Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Χόρχε Λουίς Μπόρχες: «Ο κόσμος θαυμάζει το ψέμα»




Συνέντευξη με τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Saturday Review στο τεύχος Μαρτίου – Απριλίου του 1983, έρχεται ξανά στο φως και δημοσιεύεται στο ένθετο για το βιβλίο «Los Angeles Review of Books» της εφημερίδας Los Angeles Times στις 23 Αυγούστου 2021.

– Πιστεύετε στην έμπνευση;

– Ναι. Νομίζω ότι, τουλάχιστον στην περίπτωσή μου, όλα ξεκινούν με έμπνευση. Με κάτι… Το λέμε Αγιο Πνεύμα ή μούσα ή μεγάλη μνήμη ή υποσυνείδητο. Οταν γράφω ποίηση, έχω την τάση να σκέφτομαι κάτι άμεσο, απόλυτο. Η ποίησή μου σ’ εμένα είναι πιο οικεία από την πεζογραφία μου. Είναι πολλοί που αντιπαθούν τα ποιήματά μου στη χώρα μου ενώ απολαμβάνουν τα πεζά μου. Στην περίπτωση της πεζογραφίας, πρέπει να φτιάξω μια ιστορία, μια πλοκή, να δημιουργήσω χαρακτήρες, και τέτοια. Στη συνέχεια, όταν μου δίνεται κάτι, χαλαρώνω και προχωρώ. Ποτέ δεν αφήνω τις προσωπικές μου απόψεις να παρέμβουν στη δουλειά μου. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν μύθο, μια πλοκή… για να δούμε, να διαδραματίζεται αυτό, ας πούμε, στις αρχές του 20ού αιώνα ή, ας πούμε, σε κάποιου είδους Χίλιες Και Μία Νύχτες, ή απλώς να συμβαίνει; Μπορεί να είμαι στη Σκωτία ή στην Αμερική, στο Μπουένος Αϊρες ή στο Μοντεβιδέο…

– Αναφέρατε το υποσυνείδητο. Τι πιστεύετε για την ψυχολογία;

– Ολοι υποτίθεται μισούν τον πατέρα τους ή τη μητέρα τους. Ο δικός μου πατέρας πίστευε ότι ήταν μια μάταιη επιστήμη. Δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που ισχυρίζονται πως ελέγχουν την ψυχολογία. Τους λυπάμαι – ενδιαφέρονται τόσο για τον εαυτό τους, για να αναλύσουν τον εαυτό τους. Εγώ μετά βίας γνωρίζω τον εαυτό μου. Κανείς δεν γνωρίζει. Νομίζω ότι χάσαμε μια πολύ σημαντική επιστήμη: την ηθική. Ο κόσμος θαυμάζει το ψέμα. Θαυμάζουν την απατεωνιά. Θαυμάζουν κάποιον που είναι εκατομμυριούχος. Τα σημαντικά, τα πραγματικά σημαντικά, είναι τα βιβλία που διαβάζει ο άνθρωπος, τα συναισθήματά του, οι πράξεις του, ενώ οι απόψεις δεν είναι. Αυτά πηγαινοέρχονται. Εγώ υπήρξα εθνικιστής, υπήρξα κομμουνιστής, ήσυχος αναρχικός.



– Πώς ορίζετε την ηθική;

– Δεν χρειάζεται να την ορίσω, πηγαίνει πολύ βαθιά. Εννοώ πως, όταν ενεργώ, ξέρω πού βρίσκομαι, σωστά ή λανθασμένα. Οταν ενεργώ, ξέρω αν κάνω το σωστό ή το λανθασμένο. Τουλάχιστον πιστεύω πως ξέρω. Είναι αίσθημα, ένα εσωτερικό αίσθημα.

– Είναι αυτό το αίσθημα και θρησκευτικό;

– Δεν το αισθάνομαι έτσι, δεν με απασχολεί αυτό. Βλέπετε, είμαι ένας ευτυχισμένος αγνωστικιστής, ένας συνεπαρμένος αγνωστικιστής. Υποθέτω κάθε μέρα είμαστε στον παράδεισο, είμαστε στην κόλαση, είμαστε παντού, όχι; Αισθάνομαι κάτι, ίσως ελπίζω σε κάτι, αλλά, σε τελική ανάλυση, αυτά είναι προσωπικά θέματα. Το ένα πράγμα που έχω βιώσει είναι η μαγεία. Μπορεί και να μην έχω βιώσει τίποτε άλλο. Θυμάμαι τον κομήτη του Χάλεϊ. Ως παιδί. Πίστευα ότι ήταν μέρος των εορτασμών της εκατονταετηρίδας στο Μπουένος Αϊρες. Ολη η πόλη είχε φωτιστεί. Νόμιζα πως ήταν κάποιο είδος ουράνιων πυροτεχνημάτων.

– Ανυπομονείτε να επιστρέψει ο κομήτης (το 1986);

– Οχι, όχι, καθόλου. Οχι. Αν μπορούσα να πεθάνω αυτήν τη στιγμή, αυτό θα ήταν το πιο έξυπνο, όχι; Οπως κάθομαι και μιλώ μαζί σας, εδώ στη Νέα Ορλεάνη. Μπορώ να κάνω τίποτε άλλο; Να πεθάνω χρόνια κατάκοιτος; Προτιμώ να πεθάνω γρήγορα.

______________

 Πηγή: kathimerini.gr

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος18/1/22 00:45

    ΣΚΛΗΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
    Θα ητανε χειμωνας του 64.μαυρισε ο ουρανος.πυκνος χιονιας καλυψε το χωριο.σε δυο μερες το χιονι εφτασε τα δυο μετρα.το κατεβαζανε με τα φτυαρια για να μην σωριαστουν οι σκεπες στα κεφαλια τους.ερριχνε χωρις σταματημο για μερες.κοψανε διαγο για να πανε τα ζωντανα μεχρι τη βρυση να πιουνε και να φερουν νερο.μονο τ αυτια τους φαινοτανε.το λεωφορειο κλειστηκε για 15 μερες στο χωριο..το σχολειο εκλεισε.καποια ωρα μας σκεφτηκε το κρατος.ειδοποιησανε με το καρφουντιστηρι-ετσι λεγανε το τηλεφωνο με τη μανιβελα -οτι θα ερθει αεροπλανο να ριξει τροφες στο αποκλεισμενο χωριο..ο Τουρκος, που ειχε το τηλεφωνο, εκανε τις συνεννοησεις. συμφωνησανε ν αναψουνε φωτιες στις ραχες να τις δει το αεροπλανο.θες η κακη συνεννοηση θες η αλλαγη προγραμματος να σου μια ντακοτα να σκορπιζει αναμεσα στις νυφαδες του χιονιου στα τρακοσια μετρα πανω απ το χωριο μπουκετα αλεξιπτωτων..δυο κοπηκανε και πεσανε με παταγο στη γη .ενα στου Μπαζοπανου τον κηπο κι ενα στου Τελαρου το σπιτι με κινδυνο να σκοτωσουν κανενα..τα υποδεχτηκαμε με αλλαλαγμους.η πατριδα μας εστελνε αποθεματα του στρατου φασολια κοκκινα κομμενα για γληγορο βρασιμο ζαχαρι κι αλευρια.αυτα απο τα δυσκολα εκεινα χρονια .ενω τωρα θελουμε συνεργειο του δημου να μας ξεχιονισει την εξωπορτα με πεντε ποντους χιονι
    Γιωργος Μπουρεκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσε μην ξεχάσεις Αβ τσε να πεις χρόνια πολλά τσε στον φίλο σου τον Θανάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 17.1.22
    Αυτόνομα
    Ν.Δ.,ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ε.Λ. και ΜέΡΑ25 είναι τα έξι κόμματα στη Βουλή σήμερα.
    --Αύριο, έχει ο Θεός κι ο λαός...
    –Και η απλή αναλογική να λέμε.
    ***
    Έρχεται βαρυχειμωνιά λένε τα αυγουστιάτικα Μερομήνια . Σιγά τα λάχανα, χειμώνα έχουμε. Και από ονόματα για τα βαφτίσια των καιρικών φαινομένων ...πλούσια η ελληνική μυθολογία . Αν όμως, τα Μερομήνια, είχαν προβλέψει λοιμούς, σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές , θα λέγαμε μπράβο στον Αύγουστο που βγάζει προφήτες και παχαίνει μύγες...
    ***
    «Να ΄χαμε τώρα δυο τσιγάρα
    και δύο για μετά».
    Ναι, τέσσερα. Ζητάμε πολάαα...;
    ***
    {( σ.σ. Χρόνια πολλά στον Θανάση των Αυτονόμων και στους απανταχού Θανάσηδες- από Γλανιτσιά μέχρι τα Νησιά Φίτζι ...! )}



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/1/22 16:11

    το θαββατοκυριακο που θα παει ο Θαναθακης.να κθερουμε τι θα θυμβει μετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 18.1.22
    ΑΥΤΟΝΟΜΑ
    --Το θέμα, φίλε, είναι να φύγει ο Μητσοτάκης και να ξανάρθει ο Τσίπρας.
    –Ουάουουου...!
    --Κατάλαβα, είσαι του Βαρουφάκη.
    ***
    Συγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για τα κορωνοπάρτι που έκανε παραμονή της κηδείας του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου.
    --I am very sorry, Μεγαλειοτάτη! Λυπάμαι πολύ, πάρα πολύ ! .
    --Ρε άντε κουρέψου σε κάνα μπαρμπέρικο να μη γελάει ο κόσμος...!
    ***
    Αφήνω γένια και μαλλιά για να με λένε γέρο, λέει το άσμα. Όμως, την σήμερον ημέραν, αφήνει ο νέος γένια και μαλλιά για να δείχνει νεότερος. Με ξυρισμένο κεφάλι, είναι... Γιουλ Μπρίνερ με γενειάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.