Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Η αιματοβαμμένη βιομηχανική επανάσταση


Eιναι η πιο αιματοβαμμένη απ' όλες. Η αλλαγή μοντέλου για το κέρδος των λίγων με το δόλωμα "εξέλιξη" πάντα βάφεται με αίμα. Με τόνους αίματος.

Η Αγγλία για να γίνει η ισχυρή χώρα παγκόσμια σε εκείνο το νέο μοντέλο εξέλιξης έφτασε στο σημείο γυναίκες και παιδιά να αλυσοδένονται σαν ζώα από τα βαγόνια και να σέρνουν κάρβουνο μέσα από τους στενούς υπόγειους διαδρόμους των ορυχείων για να δουλεύουν οι μηχανές της προόδου. Επειδή οι περισσότεροι άντρες είχαν επιστρατευτεί για την βιομηχανία πολέμου τα παιδιά δούλευαν από 14 έως 16 ώρες την ημέρα στις βιομηχανίες που μας "προόδευσαν".
Τα ορφανά της Αγγλίας ήταν βιομηχανικοί εργάτες (όχι σκλάβοι διότι σκλάβοι ήταν μόνο οι Μαύροι των αποικιών) από τα 6 τους χρόνια και έπαιρναν χαρτί ελευθερίας στα 21 τους. Οσα ζούσαν και δεν γινόταν κιμάς από τα μηχανήματα.
Σε κάθε αλλαγή οικονομικού μοντέλου για την κονόμα είτε λόγω τεχνολογίας, είτε λόγου πανδημίας ή φυσικής καταστροφής , αποκλειστικά αυτοί που γίνονται πρώτοι απ' όλους κάρβουνο για την κάθε είδους ατμομηχανή είναι οι πιο εύκολα αναλώσιμοι. Και επειδή τάχα μου γίναμε πολιτισμένοι και υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα να θυμάστε ότι αυτά καταργούνται με το αιτιολογικό ότι "θα πεθάνεις της πείνας". Τα 6χρονα της βιομηχανικής επανάστασης το έμαθαν πολύ καλά το μάθημα. Αν έφτασε κανένα τους στην ηλικία των 21

Τώρα μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία με τα παιδιά καπνοδοκαθαριστές:
Στην Αγγλία από το 1700-1900 τα χαμίνια προορίζονταν για να καθαρίζουν τις καμινάδες των σπιτιών και των πολυκατοικιών.Οι εργολάβοι για να εξοικονομήσουν χώρο χρησιμοποιούσαν πολύ στενούς σωλήνες με γωνίες και διακλαδώσεις για να φεύγει ο καπνός και φυσικά ιδανικοί καθαριστες ήταν τα μικρόσωμα παιδιά! Εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν αβοήθητα είτε γιατί δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν είτε γιατί παγιδεύονταν στις διακλαδώσεις!Τα άφηναν επιτήδες νηστικά για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά!
Για να μην αναφέρουμε και το περίφημο underground που χιλιάδες μαύροι σκλάβοι από τις αποικίες άφησαν τα κοκαλακια τους σκάβοντας δεκάδες μέτρα υπόγεια σε άθλιες συνθήκες για να κοκορευονται σήμερα οι Άγγλοι για τον πιο παλιό υπόγειο σιδηρόδρομο της Ευρώπης!
Κατερίνα Καράνοβα 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.