Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Μισώ την τεχνολογία


Μισώ όλες εκείνες τις εφευρέσεις που κάνουν περιττό τον Άνθρωπο. Που στέλνουν στην ανεργία τους εργάτες στη Βιομηχανία, στη Βιοτεχνία και στην Οικοδομή.

Που εξαφανίζουν τους οδηγούς των τραίνων, του metro και των λεωφορείων. Τις υπαλλήλους στα guichets των αεροδρομίων, υποχρεώνοντάς σε να κάνεις check-in μόνος σου. Τα μοντέρνα γιαπωνέζικα ξενοδοχεία που ξεπηδούν σαν μανιτάρια και είναι όλα αυτοματοποιημένα και άδεια από ψυχές.

Μισώ τα μηχανικά ρομποτάκια είτε είναι ανθρωπάκια, είτε γατάκια και σκυλάκια, τις εκπομπές στην TV, προσφορά των “αγαπημένων μας εταιρειών”, τα οποία έχουν σκοτώσει τον σύντροφο, τον παππού, τη γιαγιά και τον φίλο, την κουβέντα γύρω από το τραπέζι.


Μισώ τα ψηφιακά ταξίδια σε κοντινά μέρη και μακρινούς προορισμούς, όταν ανακαλύπτω ότι δεν θα μυρίσω ποτέ τον αέρα της θάλασσας ή του βουνού που θα ‘πρεπε να τα συνοδεύει. Τα στημένα πάρτι στα τηλεοπτικά plateau όπου οι “επώνυμοι” ξεσαλώνουν και εγώ ο “ανώνυμος” παρακολουθώ εκστασιασμένος τρώγοντας πατατάκια, λερώνοντας την πυτζάμα μου με τα τρίματα.

Μισώ τις (κυριολεκτικά) απογειωμένες καριέρες γυναικών και ανδρών με ένα γεμάτο επαγγελματικό 24ωρο και καθόλου χρόνο για παιδιά, έρωτα, ξεκούραση και λογοτεχνία. Μισώ την Επιστήμη που τους λέει “Don’t worry! Συνεχίστε την αφιονισμένη καριέρα σας, εγώ είμαι εδώ! Και στα 60 να θελήσετε να κάνετε παιδί, εγώ θα επέμβω ιατρικά και θα πάρετε εγγυημένο προϊόν/παιδί!”. Το αν το παιδί σας μπερδεύεται και σας αποκαλεί ‘γιαγιά’, αυτό είναι λεπτομέρεια…

Μισώ τις γονιδιακές επεμβάσεις στα σπαρτά, στα ταχυφαγεία και στα κοτόπουλα που μυρίζουν στο ψυγείο από τη δεύτερη κιόλας μέρα. Την τεράστια αυτή βιομηχανία, η οποία δεν έχει σκοπό να διασφαλίσει την υγεία μας, παρά μόνο τα κέρδη της, κρατώντας μας απλά όρθιους όσο δουλεύουμε και είμαστε χρήσιμοι στο Σύστημα.

Μισώ τη Φαρμακοβιομηχανία και τη Χολιγουντιανή Ιατρική που όπως είπε ένας Νομπελίστας, “Χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια την έρευνα για ανόρθωση πέους σε γέρους και στήθους σε γριές και με ελάχιστα κονδύλια την έρευνα για την άνοια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην θυμούνται πού χρησιμεύει η ανόρθωση”.

Μισώ τον Καπιταλισμό που μας έκανε να μισούμε τις υπέροχες ιδέες μας, καθώς τις διαστρεβλώνει και τις στρέφει εναντίον μας. Δεν θα αντιδράσω με το να γίνω Λουδίτης του προπερασμένου αιώνα, που έσπαγε τις μηχανές θεωρώντας τες υπεύθυνες για τη μίζερη ζωή του.

Δεν θα αντιδράσω με το να γίνω Άμις Προτεστάντης, ζώντας χωρίς ηλεκτρικό, υπολογιστές και αυτοκίνητα για να μην μολυνθώ από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Θα αντιδράσω με το να κάνω τα μέσα παραγωγής περιουσία του ελληνικού λαού. Είναι τόσο απλό! Αναφερόμενος στην εισαγωγή της τεχνολογίας στη ζωή μας, ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, έχει τρεις στόχους: α) να επιταχύνει την αποδοτικότητά μας στο ίδιο ωράριο, β) να μας αντικαταστήσει όπου είναι δυνατόν με μηχανές και γ) ως καταναλωτές, να μας πουλήσει χρήσιμα πράγματα για να στηρίξει τα (α) και (β) και να μας δημιουργήσει ανάγκες για επιπλέον άχρηστα προϊόντα.

Ο Λένιν είχε πει ότι “Παλεύουμε για να έρθει μια μέρα που οι άνθρωποι θα δουλεύουν λίγες, πολύ λίγες ώρες, γιατί την περισσότερη δουλειά θα την κάνουν οι μηχανές. Η ίδια η Επιστήμη, απεγκλωβισμένη από τις απαιτήσεις και την τυραννία του Καπιταλισμού, θα αυτοπροσδιορίζεται και θα τίθεται στην υπηρεσία του Λαού, διευκολύνοντας τους ανθρώπους, όχι αχρηστεύοντάς τους.

Έτσι θα βρουν χρόνο όλοι να αναπτύσσουν ολόπλευρα όλες τους τις ικανότητες, να μορφώνονται, να κάνουν φίλους, να ταξιδεύουν, να διαβάζουν, να ζουν με την οικογένειά τους και να χαίρονται κάθε στιγμή της ζωής τους”. Ονειρεύομαι παράλογα πράγματα;



Από τον Κώστα Κάππα

(*) Ο Κώστας Κάππας είναι καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος20/1/20 21:44

    τη μισουμε τη μισουμε αλλα ουλο δω μεσα ειμαστε κατι ογδονταρηδες κατι παρακατου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/1/20 10:59

    Η πρώτη λάιφσταϊλ Προεδρία

    του Χρήστου Ξανθάκη

    Και τι ξέραμε δηλαδή για τους Προέδρους; Τίποτα δεν ξέραμε!
    Για τον Καραμανλή ότι του άρεσε η σπανακόπιτα, για τον Παπούλια ότι βάραγε κάνα τσιπουράκι, για τον Στεφανόπουλο ότι γούσταρε την ποδηλατάδα. Και για τον Πάκη απολύτως τίποτα, ούτε καν αν προτιμούσε χοντρόριγες ή λεπτόριγες τις γραβάτες. Εκτός..
    κι αν ανατρέξει κανείς στα διαδικτυακά δημοσιεύματα, αλλά γιατί να ψάχνεις στο ίντερνετ και να μην πας φαρμακείο να ζητήσεις μια ενίσχυση από τον κάδο με τα ληγμένα;
    Θέλω να πω ότι ως τώρα οι Πρόεδροί μας ήταν παλαιάς κοπής πολιτικό προσωπικό. Ακόμη κι ο Σαρτζετάκης, που τα έκανε σαλάτα, πρώτα μπήκε στο Μέγαρο το προεδρικό και ύστερα άρχισε να εκδηλώνει ιδιοτροπίες επί του προσωπικού. Που κι αυτές, εδώ που τα λέμε, περισσότερο είχαν να κάνουν με κρίσεις μεγαλείου και λιγότερο με αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε λαϊφσταϊλιές. Ναι, αν εξαιρέσουμε την πολιτική τους δραστηριότητα και φιλοσοφία, οι Πρόεδροί μας ως τώρα ήταν άχρωμοι, άοσμοι, άγευστοι.
    Κι έρχεται η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και πριν καν μάθουμε τι έκανε με τον Αχελώο και τα Προσφυγικά και την Eldorado Gold (αχ αυτή η Eldorado Gold!), μαθαίνουμε ότι είναι γατομάνα. Ότι τα’ αγαπάει πολύ τα μίνι αιλουροειδή, ότι τα φροντίζει, ότι τους δίνει προτεραιότητα και τσάκω και μια φωτογραφία με δυο κατσούλια τόσα δα, μπουκίτσες κανονικές, να δέχονται τις περιποιήσεις της νέας Προέδρου. Και στο δίκτυο ήδη ξεκινήσαμε οι γατόφιλοι να κάνουμε πλάκα στους σκυλόφιλους ότι η Σακελλαρό είναι δικιά μας και πλέον τα κουμάντα τα κάνουμε εμείς!
    Μάλιστα, στο δίκτυο. Από εκεί αντλήθηκαν οι πληροφορίες για τον εξωδικαστικό βίο και πολιτεία της Προέδρου του ΣτΕ. Από το προφίλ της στο φέιζμπο συγκεκριμένα, που το είχε κλειδωμένο, μόνο για φίλους και νόμιζε εν πλήρει αθωότητι ότι δεν θα υφίστατο επιδρομή και τσούρνεμα. Διαψεύστηκε φυσικά και το έκλεισε άρον άρον αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Εδώ σε παιδική ηλικία η φωτό, εδώ με τον μπαμπά της, εδώ με τους φίλους και τις φίλες της, εδώ με το σύντροφό της, εδώ σε ταξίδι στο εξωτερικό.
    Μόνο με κασκολάρα του Άρη δεν βρέθηκε ενσταντανέ της, να τρώει βρώμικο στο Χαριλάου και να σηκώνει πανό Super 3. Μάθαμε όμως ότι υποστηρίζει τους κιτρινόμαυρους του Βορρά, όπως μάθαμε επίσης τι μουσικές ακούει και ποιες ταινίες τη συγκινούν. Μεταξύ των τελευταίων και το «Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέηγουορθ», πράγμα που αν μη τι άλλο δείχνει άνθρωπο με ευαισθησίες. Και πως γίνεται άνθρωπος με ευαισθησίες να διατηρεί φιλία ετών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν μπορώ να το καταλάβω. Εκτός κι αν Σακελλαροπούλου τον έχει ταυτίσει με τον Νταρθ Βέηντερ…
    Τέλος πάντων, καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια.
    Έχει, αναμφιβόλως, τη γοητεία της αυτή η πιο γήινη, αυτή η πιο λάιφσταϊλ παρουσία στην Προεδρία και ενδέχεται να προσφέρει λίγο φρέσκο αέρα στους διαδρόμους της εξουσίας. Αρκεί να μην ντελαπάρει σε φάση ξεβλάχεμα (αθάνατε Κωστό!), διότι το κύρος του θεσμού ενδέχεται να πάει μια μακρινή βόλτα. Καλοθελητές υπάρχουν πάντοτε και υπενθυμίζω ότι ακόμη και τον άμεμπτο Στεφανόπουλο είχε σπεύσει γνωστός προπονητής ποδοσφαίρου να τον αποκαλέσει «ποδηλατάκια». Προς γνώση και συμμόρφωση.

    Υγ κατά κάποιο τρόπο ο Κυριάκος ακολούθησε την γραμμή του χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/1/20 12:15

    οσον αφορα τη φιλια της Αικατερινης με το Μπενυ μεσα επεσε ο χψ.
    το ματι του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/1/20 12:36

    Στελιος Καζαντζιδης‎
    ΠΕΡΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ

    Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΡΟΧΤΕΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΖΕ" ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ..

    ΧΤΕΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΖΕ" ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ .......

    ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ .....

    ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΜΕΡΙΑ

    ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΛΟΠΟ .... ΝΗΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ..... ΝΗΣΟΣ

    ΚΑΙ Η ΕΥΒΟΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ.

    ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ. ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ, ΤΟ ΜΙΣΟ ΛΙΒΥΚΟ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΜΑΒΙ ΒΑΤΑΝ ( ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ).

    ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΙΡΜΑΝΙ

    ΠΩΣ Η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΙ Η ΑΟΖ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ( ΠΟΥ ΘΑΝΑΙ ΗΔΗ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ) ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΛΩΡΙΔΕΣ ΓΗΣ

    ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

    ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ.

    ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΟΘΩΝΟΥΣ ΚΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΟΛΥΜΠΑ ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ

    ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ......

    ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

    ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ .....

    ΠΟΥ ΔΕΝ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΦΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙ ΑΥΤΗΝ, ΑΦΟΥ ΩΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΕΘΝΟΣ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ.

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΥΝΕΠΩΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ...... !!!!!!

    ΕΤΣΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΕΠΡΑΞΕ

    ΟΥΤΕ ΣΦΑΓΕΣ, ΟΥΤΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΟΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑΣ

    ΔΕΝ ΔΙΕΠΡΑΤΤΟΝΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ

    ΕΙΜΙ ΜΟΝΟΝ ....... ΦΡΙΚΑΛΕΕΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ ...... !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.