Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Η «μεγάλη ληστεία» των εισοδημάτων από τις κεντρικές τράπεζες – Πού χάθηκαν τα συνδικάτα;



Γράφει ο Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Ολα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιστορική φάση. Ο κόσμος χωρίζεται σε ανταγωνιστικούς πόλους και οι χώρες καλούνται να διαλέξουν στρατόπεδο. Μέσα στοεύφλεκτο γεωπολιτικό σκηνικό έχει ήδη ξεκινήσει μια από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της μεταπολεμικής περιόδου.

Έρχεται εκτεταμένη φτωχοποίηση, η οποία θα προέλθει από την ακρίβεια (πληθωρισμός), που μειώνει το πραγματικό εισόδημα, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, την οποία θα προκαλέσουν συνειδητά οι κεντρικές τράπεζες.

Οι τελευταίες έχουν την ευθύνη να ρυθμίζουν τη νομισματική πολιτική με βασικό εργαλείο τα επιτόκια και είναι τελείως ανεξάρτητες καθώς σε ουδένα λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους, ούτε καν στις κυβερνήσεις που διορίζουν τις ηγεσίες τους.

Την περασμένη εβδομάδα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν επισήμως ότι η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού τελείωσε. Ανήγγειλαν ότι ετοιμάζονται να «δώσουν πόνο» αυξάνοντας απότομα το κόστος του χρήματος (με υψηλότερα επιτόκια) για να «σκοτώσουν» την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας συνειδητά στασιμότητα, ύφεση και ανεργία. Ο στόχος τους είναι να πλήξουν την κατανάλωση, έτσι ώστε να περιοριστεί η ζήτηση αγαθών που βρίσκεται σε ανισορροπία με την προσφορά και προκαλεί άνοδο των τιμών (πληθωρισμός).

Η μεγάλη «αγωνία», μάλιστα, των κεντρικών τραπεζών είναι να μην περάσουν αυξήσεις μισθών στην οικονομία, διότι εάν συμβεί αυτό η ζήτηση θα αυξηθεί και οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν, αντί να καταπολεμηθούν.

Θεωρείται, μάλιστα, θετικό το γεγονός ότι η διαπραγματευτική δυνατότητα των εργαζομένων έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες και τα συνδικάτα δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις για να καλύψουν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Με απλά λόγια, οι κεντρικές τράπεζες με την απότομη αύξηση επιτοκίων που αναγγέλλουν, εργαλειοποιούν τη φτωχοποίηση, την ανεργία και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι εάν δεν το κάνουν, ο πληθωρισμός θα ξεφύγει και εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια σε επίπεδα της τάξης του 20%, όπως είχε κάνει το 1980 η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (FED) επί προεδρίας Πωλ Βόλκερ.

Ο Βόλκερ πέρασε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που νίκησε τον πληθωρισμό, αλλά η ύφεση που προκάλεσε στην οικονομία έριξε στο καναβάτσο τη μεσαία τάξη καθώς και ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους στις ΗΠΑ οι οποίοι ποτέ δεν ανέκαμψαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Δεν διέγνωσαν έγκαιρα το εύρος και το μέγεθος του προβλήματος του πληθωρισμού και τώρα επικαλούνται τον πόλεμο και το τέλος της παγκοσμιοποίησης ως έκτακτες καταστάσεις οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι το τέλος του 2021, όταν όλοι μαζί ακόμη αναφωνούσαν ότι… ο πληθωρισμός ήταν παροδικός. Πληθώρα οικονομολόγων προειδοποιούσαν για το αντίθετο, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες τους αγνόησαν.

Τώρα που κεντρικές τράπεζες οδηγούνται σε υπεραντίδραση, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να γίνει ζημιά στην οικονομία και να επέλθει νέος κύκλος ύφεσης από την οποία δεν θα υπάρχει διέξοδος. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, μάλιστα, έκανε λόγο για επικίνδυνο… Σαδο-Μονεταρισμό.

Το βέβαιο είναι ότι τις συνέπειες της σκληρής νομισματικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί θα τις πληρώσουν οι πιο αδύναμοι κρίκοι, οι οποίοι είναι οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα μεσαία στρώματα. Δεν είναι δε καθόλου απίθανο οι συνέπειες να είναι πολύ χειρότερες από εκείνες της προηγούμενης κρίσης.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν η νέα νομισματική πολιτική παρά το δεδομένο υψηλό κόστος θα επιτύχει να σταματήσει τον πληθωρισμό.

Είναι σαφές, όμως, ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων λείπουν από την εξίσωση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής την οποία υποτίθεται ότι επιλύουν κάποιοι «σοφοί» τεχνοκράτες που διαπραγματεύονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς λογοδοσία -και με πολλά λάθη στο παθητικό τους.

Οι απλοί άνθρωποι καλούνται να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών αυτών, αδιαμαρτύρητα, χωρίς αντιδράσεις και διαδηλώσεις, αλλά και να θεωρούν εαυτούς ευτυχείς εάν παρότι φτωχότεροι και ίσως πεινασμένοι… καταφέρουν τουλάχιστον να βρεθούν έξω από τα θέατρα των πολεμικών συγκρούσεων που επωάζονται ανά τον πλανήτη.

το politicus.gr

2 σχόλια :

  1. Αβαδαίος11/7/22 11:02

    9.7.22
    ΑΥΤΟΝΟΜΑ
    -- Βαγγέλη, χιόνισε κει πάνω στο Κρυονέρι; --Μην το γελάς, σκεπάστηκα με πάπλωμα χθες τα ξημερώματα . –Άντε...καλό χειμώνα!
    *****************************************************************************
    Είπε ο Ευκλείδης στη Βουλή απατώντας σε... αλαζόνες: «Με τα μέτρια ελληνικά μου, προσπαθώ να φτιάξω πρόταση με τις λέξεις : πετεινός-είπε- κεφάλα -γάιδαρος». – Α, καλόοο...! -Μωρέ είναι ο μόνος από τους τριακόσιους που ξέρει από χιούμορ ! Θα ενταχθώ στην «Ομπρέλα» μου φαίνεται.
    *****************************************************************************
    Επ΄ ευκαιρία, παραθέτουμε τις συνιστώσες των κάτωθι θεσμών: 1 )ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ: Μητσοτακική, Σαμαρική, Καραμανλική. 2) ΣΥΡΙΖΑ : Συριζική, Προοδευτικοσυμμαχική, Ομπρελική. 3) ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πασοκική, Κιναλική, Κεντροπαλιακή. 4) ΑΥΤΟΝΟΜΑ: Μπαρμπασεφική, Θειτσογιαννουλαϊκή.
    *****************************************************************************
    Πάει και ο Μπόρις Τζόνσον, τον φάγανε! Συμπαθής μεν, αλλά με το αγύριστο και αναμαλλιασμένο κεφάλι του έκανε τους Βρετανούς μαλλιά κουβάρια. Είθε ο νέος ηγέτης να επαναφέρει τη Βρετανία στους κόλπους της Ευρώπης . Οι καιροί ου μενετοί, ο Πούτιν καραδοκεί. .
    ****************************************************************************
    --Ώστε πας θάλασσα, Θανάση. –Ναι... για πνίξιμο. –Φίλε, απόγινες τελευταία, δεν είσαι για κουβέντα. Ούτε ο Ταγίπ έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αβαδαίος11/7/22 23:26

    1O.7.22
    Αυτόνομα
    Ρε πού τα βρίσκεις πού τα βρίσκεις όλα αυτά που γράφεις κάθε μέρα, ρωτάει απορώντας ένας περίεργος. Και όμως, ουδέν το περίεργο. Όταν διαβάζεις εμπεριστατωμένα την ύλη της εδώ εφημερίδας ( ειδήσεις, σχόλια, άρθρα) ευκόλως βρίσκεις κάτι να γράψεις. Ιδού παραδείγματα: 1) Όταν βλέπεις να πληθαίνουν τα πολιτικά άρθρα (Α.Σ. – Χ.Κ. κ. α. πολιτικών) οφείλεις να πληροφορήσεις το κοινό ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα και όχι το τι λέει Μητσοτάκης. 2) Όταν διαβάζεις ότι σήμερα οι καλοκαιρινές διακοπές γίνονται ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός (Φ.Σ.) κάθεσαι και σκέπτεσαι : Ο Μπλάσδος απέχει από δω περίπου 14 χιλιόμετρα και το Τσαρδάκι απέχει από τον Μπλάσδο περίπου 4 χιλιόμετρα. Αν κλείσεις ξενοδοχείο στο Τσαρδάκι θα ξοδέψεις τριπλάσια ευρώ σε βενζίνη καθότι ο δρόμος Μπλάσδο-Τσαρδάκι είναι πολύ ανηφορικός και το αμάξι αγκομαχάει ζητώντας τριπλάσιο «υγρόν πυρ» . 3) Όταν από την «ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» ρωτιούνται τέσσερις άνθρωποι για το πού σκοπεύουν να πάνε διακοπές, διαβάζεις τέσσερες διαφορετικές απαντήσεις : Ένας λέει σε βουνό, άλλος σε πατρικό στο χωριό και άλλος θα κάτσει σπίτι. Ο τέταρτος, τρέχει λέει να προλάβει το πλοίο της γραμμής για Κύθηρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.