Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Είχα κάποτε ένα μαύρο σκύλο που τον λέγανε ΚατάθλιψηΧριστίνα Πανταζή :Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι για τη στασιμότητα που μας συνθλήβει. Μετά κατάλαβα ότι αυτός ο κάποιος είμαι εγώ.

. Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organisation / WHO), ο συγγραφέας και εικονογράφος Matthew Johnstone λέει μία ιστορία για το πώς αντιμετωπίζεται ο "μαύρος σκύλος της κατάθλιψης".

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν είτε σε ακραίο βαθμό είτε σε μικρό, από κατάθλιψη. Πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι πάσχοντες αλλά και οι οικογένειές τους φοβούνται και ίσως και να ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό με συνέπεια πολλές φορές να αποτελεί εμπόδιο τόσο στην διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Μην αφήνετε το μαύρο σκύλο να σας υποτάξει. Αντιμετωπίστε τον. Με ειλικρίνεια, αποδοχή, σεβασμό προς τον εαυτό σας, και όχι με σκληρή αυτοκριτική. Ανοιχτείτε τόσο σε κάποιον ειδικό όσο και παράλληλα σε αγαπημένα σας πρόσωπα που είναι έτοιμα να σας δώσουν κάποια στήριξη. Αγκαλιάστε τα προβλήματά σας και μην νιώθετε ότι μόνο σε σας συμβαίνουν τα χειρότερα. Αγαπήστε τη ζωή και μην την σκοτώνετε με άρνηση.

Πρόσφατα διάβασα ένα ωραίο απόφθεγμα, δεν ξέρω ποιος το έχει πει, όμως μου έμεινε: "Αν δεν έχεις αυτό που αγαπάς, τότε αγάπα αυτό που έχεις. Και αν δεν έχεις τίποτα τότε αγάπα τον εαυτό σου". Και τίποτα να νιώθουμε ότι δεν έχουμε και πιστεύουμε ότι μας πάνε όλα χάλια, έχουμε τον εαυτό μας και εκεί πρέπει να στηριχθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.