αυτή «θα αυξήσει περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται με τη θέσπιση του θεσμού του απογευματινού χειρουργείου επί πληρωμή»

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος3/12/22 10:49

    τι καταλαβατε;ειναι καλος ο νομος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ασθενής πλέον γίνεται πελάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/12/22 11:53

    Periklis Danopoulos
    17 λ. ·
    O Πθ. δηλώνει πως η νδ, δεν επιθυμεί τθς ψήφους σνεμβολίαστων και ψεκασμένων,( και αντιουκρανών, αυτών που δεν πιστεύουν στην κλιματική απειλή, αυτών που δεν θα πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που δεν θα τραφούν με έντομα που δεν ομνύουν στην Αγία Ευρωπαϊκή Ένωση λέω εγώ)
    αλλά σοβαρών πολιτών που δεν πάνε κόντρα στο κυβερνητικό έργο.
    Κάποιος να θυμίσει στους ......" σοβαρούς πολίτες", πως η διάλυση του ΕΣΥ , η αχαλίνωτη ακρίβεια, η κερδοσκοπία με το ρεύμα, η πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη, η Τουρκική απειλή με τον ταυτόχρονο αφοπλισμό των νησιών , με τα όπλα να πηγαίνουν στους ναζί του Κιέβου μιας και είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία, οι παρακολουθήσεις όσων απειλούν το καθεστώς, ΔΕΝ αφορούν μόνο τους απείθαρχους αλλά ΟΛΟΥΣ. Ψεκασμένους και " σοβαρούς".
    Στην υγεία των κορόϊδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/12/22 21:04

    Να ξαναδώσουν οι Αρκάδες την πρωτιά στο Μητσοτάκη! Κλειδώσετε τους υπερήλικες μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/12/22 15:34

    ΤΟ 45% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΔ ΚΑΙ ΗΡΘΕ Ο ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ,ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΥΝΟ Ι ΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΗΡΕ.ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.ΕΥΓΕ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.