Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Από την Ατλαντίδα μέχρι την Αρκαδία: 7 μυθικοί τόποι που έχουν γοητεύσει τη συλλογική φαντασία

 Κάποιες χρησίμευσαν ως αλληγορίες για πιο ευημερούσες και ειρηνικές εποχές, ενώ άλλες ως τόποι προς εξερεύνηση και κατάκτηση.

Χριστιάνα Στυλιανού



Ατλαντίδα | Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq
Παρόλο που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, ορισμένα μυθικά μέρη έχουν γίνει αρκετά διάσημα, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερη έκταση στη συλλογική φαντασία από ό,τι πολλές τοποθεσίες του πραγματικού μας κόσμου. Οι μυθικοί τόποι συχνά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες, τους φόβους και τη νοσταλγία μας. Οι ιστορίες μυθικών τόπων μπορεί να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές, πείθοντας μερικές φορές τους ανθρώπους ότι φανταστικές πόλεις και βασίλεια υπήρχαν κάποτε στον πραγματικό κόσμο.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η ανθρωπότητα έχει συχνά γοητευτεί από ιστορίες μυθικών τόπων, πόλεων και παραδείσων που σκεπάστηκαν από μυστικά και χάθηκαν στην άμμο του χρόνου. Αυτές οι μυθικές τοποθεσίες διαπερνούν όλες τις μεγάλες ιστορίες των πολιτισμών. Κάποιες χρησίμευσαν ως αλληγορίες για πιο ευημερούσες και ειρηνικές εποχές, ενώ άλλες ως τόποι προς εξερεύνηση και κατάκτηση!


Ενώ οι φιλόσοφοι έπλεκαν ιστορίες για χαμένες πόλεις, οι αρχαίοι ονειρεύονταν επίσης μέρη που κάποτε έδωσαν αφορμή για ουτοπικές, χρυσές εποχές. Το ταξίδι στην ιστορία αυτών των μυθικών τόπων έχει γοητεύσει πολλούς. Διαβάζοντας τις αφηγήσεις για τους παραδεισένιους αυτούς τόπους, κάποιοι άνθρωποι μπορεί ακόμη και σήμερα να εμπνευστούν και να πιστέψουν ξανά στην ύπαρξή τους.
Ακολουθούν τα επτά πιο διάσημα μυθικά μέρη στον κόσμο.


Ατλαντίδα


Σε αντίθεση με πολλές ιστορίες των οποίων η προέλευση έχει χαθεί από τα ιστορικά αρχεία, γνωρίζουμε ακριβώς πότε και ποιος επινόησε την ιστορία της Ατλαντίδας. Την ιστορία διηγήθηκε για πρώτη φορά ο Πλάτωνας γύρω στο 330 π.Χ., σε δύο από τους διαλόγους του «Τίμαιος» και «Κριτίας». Έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε καμία καταγραφή της Ατλαντίδας πριν από αυτά τα κείμενα και ότι ο Πλάτωνας δημιούργησε αυτόν τον τόπο ως ένα σκηνικό όπου διαδραματίζονταν οι ιστορίες του.

Η βυθισμένη πόλη της Ατλαντίδας υποτίθεται ότι ήταν ένας απίστευτα ισχυρός πολιτισμός που ήταν εξελιγμένος, πλούσιος και ιδρύθηκε από ημίθεους. Αποτελούνταν από πολλά ομόκεντρα νησιά με άφθονα εξωτικά φυτά και ζώα. Χρησιμοποίησε αυτούς τους ανθρώπους ως παράδειγμα για το τι παθαίνει ένα έθνος όταν υποκύπτει στην ύβρη.

Παρά την αναμφισβήτητη προέλευση αυτής της ιστορίας από τη σφαίρα της φαντασίας, πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια των χιλιετιών αναζήτησαν αυτό το μυθικό μέρος. Πολλές από τις εικασίες εμπνεύστηκαν από ένα βιβλίο που έγραψε ένας πολιτικός από τη Μινεσότα, ο Ignatius L. Donnelly, το 1882. Πίστευε ότι ο Πλάτωνας θεωρούσε την Ατλαντίδα ένα πραγματικό μέρος. Συνέχισε να εξηγεί τις ιστορίες της και την υποτιθέμενη κυριαρχία της σε όλο τον κόσμο, ενώ η θεωρία του ήταν ότι όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί προέρχονταν από την Ατλαντίδα.

Άβαλον

Το Glastonbury, μια πόλη στην Αγγλία γνωστή για τις νεοπαγανιστικές της πεποιθήσεις και τους τοπικούς θρύλους του Αρθούρου, θεωρήθηκε κάποτε ως η τοποθεσία για τον θρυλικό, ειδυλλιακό και χαμένο παράδεισο του Άβαλον. Η πρώτη αναφορά για το Άβαλον έγινε το 1136 μέσω του βιβλίου Historia Regum Britanniae του Geoffrey of Monmouth. Σύμφωνα με τον θρύλο του Αρθούρου, το νησί κυβερνούσε η Morgan le Fay, μια μάγισσα που περιέθαλψε τον βασιλιά Αρθούρο μετά από μια μάχη.

Η μυστηριακή γη αναφερόταν μερικές φορές ως το νησί των μήλων, επειδή υποτίθεται ότι ήταν καλυμμένο με άγρια αμπέλια και δάση από μηλιές. Οι κάτοικοί του ήταν επίσης αθάνατοι. Εδώ σφυρηλατήθηκε το σπουδαίο σπαθί Εξκάλιμπερ και εδώ αναπαύθηκε ο βασιλιάς Αρθούρος, ο οποίος πέθανε σε ένα κρεβάτι από χρυσό.

Αρκαδία

Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν από την εποχή του Πλάτωνα, οι Αρχαίοι Έλληνες φαντάστηκαν ένα μέρος που ονομαζόταν Αρκαδία. Αυτή η πρώιμη ουτοπία είναι επίσης το όνομα μιας περιοχής στη σημερινή Ελλάδα. Στην αρχαία μυθολογία, η Αρκαδία ήταν ένας ποιμενικός τόπος επιστροφής στη φύση. Ο θεός των δασών Πάνας κατοικούσε με τις νύμφες του αλλά και τους σατύρους ως φρουρούς του, σε έναν ατελείωτο ηδονιστικό παράδεισο. Σε αυτό το μέρος ζούσαν όντα μεγαλύτερα των ανθρώπων όπου για εκατοντάδες χρόνια ευημερούσαν και απολάμβαναν τη ζωή – μια Εδέμ όπου πνεύματα και θεοί γλεντούσαν εκστατικά και μακροημέρευαν.

Η Αρκαδία ενέπνευσε τους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Ο Βιργίλιος και ο Οβίδιος τοποθέτησαν πολλά από τα ποιήματά τους σε αυτά τα αρχέγονα δάση. Οι Ευρωπαίοι συγγραφείς του Μεσαίωνα και οι ζωγράφοι της Αναγέννησης προσπάθησαν να συλλάβουν το πνεύμα αυτής της χρυσής εποχής. Η Αρκαδία είναι η αρχετυπική αρχιτεκτονική ενός τόπου ανέγγιχτου από τον πολιτισμό, όπου οι άνθρωποι ζουν ως θεοί.Αρκαδία | Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Ελ Ντοράντο

Οι κονκισταδόροι, οι Ισπανοί εξερευνητές που διέσχισαν τη Νότια Αμερική του 16ου αιώνα έψαχναν για μια μυθική πόλη με χρυσό. Το Ελ Ντοράντο ξεκίνησε ως μια ιστορία για έναν βασιλιά που ονομαζόταν «Ο Χρυσοποίκιλτος». Λέγεται ότι ήταν ένας ιθαγενής βασιλιάς που έβαζε χρυσή πούδρα στο σώμα του και ότι στα πλαίσια της στέψης του πετούσε χρυσά πολύτιμα κοσμήματα σε μια λίμνη. Αυτές οι ιστορίες τελικά μετατράπηκαν σε μια ιστορία για ένα βασίλειο και όχι για έναν μεμονωμένο άνθρωπο.

Οι θρύλοι μεγάλωναν με τα χρόνια καθώς οι Ευρωπαίοι εξαπλώνονταν και ανακάλυπταν όλο και περισσότερα μέρη της Νότιας Αμερικής. Η χρυσή πόλη ήταν ένας τόπος ανείπωτου κύρους και πλούτου, ο οποίος γοήτευσε πολλούς τυχοδιώκτες. Το Ελ Ντοράντο λέγεται ότι βρισκόταν δίπλα στη λίμνη Γκουαταβίτα – μια πραγματική τοποθεσία που οι εξερευνητές εν τέλει κατάφεραν να εντοπίσουν. Όταν οι εξερευνητές βρήκαν τη λίμνη αυτή, κατέβασαν τη στάθμη του νερού και βρήκαν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα. Όμως η μυθική πόλη δεν βρέθηκε ποτέ, μέχρι που τελικά όλες οι εκτάσεις της Νότιας Αμερικής καλύφθηκαν και ο μύθος έπαψε να υφίσταται.

Λεμουρία

Η φήμη αυτής της μυστηριώδους γης διαδόθηκε μέσα από ιστορίες πολλούς αιώνες πριν από την Ατλαντίδα. Υπάρχουν πολλές αναφορές για τη Λεμουρία, κάποια αποκρυφιστικά γραπτά, ψευδοϊστορίες, ακόμη και επιστημονικές εκτιμήσεις ότι πρόκειται για μια χαμένη ήπειρο. Πολλά κείμενα από την Ανατολή μιλούν για μια χώρα που ονομάζεται “Ra-Mu”. Σε ορισμένα ιερά θιβετιανά κείμενα, η γη αυτή είναι επίσης γνωστή ως Muri ή Λεμουρία.

Η Μαντάμ Μπλαβάτσκυ, μια Ρωσίδα αποκρυφιστής που συνίδρυσε τη Θεοσοφική Εταιρεία το 1875, έγραψε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για αυτή τη μυστική γη. Στη Μυστική Δοξασία, η Μπλαβάτσκυ ισχυρίζεται ότι η Λεμουρία περιείχε μια τρίτη φυλή Λεμουρίων. Η ίδια υποστήριξε επίσης ότι υπήρχε και η Ατλαντίδα. Οι Λεμούριοί της περιγράφονται με τέσσερα χέρια και ένα ψυχικό μάτι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τηλεπάθειας. Σίγουρα πρόκειται για ένα αγαπημένο θέμα μεταξύ των αποκρυφιστών και των εσωτεριστών συνωμοσιολόγων.

Σαμπάλα / Σάνγκρι-Λα

Η Σαμπάλα είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «τόπος ειρήνης». Πρόκειται για έναν αρχαίο μυθικό παράδεισο που προϋπήρχε του θιβετιανού βουδισμού. Το όνομά του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις γραφές του Zhang Zhung στο δυτικό Θιβέτ. Σύμφωνα με το μύθο, πρόκειται για ένα είδος παραδείσου όπου μόνο οι αγνότεροι μπορούν να ζήσουν σε ένα μέρος πλούσιο με αγάπη και σοφία. Σε αυτό το μυθικό βασίλειο δεν υπάρχουν γηρατειά ή βάσανα εδώ.

Γνωστό και ως Σάνγκρι-Λα, στο πέρασμα των χρόνων έχει ονομαστεί με πολλά και διαφορετικά ονόματα. Μερικές φορές αποκαλείται η Απαγορευμένη Γη, η Γη των Λαμπρών Πνευμάτων και η Γη των Ζωντανών Θεών. Πολλοί δυτικοί πίστευαν για αρκετό καιρό ότι πρόκειται για ένα πραγματικό μέρος, κρυμμένο βαθιά μέσα στα βουνά του Θιβέτ. Στις βουδιστικές παραδόσεις λέγεται ότι κυβερνάται από έναν μελλοντικό Βούδα που ονομάζεται Maitreya και όταν ο κόσμος υποχωρήσει σε άθλιο πόλεμο και εκφυλισμό, θα γίνει ένας μεγάλος πόλεμος. Τότε, σύμφωνα με την παράδοση, οι βασιλιάδες της Σαμπάλα θα βγουν για να νικήσουν τις «σκοτεινές δυνάμεις» κι ο κόσμος θα εισαχθεί σε μια νέα Χρυσή Εποχή.Σάνγκρι-Λα | Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Θούλη

Ένας τόπος γεμάτος ίντριγκες για πολλούς εξερευνητές, ποιητές, ακόμα και αποκρυφιστές ναζιστές, η Θούλη ήταν μια περιοχή που λέγεται ότι βρισκόταν στον παγωμένο βορρά κάπου κοντά στην Αρκτική. Η ιστορία της χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ένας Έλληνας εξερευνητής ονόματι Πυθέας ισχυρίστηκε ότι ταξίδεψε σε ένα παγωμένο νησί βόρεια της Σκωτίας.

Πολλοί από τους συναδέλφους εξερευνητές του Πυθέα αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του, αλλά ο θρύλος της Θούλης θα επιβίωνε στο πέρασμα των αιώνων. Τελικά, η αρχική τοποθεσία ήταν πιθανότατα μια λανθασμένη Νορβηγία ή Ισλανδία. Ο μύθος του νησιού συνδέεται κυρίως με την Κοινότητα της Θούλης, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πρέσβευε ότι η Θούλη ήταν η προγονική πατρίδα μιας άριας φυλής.Θούλη | Artwork: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

2 σχόλια :

  1. Αβαδαίος11/11/22 12:02

    Από τον παγωμένο Βόρειο Ωκεανό μέχρι τη ζεστή "γαλάζια πατρίδα" του μισού plus Αιγαίου :
    --- Γειά σου, κρυόπλαστε !
    --- Γειά σου, θερμογλείφτη !
    --- Καλά, Βλαδίμηρε ;
    --- Καλά, Ταγίπ

    (Αφιερωμένο εξαιρετικά στον ομορφάντρα Κιμ Γιονγκ Ουν που ομορφαίνει όλη την πλάση ... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάτα το Κιμ με στόχο την Καρδίτσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.