Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Τι είναι το ψηφιακό ευρώ και πως θα χρησιμοποιείται

 


Γράφει ο Μάνος Τσιζεκ

Τα επιδόματα και οι προπληρωμένες κάρτες μέσω app «ψηφιακού πορτοφολιού» στα "smartphone" (η τεχνολογία πίσω από την «κάρτα ελευθερίας» για τους νέους) είναι μια απλή προθέρμανση για το «Καθολικό Βασικό Εισόδημα» (Universal Basic Income) που θα δίνεται σε κάθε πολίτη σε μερικά χρόνια, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βγάλει στην κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ τεχνολογίας Blockchain.

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, ούτε θα έχει την ανωνυμία του bitcoin. Το ακριβώς αντίθετο. Θα ελέγχεται πλήρως από την εκάστοτε κεντρική τράπεζα (ECB, Fed, κ.λπ.) η οποία θα γνωρίζει όλα τα στοιχεία κάθε μας συναλλαγής και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας επιβάλλει ατομικά "capital controls" αν η οικονομική διαχείριση που κάνουμε ή και η ευρύτερη πολιτική και κοινωνική μας δράση δεν συνάδει με τις εντολές του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες πρέπει πρώτα να εξοικειωθούν με την πλήρη άρση της ιδιωτικότητάς τους, την παραχώρηση όλων των βιομετρικών και ψυχομετρικών τους δεδομένων στο κράτος και τις τράπεζες, καθώς και με τη συνεχή παρακολούθηση κάθε οικονομικής και φυσικής τους κίνησης από την κυβέρνηση, προκειμένουν το πρόγραμμα του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος να μπορέσει να λειτουργήσει μαζικά.

Έτσι, έχουμε τώρα ένα "grooming" της γενιάς Ζ από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η γενιά αυτή να μην αντιδράει στα μελλοντικά μέτρα παρακολούθησης και καταστολής, αλλά να εξοικειωθεί τόσο με το τεχνολογικό, όσο και με το ηθικό κομμάτι αυτής της τεράστιας αλλαγής (με το πρόσχημα της «βιοηθικής»).

Άλλα φημολογούμενα χαρακτηριστικά του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος, για την αποδοχή των οποίων η κυβέρνηση σύντομα πιθανώς θα προσπαθήσει να μας εκπαιδεύσει είναι:

- Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Το ψηφιακό χρήμα που θα δίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μέλλον, ενδέχεται να εξαφανίζεται σταδιακά όσο μένει στον λογαριασμό μας. Έτσι, θα πρέπει να ξοδεύεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και για αυτό τον σκοπό να ενθαρρύνεται από τα ΜΜΕ μια φρενήρης υπερκατανάλωση και να επιβραβεύονται «τα πιο γρήγορα μπιστόλια».

- Η ποινικοποίηση της ατομικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα με τα αντικίνητρα για την αποταμίευση, θα καταστεί ολοένα και δυσκολότερο ένας πολίτης να έχει στην ιδιοκτησία του κινητή ή ακίνητη περιουσία. Το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώνεται (με παράδειγμα τον νέο πτωχευτικό κώδικα) θα ευνοεί τη μεταφορά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας από τα χέρια των πολιτών στις τράπεζες, το κράτος και τα funds.

- Η ενοικίαση όλων των βασικών αγαθών από τις μεγάλες πολυεθνικές. Σπίτια, αυτοκίνητα, είδη τεχνολογίας, εκπαίδευση, όλα σταδιακά θα νοικιάζονται από πολυεθνικές με τη μορφή υπηρεσιών στους πολίτες - ενίοτε θα δανείζονται ως επιβράβευση στους «καλούς» πολίτες, με αντάλλαγμα τα προσωπικά τους δεδομένα και την υπακοή τους στα μέτρα της κυβέρνησης.

- Η εξάρτηση μας από την τεχνητή νοημοσύνη, για τη διαχείριση και τη λειτουργία όλων των βασικών δραστηριοτήτων της καθημερινότητάς μας. Από το να ψωνίσουμε από το μπακάλικο της γειτονιάς μας, μέχρι να φάμε σε ένα εστιατόριο ή να χρησιμοποιήσουμε ένα μεταφορικό μέσο, θα πρέπει σε όλα αυτά να μάθουμε να εμπιστευόμαστε την τύχη μας σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που θα έχουν αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία.

- Η καθημερινή αξιολόγησή μας ως πολίτες από κυβερνήσεις, τράπεζες και πολυεθνικές, με βάση τη βαθμολογία των οποίων θα πας παρέχονται ή θα μας αφαιρούνται «προνόμια» και "bonus", τα οποία στην γλώσσα των επόμενων ετών θα αντικαταστήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις βασικές έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις γνωρίσαμε ως τώρα στον δυτικό κόσμο.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει: ποιος θα δουλεύει για να παίρνουν ολοι επίδομα? Από ποιον θα παράγονται τα φρουτα, τα λαχανικά, ποιος θα παράξει αυτοκίνητα, ποιος θα φτιάχνει δρόμους;

Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας προβλέπεται ότι το 50% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα καταργηθεί, επειδή την ανθρώπινη εργασία θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει π.χ. και τη γεωργία, την αυτοκινητοβιομηχανία και την οδοποιία.

Η παραγωγικότητα για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα αυξηθεί εκθετικά, οι βιομήχανοι θα ελαχιστοποιήσουν τα κόστη τους και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε αδιανόητα ιστορικά ύψη. Ταυτόχρονα, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά - και το χειρότερο, χωρίς αντικείμενο δουλειάς, μιας και χιλιάδες κλάδοι εργασίας θα καταργηθούν οριστικά.

Το πιο σημαντικό: η τεχνητή νοημοσύνη που θα καταστήσει τη νέα αυτή βιομηχανική επανάσταση εφικτή, λειτουργεί, μαθαίνει και βελτιστοποιείται καθημερινά χάρη στα προσωπικά δεδομένα μας - δεδομένα που εμείς παράγουμε κατά την χρήση του διαδικτύου και των έξυπνων συσκευών (οι οποίες σύντομα θα περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σπίτια και πόλεις ολόκληρες).

Τα δεδομένα μας (ειδικά τα βιομετρικά και ψυχομετρικά μας στοιχεία) είναι σήμερα η ακριβότερη πρώτη ύλη στον κόσμο, για αυτό και αποκαλούνται «το νέο πετρέλαιο». Η έννοια λοιπόν ενός εγγυημένου καθολικού εισοδήματος σε καμία περίπτωση δεν αφορά κάποια ελεημοσύνη που θα μας παρέχει το κράτος επειδή εμείς τεμπελιάζουμε και άλλοι εργάζονται.

Εμείς παράγουμε την πρώτη ύλη, στην οποία βασίζεται η τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει στον σύγχρονο καπιταλισμό να παράγει περισσότερο πλούτο από ό,τι ποτέ ξανά στην ανθρώπινη ιστορία. Και μέχρι σήμερα, τα δεδομένα αυτά υφαρπάζονται από εμάς, χωρίς να έχουμε κανένα απολύτως μερίδιο από την υπεραξία που παράγει η αξιοποίησή τους.

Ο πλούτος του σύγχρονου τεχνολογικού κεφαλαίου τσεπώνεται αποκλειστικά από τους τιτάνες όπως ο Elon Musk και ο Jeff Bezos, οι οποίοι αυξήσαν κατά τρισεκατομμύρια δολάρια την περιουσία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνεπώς, για τον σύγχρονο καπιταλισμό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι αφενός κάτι που οφείλεται δικαίως σε κάθε πολίτη (ψίχουλα και πάλι, σε σχέση με τα κέρδη που παράγονται εξαιτίας μας), αφετέρου είναι μια πολιτική επιλογή για να αποφευχθούν εξεγέρσεις και κοινωνικές αναταραχές λόγω των δισεκατομμυρίων ανέργων που θα προκύψουν εντός της δεκαετίας.

Αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ακόμα και το χρήμα αυτό που θα δίνεται ως καθολικό εισόδημα, δεν θα είναι χρήμα. Θα είναι η πεμπτουσία του καπιταλισμού της παρακολούθησης: ένα ψηφιακό νόμισμα, που θα δημιουργούν εκ του μηδενός οι κεντρικές τράπεζες και θα κατατίθεται στα ψηφιακά πορτοφόλια των πολιτών με αντάλλαγμα όλα τους τα προσωπικά δεδομένα. Και δεν μιλάμε εδώ μόνο για δεδομένα που, μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, δίνουμε συναινετικά.

Μιλάμε για το πλήρες ψυχολογικό και σωματικό μας προφίλ, την πλήρη ποσοτικοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης - που θα οδηγήσει στη μοντελοποίηση της προσωπικότητάς μας και συνεπώς στην πρόβλεψη, τον έλεγχο και την χειραγώγηση της συμπεριφοράς μας. Η λήψη του εισοδήματος αυτού συνεπώς θα συνοδευτεί με την εξαγορά της συναίνεσής μας για την απώλεια κάθε ιατρικού απορρήτου, όλων των προσωπικών δεδομένων, καθώς φυσικά και των δημοκρατικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Συνεπώς αυτό που επιχειρείται εδώ, δεν είναι κάποια πραγματική χειραφέτηση της ανθρωπότητας, αλλά η μετατροπή μας σε σκλάβους εντός ενός σύγχρονου νεοφεουδαρχικού καθεστώτος, από τη στιγμή που - λαμβάνοντας το καθολικό αυτό εισόδημα - δεν θα έχουμε πλέον κυριότητα στο σώμα μας και στην ψυχή μας την ίδια, αλλά θα παραχωρούμε συναινετικά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της οντότητάς μας σε μια κεντρική τράπεζα και μέσω αυτής, στις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές εταιρείες.

Το ψηφιακό εθνικό νόμισμα θα πρέπει να το ξοδέψουμε αμέσως σε συγκεκριμένες υπηρεσίες πολυεθνικών που πιθανώς να μας υποδεικνύονται με αυστηρότητα - με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να έχουμε ρήτρες αν το ξοδεύουμε σε άλλες υπηρεσίες ή αγαθά που δεν εγκρίνει η κυβέρνηση. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος τόσο της δημοκρατικής, όσο και της οικονομικής ελευθερίας των πολιτών.

Ωστόσο, η τεχνολογία δεν έχει πρόσιμο, εμείς της το προσδίδουμε. Το Blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, τα κρυπτονομίσματα, οι 3D εκτυπωτές, η εκτεταμένη πραγματικότητα, οι κβαντικοί υπολογιστές, είναι όλες εφευρέσεις που μπορούν όντως να φέρουν την χειραφέτηση του ανθρώπου, εάν η κοινωνία τις χρησιμοποιήσει για το συλλογικό καλό.

Ο κίνδυνος που υπάρχει εδώ είναι στη διαχείριση που γίνεται από τη μεριά κυβερνήσεων και εταιρειών κολοσσών, που μας αποκλείουν από τον διάλογο και μας φέρνουν προ τετελεσμένων, με Psy-Ops και αδιαφανείς και δικτατορικές διαδικασίες - στην προσπάθεια των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη να γίνουν πλουσιότατοι.

Όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ανθρώπινη ιστορία: "This ends when we say no". Ο τεχνοφοβικός «άγριος» του "Brave New World" που ζει εξόριστος, είναι ένα σκιάχτρο που τοποθετεί στο φαντασιακό της κοινωνιάς ο σύγχρονος κεφαλαιοκράτης για να σκιάζει τους τολμηρούς.

Εμείς μπορούμε να υιοθετήσουμε τις νέες τεχνολογίες, έχουμε χρέος μάλιστα να μορφωθούμε και να εξελίξουμε τις δυνατότητές μας, αλλά με σκοπό το καλό της κοινωνίας, την αποκέντρωση της εξουσίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής από τον ίδιο τον λαό για την παραγωγή και τη δίκαιη διανομή πλούτου, καθώς και την προσωπική μας αυτοπραγμάτωση.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η δυστοπία του Huxley διαφέρει από τη δυστοπία του Orwell στο ότι προϋποθέτει τη συναίνεση των ίδιων των πολιτών για να λειτουργήσει. Όσο αδιανόητο και να μας φαίνεται, έχουμε και θα έχουμε την επιλογή να μην συναινέσουμε, να αντισταθούμε και να πρωτοτυπήσουμε, χαράζοντας έναν δικό μας, πιο βιώσιμο και πιο ανθρώπινο δρόμο.

1 σχόλιο :

  1. ΑΥΤΟΝΟΜΑ
    «Άνοιξε ξανά και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 23 Ιουλίου η πλατφόρμα “myθέρμανση “ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης», λέει το χθεσινό δημοσίευμα.
    –Εσύ τι λες, Θανάση;
    --Εγώ, φίλε, θα ευχαριστιόμουνα αν άνοιγε γύρω στις 15 Δεκεμβρίου και μια πλατφόρμα υπό την ονομασία: “myδρόσισμα”!
    ***
    Νουδού η θεια μου Γιαννούλα, πασόκ ο μπάρμπας μου Σέφης διάγουν έντιμο συζυγικό βίο επί μισόν αιώνα και πλέον.
    –Τσακώνεστε, θείτσα;
    --Ναι, τσακωνόμασταν παλιά, αλλά τώρα με ποιον να τσακωθώ, γιε μου; Προχθές ήταν ΠΑΣΟΚ, χθες ήταν ΚΙΝΑΛ και σήμερα το πρωί ρωτούσε κάποιον στο τηλέφωνο αν υπάρχει ακόμα ΚΙΔΗΣΟ. Τι να πω ;
    --Να ευχαριστείς την Παναγία, θεια, που δεν του ήρθε να γίνει ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
    –Μωρέ θα τον χώριζα την άλλη μέρα...να φρίξει ο κόσμος!
    ***
    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (χθες) 1974: Ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών κατά του προέδρου Μακαρίου».
    --Και ύστερα, κατακαημένε Ελληνοθανάση, ήρθαν οι Οθωμανοί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
    -Κατάρα της φυλής η διχόνοια, φίλε!
    ***
    «Ελλάς, Ελλάς, τι θα γίνει φίλε μου μ' εμάς » (Μίλα μας και μη μας σνομπάρεις νεοδημοκρατικώς...) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.