Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Στη σκιά του Μαινάλου




Aφήνοντας πίσω σας την Ελάτη, το πυκνό δάσος θα σας συνοδεύει στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής. (Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος)
Λίνα Καπετάνιου06.10.2021 • 08:00

Η διαδρομή

Από το μικρό ορεινό χωριό της Ελάτης στα 1.200 μ. υψόμετρο θα περπατήσετε ως τη Βυτίνα (1.033 μ.). Η διαδρομή αποτελεί τμήμα του Menalon Trail, του βραβευμένου μονοπατιού μήκους 75 χιλιομέτρων που περνάει από πολλά χωριά της Γορτυνίας (Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, κ.ά.). Το συγκεκριμένο κομμάτι του, από την Ελάτη στη Βυτίνα, είναι από τα πιο βατά και ευχάριστα. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Ελάτη, κατεβαίνει στην κοίτη του ποταμού Μυλαίοντας και συνεχίζει παράλληλα με το νερό
. Οι δασωμένες με έλατα πλαγιές του Μαινάλου χάνονται πίσω από την πυκνή βλάστηση πάνω και γύρω από το ποτάμι. Ξύλινες γεφυρούλες και πλατάνια θα σας οδηγήσουν στις Πηγές Πυργακίου, όπου θα δείτε τις εγκαταστάσεις συγκέντρωσης νερού: από εδώ υδρεύεται η Βυτίνα. Μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρινού, για περίπου 1 χλμ. θα κινηθείτε σε χωματόδρομο μέχρι να φτάσετε στη θέση Ελληνικά. Από πάνω σας θα βρίσκεται ο λόφος της ακρόπολης του αρχαίου Μεθυδρίου. Θα περάσετε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και διασχίζοντας ξύλινη γέφυρα θα βρεθείτε στο ποτάμι για να συνεχίσετε κατά μήκος του μέσα σε πυκνή βλάστηση. Αυτός είναι ο παλιός μουλαρόδρομος που ένωνε τα χωριά – θα δείτε μάλιστα και τα ερείπια τριών νερόμυλων. Αφού περάσετε το ρέμα Μπαρμπά και το ξύλινο γεφυράκι, θα δείτε άλλη μία πέτρινη βρύση και μέσα από κερασιές θα φτάσετε στα πρώτα σπίτια της Βυτίνας. 

sti-skia-toy-mainaloy0
Άποψη της κοίτης του Λούσιου ποταμού.

Οι στάσεις 

Τα καλύτερα σημεία για στάση είναι στις βρύσες που θα συναντήσετε (όπως η βρύση Μακρινού) για να ανεφοδιαστείτε με νερό και να ξεκουραστείτε. Για ξεκούραση προσφέρεται και η σκιά των πλατάνων στις όχθες του Μυλαίοντα. 

sti-skia-toy-mainaloy2
Συναντώντας τα ερείπια των παλιών νερόμυλων, στις όχθες του Μυλαίοντα. © Αλεξάνδρα Μανδράκου

Οι μύθοι και οι ιστορίες 

Στο Μαίναλο γεννήθηκε η λατρεία του θεού Πάνα, του τραγοπόδαρου θεού που ήταν συνδεδεμένος με τη φύση. Από τα βουνά του Μαινάλου και την ποιμενική ζωή εμπνεύστηκαν και οι οπαδοί του Αρκαδισμού, του καλλιτεχνικού ρεύματος που πρέσβευε ότι η Αρκαδία ήταν ένας ονειρικός τόπος. 

Η αρχαία αρκαδική πόλη Μεθύδριο ήταν μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Στην ακρόπολή της έχουν βρεθεί λείψανα κτιρίων και αρχαίος ναός.

sti-skia-toy-mainaloy4
Η σπηλιά του Πάνα, έξω από το χωριό Πιάνα, στις πλαγιές του Μαινάλου.

Σε ποιους απευθύνεται 

Ιδανικό μονοπάτι για αρχάριους και παιδιά άνω των 7-8 ετών. Η διαδρομή είναι βατή και εύκολη χωρίς τεχνικές δυσκολίες, με μεγάλο μέρος της να καλύπτεται από ελατόδασος. Ωστόσο, επειδή το τελευταίο κομμάτι της δεν έχει πολλές σκιές, τις ζεστές ημέρες του χρόνου ενδείκνυται να ξεκινήσετε αντίστροφα (από τη Βυτίνα το πρωί, ώστε να καταλήξετε στο πυκνό δάσος της Ελάτης το μεσημέρι).

sti-skia-toy-mainaloy6
Στη Δημητσάνα καταλήγει το τμήμα 1 του Menalon Trail, που εκκινεί από τη Στεμνίτσα. 

Tips 

Το Menalon Trail είναι ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο και οργανωμένο μονοπάτι μήκους 75 χιλιομέτρων. Η διαδρομή Ελάτη-Βυτίνα αποτελεί ένα από τα 8 τμήματά του. Ανάλογα με την εμπειρία σας, μπορείτε να επιλέξετε και κάποια από τις υπόλοιπες. Η μικρότερη, μήκους 4,2 χλμ., ενώνει τη Δημητσάνα με το Ζυγοβίστι, οδηγώντας από την κοιλάδα του Λούσιου ποταμού σε ελατόδασος. Ενδιαφέρον έχει και το τμήμα Στεμνίτσα-Δημητσάνα, μήκους 12,5 χλμ., που περνάει από ιστορικές μονές της περιοχής, αλλά και η διαδρομή Βαλτεσινίκο-Λαγκάδια, μήκους 13,9 χλμ., που διασχίζει ελατοδάση και λιβάδια. Η καλύτερη περίοδος για να πεζοπορήσετε στην περιοχή είναι μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. 

Η διάρκεια

Το μήκος της διαδρομής είναι 8,5 χιλιόμετρα (περίπου 3 ώρες). 

sti-skia-toy-mainaloy8
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

2 σχόλια :

  1. Να πιαστούμε χεράκι χεράκι οι 3 τελευταίοι σχολιαστές και να πάμε... γιατί δεν βλέπω προθυμία απ'το κοινό, χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/21 15:19

    13.1021
    Αυτόνομα
    Good morning, everybody . Που θα πει, αν δεν απατώμεθα, καλημέρα σε όλους. Εν πάσει περιπτώσει, exkiusmi (συγνώμη) αν κάνουμε λάθος. Δηλαδή, θέλει να πει εδώ ο ποιητής ότι τα τελευταία χρόνια μας έχουν φλομώσει στο... αγγλιστί οι νέοι τραγουδιστές /στριες της τηλοψίας, οι πολλές ταμπέλες/ ταμπελίτσες της Αγοράς και οι διάφοροι γραφιάδες που ενώ γράφουν το αγγλικό τους επιδεικτικά, απαξιούν να βάλουν το ελληνικό μας παρενθετικά. –Μου τη δίνει το όλο θέμα, Θανάση! --Φίλε, κερνάω τσίπουρο με γευστικά τσιτσίραβλα , αν τα ‘χεις ακουστά.
    ***
    « ΟΙ ΗΠΑ είναι η ριζική αιτία της αστάθειας στην κορεατική χερσόνησο» είπε ο μέγας Κιμ Γιονγκ Ουν, εννοώντας ότι έπρεπε να είναι σταθερά βόρειο κορεατική η χερσόνησος. –Ομορφάααντρα μου... ! αναφώνησε ένας μπάρμπας διαβάζοντας την εφημερίδα στο «καφέ του χαμένου χρόνου».
    ***
    Είπε προχθές ο τέως ναύαρχος και υπουργός Βαγγέλης Αποστολάκης: « Ο συνδυασμός των φρεγατών με τα αεροσκάφη Ραφάλ είναι ιδανικός και θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον έλεγχο της περιοχής». –Τουτέστιν, κόσμε; --Τουτέστιν, ως πρώην ναύαρχος είναι υπέρ, ως πρώην υπουργός κατά. –Ω, κόσμε και ντουνιά!
    ***
    «Κουφός ο Σάλαχ το κατάστρωμα σαρώνει// Μ' ένα ξυστρί καθάρισέ με απ' τη μοράβια //Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια» ( Θάνος Μικρούτσικος- Νίκος Καββαδίας ασυρματιστής).
    AB. --

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.