Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

21ος αιώνας: Η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη

Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου
Η πανδημία με τα εκατομμύρια θύματα και την αναταραχή στην ομαλότητα της ζωής, με συνέπειες στην εργασία και το βιοτικό επίπεδο, δεν τρόμαξε όσους σχεδιάζουν να κυριαρχήσουν και να ηγεμονεύσουν στον πλανήτη. Ο νέος ψυχρός πόλεμος, ίσως ο σκληρότερος που θα έχουμε γνωρίσει, απειλεί κυριολεκτικά την επιβίωση των ανθρώπων από την επισιτιστική κρίση που έρχεται. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η απληστία των ανθρώπων και οι αδιαφορία για τις επόμενες γενιές.Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο Politico ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος WFP Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που συμπληρώνει έναν μήνα από την έναρξή του, έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνές αγορές τροφίμων διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειας, εκτοξεύοντας τις τιμές και επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας ανά την υφήλιο. Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να πλήξουν τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από λιμούς, να πυροδοτήσουν εκεί πολιτικό χάος και μια νέα μεταναστευτική κρίση χωρίς προηγούμενο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το σημείο καμπής αναμένεται το φθινόπωρο, όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή ή πλήρης έκταση του προβλήματος. «Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, τότε θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, θα έλθει στην Ευρώπη», προειδοποίησε σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στις εν λόγω περιοχές του πλανήτη είναι χειρότερη απ’ ό,τι στον απόηχο της “Αραβικής Άνοιξης”, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο.
Διπλός κίνδυνος για τη Γη


Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι προειδοποιήσεις για το κλίμα έφτασαν στα επίπεδα συναγερμού. Οι τρομακτικοί καύσωνες (!) στους δύο πόλους της Γης προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα “πρωτοφανή” γεγονότα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ταχύτερη και απότομη (!) κλιματική κατάρρευση. Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στα μέσα του Μαρτίου “αγγίζοντας” κατά τόπους τους 40 βαθμούς (!) Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές.

Οι επιστήμονες ενημέρωσαν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι «ιστορικά», «πρωτοφανή» και «δραματικά». Οι καύσωνες στους πόλους, είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ζημιάς που προκαλεί η ανθρωπότητα στο κλίμα και η τήξη θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει περαιτέρω διαδοχικές αλλαγές που θα επιταχύνουν την καταστροφή του κλίματος. Καθώς ο πολικός θαλάσσιος πάγος λιώνει, ιδιαίτερα στην Αρκτική, αποκαλύπτει μια σκοτεινή θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ανακλαστικό πάγο, θερμαίνοντας περαιτέρω τον πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής καλύπτει τη Γη και η τήξη του ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Ο κόσμος βαδίζει «με τα μάτια κλειστά προς την κλιματική καταστροφή» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι παρά την «επιδείνωση» της κατάστασης, οι μεγάλες οικονομίες εξακολουθούν να αφήνουν τις εκπομπές τους αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται.
Απληστία στον 21ο αιώνα

Και οι ισχυροί της γης αφαιρούν από τις ανάγκες της ζωής οικονομικούς πόρους για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για λόγους κυριαρχίας. Γνώριζαν πολύ καλά ότι οι φτωχές χώρες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν ως αποικίες επί αιώνες, δεν μπορούν να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, χωρίς επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της μεταποίησης. Και αφού τις καταλήστευσαν, τις εγκατέλειψαν στην μοίρα τους. Έτσι σήμερα εμποδίζουν με τείχη και θαλάσσιους αποκλεισμούς τους απελπισμένους από την πείνα, την δίψα και τους πολέμους ανθρώπους, όσους προσπαθούν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους τόπους.

Αυτό είναι το τίμημα της απληστίας των ανθρώπων, που τους έμαθαν να λένε ότι μετά από 200 ή 300 χρόνια που θα καταστραφεί η Γη, εμείς θα έχουμε πεθάνει, συνεπώς δεν μας νοιάζει!


από

slpress

4 σχόλια :

  1. ΑΥΤΟΝΟΜΑ

    Τώρα, το πότε μπήκε η άνοιξη και το πότε οσονούπω φτάνει το καλοκαίρι, ούτε και που τα καταλάβαμε. Πάει το Πάσχα, πάει και η Πρωτομαγιά, όπου μισοκαλοφάγαμε, μισοκαλοήπιαμε και μισοξεπορτίσαμε. Τα έτερα μισά, τα «έφαγαν», ως γνωστόν, ο κορωνοϊός, ο πουτινισμός και ο ηλεκτρισμός.
    ***
    ΝΕΕΣ ΟΝΟΜΑΣΊΕΣ : Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία. Πασόκ- Κίνημα Αλλαγής. Αβαδαίος παύλα Θανάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε καλώς τον με την παύλα του.
    Μαύρα μάτια κάναμε!!!!
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννα--πάντα παρούσα.
    Σόλων--ωσεί παρών.
    Νις--απουσιολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11.5.22
    Αυτόνομα
    Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Πιστεύετε, με όλα αυτά που μας βρήκαν τον τελευταίο καρό, ότι δεν ξέρουμε πού πάμε, δεν έχουμε μυαλό; ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Γιαννούλα: Ευτυχώς ξέρει η Νουδού. Πλάτων: Ευτυχώς υπάρχει ο Σύριζα. Σέφης: Ευτυχώς έρχεται το Πασόκ. Βάγιος: Το ψάχνω, αλλά δε βρίσκνω. Θανάσης: Sorry, βλέπω Survivor. (Πού ΄σαι Θανάση , πού ΄σαι Θανάση. Είμαστε όλοι για τον Άγιο Δομίνικο, ρε Θανάση).
    ***
    ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: Σήμερα είναι του Επιφανίου επισκόπου Κύπρου, του Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως και του Θεοδώρου εν Κυθήροις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.