Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ


Ένα από τα σημαντικότερα έργα που σχεδιάζει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρείας ΤΑΠΤοΚ (Αρκαδία 2020) και θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα είναι η «Ανάπλαση και ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής στην τεχνητή λίμνη Λάδωνα και βιώσιμη χρήση του οικοσυστήματος».

 Πρόκειται για ένα έργο το οποίο περιμένει εδώ και δεκαετίες η Γορτυνία και συγκεκριμένα η παραλαδώνια περιοχή της και πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά το όνειρο να πάρει «σάρκα και οστά». 

Η τελευταία θετική εξέλιξη είναι ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το Πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού του Έργου και όρισε ως προσωρινό αναδόχο του έργου την εταιρεία ΚΟΤΣΙΦΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ με προσφερόμενο ποσοστό έκπτωσης 56,22 %. 

Το «Καλημέρα Αρκαδία» επικοινώνησε τόσο με τον Πρόεδρο της ΤΑΠΤοΚ Μανώλη Σκαντζό, όσο και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Μαντά και ζήτησε λεπτομέρειες για το σπουδαίο αυτό έργο.

 

 

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ;

 

Τα έργα προβλέπουν ανάπλαση- αξιοποίηση, ανάδειξη, διαμόρφωση και αναβάθμιση πολλαπλών σημείων κατά μήκος της παραλίμνιας περιοχής στην λίμνη Λάδωνα.

 

Ειδικότερα, προβλέπονται εργασίες ανάπλασης για την αναβάθμιση σε τέσσερα σημεία κατά μήκος της λίμνης (σύμφωνα με τη μελέτη).

 

Πιο συγκεκριμένα οι επεμβάσεις αφορούν την αποκατάσταση και ανάπλαση της ακτογραμμής της λίμνης και περιλαμβάνουν επεμβάσεις δημιουργίας προσβάσεων στο νερό, καθώς τα φερτά υλικά και οι πέτρες δυσκολεύουν την προσέγγιση και δημιουργούν ένα φυσικό και σχετικά "άγριο" τοπίο.

 

Επιπλέον, προβλέπεται η διαμόρφωση κατάλληλων και ήπιων διαδρομών που αποσκοπούν στην ασφαλή μετάβαση τόσο των πεζοπόρων αλλά και των ποδηλατών από το επίπεδο του δρόμου προς την περιοχή ανάπλασης.

 

 

Θέση Α1 (Κανελάκια):

 

Η πρόταση υλοποιείται από το ανατολικό προς το δυτικό άκρο, παράλληλα με την υπάρχουσα οδό σε μήκος 180.00μ και εκτείνεται προς την λίμνη με μέγιστο πλάτος 40.00μ και ελάχιστο 5.00μ.

 

Η μέση υψομετρική διαφορά του υπάρχοντος ασφαλτοστρωμένου δρόμου, από την στάθμη του νερού (θερινοί μήνες) είναι της τάξεως των (4) τεσσάρων μέτρων.

 

 

Θέση Α2 (Κανέλα):

 

Εργασίες αποκατάστασης-ανάπλασης.

 

Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται μέσω της ασφαλτοστρωμένης επαρχιακής οδού Ξυροκαρυταινας - Δάφνης.

 

Το υπάρχον πλάτωμα και η ήπια κλίση του φυσικού εδάφους προσφέρονται για την διαμόρφωση ήπιων διαδρομών πρόσβασης των πεζοπόρων και των ποδηλατών από το επίπεδο του δρόμου προς την περιοχή ανάπλασης.

 

 

Θέση Α3 (Μουριά):

 

Εργασίες αποκατάστασης-ανάπλασης.

 

Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Κοντοβάζαινας - Άνω Κλειτορίας (χωματόδρομος).

 

Το υπάρχον πλάτωμα και η ήπια κλίση του φυσικού εδάφους προσφέρονται για την διαμόρφωση ήπιων διαδρομών πρόσβασης των πεζοπόρων και των ποδηλατών από το επίπεδο του δρόμου προς την περιοχή ανάπλασης.

 

 

Θέση Α4 (Κυράς-Γεφύρι):

 

Εργασίες αποκατάστασης ανάπλασης.

 

Η πρόταση υλοποιείται από το βόρειο προς το νότιο άκρο, παράλληλα με την υπάρχουσα οδό σε μήκος 35.00μ και εκτείνεται προς την λίμνη με μέγιστο πλάτος 18.00μ και ελάχιστο 5.00μ.

 

Η μέση υψομετρική διαφορά του υπάρχοντος ασφαλτοστρωμένου δρόμου, από την στάθμη του νερού (θερινοί μήνες) είναι της τάξεως των (4) τεσσάρων μέτρων.

 

 

Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Επιπλέον, σήμερα το «Καλημέρα Αρκαδία» παρουσιάζει τις μακέτες και την τρισδιάτατη απεικόνηση των έργων που θα γίνουν στην παραλίμνια περιοχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.