Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Το σύμπαν σε αποχαιρετά που το γέμισες με την μουσική σου !!

Ευγνώμονες για ό,τι χάρισες στην ανθρωπότητα!

 10 συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου που έγραψαν ιστορία



Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν έχει τυχαία λάβει τον χαρακτηρισμό του παγκόσμιου συνθέτη.Αναγνωρίστηκε από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και έλαβε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις 

Τις μουσικές του τις αναγνωρίζει κανείς από τις πρώτες κιόλας νότες του συνθεσάιζερ. Δεκάδες συνθέσεις του έντυσαν εμβληματικές ταινίες. Ποιος δεν έχει σιγοσφυρίξει τη γνωστή χαρακτηριστική μελωδία των “Δρόμων της Φωτιάς” -το τραγούδι που του χάρισε βραβείο Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής τo 1981- ή κάτι από το soundtrack του Blade Runner.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν έχει τυχαία λάβει τον χαρακτηρισμό του παγκόσμιου συνθέτη. Αναγνωρίστηκε από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και έλαβε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις.

ADVERTISING

Aphrodite's Child - The Four Horsemen (1972)

Ο σπουδαίος συνθέτης το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι και μαζί με τον Λουκά Σιδερά και τον Ντέμη Ρούσο δημιούργησαν τους Aphrodite’s Child, το συγκρότημα που έμελλε να γίνει το πιο επιτυχημένο ελληνικό συγκρότημα στο εξωτερικό. “Παιδί” τους το επιτυχημένο διπλό άλμπουμ με τον τίτλο 666 που έχει χαρακτηριστεί ένα από το διαμάντια της προοδευτικής -ψυχεδελικής μουσικής. Ήταν αυτό που του έδωσε την ώθηση για την αρχή μιας διεθνούς καριέρας.

Cosmos: A Personal Voyage (1980)

Η εξερεύνηση του διαστήματος ανέκαθεν ενθουσίαζε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου από τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Γι΄αυτό κι ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του αφιερώθηκε σ’ αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί Οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους. Το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Cosmos: A Personal Voyage» του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Έμμυ και προβλήθηκε σε 69 χώρες όπου την παρακολούθησαν 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι δρόμοι της φωτιάς (1981)

Το 1982 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού για την μουσική στη ταινία Δρόμοι της Φωτιάς με το τραγούδι
Chariots Of Fire. Η ταινία κέρδισε συνολικά τέσσερα Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής. Το Chariots Of Fire σημείωσε τεράστια επιτυχία και ανέβηκε στην μορυφή του Billboard 200 όπου έμεινε για 4 εβδομάδες.

Blade Runner (1982)

Μετά την απόκτηση του Οσκαρ τραγουδιού, τον συνθέτη προσέγγισε ο Ρίντλεϊ Σκοτ. προκειμένου να γράψει το original score. του Blade Runner.

Η ηχογράφηση κράτησε από τον Δεκέμβριο του 1981 μέχρι τον Απρίλιο του 1982 ενώ η επίσημη κυκλοφορία του soundtrack καθυστέρησε για πάνω από μια δεκαετία.

Ο αγνοούμενος- Missing (1982)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έχει γράψει τη μουσική στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς "Ο αγνοούμενος" (Missing, 1982). Η ταινία βραβεύτηκεμε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1992)

Ακόμη μία συνεργασία του διάσημου συνθέτη και του Ρίντλεϊ Σκοτ. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε τη μουσική στην επική ιστορική δραματική ταινία του 1992.

Καβάφης (1996)

Εξαιρετική η μουσική που έγραψε ο Παπαθανασίου για την ταινία που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σμαραγδής. Η ταινία ακολουθεί τα βήματα της συναισθηματικής εξέλιξης του Καβάφη, στην ωρίμανση του προς την υψίστου επιπέδου ποιητική έκφραση.

Vangelis - Anthem Fifa World Cup 2002

Το 1997 διηύθυνε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Ανοιχτού Πρωταθλήματος Στίβου της IAAF στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Το έργο του Mythodia επιλέχθηκε από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή του: 2001 Odyssey to Mars, και το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2002 στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Aλέξανδρος (2004)

Αξέχαστη θα μείνει η συνεργασία του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τον Όλιβερ Στόουν στην ταινία του «Μέγας Αλέξανδρος»

El Greco (2007)

Άλλη μία συνεργασία του με τον Γιάννη Σμαραγδή για την ιστορική ταινία διεθνούς παραγωγής «El Greco».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.