Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΟΗΕ: Στα όρια του λιμού 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες...
Τα 45 εκατομμύρια έχει φθάσει ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια του λιμού σε 43 χώρες , καθώς οι κρίσεις οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας αυξήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αλματώδης αύξηση, από τα 42 εκατομμύρια στην αρχή της χρονιάς στα 45, διαπιστώθηκε μετά την εκτίμηση ότι ακόμη 3 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό στο Αφγανιστάν, εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Ρώμη.

«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου. Οι ένοπλες συρράξεις, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του νέου κορονοϊού αύξησαν τον αριθμό των ανθρώπων σε κατάσταση οξείας πείνας», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΕΠ, Ντέιβιντ Μπίζλι.

«Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως 45 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του λιμού», συνέχισε ο επικεφαλής του ΠΕΠ, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στο Αφγανιστάν, όπου η υπηρεσία χορηγεί βοήθεια σε περίπου 23 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, οι τιμές των διατροφικών προϊόντων αυξάνονται αστραπιαία, τα λιπάσματα είναι ακριβότερα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες τροφοδοτούν νέα κρίση, όπως αυτή που λυσσομανάει αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, καθώς και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που έχουμε εδώ και πολύ καιρό στην Υεμένη και στη Συρία», πρόσθεσε.

Το κόστος της πρόληψης του λιμού σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 6,6 δισ. στην αρχή της χρονιάς, όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι παραδοσιακοί μηχανισμοί χρηματοδότησης έχουν μεγάλη δυσκολία να αντεπεξέλθουν.

Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια αναγκάζονται να κάνουν «καταστροφικές επιλογές»: να παντρεύουν μικρά παιδιά, να τα αποσύρουν από το σχολείο, να τα τρέφουν με ακρίδες, φύλλα ή κάκτους, τονίζει το ΠΕΠ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Αφγανιστάν κάνουν λόγο για «οικογένειες που υποχρεώνονται να πουλήσουν τα παιδιά τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβιώσουν», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Αφγανιστάν κάνουν λόγο για «οικογένειες που υποχρεώνονται να πουλήσουν τα παιδιά τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβιώσουν», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι ξηρασίες στο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της οικονομίας, πλήττουν σκληρά τις οικογένειες. Την ίδια ώρα, 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία δεν γνωρίζουν πώς θα εξασφαλίσουν το επόμενο γεύμα τους, ούτε το πότε, καθώς η σύρραξη που ξέσπασε πριν από δέκα χρόνια συνεχίζεται, σημειώνει το ΠΕΠ.

Καταστάσεις οξείας διατροφικής ανασφάλειας και λιμού διαπιστώνονται επίσης στην Αιθιοπία, στην Αϊτή, στη Σομαλία, στην Ανγκόλα, στην Κένυα και στο Μπουρούντι, τονίζει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η Συρία και η Ανγκόλα, όσο και το Αφγανιστάν μετά την πρόσφατη άνοδο των Ταλιμπάν, βρίσκονται υπό το καθεστώς των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, με την ανοχή της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.