Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ

     

Από το Μαρίνη Πολυχρονόπουλο,Φιλόλογο-Ιστορικό.

Δεν  αναφέρομαι στο  γνωστό γλανιτσιώτικο παρώνυμο-παρατσούκλι   Μπουρέκας . Μιλάω για κάτι το εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται ,για όσους δεν το γνωρίζουν, για το χειμερινό  χείμαρρο που ξεκινά  από ψηλά  τα Φουρνοδαυλέικα καλύβια  ,-του Λια και του Αγγελή -  και από    τη βρύση του Αγιο-Θεοδώρου  και του Τζίμη το ρέμα   και μέσω Σελών και Κατουνερού χύνεται στο ποταμό Λάδωνα στο ύψος του Γεφυριού της Κυράς. Και τον χαρακτήρισα χειμερινό ,γιατί στις αρχές της άνοιξης  και μόνο τότε για περίπου τρεις μήνες  σκάει και ρέει στο ρέμα του Τζίμη, ο Μπουρέκας  ,όταν   βέβαια έχουν προηγηθεί  και  τα πολλά χιόνια  του χειμώνα και οι ανοιξιάτικες  πολλές  βροχές.  Τότε και έβρεχε και χιόνιζε  πολύ ,όχι ,όπως σήμερα ,που όλα πέφτουν με το σταγονόμετρο  μετά τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας!

  Έτσι κάθε χρόνο  ο Μπουρέκας  έσκαζε και ξεκινούσε με ένα βουητό και θόρυβο  κάνοντας αισθητή την παρουσία του στο φυσικό  περιβάλλον. Και ήταν εντελώς φυσικό αυτό ,γιατί   περνούσε  ανάμεσα  σε βράχια και  γκρεμούς  και  στη θέση μάλιστα  « Μπουντρούμι », χαμηλότερα απ΄το καλύβι μας στα Γουβιά ,έπεφτε από ψηλά στο  ρέμα  της  Κακάβας με πάταγο και αντιλαλούσαν  για ένα δίμηνο η ρεματιά και τα γύρω πλάγια.

 Για τα γειτονικά καλύβια των συγγενών μας  Κουγιουφαίων ( Ντίνου και Βάγγου ) και  των Τσιριμαίων  ( του παππού μου Τσιριμοθανάση και  του γιού του Γρηγόρη ,του πατέρα μου ) αυτό ήταν το μάννα εξ ουρανού ,που όλοι περίμεναν να γίνει.  Για τις γυναίκες ήταν η αρχή  της δοκιμασίας τους για το γενικό πλύσιμο όλης της οικογένειας  , των προσωπικών ρούχων  και  των  κλινοσκεπασμάτων όλων του καλυβιών  . Στα κακαβολίθια ,που ήσαν πέτρες μεγάλες , έστηναν τα λεβέτια και τα γέμιζαν μέχρι τη μέση με νερό  και από κάτω  άναβαν φωτιά  για να το ζεστάνουν.  Στη συνέχεια τρύπαγαν ένα ντενεκέ και έρριχναν μέσα στάχτη και έφτιαχναν την αλισίβα  και με αυτή  έπλεναν το σώμα τους .Νομίζω πως ήταν το πιο καλύτερο σαμπουάν για την εποχή του!  Τα μάλλινα κλινοσκεπάσματα τα χτυπούσαν δυνατά με τον κόπανο για να  καθαριστούν  και τα άπλωναν σε  πουρνάρια. Ύστερα πίεζε και  ο ίδιος ο Μπουρέκας όλα να γίνουν σύντομα ,γιατί ο   χρόνος λειτουργίας του  ήταν περιορισμένος ,ήταν για περίπου δυο μήνες. Μετά στέρφευε και δεν έφερνε νερό για να πλυθείς και να ξεβρωμίσεις απ ΄την  απλυσίλα και τις  ψείρες .  Θα πλυθείς  ολόσωμος  από την κορυφή ως τα νύχια πάλι του  χρόνου ! 

Βέβαια υπήρχε και η μικρή  δεξαμενή  με βρύση στα Σελά  , που υπήρχαν και τσιμεντένιες ποτίστρες  για τα ζώα και τα κοπάδια. Το είχαμε για πόσιμο των τσοπάνηδων  και των ζώων  μας.  Αυτή όμως και μας έπεφτε και μακριά απ΄τα καλύβια και δεν έιχε πολύ νερό  . Το καλοκαίρι μόλις που κατούραγε ,όσο μια γίδας. Δεν αρκούσε για να ποτιστούν όλα τα γιδoπρόβατα της περιοχής και δεν ήσαν και λίγα .

Το μεγαλύτερο κοπάδι γίδια  πάνω από διακόσια μικρά και μεγάλα το είχε ο μπάρμπας μου  ο Βάγγος,στο Βαρταλώνι, που, όταν τα αμόλαγε για τα Σελά και έτρεχαν σήκωναν ένα σύννεφο σκόνης και ένα ποδοβολητό και μια συναυλία από τα πολλά κουδούνια και τις ζακυνθινές μπουζούκες, που είχαν στο λαιμό τους.                                

Ο Βλάσης πότιζε τα πρόβατά του και τις συκιές του  από το ρέμα όσο αυτό κατέβαζε νερό  ή  το προμηθευόταν από την πηγή στο Κάτου –νερού. Ακολουθούσαν  από την Κοσονιά  οι Κατσιαλέπηδες  , ο Τρύφωνας  και  ο  Κώστας  και ο Αντώνης Γούργαρης  ή Μακεδόνας  με καμιά  πενηνταριά γιδοπρόβατα ο καθένας τους. Οι τελευταίοι που ποτίζαν στα Σελά  τα γιδοπρόβατά  τους ήταν οι Τσιριμαίοι, δηλαδή εμείς.

Υπήρχε γενικά μια ευταξία, μια σειρά, μια αλληλοκατανόηση στο πότισμα των κοπαδιών. Ένας άγραφος νόμος ,που τηρούταν ευλαβικά από όλους τους χωριανούς.

4 σχόλια :

  1. Μαρινη το επιθετο ξερεις απο που το πηραν οι Μπουρεκαιοι;μεχρι το 1821 και λιγο μετα λεγοταν Παλυχτονοπουλοι και ανηκαν στο ευρυτερο Παπαδεικο σοι.Ποιος τον ονομασε το χειμαρο ετσι, που πρωτη φορα ακουγεται και ποιος το σοι.εχουν καποια σχεση αυτες οι δυο ονοματοδοσιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/9/21 23:02

    ΠΟΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΤΟ ΗΞΕΡΕ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/9/21 00:50

    ξερει καποιος αλλος τιποτε γι αυτο; δεν εχει ξανακουστει οτι εχουμε τετοιο ρεμα.οι αγιοθοδωριτες και οι κατουνεριτες το ηξεραν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.