Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

"Γυναίκες αρνηθείτε τους άντρες σας". Πως ενέπνευσε το γυναικείο κίνημα η αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη...


Η Λυσιστράτη είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Αριστοφάνη που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό καισημάδεψε τον αγώνα της γυναίκας για δικαιώματα. Η πρώτη φεμινιστική «απεργία» για να σταματήσει ο πόλεμος των ανδρών, ενέπνευσε διαχρονικά τις γυναίκες μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση.



Η αρχική εικονογράφηση με τίτλο “Για να σταματήσετε τον πόλεμο, αρνηθείτε τους άντρες σας” του διάσημου ζωγράφου Τσάρλς Εμίλ Έγκλι αποτυπώνει την απήχηση που έχει το έργο στην γαλλική κοινωνία.

Ο Αριστοφάνης το έγραψε σε μία ταραχώδη περίοδο. Ήταν σε ηλικία 35 περίπου ετών, μεσήλικας για τα δεδομένα της εποχής, και είχε ζήσει την Αθήνα σε όλες τις φάσεις της. Μεγάλωσε στη χρυσή εποχή του Περικλή, την εποχή της ειρήνης και της άνθησης. Όταν ξέσπασε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος το 431, ο Αριστοφάνης ήταν έφηβος.

Εξ αρχής τοποθετήθηκε εναντίον του πολέμου. Πολλά από τα έργα του είχαν αντιπολεμικά μηνύματα. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι η Λυσιστράτη.




Ο Αριστοφάνης γεννήθηκε περίπου το 445 π.Χ. στην Αθήνα
Σεξουαλική αποχή

Η “Λυσιστράτη” ήταν ένα έργο επίκαιρο, καθώς η υπόθεση διαδραματιζόταν στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πρωταγωνιστικό ρόλο κατείχαν οι Αθηναίες και, όπως φανερώνει ο τίτλος, στο επίκεντρο βρισκόταν η Λυσιστράτη.

Η πλοκή ξεκινάει με τη Λυσιστράτη να συγκεντρώνει τις υπόλοιπες Αθηναίες και να οργανώνει ένα σχέδιο δράσης με στόχο να σταματήσουν τον πόλεμο. Η ιδέα της ήταν να κηρύξουν ερωτική αποχή έως ότου οι άντρες απηυδήσουν και υποχρεωθούν να εκπληρώσουν το αντιπολεμικό αίτημα.


Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον (Δεν υπάρχει θηρίο πιο δύσκολο να πολεμήσεις από τη γυναίκα)

Μέσα από επεισοδιακές αντιπαραθέσεις και κωμικές στιχομυθίες, ο Αριστοφάνης κατορθώνει να περάσει το μήνυμα που θέλει. Ο πόλεμος είναι καταστροφικός και πρέπει να τελειώσει.

Η περίοδος που παρουσίασε το έργο του ήταν μία από τις πλέον ταραχώδεις για τον τόπο του. Το 413, η Αθήνα προσπαθούσε να συνέλθει από την αποτυχία της Σικελικής Εκστρατείας, πολλές πόλεις της συμμαχίας είχαν εξεγερθεί, ενώ η Σπάρτη ήταν ισχυρότερη από ποτέ.

Στόχος της “Λυσιστράτης” ήταν να “ταρακουνίσει” τους απλούς πολίτες, αλλά και να φτάσει ως τα αυτιά της ηγεσίας.




Απεικόνιση της Λυσιστράτης. Eικονογραφημένη έκδοση σχεδίων με ακουαρέλα από τον Carlègle. Πηγή: Gallica Εθνική Γαλλική Βιβλιοθήκη.
Φεμινισμός ή σάτιρα;

Ανά τα χρόνια, πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τη “Λυσιστράτη” ως μία ωδή στον φεμινισμό. Αντίστοιχα, ο Αριστοφάνης έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος φεμινιστής.

Οι σατιρικοί ποιητές δε συνήθιζαν να εντάσσουν γυναίκες στα σενάριά τους, πόσο μάλλον να τους δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η “Λυσιστράτη”, όχι μόνο έθεσε σε πρώτο πλάνο τις Αθηναίες, αλλά άγγιξε ζητήματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση και η επαναστατική πρωτοβουλία των γυναικών.

Τουλάχιστον αυτή είναι μία διαδεδομένη ανάγνωση. Η δεύτερη ανάγνωση κατατάσσει την “Λυσιστράτη” στο πεδίο της κλασικής αρχαίας σάτιρας. Οι απόψεις του Αριστοφάνη δεν διέφεραν από εκείνες των συγχρόνων του.

Η σεξουαλική αποχή των γυναικών δε συνιστά απελευθέρωση, αλλά προσωρινή απαγόρευση της απόλαυσης των συζύγων τους. Η επανάσταση των γυναικών δηλαδή, βασίζεται στην αντίληψη ότι η ερωτική πράξη είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα των ανδρών, το οποίο οφείλουν να έχουν κατά απαίτησή τους.

Η “επανάσταση” της Λυσιστράτης και των υπόλοιπων Αθηναίων παρουσιάζεται από τον Αριστοφάνη με τρόπο που να προκαλεί γέλιο. Το τέλος του έργου, με την εξασφάλιση της ειρήνης, σηματοδοτεί και την επιστροφή των γυναικών στο σπίτι, στη μαγειρική, στη ραπτική και στην εκπλήρωση των συζυγικών τους υποχρεώσεων.

Πάντως, φεμινιστικό ή μη, η “Λυσιστράτη” δεν παύει να αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Ο Αριστοφάνης δε δίστασε να κρίνει αυστηρά τις επιλογές της πολιτειακής ηγεσίας, να τονίσει το αδιέξοδο και το ανώφελο του πολέμου και να απευθύνει μια ύστατη έκκληση για ειρήνη μέσω της τέχνης του.

mixanitouxronou.gr

4 σχόλια :

  1. 29.11.21
    Αυτόνομα
    --«Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί, τα πρόβατα στη στρούγκα κι η Χρύσω δεν εφάνη»...
    – Τραγουδάς, θείο;
    --Ναι, πειράζει;
    --Όχι, τη θειά μου πειράζει , το παράκανες τελευταία με αυτό το τραγούδι. Ήρθε νύφη στο χωριό και νομίζει ότι υπήρξε κάποια Χρύσω στη ζωή σου. Ρώτησε μάλιστα και τον παλιό πρόεδρο προχθές.
    –Όπου της είπε τι;
    --Μην τρώγεσαι, Γιαννούλα, της είπε, είναι ένα σημερινό λεκτικό φαινόμενο αυτό. Οι εμβολιασμένοι αποκαλούν αγέλη τους ανεμβολίαστους, οι ανεμβολίαστοι αποκαλούν κοπάδι τους εμβολιασμένους, ο Ερντογάν ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη τελευταίως και οι τσοπάνηδες διαμαρτύρονται για την εισαγωγή αμνοεριφίων από Σκόπια και Βουλγαρία. Δεν βρίσκεις άκρη γύρω από μαντριά και γιδοπρόβατα. Αλλά εκείνο που ξέρω εγώ σαν παλιός κοσμογυρισμένος πρόεδρος, και στο λέω μετά βεβαιότητας, είναι πως η νοστιμότερη βραστή ριγανάτη γίδα βράζει στα τεντζερέδια της παλιάς οδού στο ύψος του Δομοκού και στην πλατεία Μπαναγιά που βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Κάτω Ράχες-Μπαλίζού- Ρουπακίνα-Περαμεριά.

    (NON PAPER. Το πού εντοπίζεται ακριβώς ο εν λόγω πολυσύχναστος αυτοκινητόδρομος, μόνο ο τελευταίος δορυφόρος της ΝΑΣΑ ξέρει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/21 01:29

    εγω εχω εντοπισει και το λεβετι ο δε Σολωνας και τη γιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είχε μυαλό ο Σόλωνας θα άνοιγε αλυσίδα καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα
    "Γίδα βραστή Σόλωνας "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/12/21 18:09

    και γουρνοπουλα υπαρχει ειδικευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.